2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
18 sierpnia 2010 20:58:30
Frog napisał(a):Jak mówią, tak robią - czyli rozwijam wątek snów w życiu inwestora giełdowego. Pytanie jest proste. Czy zdarzyło się Wam podjąć jakąś decyzję inwestycyjną pod wpływem snu? To jest 'potęga podświadomości'. Dużo książek jest na jej temat. Chodzi w tym wszystkim o to, że podświadomość działa podczas snu i czasem jest tak, że jeżeli nad czymś zastanawiasz się wieczorem i nie znajdujesz odpowiedzi, to budzisz się rano i masz już jakiś kierunek, a nawet nie wiesz skąd się wziął. O dziwo jednym z autorów takich książek jest J. Murhpy ("Potęga podświadomości"). Ogólnie jeżeli psychika i psychologia Cię interesuje to bardzo polecam. Mi osobiście zdarzyło się coś takiego i zdarza tym częściej im częściej myślę o czymś, czego nie mogę rozwiązać w ciągu dnia, a co rozwiązuje się czasami rano, tak, jakbym pstryknął palcem. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
Edytowany: 3 stycznia 2011 14:55
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
18 sierpnia 2010 21:07:22
TomekP napisał(a):Frog napisał(a): Czy zdarzyło się Wam podjąć jakąś decyzję inwestycyjną pod wpływem snu?
To jest 'potęga podświadomości'. Dużo książek jest na jej temat. Chodzi w tym wszystkim o to, że podświadomość działa podczas snu i czasem jest tak, że jeżeli nad czymś zastanawiasz się wieczorem i nie znajdujesz odpowiedzi, to budzisz się rano i masz już jakiś kierunek, a nawet nie wiesz skąd się wziął. O dziwo jednym z autorów takich książek jest J. Murhpy ("Potęga podświadomości"). Ogólnie jeżeli psychika i psychologia Cię interesuje to bardzo polecam. Mi osobiście zdarzyło się coś takiego i zdarza tym częściej im częściej myślę o czymś, czego nie mogę rozwiązać w ciągu dnia, a co rozwiązuje się czasami rano, tak, jakbym pstryknął palcem. Podobno Edison większość swoich odkryć i genialnych pomysłów miał podczas zasypiania. Nie podczas samego snu, ale właśnie zasypiania. Zasypiał na fotelu trzymając w rękach metalowe kulki. Gdy zasypiał zbyt głęboko, kulki wypadały na jakieś postawione obok fotela garnki i budziły go. Muszę coś takiego wypróbować, może odkryję kolejnego Beefsana czy City Interactive zanim się zrobi o nich głośno. PS. Dzięki na polecenie książki, niestety nie miałbym czasu na czytanie... Może jak dzieciaki trochę wyrosną wrócę do tematu...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 sierpnia 2010 21:20:06
Frog napisał(a):...Czy zdarzyło się Wam podjąć jakąś decyzję inwestycyjną pod wpływem snu?... tak, zainwestowałem w Elektrim wieki temu. byłem zupełnie zielony, o giełdzie wiedziałem tylko tyle, że istnieje. obudziłem się z przekonaniem, że powinienem kupić akcje Elektrimu, który był wtedy nad przepaścią. wyciągnąłem zaskórniaki, wciągnąłem w to kolegę. wspólnie włożyliśmy całe 3 tys. zł  a po kilku miesiącach czuliśmy się krezusami
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
18 sierpnia 2010 22:39:20
TomekP napisał(a):O dziwo jednym z autorów takich książek jest J. Murhpy ("Potęga podświadomości"). Ogólnie jeżeli psychika i psychologia Cię interesuje to bardzo polecam. Mnie interesuje. Pewnie dlatego, że próbuję naprawić swoją Czytałeś? Polecasz? Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 18 sierpnia 2010 22:40
|
|
Wysłane:
18 sierpnia 2010 23:24:01
[/quote] Mnie interesuje. Pewnie dlatego, że próbuję naprawić swoją Czytałeś? Polecasz?[/quote] Jak najbardziej polecam. Ogólnie uwielbiam literaturę NLP, pomimo, że powstała dla pesymistów z USA. Każda książka, która motywuje do czegokolwiek jest warta uwagi. Tym bardziej fascynujące jest coś, co tak na prawdę jest (jak na razie) tajemnicą dla osiągnięć nauki. W końcu to nauka o naszym mózgu! Polecam jak cholera! Bez ironii. Pomimo, że jestem po dobrej whyski. Już mi się włączają emocje. Wiecie jak to jest, prawda? Po prostu 'musisz' to przeczytać skoro masz jakieś wątpliwości. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
0 Dołączył: 2010-06-13 Wpisów: 142
Wysłane:
19 sierpnia 2010 10:50:05
Frog, obserwuję Twoje zmagania giełdowe i przyszła mi na myśl jedna rzecz. Ustawiasz na Helio SL, czy bacznie obserwujesz?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-17 Wpisów: 135
Wysłane:
19 sierpnia 2010 12:11:40
Wcisnę się troszkę przed kolegę Frog'a ;) Swego czasu zastanawiałem się jak rozwiązać problem SL. Do magicznych wniosków nie doszedłem jednak coś się udało zaobserwować. Często występują piki a kurs wraca do poprzedniej wartości. ja stosuję obserwację wykresu. Druga sprawa to ile ten stop ma wynosić. Tutaj warto dobrać empirycznie lub tyle ile jesteśmy w stanie zaakceptować.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 13:05:09
Obserwować nie zawsze można. Jadę na wakacje, mam SL, haruję do późna, mam SL, a jak nie mam SL, to się martwię, że go nie mam, "bo może coś"
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 13:28:32
Przyznam, ze ustawiałem SL jak wyjechałem na wakacje. Tak żeby spokojnie minęły 2 tyg. wolnego.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 13:30:39
TomekP napisał(a):
To jest 'potęga podświadomości'. Dużo książek jest na jej temat. Chodzi w tym wszystkim o to, że podświadomość działa podczas snu i czasem jest tak, że jeżeli nad czymś zastanawiasz się wieczorem i nie znajdujesz odpowiedzi, to budzisz się rano i masz już jakiś kierunek, a nawet nie wiesz skąd się wziął. O dziwo jednym z autorów takich książek jest J. Murhpy ("Potęga podświadomości"). Ogólnie jeżeli psychika i psychologia Cię interesuje to bardzo polecam.
Mi osobiście zdarzyło się coś takiego i zdarza tym częściej im częściej myślę o czymś, czego nie mogę rozwiązać w ciągu dnia, a co rozwiązuje się czasami rano, tak, jakbym pstryknął palcem.
Czy możesz coś jeszcze polecić z NLP ? Ostatnio interesuje mnie ten temat i chciałbym poszerzyć moją wiedzę w tym temacie i jak się uda to wykorzysta ja w inwestowaniu/życiu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-15 Wpisów: 167
Wysłane:
19 sierpnia 2010 14:21:22
Nie polecam NLP. To jest pseudonaukowe oszustwo. Stroi się w piórka nauki, a tak naprawdę jest zwykłym średniowiecznym zabobonem i służy głównie do wyciągania pieniędzy od naiwnych adeptów.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 17:04:41
Mitia napisał(a):Frog, obserwuję Twoje zmagania giełdowe i przyszła mi na myśl jedna rzecz. Ustawiasz na Helio SL, czy bacznie obserwujesz? Nie ustawiam SL w ogóle. To mechanizm dla graczy i spekulantów. Ja staram się  inwestować, co oznacza że wybieram spółki co do których jestem przekonany o wzroście w długim terminie. Poza tym są to najczęściej "nieruchawce" i spanikowany akcjonariusz sprzedający PKC akcje warte 1000 zł mógłby uruchomić tego SL i pozbawić mnie większego pakietu, którego bym już nie odkupił po danych cenach.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 17:36:54
Byłem dzisiaj w dłuższej trasie i naszła mnie taka myśl. Z inwestowaniem na giełdzie jest jak z jazdą samochodem po zatłoczonej miejskiej wielopasmówce. Aby dotrzeć do celu, można kombinować, wbijać się na inne pasy, wyprzedzać po prawej, na trzeciego, "wsiadać na ogon" karetkom, kombinować, trąbić itp. Wielu w ten sposób dojedzie szybciej, nawet o wiele szybciej. Ale czy zmęczenie psychiczne jakiego takie osoby doznają będzie tego warte? Trzeba się też liczyć ze zwiększoną możliwością wypadku, kraksy, mandatu. Można też wybrać jeden pas we właściwym kierunku i powoli i konsekwentnie zmierzać do celu. Pas zmieniać tylko wtedy, gdy na drodze stanie nam 18-kołowiec bądź autobus napędzany olejem roślinnym i pod warunkiem że zmiana pasa jest w miarę bezpieczna. Można też wsiąść w taksówkę i nie martwić się o nic licząc się ze stosowną opłatą dla Pana Złotówy. Mój styl inwestowanie jest czymś z pogranicza pierwszych dwóch, lecz bliżej mi do tego drugiego... Ot, takie myśli ma inwestor za kółkiem
Edytowany: 19 sierpnia 2010 17:44
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 18:13:00
Cytat:Nie ustawiam SL w ogóle. To mechanizm dla graczy i spekulantów. Ja staram się Angel inwestować, co oznacza że wybieram spółki co do których jestem przekonany o wzroście w długim terminie. Poza tym są to najczęściej "nieruchawce" i spanikowany akcjonariusz sprzedający PKC akcje warte 1000 zł mógłby uruchomić tego SL i pozbawić mnie większego pakietu, którego bym już nie odkupił po danych cenach. Dokładnie o to mi chodziło  Ciekaw byłem, czy ryzykujesz stratę przy jakichś perfidnych PKC.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 19:16:55
Cytat:
Czy możesz coś jeszcze polecić z NLP ? Ostatnio interesuje mnie ten temat i chciałbym poszerzyć moją wiedzę w tym temacie i jak się uda to wykorzysta ja w inwestowaniu/życiu.
Polecę to co przeczytałem: - najpierw poleciłbym oglądnięcie filmu lub przeczytanie książki: Rhondy Byrne "The Secret", film: "The Secret" 2006, - "Dlaczego chcemy żebyś był bogaty" D. Trump, R. Kiyosaki - wszystkie części z serii Kiyosakiego, np: "Bogaty ojciec, biedny ojciec", czy jakoś tak - "Bogaty albo biedny" T. Harv Eker, Osobiście poleciłbym "Secret"-film i "Dlaczego chcemy, żebyś był bogaty", chociażby dlatego, że jest w nich mnóstwo ciekawych cytatów. Ulubione cytaty :::
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 19:24:26
The Winner napisał(a):Nie polecam NLP. To jest pseudonaukowe oszustwo. Stroi się w piórka nauki, a tak naprawdę jest zwykłym średniowiecznym zabobonem i służy głównie do wyciągania pieniędzy od naiwnych adeptów. Widocznie bardzo filtrujesz informacje, które do Ciebie płyną i stąd te zdanie. Te wrogie nastawienie, że to wyciąganie pieniędzy musiało się skądś wziąć u Ciebie. Skąd? Mam nadzieję, że nie chodziło Ci o wydatki na książki, w których zawarta wiedza jest nieproporcjonalnie wielka w porównaniu do ceny. Ja mogę powiedzieć, że NLP zmieniło moje życie, bo zmieniłem swoje nastawienie, a o to chodziło. Do tej pory utrzymuję kontakt z osobą, która szczerze podziękowała mi za poznanie NLP i stwierdziła (tak jak w moim przypadku), że zmieniło to jej życie. Spotkałem też takie osoby, które a) nie potrzebują tego bo wspaniale się czują z tym co robią i w jaki sposób robią, b) które nie wierzą i filtrują informacje, nie dopuszczając do siebie, że NLP działa pozytywnie. Na każdego działa inaczej, ale na pewno warto poznać o co w tym chodzi. Frog- nie przeszkadza Ci, że takie tu wątki się rozwijają na Twoim blogu? Ulubione cytaty :::
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 19:26:43
TomekP napisał(a): Frog- nie przeszkadza Ci, że takie tu wątki się rozwijają na Twoim blogu?
Wpłyń na podświadomość czytelników żeby kupowali PKC spółki które ja mam w portfelu i będziemy kwita
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 19:32:11
A tak serio, to oglądałem The Secret. Polecam, przedstawia ciekawy sposób motywowania siebie samego do osiągania wyznaczonych celów. Tymczasem, przypominam aby brać inwestorska w weekend nie zapomniała o tych dwóch Panach:  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 19 sierpnia 2010 19:47
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2010 20:15:52
TomekP napisał(a): Polecę to co przeczytałem: - najpierw poleciłbym oglądnięcie filmu lub przeczytanie książki: Rhondy Byrne "The Secret", film: "The Secret" 2006, - "Dlaczego chcemy żebyś był bogaty" D. Trump, R. Kiyosaki - wszystkie części z serii Kiyosakiego, np: "Bogaty ojciec, biedny ojciec", czy jakoś tak - "Bogaty albo biedny" T. Harv Eker,
Przeczytałem "Bogaty ojciec, biedny ojciec" i "Bogaty albo biedny" :) Całkiem fajne... zabiorę się za "The Secret" oraz "Dlaczego chcemy żebyś był bogaty" Ostatnio bardziej kieruję się w stronę psychologii inwestowania bo jest to chyb najsłabsza strona każdego inwestora.
|
|
Wysłane:
20 sierpnia 2010 20:43:09
W ciągu tygodnia zdecydowałem się powrócić na Delko. Pamiętacie ten dzień ze sporymi obrotami? Miałem w tym swój udział  Helio się lekko skorekciło i czeka na kolejny ruch w górę. Pewnie minie wiele tygodni zanim ruszy dalej... Ale co tam, grunt że kierunek właściwy. Energopol już grubo ponad 50% od ceny po której sprzedawałem... I weź tu się człowieku nie załam... Tygodniowe podsumowanie portfela (TyPoPo):Pojedynek Frog vs WIG (za okres 19 tygodni - od założenia wątku): Frog: 19,76% WIG: -2,45% kliknij, aby powiększyćStruktura portfela:Helio - 35% Delko - 38% Gotówka - 27%
Edytowany: 20 sierpnia 2010 20:44
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.