0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
27 lipca 2010 11:59:38
przy kursie: 29,90 zł
Taurus80 napisał(a):O wzroscie o 1000% mozemy narazie pomarzyc :) dawaloby to wycene spolki na poziomie okolo 10mld :) przy zyskach rzedu 100mln byloby to nieporozumienie :) choc w samym szczycie hossy zapewne realne do spelnienia Mysle ze mozemy wrocic na ziemie. Wyceny giełdowe to same nieporozumienia które odchylają się raz w górę raz w dół o tzw fundamentalnej wyceny, która zresztą też jest tylko umowna. Rynek nie ma ograniczeń, może rosnąć bardzo wysoko, a spadać też potrafi, warto ćwiczyć wyobraźnię, potem nie ma zaskoczenia
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 lipca 2010 15:46:04
Wróciłem do koszmaru www.maflow.com/PROCEDURE/PL/co...Od razu mówię, że z tej sieczki wiele się nie wyciągnie. Kluczowa jest tabelka na str. 192, z której wynika, że wartość większości spółek skorygowano do zera albo poniżej zera, a jedyne co ma wartość z punktu widzenia głównej włoskiej spółki i jest na liście Boryszewa, to spółka brazylijska warta 2 155 tys. € oraz chińska warta 839 tys. €. Razem trochę mało, ale jest jeszcze spora wartość ponad 12 mln € głównej spółki. Czy aktualna i na ile jej wierzyć, i czy nie liczy części majątku dwukrotnie? Tego nie wiem. Na liście brakuje też spółki meksykańskiej, która miała niezgorszy majątek netto oraz całkiem pokaźnej spółki duńskiej. W poniższej tabeli zestawiłem kilka wartości z przejmowanych spółek. Suma kapitałów własnych na 30 kwietnia 2009 r. to niemal 17 mln euro. Wartość transakcji ma wynieść około 30 mln zł, czyli zastosowano dyskonto 65%. Przez rok z okładem na pewno sporo majątku się rozeszło, albo uległo zniszczeniu. Kupując je płaci się tak naprawdę za jakąś niezerową obecność na docelowym rynku, ale cała praca budowania biznesu dopiero jest do wykonania. Jednak uwaga: wyniki MAN Servizi uzyskane są ze świadczenia usług biurowych innym spółkom grupy, więc tak naprawdę nie ma to znaczenia ani wartości. Kwoty w tysiącach euro, bez żadnej gwarancji, bo dokument Maflow w wielu miejscach przeczy sam sobie.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 27 lipca 2010 15:46
|
|
14 Dołączył: 2010-07-21 Wpisów: 364
Wysłane:
27 lipca 2010 16:20:41
Mam pytanie, gdyby korekta została wprowadzona to do jakiej wartości spadłaby(+/-) cena akcji?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
27 lipca 2010 16:29:29
Spin napisał(a):Mam pytanie, gdyby korekta została wprowadzona to do jakiej wartości spadłaby(+/-) cena akcji? Mysle ze wrozka ci powie :) Osobiscie nizej jak 2.80 bym sie nie spodziewal patrzac na dzisiejsza sesje, ale co czlowiek to inne zdanie.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
27 lipca 2010 17:06:56
Ale mocny papier. W pogardzie ma cały rynek i maszeruje własną drogą. Nie doceniłem tego. A John Bollinger tak mnie zmylił, że za wcześnie puściłem paier. Chyba muszę go inaczej ustawić, chociaż inne wskaźniki też są na poółnocnej stronie, co czyni Borka mocno ryzykownego. 666 napisał(a): Wyceny giełdowe to same nieporozumienia które odchylają się raz w górę raz w dół o tzw fundamentalnej wyceny, która zresztą też jest tylko umowna. Rynek nie ma ograniczeń, może rosnąć bardzo wysoko, a spadać też potrafi, warto ćwiczyć wyobraźnię, potem nie ma zaskoczenia Nieprzeciętny zysk zawsze wiąże się z ryzykiem. więc nie zdziwiłbym się gdyby Borek poszedł teraz śladami Karenu i Komputronika z połowy czerwca, mając głęboko w  AT i AF, a kierując się jedynie psychologią tłumu. Kanoniers napisał(a):doncarlos Dzieki za wpis, nie mozna sie przyczepic do braku logiki ale pozwol ze pozostane przy swoim zdaniu i swoich obserwacjach ktore mowia zupelnie co innego niz Twoje przynajmniej dopoty dopoki mnie na tyle oszukuja ze dobrze na tym wychodze Moze dlatego ze przy obserwacji wolumenu zwracam uwage na ilosc transakcji i pakiety jakie leca, czy sa to drobni gracze czy juz ktos z powazniejszym kapitalem!! Takze podsumowujac graj po swojemu, ja po swojemu bo najwazniejsze zebysmy zarabiali a jesli do tego ma prowadzic chociazby rzut koscia to czemu nie Też jestem tego samego zdania co ty, z wyjątkiem zastąpienia wolumenu - obrotami. Dlatego, że nie zawsze wolumen odzwierciedla wartość obrotu i odwrotnie. Wartość obrotu jest bardziej obiektywna w mojej ocenie, bo harakteryzuje kapitał zainteresowany handlem zarówno na wzrostach jak i na spadkach. Taki sam wolumen na spadkach i na wzrostach nie generuje takiego samego obrotu. Przykładowo wolumen rok temu na Techmexie czy na Borku jest tym samym wolumenem także i dzisiaj, ale o jak różnej wartości. Często wyliczam sobie średnią wartość transakcji (obrót/ilość transakcji na sesji/2) co pozwala zauważyć kto handluje na sesji. Ale ostatnio nie czyniłem tego dla Borka, a pewnie wnioski byłyby ciekawe. Co do AT to uważam, że jest to tak indywidualna praca każdego analizującego, że końcowe prognozowanie jest na szczęście bardzo subiektywne. Bo gdyby tak wszyscy jednocześnie zastosowali te same zasady, metody i narządzia AT, to co to by była za gra giełdowa ? Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
27 lipca 2010 17:47:12
sbyszek napisał(a): Często wyliczam sobie średnią wartość transakcji (obrót/ilość transakcji na sesji/2) co pozwala zauważyć kto handluje na sesji. Ale ostatnio nie czyniłem tego dla Borka, a pewnie wnioski byłyby ciekawe. Co do AT to uważam, że jest to tak indywidualna praca każdego analizującego, że końcowe prognozowanie jest na szczęście bardzo subiektywne. Bo gdyby tak wszyscy jednocześnie zastosowali te same zasady, metody i narządzia AT, to co to by była za gra giełdowa ?
Powiem Ci że średnia transakcja na borku wynosiła dziś 2677,4 akcji co daje 7969,55 zł. Nie wiem jak to się ma do tego co było wcześniej bo dopiero od 2 dni patrze na te statystyki. Co do Bollingera to sugerowałeś się tylko nim? moim zdaniem w takich sytuacjach wszelka analiza wskaźnikowa mało się sprawdza a lepiej działa klasyczna
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
27 lipca 2010 18:12:44
to ja mam chyba inne obliczenia bo dzis srednia wyszla 16000 na transakcje wczoraj 15200 przedwczoraj 12800 a rekordowo 22.07 - 37000
|
|
Wysłane:
27 lipca 2010 19:22:33
Wyszlo ci to samo :) podziel przez dwa :) mrk poprostu pomnozyl wolumen razy cena a ty jeszcze razy 2 :) bo przeciez przy kazdej transakcji sa dwie strony
Edytowany: 27 lipca 2010 21:08
|
|
Wysłane:
27 lipca 2010 22:46:40
Panowie mowilem aby nie patrzec na kreski tylko myslec :) www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...1. Podjęcie uchwały w sprawie zmiany w Statucie Spółki. 2. Podjęcie uchwały w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki w drodze emisji akcji serii F. Proponowany dzień prawa poboru 02.11.2010r. 3. Podjęcie uchwały w sprawie upoważnienia Zarządu Spółki do podjęcia działań mających na celu dematerializację i dopuszczenie akcji nowej emisji do publicznego obrotu na rynku regulowanym. 4. Podjęcie uchwały w sprawie w sprawie zmiany w Statucie Spółki Czuje sie jak klon pana Karkosika w ciagu roku przwidziec jego posuniecie 2 razy co daje 100% skutecznosc to jest wyczyn Teraz do 1 sierpnia jeszcze musi byc info o przekroczeniu 5% :) Same dobre infa i wszystkie przewidzialem :) Jutro bedzie jazda w niebiosa :)
Edytowany: 27 lipca 2010 22:49
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
27 lipca 2010 23:01:27
ale jaja Panowie, mamy znowu podwyższenie KZ w drodze PP. Ciekwe jak to wpłynie na kurs i jakie sa szczegóły nowej emisji. Jak myślicie jak wpłynie ta sytuacja na kurs ? CO do obecnje sytuacji borka uważa że szelka AT nie ma znaczenia, społka jest w silnym trendzie wzrostowym a wszelkie korekty są jedynie w locie. Wiele osob liczy na korekte żeby odkupić taniej ale to jest zgubne bo wiekszosc zawsze sie myli. Rok temu o tej poże dalem sie wyleszczyc ze skotana. PAmietam że wyszło info o dotacji na budowe drożdzowni i miałem kupiony ładny pakiet po 1.30. Było otwarcie z duzo luka startową na wysokim obrocie i strzala w góre przez ok 2 tyd szło w góre i z 1.30 doszło do chyba 3,40 a ja plułe sobie w brode bo wyskoczyłem przy 1.90  dlatego w tym roku siedze twardo na d...e i dokupuje ew na korektach bo na DT ta spółka sie nie nadaje EDit: Już sam odpowiedziale sobie na pytanie, Jedna akcja borka to jedno PP a jedno PP upoważnai do nabycia 2 akcji emisji F po cenie 0,10 gr. Dzieki ostatniej emisji zarobiłem 100% na borku mam nadzieje że teraz podwoje to co już zarobiłem czego i Wam życze
Edytowany: 27 lipca 2010 23:19
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
27 lipca 2010 23:30:15
doncarlos napisał(a): Problemem są właśnie te niuanse..:) zasygnalizowałem tylko problem..
Nie mam teraz czasu, ale jeżeli to Ciebie interesuje to napiszę Ci później dokładniej jak to wygląda teoretycznie.. a interpretacja to jest właśnie sztuka spekulacji..
jesliby odwolywac sie do autorytetow to spojrz do Armsa, nie bylo tam takich teorii, analiza wolumenu jest prostolinijna: duzy wolumen=wazny ruch. Brak wolumenu = ruchu nie bylo moim zdaniem przekombinowales
Edytowany: 27 lipca 2010 23:32
|
|
Wysłane:
27 lipca 2010 23:30:29
Wlasnie dla tej emisji nie sprzedalem na tych wzrostach :) jak juz wiele razy mowilem Boryszew bedzie pierwsza spolka oznajmiajaca pelnie HOSSY co bedzie widoczne po wzrostach ze wzgledu wlasnie na emisje :) Jutro najlepiej byloby wstac dopiero o 16tej :) a w trakcie sesji zapewne bedzie euforia tok ja to widze :) Najpiekniejsze jest to ze na forach beda pisali ze gniot ze emisja ze bankrut ITD a wszystko dlatego ze wszyscy patrzeli na kreski i nieliczni albo tylko najbardziej wierni i myslacy nie sprzedali :) Chyba juz wszyscy sie domyslaja ze jutro znow korekty nie bedzie
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
27 lipca 2010 23:36:04
666 napisał(a):] Wyceny giełdowe to same nieporozumienia które odchylają się raz w górę raz w dół o tzw fundamentalnej wyceny, która zresztą też jest tylko umowna. Rynek nie ma ograniczeń, może rosnąć bardzo wysoko, a spadać też potrafi, warto ćwiczyć wyobraźnię, potem nie ma zaskoczenia tak samo jak techniczna dla fundamentalnych, tak samo fundamentalna dla technicznych moze wydawac sie zabawna; rozumiem, ze to dobra rozrywka intelektualna, rozgryzac komunikaty spolki i zagmatwane sprawozdanie konglomeratu, ale boryszew to spolka ewidentnie spekulacyjna, czy procz impexmetalu cos jeszcze robia konkretnego/namacalnego/fizycznego? podstawa fundamentalnej to zdaje sie zrozumienie biznesu, a czy tu aby nie mamy do czynienia z wydmuszka (ktora moze i 10x wyzej zajdzie) i biznesem polegajacym na splitach/emisjach/przejeciach? moze za wysoka szkola jazdy dla mnie, ale jak dla mnie boryszew to zwyczajne wybicia i paniki kupna i nic wiecej, a szukacie tresci gdzie jej nie ma
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
28 lipca 2010 00:02:34
A może jednak to była luka startu?  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
28 lipca 2010 07:39:49
plynacyzrynkiem napisał(a):
tak samo jak techniczna dla fundamentalnych, tak samo fundamentalna dla technicznych moze wydawac sie zabawna; rozumiem, ze to dobra rozrywka intelektualna, rozgryzac komunikaty spolki i zagmatwane sprawozdanie konglomeratu, ale boryszew to spolka ewidentnie spekulacyjna, czy procz impexmetalu cos jeszcze robia konkretnego/namacalnego/fizycznego? podstawa fundamentalnej to zdaje sie zrozumienie biznesu, a czy tu aby nie mamy do czynienia z wydmuszka (ktora moze i 10x wyzej zajdzie) i biznesem polegajacym na splitach/emisjach/przejeciach? moze za wysoka szkola jazdy dla mnie, ale jak dla mnie boryszew to zwyczajne wybicia i paniki kupna i nic wiecej, a szukacie tresci gdzie jej nie ma
 mi to w zasadzie nie przeszkadza, ale w tej chwili i przy założeniu dalszych wzrostów, to boryszew przy impexmetalu wygląda jak balon.. Pytanie, czy impexmetal urealni swoją cenę i będzie mocniej rósł a boryszew pójdzie bokiem, czy nadal będzie pompowany? Pytanie jest istotne, bo kiedy boryszew w cenach nowych akcji był poniżej 0,5 zł to specjaliści (moi znajomi maklerzy) nie brali tego papieru pod uwagę a teraz gdy cena mocno przekroczyła 2 zł widzą go już na poziomach 4 i wyżej  mi zapala się czerwona lampka, bo znam ich od lat i nigdy nie maja racji:) Jeżeli nastawienie specjalistów do papieru jest bardzo pozytywne, wręcz euforyczne, to kolejny moim zdaniem zły znak.. nie mniej czekam na szczyt euforii a do tego nam jeszcze dużo brakuje..:) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 28 lipca 2010 07:40
|
|
Wysłane:
28 lipca 2010 08:19:02
Wiesz dlaczego przez pare lat nigdy mnie impex nie interesowal ??? Bo to jest spolka w pelni zalezna od boryszewa i zawsze bedzie kasa z niego drenowana w miare potrzeb :) Oczywiscie bardzo bym sie ucieszyl jezeli impex by wzrosl do 10zl i wiecej ale tylko ze wzgledu na zysk dla Boryszewa. A wolumen jak mowilem jest spekulacyjny i fundamentalny tak samo jak wzrost kursu :) do wczoraj na Borku byl fundamentalny, wszyscy mogli sie domyslec ze bedzie emisja a jak ona sie sprawdza na borku mielismy przyklad w tym roku :) wiec sie nie dziw ze anale widza go po 4 czy wiecej. Oczywiscie kazdy mysli po swojemu co jest najpiekniejsze na GPW przynajmniej dla mnie Codzienne zmaganie sie z rynkiem i z ludzmi wyksztalconymi w tym kierunku a codzienne pokonywanie ich sprawia mi ogromna satysfakcje zwazywszy na to ze nie mam kierunkowego wyksztalcenia
Edytowany: 28 lipca 2010 08:19
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
28 lipca 2010 08:22:00
Stary dobry Romek, czy ktoś się tego nie spodziewał ?  Romek gra jeden schemat od lat. Fundamentalna wartość Maflow nie ma znaczenia, to tylko pretekst, i tak teraz nie da się niczego policzyć. Jak już wszystko będzie wiadomo, będzie dawno po zabawie jak na Alchemii, która nie okazała się niczym wyjątkowym, ale kogo to dzisiaj obchodzi, w swoim czasie dała zarobić fortuny. Teraz wszyscy wiedzą jak to działa, więc powstaną co najwyżej fortunki
|
|
Wysłane:
28 lipca 2010 08:25:01
Przynajmniej od2-3 tygodni pisalem o emisji i to niemal codziennie :) znajac wczesniejsze posuniecia pana Karkosika tylko glupek by nie przewidzial
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
28 lipca 2010 08:39:24
Taurus80 napisał(a):Przynajmniej od2-3 tygodni pisalem o emisji i to niemal codziennie :) znajac wczesniejsze posuniecia pana Karkosika tylko glupek by nie przewidzial a czy zakładasz w swoich prognozach jakąś pożyczkę dla spółki np. od prezesa? Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
28 lipca 2010 08:47:50
sbyszek napisał(a):Taurus80 napisał(a):Przynajmniej od2-3 tygodni pisalem o emisji i to niemal codziennie :) znajac wczesniejsze posuniecia pana Karkosika tylko glupek by nie przewidzial a czy zakładasz w swoich prognozach jakąś pożyczkę dla spółki np. od prezesa? To jest oczywiste :) Najpierw bedzie pozyczka pozniej emisja i oddanie kasy :) Tak samo bylo w poprzedaniej emisji tyle tylko ze kasa poszla na wykup obligacji. Podsumowujac teraz spodziewam sie najpierw infa o przekroczeniu 5% pozniej bedzie przejecie od 3Q wyniki maflow beda konsolidowane, pozniej emisja, wiecej pomyslow narazie nie mam pewnie wyklaruje sie cos w miare uplywu czasu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.