0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
18 maja 2010 21:36:41
@ serpico, ta informacja o sprzeciwie senatu z wczoraj jest nie do końca sprawcą zamieszania. Być może, że dyskusja w senacie uświadomiła co poniektórym, że Europa to system naczyń powiązanych, jednak niezależnych od siebie pod względem prawnym, wydającym pieniądze publiczne czasami jeszcze głupiej niz amerykanie. Tyle, że w MFW obowiązuje zwykła większość. Sprzeciw amerykanców przy zgodzie innych na nic im się niezda. Czyli praktycznie nie ma to znaczenia. Ale zamącić w głowach mogło.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
18 maja 2010 21:43:52
Serpico Grecja kase na jutrzejsza splate obligacji dostala dzisiaj wystarczy przejzec prasowke wiec nie ma co liczyc ze nie wykupia. Co do walut ostatnio jakos dziwnie eurusd spada po zamknieciu rynkow w europie i rano odwrotnie. Co do konca "hossy" przewaznie bylo tak ze zanim sie konczyla maluchy juz dawno byly w locie pionowym w dol a teraz jakos tego nie widze przynajmniej na spolkach ktore posiadam, coprawda dla mnie najgorsze jest to ze sa w konsolidacji miejwiecej +-10% ale nie spadaja.
Wracajac do walut jakos ciezko mi sobie wyobrazic aby rynek byl glupi i z powodu gry spekulantow na edku o ktorym od dawna wszyscy wiedza gieldy mialy np bic nowe minima, jakiegos wielkiego armagedonu z tego powodu bym sie nie spodziewal, predzej bym to traktowal jako okazje do tanich zakupow szczegolnie przez zagranice w europie.
Jezeli mamy powaznie rozmawiac o kolejnej odslonie bessy to sprobujmy poszukac jakichs rozsadnych argumentow bo narazie sa jakies dziwnie mgliste. Jezeli Grecja ma byc tym zapalnikiem to co sie wydazy jezeli wykupi swoje obligacje tym razem i kazdym nastepnym ???
Ostatnio mam bardzo malo czasu na skladanie puzli a jak juz mam chwile to jestem strasznie zmeczony i rozum jakos slabo pracuje, a niestety na forum coraz mniej merytorycznej dyskusji wiedze dzieki czemu mam jeszcze mniejsza ochote skladac ukladanki :(
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
18 maja 2010 21:44:58
uśmiecham się teraz pod nosem, że cały trend załamał się przez broker. chłop zamiast m wcisnął b hehehe
a tak na poważnie, tylko nie zjedzcie mnie, pytam, czy nasz główny wątek ma szanse stać się aktualny? czy te wzrosty, chyba jak każdy przyzna do 2600 u nas i 1200 w stanach przesadzone, to była tylko korekta w bessie? wiem, że za szybko stawiam takie pytania, ale atmosfera na rynkach jest co najmniej wisielcza. miedź zdycha, a to główny wskaźnik koniunktury w przemyśle, euro idzie w kierunku partytetu, chiny ostro hamują, europa się dusi min przez rozbudowany socjalizm (a jeszcze nie dawno pewna partia, ostro grzmiała z mównic, by zwiększać deficyt tak jak kraje zachodnie) wg mnie perspektywy na najbliższe miesiące wyglądają słabo
a teraz w stanach walczą o kluczowe 1120 w cenach close, to pokaże kierunek
|
|
|
|
Wysłane:
18 maja 2010 21:51:55
serpico napisał(a):
uśmiecham się teraz pod nosem, że cały trend załamał się przez broker. chłop zamiast m wcisnął b hehehe
a tak na poważnie, tylko nie zjedzcie mnie, pytam, czy nasz główny wątek ma szanse stać się aktualny? czy te wzrosty, chyba jak każdy przyzna do 2600 u nas i 1200 w stanach przesadzone, to była tylko korekta w bessie? wiem, że za szybko stawiam takie pytania, ale atmosfera na rynkach jest co najmniej wisielcza. miedź zdycha, a to główny wskaźnik koniunktury w przemyśle, euro idzie w kierunku partytetu, chiny ostro hamują, europa się dusi min przez rozbudowany socjalizm (a jeszcze nie dawno pewna partia, ostro grzmiała z mównic, by zwiększać deficyt tak jak kraje zachodnie) wg mnie perspektywy na najbliższe miesiące wyglądają słabo
a teraz w stanach walczą o kluczowe 1120 w cenach close, to pokaże kierunek
Nie mozna wykluczyc takiego scenariusza ponad rok temu zakladalem wlasnie wzrost w okolice 2600 i dalszy zjazd nawet ladnie to pasowalo porownujac kryzys z lat 30tych jak narazie ten scenariusz moze byc aktualny. Jedno co mi nie pasuje to jazda na edku, jakos nie moge sobie wyobrazic aby Europa zbankrutowala albo euro mialo zniknac, jezeli to sie nie stanie to nie ma rozsadnych przeslanek aby dolar wzgledem euro tak szybko i mocno sie umacnial, a jak spekulanci graja szybko w jedna strone to po zmianie kierunku beda jeszcze szybciej grali w druga. Tak samo bylo na ropie :) A na gieldach pewnie bedzie standardowo jak dolar bedzie po dupie dostawal gieldy pojda w gore. Naszym zadanie narazie jest przetrzymac atak w zdrowych zmyslach :)
|
|
Wysłane:
18 maja 2010 21:54:50
drogi Taurusie, dlatego też pytam i rzucam rękawice. poszukajmy ewentualnych przyczyn. jak pamiętam dwa lata temu gdy padał pierwszy bank w usa, Bears coś tam, nikt nie widział powodów do spadków, mimo to lawina się zaczęła.
co do Grecji kiedyś mawiałeś, że to odgrzewany kotlet i jak widzisz, kotlet był na tyle mało strawny, że zaszkodził giełdom na świecie. te rysunki o zależności obligacji, kilkanaście stron temu, dobrze obrazują skalę problemu. najwięcej greckich obligacji mają francuskie banki, dlatego tak Sarkozy walił pięścią w stół, gdy nie chcieli dać kasy.
poważne zagrożenie, to cała UE. czy utrzyma się, a jak tak to w jakim kształcie. jeszcze nie tak dawno pisałeś, że nie widzisz podstaw, by edek zleciał poniżej 1,35, mamy 1,21. nie czujesz zaskoczenia? a może wszystkie kraje wyrzucają euro ze swoich rezerw walutowych, bo widzą upadek tego niemrawego monstrum?
masz rację, zbyt wielu przyczyn nie widać, ale jak je będzie widać, to na giełdzie będziemy 30% niżej. pamiętaj, że Ci co mają informacje, mają je wcześniej niż my i to z dużym wyprzedzeniem. nawet brokerzy mylą się z większym wyprzedzeniem, niż my to wiemy hehehe
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
18 maja 2010 21:55:43
@ Taurus, trafnie piszesz o grze spekulantów na edku. Tyle, ze ta ich "gra" toczy się pod coś. Tym czymś są deficyty budżetowe wielu potężnych panstw i zaangażowanie banków w te deficyty.
|
|
Wysłane:
18 maja 2010 22:07:01
Srepico dopuszczalem spadek na edku w okolice 1.25 w najgorszym scenariuszu zakladalem podwojne dno niestety juz je przebilismy. Co jest przyczyna ?? Dla mnie tylko i wylacznie spekulanci jak wiemy Soros i spolka dysponuja ogromnym kapitalem a UE to jest zlepek panstw i nie potrafia sie przciwstawic bo kazdy ma swoje racje i cele wiec spekulantom latwiej grac z tego powodu. Nalezy przy tym pamietac ze i spekulanci maja swoj rozum :) i sie odwroca w koncu, jak znam zycie jutro i kazdego nastepnego dnia pismaki beda pisali o armagedonie i 1:1.1 pozniej 1:1 na edku :) na rpie tez pisali 200 a co sie stalo ??
Obecnie edek przebil dolek i pewnie w przyspieszonym tepie poleci ale dlugo to nie potrwa, tego jestem pewien, no chyba ze europa naprawde sie rozpada w co niewierze.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
18 maja 2010 22:44:58
ktoś jeszcze wątpi że to "ta korekta", a może i coś więcej? ruch na USDPLN sugeruje bardzo niskie otwarcie jutro. trend jest spadkowy, a nie gra się przeciw trendowi. co do EURUSD oczekuję 1.00 i niżej. i gram pod to. także jestem na miarę swoich możliwości, jednym z tych "złych" spekulantów dla pocieszenia dodam, że oczekuję potem równie gwałtownej "jazdy" w drugą stronę, gdy tzw. "inwestorzy", "przypomną sobie" o długu USA.
Edytowany: 18 maja 2010 22:58
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
18 maja 2010 23:09:53
Póki co "W" jest całkiem możliwe i na SP i u nas. A do 200 też mamy zapasik jeszcze. Jak ona puści to anale z BRE będa triumfować, 2100 wtedy całkiem możliwe. Ale narazie wygląda mi to na strachy na lachy. Kryjoki mam poustawiane już ponad tydzień wcale nie tak nisko i prawie nic nie wpadło. Fundy chyba nie widzą powodu do sprzedawania bo obroty mizerne na maluchach. Miedź narazie wyhamowała spadek, bardzo nerwowa jest atmosfera, chyba na wszelki wypadek wiaderka nadstawie nieco niżej, może jakas panika sie trafi znowu A osłabienie PLN może zachęcić zagranicę do wejścia w każdej chwili, juz nie raz tak było Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
18 maja 2010 23:17:45
Tak mi nie pasuje ze dzis trzymali FW20 w ryzach. Jakby czekali na osłabienie złotego żeby wejść i za drogo nie kupować. Ciężko rozszyfrowac spekułę Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
|
|
Wysłane:
18 maja 2010 23:30:29
ES.F 1110 i leci. EURUSD i spada. sam jestem zaskoczony skalą wyprzedaży na edku. to takie są efekty planu ratunkowego na 1000 mld $? żenada. Cytat:KGHM Polska Miedź podjął decyzję, że 26 maja wypłaci pracownikom roczną nagrodę z zysku, w wysokości 13,5 proc. średniej rocznej pensji. Łącznie z zaliczkami wypłaconymi w ubiegłym roku nagroda wyniesie 17,5 proc. średnich rocznych poborów - poinformował KGHM w komunikacie. Cytat:Według informacji biura prasowego spółki, średnia pensja w KGHM wynosi ponad 8 tys. zł. a to na pewno ucieszy akcjonariuszy KGHM, bez pudła
Edytowany: 18 maja 2010 23:37
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
18 maja 2010 23:41:47
Vox napisał(a):trend jest spadkowy, a nie gra się przeciw trendowi. co do EURUSD oczekuję 1.00 i niżej. i gram pod to. także jestem na miarę swoich możliwości, jednym z tych "złych" spekulantów  Technika jest po Twojej stronie.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćKlika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 18 maja 2010 23:46
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
18 maja 2010 23:57:07
To mi wygląda na ucieczkę szczurów z Titanica Innymi słowy inwestorzy rozpaczliwie szukają jakiejś bezpiecznej przystani.Miały być nią Chiny,(już Faber straszy załamaniem tam,góra rok),miała być waluta euro.Jak inaczej nazwać wyprzedaż euro\kupowanie waluty bankruta($),jak nie rozpaczą?! 1:1?-nie sądzę. To nie jest zwykły atak spekulacyjny.Przyczyna jest.W Usiech plajtowały banki,tu szykują się państwa.Oczywiście,że padną,(opuszczą klub).Nie za szybko,bez default'ów,bez spektakularnych bankructw,ale jednak.Jak dla mnie to druga odsłona tego samego kryzysu.Drugie dno wielce prawdopodobne..Nie ma się co cieszyć. "Fortuna favet fortibus"
|
|
Wysłane:
19 maja 2010 00:11:26
ami napisał(a):Tak mi nie pasuje ze dzis trzymali FW20 w ryzach. Jakby czekali na osłabienie złotego żeby wejść i za drogo nie kupować. Ciężko rozszyfrowac spekułę inaczej odczytujemy rynek. trzymali w ryzach, żeby dobrać eski, tłuste eski. wystarczy spojrzeć na lop, dzisiaj rósł, wczoraj rósł i w piątek także. chyba duże banki i fundy szykują się do spuszczania akcji. będziemy mieli powódź na gpw. nie chwytałbym spadających noży
|
|
Wysłane:
19 maja 2010 00:14:18
Cytat:Obecne wstrząsy w strefie euro bardzo groźne, podważają sens jej istnienia - Kaźmierczak z RPP
18.05. Warszawa (PAP) - Konstrukcja strefy euro od początku nie odpowiadała kryteriom optymalnego obszaru walutowego, sformułowanym w teorii ekonomii - uważa Andrzej Kaźmierczak z Rady Polityki Pieniężnej. Jego zdaniem obecne wstrząsy w strefie są bardzo groźne i podważają sens jej istnienia. nawet RPP gra na spadek EUR.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
19 maja 2010 02:12:51
Vox napisał(a):ktoś jeszcze wątpi że to "ta korekta", a może i coś więcej?
Ja.
|
|
Wysłane:
19 maja 2010 06:57:14
poranny rzut oka na wykres s&p H1 i mamy wg mnie dwie opcje, albo kanał spadkowy i teraz odbicie lekkie do góry, albo piękny RGR z zasięgiem na 1056, ateraz jesteśmy w okolicy linii szyji, ten wyskok w dół na rysunku to tzw "błąd brokera" i technicznie nie ma znaczenia. są dwie wersja: - dla odważnych brać eski czekać na realizację rgra - dla bardzo odważnych brać elki na odbicie, a potem wyżej przekręcić się na eski ale jakby nie patrzył kierunek jest obrany, południe  kliknij, aby powiększyćinna sprawa, że w nocy odbili się od 200 sesyjnej, w okolicach 1103, więc chwilowo są podstawy do odbicia u nich, ale jak s&p jest na 200 sesyjnej, to dla nas są to okolice 2340
Edytowany: 19 maja 2010 07:00
|
|
Wysłane:
19 maja 2010 07:42:06
No i dzisiaj ponownie od rana eurusd gora a wieczorem pewnie znow bedzie duze oslabienie.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
19 maja 2010 07:45:00
zmiana trendu na s&p będzie jak zejdziemy poniżej ostatniego dołka czyli przelecimy okolice 1050. w mojej perspektywie inwestycyjnej dalej jesteśmy w trendzie wzrostowym. link
|
|
Wysłane:
19 maja 2010 08:35:37
dali dobrać S na otwarciu, wziałem PKC pod korek.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.