PARTNER SERWISU
neqwymzb
2 3 4 5 6
mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 6 lipca 2010 18:29:11 przy kursie: 12,50 zł

coś na ożywienie wątku:

gielda.onet.pl/centrum-klima-s...

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 6 lipca 2010 18:34:27 przy kursie: 12,50 zł
Te nice urls oczywiście lubią płatać figle, dla ścisłości: za 10,4 mln zł netto.

Na wypadek gdyby Onet zawiesił działalność:

Cytat:
Centrum Klima sprzedała nieruchomość za 10,4 mln zł netto

Producent systemów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych Centrum Klima zawarła przedwstępną umowę sprzedaży nieruchomości zlokalizowanej w Piastowie z firmą Multidekor za 10,4 mln zł netto.

"Kontrakt obejmuje działkę o powierzchni niemal 10 tys. m2 oraz zlokalizowane na jej terenie budynki wraz z częścią infrastruktury. Transakcja opiewa na 10,4 mln zł netto. Sprzedaż nieruchomości w Piastowie jest kolejnym etapem realizacji strategii. Priorytetem dla spółki jest konsekwentny rozwój i zwiększanie skali oraz wydajności produkcji. Zgodnie z założeniami już z końcem sierpnia 2010 roku działalność Centrum Klima zostanie przeniesiona do nowego kompleksu w Wieruchowie" - czytamy w komunikacie.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 6 lipca 2010 18:35

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 lipca 2010 18:37:38 przy kursie: 12,50 zł
Cytat:
Warszawa, 05.07.2010 (ISB) - Sprzedaż wyrobów własnych Centrum Klima wzrosła w II kw. br. o 39% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, wynika z wypowiedzi prezesa spółki Marka Perendyka dla agencji ISB. Wyroby własne spółki, które charakteryzują się najwyższą marżą, stanowią ok. 23% sprzedaży ogółem.

"W czerwcu 2010 sprzedaż produktów własnych Centrum Klima wzrosła o 24% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Natomiast w II kwartale 2010 dynamika sprzedaży wyrobów własnych spółki wyniosła 39% - powiedział ISB Perendyk.

"Sprzedaż produktów własnych (wysokomarżowych) Centrum Klima stanowiła zarówno w maju, jak i w czerwcu 2010 około 23% sprzedaży ogółem" - dodał Perendyk.

Spółka nie podała dynamiki całkowitych przychodów w czerwcu i całym II kwartale. Jednak informuje, że w maju 2010 roku całkowite przychody spółki wzrosły o 56,3% (r/r).

Spółka Centrum Klima miała 1,30 mln zł zysku netto w I kw. 2010 roku wobec 1,26 mln zł zysku rok wcześniej. Przychody wyniosły 17,05 mln zł wobec 17,05 mln zł rok wcześniej. (ISB)
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 9 lipca 2010 10:42:55 przy kursie: 12,50 zł
Prezes Centrum Klima właśnie w TVN CNBC Biznes... "Gorące zyski z chłodu". Materiał pewnie jak zwykle wieczorem będzie dostępny na ich stronce...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

mila
0
Wysłane: 9 lipca 2010 16:03:27 przy kursie: 12,50 zł
dzis ktoś w końcu sprzątnął te 1600 sztuk po 12,50zł co już zalegało od jakiegoś czasu i przy bardzo niskich obrotach było całkiem skutecznym hamulcem wzrostu kursu. I teraz zapewne CKL trochę się ruszy w góre... :)
Edytowany: 9 lipca 2010 16:10

mila
0
Wysłane: 12 lipca 2010 15:58:30 przy kursie: 12,95 zł
no i się ruszyło do góry... obroty tez wzrosły, A lato ma być gorące więc i zapotrzebowanie na produkty z branży klimatyzacyjnej będzie:)

mila
0
Wysłane: 13 lipca 2010 20:08:47 przy kursie: 13,40 zł
dziś na CKL były najwyższe obroty w historii. Sesja na plusie, a za oknem skwar...

mila
0
Wysłane: 18 lipca 2010 10:29:26 przy kursie: 13,47 zł
Cytat:
Zarząd Centrum Klima S.A. z siedzibą w Piastowie (dalej "Spółka") podaje do publicznej wiadomości, iż w dniu wczorajszym (15 lipca 2010 roku) Spółka uzyskała informację, iż Warszawski Zachodni Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego wydał w dniu 29 czerwca 2010 roku decyzję nr 474/10 o udzieleniu Spółce pozwolenia na użytkowanie hali produkcyjnej z magazynem i budynku biurowego z zapleczem socjalno-technicznym na działce nr ewidencyjny 74/1 w m. Wieruchów, gm. Ożarów Mazowiecki i decyzja ta stała się ostateczna w dniu 14 lipca 2010 roku.

gielda.onet.pl/centrum-klima-s...

mila
0
Wysłane: 4 sierpnia 2010 22:29:20 przy kursie: 13,70 zł
Cytat:
Centrum Klima wprowadziła do oferty nowe centrale wentylacyjne Vental System. Szeroka gama wariantów central pozwala na ich zastosowanie w prawie każdym pomieszczeniu. Według szacunków, poszerzone portfolio może przynieść spółce wzrost przychodów ze sprzedaży tej grupy produktowej o około 20% w skali roku” – czytamy w komunikacie.

www.bankier.pl/wiadomosc/Centr...

mila
0
Wysłane: 10 sierpnia 2010 23:51:20 przy kursie: 14,38 zł
Cytat:
Centrum Klima zakończyła pierwszy etap przeniesienia działalności firmy i rozpoczęła produkcję w nowym zakładzie w Wieruchowie, poinformowała spółka w komunikacie.

www.bankier.pl/wiadomosc/Centr...

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 11 sierpnia 2010 10:53:46 przy kursie: 14,85 zł
.... ciekawa dla mnie jest CentrumKlima, którą zresztą obserwuję. O mały włos a pracował bym w tej firmie więc podzielę się ..... garścią informacji z mojej obserwacji i rozmów z managmentem spółki. Po przeprowadzce do nowej siedziby, już sie kończy, spółka rozpocznie produkcje swoich wyrobów ze zdwojoną siłą, zreszta wie po co to robi, ponieważ jest w stanie sprzedać 100% wiecej niz dotychczas i chodzi o rynki eksportowe a nie krajowy. Zdecydowanie poprawi wyniki finansowe po przez sprzedaż jak również reorganizację firmy, tu mam na mysli dział logistyki w szczególności i sprzedaży oczywiście. Mówie o logistyce bo tu wskaźniki zostaną znacząco poprawione - nowy magazyn, zupełnie inny system magazynowania a co za tym idzie dostepnosc towaru i szybkośc działań przy mniejszej obsadzie pracowników w stosunku do uzyskiwanego obrotu.
Solidna firma którą cechuje ciągły rozwój, np. zainwestowali w produkcję elementów do klimatyzacji i robia to jako jedyni na tak wielką skalę że byc może staną się jednym ze znaczących wytwórców na rynku europejskim, nie ograniczają się do sprzedaży urządzeń i elementów klimatyzacji ale dbają o przywiazanie do siebie klienta dobrym serwisem.
Nie mam czasu na sprawdzanie danych finansowych ale spodziewam się jak juz pisałem wyżej znaczącej poprawy wyników.
Stabilnosc w akcjonariacie tj. dwóch współwłaścicieli i BZ WBK, i nic sie nie zmnieni w tej materii o ile mi wiadomo, pozostaje tylko FF na poziomie 39% gdzie nie wiadomo kto ile ma akcji. Normali właściciele, którzy wiedzą jak prowadzic i rozwijac interes. Gdybym nie miał lepszych inwestycji to kupił bym ich akcje i zakopał bo z pewnością nie przyniosą straty.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 11 sierpnia 2010 11:21:24 przy kursie: 14,85 zł
Frog, wrzucam wykres. Żadnych konkretów, bo sytuacja nie jest do końca dla mnie jasna. A wróżką niestety nie jestem Angel

kliknij, aby powiększyć

Spółka pokonała ważny opór (1) i od razu trafiła pod drugi (3). Wolumen był spory, ale spowodowały to dwie transakcje Think Aktualnie obowiązuje krótkoterminowy trend wzrostowy (4).

Na wykresie zaznaczyłem także średnioterminowy trend (2) oraz linię kanału poprowadzoną równolegle przez szczyt z marca. Póki co widać, że kurs nic sobie z niej nie zrobił, ale zobaczymy co przyniosą najbliższe sesje.
Klika się i sprzedaje ;-)

tekla
0
Wpisów: 47
Wysłane: 26 sierpnia 2010 19:29:52 przy kursie: 15,50 zł
Zainteresowałam się tą spółką, ciekawie zresztą przedstawioną przez kolegę post wyżej.
Nie cieszy się zainteresowaniem graczy a tym samym ciężko robi się tutaj zakupy. Niemniej mały pakiet akcji został zakupiony z nadzieją że trend wzrostowy będzie kontynuowany. wave

mila
0
Wysłane: 27 sierpnia 2010 00:47:36 przy kursie: 15,50 zł
tekla napisał(a):
Zainteresowałam się tą spółką, ciekawie zresztą przedstawioną przez kolegę post wyżej.
Nie cieszy się zainteresowaniem graczy a tym samym ciężko robi się tutaj zakupy. Niemniej mały pakiet akcji został zakupiony z nadzieją że trend wzrostowy będzie kontynuowany. wave

Witamy w akcjonariacie:) CKL to obecnie mój najlepszy "koń":) Mały pakiet zakupiłem pod koniec czerwca br i od tamtej pory ładnie rośnie. Na razie czekam do ogłoszenia wyników za półrocze - według zapowiedzi prezesa mają być bardzo przyzwoite. Tak więc wydaje mi się że jeszcze trochę urośniemy:) Generalnie spółka z przyszłością (mimo że dość sezonowa) - dopiero co przenieśli się do nowego, większego zakładu produkcyjnego - a więc znacznie zwiększy się skala produkcji (głównie na export).
Edytowany: 27 sierpnia 2010 00:51

mila
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 09:52:57 przy kursie: 14,55 zł
na poczatku sesji ktoś znizył kurs do dolnych widełek - by za chwilę po kursie 14,30 zł wymienić 80 tys. akcji (po tej operacji obrót skoczył prawie do historycznego maksimum). Myślę, że jest to dobry prognostyk na przyszłość.
Edytowany: 31 sierpnia 2010 10:00

Frog
13
Wysłane: 31 sierpnia 2010 09:58:18 przy kursie: 14,55 zł
15,30?
Follow me on Twitter

mila
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:01:44 przy kursie: 14,55 zł
Frog napisał(a):
15,30?

literówka - zdążyłem jeszcze na edycję i poprawiłem - miało być 14,30:)
widze poszedl kolejny pakiet 20 tys akcji, tym razem po 14,31 zł.
Ktos niezle akumuluje akcje....

Dziś chyba jest publikacja raportu za I półrocze (z tego co mowil prezes bodajże w lipcu wyniki będą dobre)- czyżby więc ktoś chciał zrobić zakupy przed raportem?
Edytowany: 31 sierpnia 2010 10:16

Frog
13
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:16:39 przy kursie: 14,55 zł
Raport już opublikowany, rano przed sesją.

3.190 kPLN zysku netto. Wychodzi więc 0,28 zł zysku netto na akcję po 2 kwartałach.
WK 6,9 zł na akcję (mniej niż przed kwartałem, gdyż wypłacili dywidendę).
Follow me on Twitter
Edytowany: 31 sierpnia 2010 10:20

mila
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 10:26:52 przy kursie: 14,55 zł
ok, dzięki za doprecyzowanie. poszedł kolejny pakiet 10 tys akcji.
Edytowany: 31 sierpnia 2010 10:27

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 sierpnia 2010 18:06:40 przy kursie: 14,55 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Centrum Klima S.A.

W ujęciu dłuższym przychody nie bardzo chcą rosnąć, 4 % zmiany TTM jest bliskie inflacji i w ujęciu ekonomicznym można to uznać za stagnację. W minionym kwartale widać poprawę, bo przychody w końcu wzrosły w porównaniu z odpowiadającym okresem roku poprzedniego i to nawet znacznie, bo o 23%. W poprzednim kwartale wzrostu nie było, więc może coś się w końcu zaczyna dziać. Sprawy nie idą jednak w dobrym kierunku. Koszty własne sprzedaży szybciej wzrosły od przychodów i obserwujemy utratę marży handlowej. Czynników takiego stanu rzeczy jest kilka. Decydujący jest wzrost cen materiałów(wzrost kosztów stali), i osłabienie eurodolara. Spółka koszty ponosi w USD oraz EUR, a przychody osiąga tylko w EUR, oczywiście po za złotówką.(Eksport stanowi 25% przychodów)

Nie zabezpiecza przepływów pieniężnych, więc jest narażona na zmiany kursów walutowych. Do tej pory dość dobrze równoważyła pozycję wyrażoną w EUR jeśli chodzi o koszty i przychody, ale to nie jest zabezpieczenie. Jeśli kupuję coś w EUR i sprzedaję w EUR to tak czy owak marżę narażam na ryzyko, bo tę wyrażam w PLN, a czas rotacji zapasów 85 dni może zrobić z wynikiem takiego działania wszystko. 11 milionów przychodów walutowych rocznie oraz 15 kosztów sprzedaży się już zabezpieczać forwardami i nawet tym trochę zarządzać. Spółka widzi taką potrzebę, ale dopiero jak wzrośnie udział eksportu. Ja tego osobiście nie rozumiem, w spółce chyba nie ma osoby, która zna się na derywatach i zabezpieczeniach. Tak niestety jest w większości małych spółek i czasami za to cierpią.

Spółka osiąga przychody z dwóch źródeł: -dystrybucji (circa 70%) -produkcji. W sprawozdaniu zarząd napisał, że chce rozwijać segment produkcyjny, aby docelowo osiągał 40% przychodów. Argumentuje to znacząco wyższymi marżami(s.15) i nawet podaje liczby:
28,5% produkcja 23,7 dystrybucja.

Widać, że różnica jest znacząca, tyle tylko, że nieprawdziwa! Jeśli czytelnik tego opracowania podzieli sobie odpowiednie pozycje z RZiS to otrzyma 25,3% z produkcji oraz 23,7 z dystrybucji. Normalnie powinno tak być, że produkuje się po to, aby osiągać wyższą marżę, ale w przypadku tej spółki tego nie widać. Być może brakuje skali. Tak czy owak bardzo nie podobają mi się nieprawdziwe dane i do tego komentarz nie mający uzasadnienia w wynikach. Gruby minus

Drugi minus za krótkowzroczność. Niby plany rozwojowe są ambitne(czterokrotne zwiększenie sprzedaży), ale w podejmowaniu decyzji strategicznych są niedociągnięcia. Obecnie buduje się nową siedzibę z magazynami ect, a właściwie się już ją pewnie zasiedla. Spółka jednocześnie pisze, że musiała zrzucić parę zamówień, bo nie była w stanie ich obsłużyć. Gdzie jest więc planowanie i look in future? Decyzje zostały podjęte za późno.

Wracając do rachunku wyników…
Sporo wzrosły koszty sprzedaży i zarządu. Ma to jednak pewne swoje uzasadnienie. Spółka próbuje porobić porządki w zarządzaniu i więcej wydaje na marketing, więc koszty mogą pójść do góry. Prawdopodobne, że w kolejnym kwartale podobnie. Ostatecznie wynik netto jest zbliżony do zeszłorocznego.

Rosną aktywa trwałe, co związane jest z budową nowej siedziby. W obrotowych widać wzrost należności. Część gotówki ze sprzedaży nie wróciła do spółki.
Na lokatach spółka trzyma prawie 10 milionów z 85 sumy bilansowej. Zasila to oczywiście wynik odsetkami, ale emisja wygląda na niepotrzebną. Budowę nowej siedziby spokojnie mogła sfinansować długiem.
Gdyby teraz z bilansu wyjąć emisję to oczywiście zadłużenie skoczyłoby do 66%, ale po co w takim razie dywidenda? Dodatkowo warto wspomnieć, że spółka zamierza po przenosinach sprzedać swoją obecną nieruchomość. Zadłużać mocniej trzeba by się tylko na czas budowy, bo jak się okazuje za chwilę 10 milionów wróci. Nie widać tego jeszcze w aktywach obrotowych, ze względu na nie spełnienie warunków rachunkowości, ale spółka zawarła już wstępną umowę sprzedaży.(To będzie także dodatkowe 10 milionów zysku w pierwszym kwartale)

Kapitał własny spadł o dywidendę – zatrzymane zyski. Wzrosły także zobowiązania, ale na szczęście tylko te wynikające z budowy nowej siedziby. Nie zapłacono jeszcze za ostatnie faktury. Nie świadczy to o złej sytuacji, a raczej czekano na odbiór techniczny budynku.

Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej są ujemne. Kasa została u kontrahentów. Inwestycyjne są dodatnie, co wynika z zakończenia lokat terminowych, a finansowe ujemne ze względu na dywidendę oraz spłatę kredytów.

Podoba mi się położenie dużych środków na marketing, ale i tu nie ustrzeżono się błędów. Dlaczego dopiero teraz zaczyna się dbać o pozycjonowanie strony? Mam też wątpliwości czy reklama poprzez AdWords przyniesie zamierzone rezultaty, ale naprawdę im tego życzę.

Rynek przykłada sporą premię do spółki:
stockwatch.pl/gpw/centklima,wy...
Na razie nie ma to jeszcze uzasadnienia. Wszystkie wyceny trafiają mniej więcej w to samo miejsce, no ale one nie wiedzą jaka była temperatura w III kwartale oraz nie są świadome faktu zwiększania możliwości produkcyjnych, a tu jest pole do wzrostu wartości wewnętrznej, pytanie tylko czy aż do obecnych poziomów cenowych na GPW.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,441 sek.

dyfsrsed
dlwpvpmt
axalgnhz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iqnhtlmo
ztdehuhz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat