193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
1 czerwca 2011 19:52:53
przy kursie: 8,90 zł
nowe akcje w obrocie giełdowym... gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2010-02-18 Wpisów: 102
Wysłane:
1 czerwca 2011 21:10:38
technicznie jest baaardzo nieciekawie... cztery ostatnie swieczki baaardzo mnie niepokoją... dwa razy zakrycie całkowite białych swiec przez czarne korpusy... czy ktoś madry teraz moze to zinterpretować? Bo ja widz to baaardzo pesymistycznie... a jedyne co we mnie pozostaje to irracjonalna nadzieja... ze technika tym razem nie zadziała
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
1 czerwca 2011 21:34:42
Tulsidas, tu nie ma i w zasadzie nigdy nie było żadnej działającej techniki, może poza obroną poziomu 10 PLN. To, co widzisz teraz jest zapewne wywalaniem w rynek nowej emisji akcji "objętej" przez Prokom. Będą tak sypać aż wysypią. W międzyczasie może jeszcze podadzą jakieś pociągające kurs informacje, ale tak naprawdę to niewiele już można tu zdziałać, co widać na przykładzie ostatniego "komunikatu prasowego". Gdyby takie cudo pojawiło się pół roku temu, kurs szalałby, może nawet udałoby się dobić do 30, ale teraz? Zdziałali tyle, że nie było wodospadu. Nie mam więc pojęcia, jaki mydlący oczy komunikat można by ogłosić, żeby nawet tak naiwni osobnicy jak polscy "drobni" dali się na to złapać, bo właściwie wszystko zostało już wykorzystane a ropy dalej jak nie było, tak nie ma. I moim zdaniem nie będzie. Nie jestem pewien, do jakiego poziomu opłaca się tak sypać akcjami formalnie objętymi po 10 PLN, bo w sumie pieniądze za objęte akcje powinny się znaleźć w kasie firmy, ale z drugiej strony wyprowadzenie ich stamtąd pod pozorem jakiejś "działalności statutowej" nie jest aż takie trudne, więc raczej nie obawiałbym się o zyski... emitentów. Jeśli więc cenisz sobie włożony kapitał i święty spokój, może warto przerzucić się na co innego?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-17 Wpisów: 155
Wysłane:
2 czerwca 2011 14:58:55
przy kursie: 8,24 zł
Niby technika nie działa. zobaczymy.... Na te chwile mamy lokalne podwójne denko ( w kółkach )oraz poziom podparty fibo. Jesli ta strefa nie zadziała to mamy jeszcze czerwony kanał w który może sie wpisać potencjalny motyl. Generalnie poziomy ciekawe do zakończenia korekty i takie tam pitu...pitu...  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.us
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2011 19:50:51
life napisał(a):Niby technika nie działa. zobaczymy.... Na te chwile mamy lokalne podwójne denko ( w kółkach )oraz poziom podparty fibo. Jesli ta strefa nie zadziała to mamy jeszcze czerwony kanał w który może sie wpisać potencjalny motyl. Generalnie poziomy ciekawe do zakończenia korekty i takie tam pitu...pitu... Powiedziałbym raczej, że "pitu pitu". Prokom, albo kto tam jeszcze to poobejmował walą akcjami w rynek aż huczy i wygląda na to, że się spieszą, zanim spanikowani drobni, którzy brali w granicach 5 - 7 nie rozpoczną gremialnej wyprzedaży i nie spuszczą kursu gdzieś w diabły. Co i tak nastąpi pewnie jakoś w przyszłym tygodniu. Właściwie to dziwię się trochę, że nadal nie usiłują stosować wypróbowanej taktyki rodem z esemesowych konkursów. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby założenie jakiegoś blogu, czy innego twittera, na którym Rysio bądź prezes wpisywaliby krzepiące newsy w stylu "Nasz główny geolog już przelicza baryłki". Albo "Cysterna podstawiona, grupa wydobywcza szykuje się do napełniania. Kup akcje już teraz, jedyne 7 złotych".
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
2 czerwca 2011 20:09:18
na forach huczy że nadają na TVN 24 że podobno jakiś człowiek z Gniezna popełnił samobójstwo po informacji o gazie na Shyraku. Podobno wziął olbrzymi (jak na swoje możliwości) kredyt i załamał się po ostatnim komunikacie. To prawda? Oglądał to ktoś z forumowiczów? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 czerwca 2011 20:09
|
|
0 Dołączył: 2010-02-18 Wpisów: 102
Wysłane:
2 czerwca 2011 20:23:48
No w tym przypadku właśnie technika zadziałała... był wyraźny podwójny sygnał cztery świece dwie białe zasłoniete jedna po drugiej w całosci czarnymi korpusami.
Uważam IRFY ze masz rację, niestety sypia scierwo na rynek... stad była moja uwaga o tym że pozostaje jedynie irracjonalna wiara w to że technika nie zadziała w tym przypadku. RK moim zdaniem to szaleniec zdolny dla kasy do wszystkiego... ciekawe czy kiedykolwiek mu sie do doopy dobiora za te numery z BIOTKIEM i Oilem... ale raczej nie... takie czasy niestety nastały.
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2011 20:49:11
tulsidas napisał(a):No w tym przypadku właśnie technika zadziałała... był wyraźny podwójny sygnał cztery świece dwie białe zasłoniete jedna po drugiej w całosci czarnymi korpusami.
Uważam IRFY ze masz rację, niestety sypia scierwo na rynek... stad była moja uwaga o tym że pozostaje jedynie irracjonalna wiara w to że technika nie zadziała w tym przypadku. RK moim zdaniem to szaleniec zdolny dla kasy do wszystkiego... ciekawe czy kiedykolwiek mu sie do doopy dobiora za te numery z BIOTKIEM i Oilem... ale raczej nie... takie czasy niestety nastały. ano zadziałała. Jak widac na rys . korekta nastąpiła po podwójnym szczycie. Zarysował sie piękny kanał spadkowy w którym można sie dopatrywać ładnej symetrii . Na te chwile widać że zejście do dolnej kreski ładnie wpisało by się w korekte 1:1 czyli AB=CD.  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usTak czy inaczej cena zatrzymała sie dzisiaj nad bardzo ciekawą strefą.
Edytowany: 2 czerwca 2011 20:56
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2011 21:34:14
Poziomy na które cena może reagować.  kliknij, aby powiększyćno ciekaw jestem....
Edytowany: 3 czerwca 2011 09:36
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
2 czerwca 2011 21:55:06
irfy napisał(a):Tulsidas, tu nie ma i w zasadzie nigdy nie było żadnej działającej techniki, może poza obroną poziomu 10 PLN. To, co widzisz teraz jest zapewne wywalaniem w rynek nowej emisji akcji "objętej" przez Prokom. Będą tak sypać aż wysypią. W międzyczasie może jeszcze podadzą jakieś pociągające kurs informacje, ale tak naprawdę to niewiele już można tu zdziałać, co widać na przykładzie ostatniego "komunikatu prasowego". Gdyby takie cudo pojawiło się pół roku temu, kurs szalałby, może nawet udałoby się dobić do 30, ale teraz? Zdziałali tyle, że nie było wodospadu. Nie mam więc pojęcia, jaki mydlący oczy komunikat można by ogłosić, żeby nawet tak naiwni osobnicy jak polscy "drobni" dali się na to złapać, bo właściwie wszystko zostało już wykorzystane a ropy dalej jak nie było, tak nie ma. I moim zdaniem nie będzie. Nie jestem pewien, do jakiego poziomu opłaca się tak sypać akcjami formalnie objętymi po 10 PLN, bo w sumie pieniądze za objęte akcje powinny się znaleźć w kasie firmy, ale z drugiej strony wyprowadzenie ich stamtąd pod pozorem jakiejś "działalności statutowej" nie jest aż takie trudne, więc raczej nie obawiałbym się o zyski... emitentów. Jeśli więc cenisz sobie włożony kapitał i święty spokój, może warto przerzucić się na co innego? Naprawdę ten ostatni komunikat uważasz za cudo ? Widziałeś ostanie komunikaty np Max Petroleum czy Thetys o znalezieniu ropy w Kazachstanie ? , Gdy uslyszalem ze Petrol robi najwieksza w historii emisja powiedzialem sobie ,, maja rope ,, przez ostatnie 3 miesiące siedziałem w 100 % na akcjach Petrola i....powiem szczerze miałem piękny sen ale niestety sie obudzilem, gdy przeczytałem ostatni Newsletter prasowy na moim telefonie o stanie wiercen - w 10 sekund miałem sprzedane wszystkie akcje po pkc i nie mogłem uwierzyć swoim oczom jak jeszcze przez dwie godziny kurs nie spadał i do teraz nie mogę w to uwierzyć ze ktoś doszukiwal sie w nim jakiś pozytywow . Nie chce siać tu paniki ale myśle ze sytuacja Petrola jest dramatyczna, no bo nie da sie ukryć ze nie udało im sie osiągnąć zamierzonego celu, a wydaje sie ze cała przyszłość Petrola budowana bylana bazie sukcesu Shyraka ( spłata zobowiązań, odwieszenie umowy z Totalem i Eborem itp ). Ukrywanie prawdy o wierzy wiertniczej Saipem, kłamstwa Prezesa ze w razie czego to maja innych chętnych na wiercenia ( teraz wychodzi na to ze to wszystko przemyślane ze niby taniej ) . Petrol poniusl porażkę na Shyraku , Saipem to wiedział i odchodzi, jakby teraz to przyznali to notowania byłyby zawieszone na dluuuugo, lepiej wyłożyć kasę na cementowanie , wiercenia itp. , rzucić newsa i upchnac emisje. Potem wiatraki ...może lupki. Nadzieja dla posiadaczy jest tylko taka ze Krauze nie byłby sobą żeby czegoś nie wymyślił w celu wywalenia emisji, ja nie jestem przekonany czy teraz Prokom wywala , myśle ze niekoniecznie, akcji jest dużo w obrocie i rozczarowanie coraz większe. Moim zdaniem Rychu wywali akcje w innym momencie przy innych obrotach, dlatego warto być czujnym ale to już nie moja bajka :) Życzę powodzenia i trzymam kciuki za ,, posiadaczy ,, Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2011 23:17:09
Uważam ten komunikat za śmieć. Niemniej jednak w styczniu po znacznie bardziej lakonicznej informacji kurs wystrzelił w górę o ponad 120%. Myślę więc, że gdyby podali to wtedy, to byłaby histeria. Teraz było inaczej, bo ludzie już się zdążyli zniechęcić i zniesmaczyć tymi informacjami o ropie urojonej, więc nie zrobiło to wrażenia nawet na laikach, którzy nie mają pojęcia o co w tym chodzi. Co do wywalania przez Prokom, uważam, że sypią właśnie oni. Dzisiaj poszło ponad 3 miliony akcji, to 1/10 nowo objętego wolumenu. Sądzę też, że się śpieszą, co pisałem już wyżej, bo ścigają się z czasem. W tej chwili jeszcze ktoś od nich odbiera, bo po cichu liczy, że może jednak, ale jeszcze dwa, trzy dni takiej zwały i poleci na grosze, bo się w końcu wszyscy zorientują i zaczną jeden przez drugiego wywalać w panice, mając przed oczami los i kurs Biotonu. Wtedy już żadne dyrdymały o łupkach nie pomogą, bo do łupków trzeba mieć potężny kapitał, którego nie zdobędą, gdyż nie mają z czego. Jutro kurs ląduje na 7 (przy założeniu, że nie przegną z tym wywalaniem, jeśli przegną, to i niżej), w ciągu następnego tygodnia może Prokom i te cypryjskie barachła (o ile jeszcze nie wyrzuciły) wywalają resztówkę a miliony nic nie wartych akcji zostają w rękach drobnych, którzy... hmm... właściwie nie wiem, co z nimi zrobią:) Krótka piłka. Szkoda, bo liczyłem na szybką, zwycięską wojenkę a tu... niczym w Greku Zorbie. Jaka piękna katastrofa!:)
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2011 10:48:12
przy kursie: 10,30 zł
No i mamy techniczne odbicie od pierwszego wsparcia. Aby ruch był kontynuowany cena powinna przebić sie trwale przez poziom 8,60. Jeśli ten zabieg sie powiedzie to ruch powinien być kontynuowany przynajmniej do poziomu 8,85-8,90.( analiza pod DT ) Tam pewnie zapadnie decyzja co dalej
Edytowany: 3 czerwca 2011 10:50
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2011 10:56:38
Z kolei moje wytłumaczenie zaistniałej sytuacji jest takie, że "ojcowie założyciele" zaprzestali (bądź jeszcze nie rozpoczęli) dziś wysypki, zaś rynek, oszołomiony tym ekstrawaganckim posunięciem, podciągnął nieco zdychający kurs:) Na trwałe przebicie 8,6 raczej bym nie liczył, już teraz widać, że popytowi brakuje sił. Ale to moje zdanie, więc upraszam wszystkich czytających o kierowanie się własnym rozumem :)
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2011 11:13:13
Irfy pewnie masz na mysli Twoim rozumem? To nie ja zgaduje kto i dlaczego sypie. Ja nie chwale ani nie krytykuje OIL lecz podaje możliwe scenariusze. Zamieszczam wykresy gdyż sam zaczynam ponownie pogrywać a ludzie widzą co sie dzieje. Kolejna sprawa to ochrona kapitału jak coś nie wyjdzie. KONIECZNIE STOSOWAĆ STRATEGIE OBRONNE !!! Pozdr.  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.us
Edytowany: 3 czerwca 2011 16:07
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2011 15:55:09
Tak se myśle że technika to pic na wode. To przypadek że odbiło od wsparcia Pozdrawiam odważnych i zarobionych.  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usA kto nie wierzy niech pierwszy żuci kamień :) Spadało bo wywalali. ( do wsparcia ) rośnie bo odbiło od wsparcia . A komunikat to dopieszczenie techniki :) Ale co ja tam wiem ....
Edytowany: 3 czerwca 2011 16:07
|
|
0 Dołączył: 2010-07-15 Wpisów: 1
|
|
0 Dołączył: 2011-04-15 Wpisów: 4
Wysłane:
3 czerwca 2011 16:11:53
Jestem laikiem i pewnie temu nie kumam do końca tego nowego info Ale ja to rozumiem że on już tam kopią i się nabili na ropę (znaleźli ślady ropy :D)
A nie kojarzę żadnego info że zaczęli tam kopać
Niech mnie ktoś oświeci
|
|
0 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 27
Wysłane:
3 czerwca 2011 16:13:00
Umowa z dnia 3 sierpnia 2011. Oj, poleci sprostowanie tego komunikatu, bo nawet odwołanie do historii nie do końca wyszło. Jedno jest pewne, historia potoczy się jeszcze z dwa lata na K-4. Do bankructwa daleka droga, do ropy może jeszcze dłuższa.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
3 czerwca 2011 17:25:24
Scarry napisał(a):na forach huczy że nadają na TVN 24 że podobno jakiś człowiek z Gniezna popełnił samobójstwo po informacji o gazie na Shyraku. Podobno wziął olbrzymi (jak na swoje możliwości) kredyt i załamał się po ostatnim komunikacie. To prawda? Oglądał to ktoś z forumowiczów?
Scarry? Faktycznie usłyszałeś/przeczytałeś tą informacje na tvn24? Czy tylko powtarzasz newsy ze jednym "wiarygodnym" wpisem na "konkurencyjnym" forum?  Z ciekawości na szybko zgooglowałem i wyskakuje jedynie informacja, tzn wpis z tego forum, tvn24 tak jak i każde inne wiarygodne zródło informacji milczy w tej sprawie... A Oil chyba nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. Wczoraj i dziś od rana była tutaj dyskusja na temat tego jak nisko zatrzyma się kurs, wspominało się nawet bankructwo a tutaj taki nagły zwrot sytuacji. Dobrze że nastąpiło to w piątek, inwestorzy na spokojnie sobie to preanalizują i w poniedziałek ocenia... "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2010-10-29 Wpisów: 29
Wysłane:
3 czerwca 2011 18:22:07
Cytat: em laikiem i pewnie temu nie kumam do końca tego nowego info Ale ja to rozumiem że on już tam kopią i się nabili na ropę (znaleźli ślady ropy :D) A nie kojarzę żadnego info że zaczęli tam kopać Niech mnie ktoś oświeci Cytat:Przetworzenie danych sejsmicznych wraz z danymi geologicznymi i geofizycznymi uzyskanymi w odwiercie K-3 wykonane zostało przy zastosowaniu najnowocześniejszego na rynku oprogramowania wspomagającego analizy geologiczne złóż węglowodorów. Nadzór nad wykonywanymi pracami prowadził zespół specjalistów firmy Total z centrum naukowego w Pau (Francja). Zrealizowane przez PGS prace zostały w wykonane w ramach aneksu do Kontraktu OTG z dnia 21 października 2010 roku, wydanego przez Ministerstwo Ropy i Gazu Republiki Kazachstanu. Na podstawie tego aneksu przedłużone zostały o 5 lat prace poszukiwawcze w celu oceny odkrycia złoża Koblandy o czym Spółka informowała w raporcie nr 84/2010 z dnia 22 października 2010 roku. Przez ocenę odkrycia należy rozumieć wykonanie dodatkowych prac, sejsmicznych i wiertniczych, na podstawie których zostaną oszacowane zasoby złoża i optymalny sposób jego zagospodarowania. Prace byly prowadzone przez Total od pazdziernika tylko ze nie mielismy zadnych informacji o postepach...no a teraz mamy dobre wyniki wiec jest informacja i wspolpraca z Totalem bedzie kontynuowana.Moze bedzie niedlugo infromacja o kredycie z EBORU ktorego przyznanie zostalo zawieszone do czasu kontynuacji prac na Koblandach
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.