nswzxvum
Advertisement
PARTNER SERWISU
tlzaeqvx
58 59 60 61 62
addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 26 lipca 2010 21:15:06 przy kursie: 28,10 zł
Ależ tu gooorąco ... spółka niewątpliwie w trendzie wzrostowym hello1
Teraz czas na akumulację ca 3-4 miechy salute
Podobne strzały miały miejsce 05.01 i 25.03 salute
Edytowany: 26 lipca 2010 21:17

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 26 lipca 2010 21:26:11 przy kursie: 28,10 zł
WatchDog napisał(a):
Jutro cofnę się do monumentalnego tekstu opisującego grupę i zestawię wartości księgowe i wartości majątku poszczególnych spółek. Oprócz włoskiej, która robiła dla BMW, nie było tego wiele.

Sory za sam link na przyszlosc bede pamietal.
I mam prosbe jak bedziesz te zestawienia robil prosze zajzyj do kasy z raportu ile to boryszew gotowki mial w dyspozycji :)
Jakos nie daje mi spokoju to finansowanie :) na dzisiaj potrzebuja ponad 100 baniek na zamkniecie przejecia a jeszcze beda kolo 150 potrzebowali na projekt torunski, skads to musza wzisac jakos nie chce mi sie wierzyc ze pan Karkosik wszystko skredytuje lub zaciagnie kredyt w banku :)
Wiem ze by dostali ale jakos poprzednia emisja mi do calosci nie pasuje.
Edytowany: 26 lipca 2010 21:59

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 lipca 2010 22:10:13 przy kursie: 28,10 zł
Na koniec marca było 51 mln zł skonsolidowanej (prezentacja), ale tylko 2,5 mln zł w jednostce dominującej (do dyspozycji zarządu Boryszew SA).
Ta właśnie jednostka ma biznes maciupki, a 70% jej majątku to udziały i akcje w pozostałych spółkach grupy.
Na poziomie grupy duża zdolność kredytowa, wg mnie 100 mln zł do uruchomienia "od już" oraz jak nie będzie innej możliwości, to 50 mln do odzyskania z kapitału obrotowego (ponowne spowolnienie rotacji zobowiązań).

Natomiast po 31 marca, na który to dzień znamy bilans, miały miejsce dwa zdarzenia kapitałowe:
1. 9 kwietnia poinformowano o subskrypcji akcji na około 31 mln zł - wpłynęły do spółki.
2. 18 czerwca poinformowano o zrolowaniu obligacji na 77,6 mln zł - neutralne gotówkowo.

Taurus80
0
Wysłane: 26 lipca 2010 22:16:19 przy kursie: 28,10 zł
Wielkie dzieki :) No nic jak narazie pozostaje finansowanie z kredytu jednak mysle ze czeka nas niespodzianka salute
Edytowany: 27 lipca 2010 07:29

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 26 lipca 2010 23:04:21 przy kursie: 28,10 zł
Kanoniers napisał(a):
Na Boryszewie mozna sie faktycznie niezle nauczyc nie tylko gieldy ale tez psychologii :)

Jak spolka spada to placz ze to gniot i nic z tego nie bedzie, jak rosnie wzorowo i pieknie sie wybija do gory to caly czas jest plakanie ze to juz ostatnie dni wzrostu i wszyscy szukaja chocby najmniejszego negatywu zeby sie utwierdzic w tym przekonaniu.

Male obroty na spolce zle bo nic sie nie dzieje, teraz czytam ze duze to tez niedobrze Think

To ja sie ku.... za przeproszeniem pytam ... KIEDY JEST DOBRZE ???

Zgodnie z obietnicą inne podejście dotyczące analizy wolumenu..

Najpierw jedno wyjaśnienie.. sytuacja fundamentalna boryszewa i AT wskazują na dalszy wzrost.. jeżeli ktoś jest zainteresowany może sobie poczytać wątek boryszewa od deski do deski i będzie wiedział od kiedy mam te akcje, kilkakrotnie je sprzedawałem i odkupowałem, dwa razy nawet drożej niż sprzedałem..:) życzyłbym każdemu takiej stopy zwrotu a to wg mnie jeszcze nie koniec.. nie mniej jednak kursy nigdy nie rosną w nieskończoność i po każdym wzroście nastąpi wcześniej, czy później korekta.. technicznie papier jest naprawdę fenomenalny i chodzi jak po sznurku.. oczekuję, że kiedyś się z niego urwie, najpierw w górę a potem przyjdzie bolesna kilkumiesięczna korekta, która zabierze kilkadziesiąt procent zysków..

wracając do wolumenu..

Tradycyjnie uważa się, że wzrost obrotów wraz ze wzrostem kursu jest korzystny.. jest teoria a w zasadzie to obserwacja, że w rzeczywistości jest całkowicie odwrotnie..

Należało by najpierw określić kim są akcjonariusze.. są dwie możliwości, albo akcje są w silnych rękach, albo w słabych.. Jak to rozpoznać? Tutaj sprawa się nieco komplikuje..

Teoria jest taka, że w dnie bessy akcje są w silnych rękach a w szczycie hossy w słabych. Na giełdzie mamy nieustanny transfer akcji ze słabych rąk do silnych i odwrotnie.. w zależności od etapu trendu.. to jest dość skomplikowane do opisania w kilku zdaniach, ze względu na szereg innych czynników, które determinują trend, są książki na ten temat, więc tam możesz poczytać coś więcej, ale ogólnie
Wzrost przy małych obrotach jest generalnie korzystny, gdyż akcje nadal pozostają w silnych rękach, gwałtowny wzrost obrotów sygnalizuje nadejście euforii, coraz więcej akcji przechodzi z silnych rąk do słabych, pojawia się coraz więcej graczy skuszonych łatwym zarobkiem.. etap ten może trwać dość długo, ale w pewnym momencie nie ma nowych chętnych na akcje po wyższej cenie i zaczyna się zjazd.. i tutaj sytuacja jest odwrotna, małe obrotu na spadkach mogą sygnalizować, że to dopiero początek tendencji spadkowej.. dopiero pojawienie się dużych obrotów może sygnalizować ponowne przejście akcji do silnych rąk..

Sprawa jest oczywiście jeszcze bardziej złożona, ponieważ etapy dystrybucji/akumulacji i towarzyszenia są dość długie więc tego nie analizuje się w dniach, czy tygodniach a raczej w miesiącach.. to tak ogólnie.. jeszcze jakieś pytania?

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 26 lipca 2010 23:20

Taurus80
0
Wysłane: 26 lipca 2010 23:42:59 przy kursie: 28,10 zł
doncarlos napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
Mentalnosc POLAKA mowi NIGDY :)
Jak deszcz pada zle jak slonce swieci tez zle bo goraco :) tak samo jest na gieldzie, do tego jestesmy na etapie gdzie na gieldzie jest bardzo duzo narybku kompletnie bez doswiadczenia a forumowe przyglupy prubuja to wykozystywac myslac ze gadaniem maja wplyw na wycene spolek :) szczegolnie na forum B....

Masz na myśli mój wpis? Przemyśl jeszcze raz to co napisałeś, przeczytaj co napisałem i wyciągnij w odpowiednim momencie wnioski..:) nie tylko w przypadku boryszewa.. jeszcze masz czas..:)

Nie mialem na mysli ciebie mowilem ogolnikowo :)
A jesli chodzi o twoje tlumaczenie wzrostu wolumenu to sie w pelni zgadzam jednak dodalbym conieco :) ja rozrozniam wzrost wolumenu spekulacyjny i fundamentalny :)
ekstremum spekulacyjne jest czesto wywolane jakas plotka i laczy sie ze wzrostem kursu czesto ponad 100% w tydzien przyklad "KAREN, KOMPUTRONIK, wczesniej czeste zabawy na ELEKTRIMIE blackeye
natomiast fundamentalne to jest wlasnie zbieranie akcji w silne rece i czesto jest to przy zdrowym wzroscie a poprzedza duze zwrosty w srednim terminie uwazam ze wlasnie teraz mamy z tym do czynienia Angel po przeprowadzonej udanej restrukturyzacji mamy zdrowa fundamentalnie spolke przynoszaca zyski i przejmujaca inne podmioty co w polaczeniu z magia nazwiska pana Karkosika twozy bombe zegarowa :) zazadzajacy roznymi funduszami dobrze o tym wiedza i mysle ze wlasnie nastapi etap wykozystania tej wiedzy salute

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 27 lipca 2010 01:46:17 przy kursie: 28,10 zł
czy dzisiaj mieliśmy dystrybucję czy kumulację ?
John Bollinger podpowiada od dwóch sesji by sprzedawać, więc sprzedałem po 2,84.
Czy się nie pospieszyłem - okaże najbliższa sesja.
A jezeli Bollinger miał rację to ustawiam odkupienie na 2,35
Dzisiejsze info o umowie przedwstępnej jest już dawno w cenie. Jest to kolejne zdarzenie związane z przejęciem MAFLOW i pewnie nie ostatnie. Taurus80 ma rację zastanawiając się skąd kasa na to pójdzie, A spekulacje z tym związane będą pewno rzutować na kurs. Być może w obu kierunkach.
Może w Boryszewie skorzystają z doświadczeń Elkopu z emisją warrantów zamiennych na akcje ?
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 27 lipca 2010 01:51

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 27 lipca 2010 08:37:30 przy kursie: 28,10 zł
Im więcej waszych wypowiedzi czytam tym bardziej jestem skołowany. Prawdę mówiąc dzisiejsze posunięcia pokażą jak bardzo przejęcie MAFLOW jest już faktycznie ujęte w ostatnich wzrostach.

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 27 lipca 2010 09:25:31 przy kursie: 29,90 zł
Chyba dzisiaj Boryszew przebije granice 3 złotych binky

Taurus80
0
Wysłane: 27 lipca 2010 09:33:32 przy kursie: 29,90 zł
W piatek i wczoraj byly piekne sesje "wyleszczajace" spekulantow i DT jednak dzisiaj otwarcie z luka i zaczyna sie robic niebezpiecznie wlasnie ze wzgledu na owych spekulantow od otwarcia zabijaja sie o papier :(
Ostroznosc wysoce zalecana luki lubia sie domykac a my na wskaznikach delikatnie mowiac jestesmy przegrzani :)
Jestem pelen podziwu dla zbierajacego od 2 tyg :) tutaj naprawde albo weszla bardzo gruba spekula albo komus strasznie zalezy na akcyjkach i to jest poczatek wzrostow :)

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 27 lipca 2010 09:38:16 przy kursie: 29,90 zł
Powoli zaczynam myśleć nad zleceniem stop loss..

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 27 lipca 2010 09:56:36 przy kursie: 29,90 zł
Taurus80 napisał(a):

Jestem pelen podziwu dla zbierajacego od 2 tyg :) tutaj naprawde albo weszla bardzo gruba spekula albo komus strasznie zalezy na akcyjkach i to jest poczatek wzrostow :)

Taurus.. nie przesadzasz przypadkiem.. papier urósł już 1000% od dołka a Ty mówisz o początku wzrostów..:) na euforii może zaniesie nas nawet na 3,6-4,0 i to jest na tym etapie już cena dystrybucji.. czekam z palcem na enter:)

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

PAWCIOPS
0
Wpisów: 33
Wysłane: 27 lipca 2010 09:59:39 przy kursie: 29,90 zł
niech Twe wróżby się spełnią co do kursu :-) amen.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 lipca 2010 10:01:10 przy kursie: 29,90 zł
sbyszek napisał(a):
czy dzisiaj mieliśmy dystrybucję czy kumulację ?

Akumulacja po takich wzrostach? Spójrz na wklejone niedawno wykresy. Jakbym był grubasem to bym dał sobie spokój z tym szaleństwem (jeżeli takowy był, nie ślęczę przez arkuszem zleceń w trakcie sesji). To czysta spekulacja Angel

Taurus80 napisał(a):
W piatek i wczoraj byly piekne sesje "wyleszczajace" spekulantow i DT jednak dzisiaj otwarcie z luka i zaczyna sie robic niebezpiecznie wlasnie ze wzgledu na owych spekulantow od otwarcia zabijaja sie o papier :( Ostroznosc wysoce zalecana luki lubia sie domykac a my na wskaznikach delikatnie mowiac jestesmy przegrzani :)

I jest Taurusowa luka. Pytanie retoryczne: czy to luka startu? blackeye

Taurus80 napisał(a):

Ja byłbym jednak bardzo sceptycznie nastawiony do tego mitycznego grubasa. Przecież papier w tym momencie to cholernie gorąca grzanka. Wystarczy spuścić trochę kurs i tak jak teraz spekulanci prześcigają się po lewej stronie arkusza, tak będą wyskakiwać w biegu. Będzie sporo stop lossów do zebrania. Zwłaszcza, że ten co niby zbierał ma już mnóstwo amunicji.

Dla mnie zrobiło się trochę nerwowo. Ustawiłem zlecenie sprzedaży na 2.99, nie spodziewałem się, że tak swobodnie przejdziemy przez kolejkę zleceń na 3,00 Angel

Boryszew to bardzo dobra długoterminowa spółka, ale w krótkim terminie...

Pozdrawiam akcjonariat wave
Klika się i sprzedaje ;-)

Taurus80
0
Wysłane: 27 lipca 2010 10:05:17 przy kursie: 29,90 zł
doncarlos napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Taurus.. nie przesadzasz przypadkiem.. papier urósł już 1000% od dołka a Ty mówisz o początku wzrostów..:) na euforii może zaniesie nas nawet na 3,6-4,0 i to jest na tym etapie już cena dystrybucji.. czekam z palcem na enter:)

Oczywiscie mowisz o krotkoterminowym :) 2-3 dni jak mysle o perspektywie polrocznej najmniej :)

Taurus80
0
Wysłane: 27 lipca 2010 10:12:04 przy kursie: 29,90 zł
v3nom z ta luka startu oczywiscie zartujesz :)
caly czas mowilem ze luka moze zakonczyc wzrosty w tej fali i zdanie podtrzymuje :)
Dlatego tez do wczoraj o wzrosty bylem bardzo spokojny a dzisiaj Think mozna sie pokusic o stwierdzenie konca tego szalenstwa przynajmniej na pare dni :)
Jednak z drugiej strony patrzac na historie spolek pana karkosika roznie moze byc.

Wczesniej kolega wspomnial o finansowaniu dzieki warantom zamiennym na akcje :) nie przypominam sobie aby kiedykolwiek pan karkosik taki numer wywinal :) jezeli gdziekolwiek potrzebowal kasy to zawsze robil emisje z PP.
Wiec szukalbym innego sposobu finansowania :) mysle ze kredyt bankowy najbardziej prawdopodobny wiec zobaczymy co wymysla salute

I jeszcze jedno prosze popatrzec caly czas mimo kosmicznej ceny regularnie ktos laduje po 30k watpie aby ktokolwiek z nas posiadal choc jeden taki pakiet :)
Edytowany: 27 lipca 2010 10:14

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 27 lipca 2010 10:43:39 przy kursie: 29,90 zł
Taurus80 napisał(a):

I jeszcze jedno prosze popatrzec caly czas mimo kosmicznej ceny regularnie ktos laduje po 30k watpie aby ktokolwiek z nas posiadal choc jeden taki pakiet :)

Nigdy się nie dowiesz obserwując notowania czy to jest akumulacja czy dystrybucja, nie jest to możliwe. Tylko handlujący sternik zna cenę do której prowadzi papier. Pakiety po 30 k to żadne pakiety, nawet popychanie batonami po 200k to nic, ale 2M na kupnie to niewielu z indywidualnych jest w stanie zrobić. Te obroty na początku ruchu to ustawione wymiany bez znaczenia, ładnie wygląda na wykresie, ale 100 mln obrotu to fikcja 20% z tego to rynek, reszta to ustawka. Na Borku widać analogie z Alchemią po przejęciu Batorego, ale dzisiaj to już nie ten sam rynek i Borek nie wzrośnie 1000%, a może ? hello1

Taurus80
0
Wysłane: 27 lipca 2010 10:50:04 przy kursie: 29,90 zł
O wzroscie o 1000% mozemy narazie pomarzyc :) dawaloby to wycene spolki na poziomie okolo 10mld :) przy zyskach rzedu 100mln byloby to nieporozumienie :) choc w samym szczycie hossy zapewne realne do spelnienia salute

Mysle ze mozemy wrocic na ziemie.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 27 lipca 2010 10:54:23 przy kursie: 29,90 zł
doncarlos
Dzieki za wpis, nie mozna sie przyczepic do braku logiki ale pozwol ze pozostane przy swoim zdaniu i swoich obserwacjach ktore mowia zupelnie co innego niz Twoje przynajmniej dopoty dopoki mnie na tyle oszukuja ze dobrze na tym wychodze salute
Moze dlatego ze przy obserwacji wolumenu zwracam uwage na ilosc transakcji i pakiety jakie leca, czy sa to drobni gracze czy juz ktos z powazniejszym kapitalem!!

Takze podsumowujac graj po swojemu, ja po swojemu bo najwazniejsze zebysmy zarabiali a jesli do tego ma prowadzic chociazby rzut koscia to czemu nie Whistle

matthaus
0
Wpisów: 78
Wysłane: 27 lipca 2010 11:01:32 przy kursie: 29,90 zł
Taurus80 napisał(a):

30K to dużo? sam mam więcej i na pewno jest sporo drobnych co mają po kilkadziesiąt kilo akcji. Uważam, że skończymy dzisiaj na 3.01zł. W przypadku korekty zostaje, przeczekam i licze, ze pod koniec 2010 kurs będzie w okolicach 4zł. Pozdro
Edytowany: 27 lipca 2010 11:18

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

58 59 60 61 62

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,171 sek.

dpokdnow
zytnwhgr
ccvfuqgj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 018,87 zł +380,09% 96 018,87 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fpeksxcc
zuqrkpii
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat