PARTNER SERWISU
wkqaaabx
48 49 50 51 52
irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 10 września 2010 19:48:06 przy kursie: 12,23 zł
szamot-kb napisał(a):
nieładnie się przechwalać Not talking

instynkt ? --mi wydawało się , że instynkt to ja mam

śmieć to śmieć i koniec kropka .

inwestycja to inwestycja a nie gra !!!

przepraszam , ze smęce ale chce to z siebie wywalić

pozdrawiam inwestorów

Nie przechwalam się :) Jeśli prześledzisz moje wpisy na forum, znajdziesz tam dosyć klarowne informacje na temat moich posunięć tutaj:) Powszechnie wiadomo, że uważam tę spółkę za śmieć i że w nią nie wierzę, jak również to, że wchodząc tu z miejsca zakładam SL, i to dosyć wąski:) Co do inwestowania w śmieci - wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. Jeśli ktoś usiłuje zrobić na nich interes życia i ładuje się całym portfelem, to albo jest naiwny, albo zdesperowany i liczy na cud. W takich wypadkach cuda zwykle się nie zdarzają a delikwenci kończą smutno. Ja natomiast w ewidentnego śmiecia nigdy większego kapitału nie włożę, bo jestem zwyczajnym, śmierdzącym tchórzem. I moja taktyka opiera się na wchodzeniu tu tylko i wyłącznie środkami, będącymi zarobkiem z innych transakcji (po to, żeby nie było mi aż tak żal, jeśli akurat kurs zwali się o połowę) i żegnaniu się z papierem bez żalu w chwili, kiedy nie rokuje na wybicie. Żadnych "żelaznych zasad", tylko zwykły, plastikowy kalkulator plus oszacowanie, co też fajnego sobie kupię, jeśli zrezygnuję ze snów o potencjalnej potędze:) A tak na marginesie - o ile się nie mylę, siedzisz jeszcze na Trionie, tak więc z tym "inwestycja to inwestycja" aż tak strasznie bym tu nie szermował :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 10 września 2010 19:56:43 przy kursie: 12,23 zł
ok

na trionie nie siedze bo stwierdziłem , że nie nadaje się do kasyna

zmieniłem podejscie na max do inwestowania i wyczyściłem portfel z śmieciuchów no i tym samym z pieniędzy ...

życzę wąskich stopów i udanych transakcji

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 10 września 2010 23:30:55 przy kursie: 12,23 zł
Na OIL-u nudzić się nie można. Pojawiły się nowe informacje, które obudziły nadzieje na wzrosty. Prokom dogadał się z funduszami ze Stanów, początek oddłużania spółki. Same dobre wiadomości w ostatnich dniach.
Kusiło mnie żeby dziś sprzedaż i zarobić 12% - ale na szczęście tego nie zrobiłem.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 11 września 2010 00:02:33 przy kursie: 12,23 zł
prawda umiera pierwsza, nadzieja ostatnia. juz tyle razy bylo tutaj walkowane - zadnych konkretow (ropy, czy chocby jej zapachu) co najmniej przez nastepne 3 kwartaly...
rozumie Irfy'ego, bo jego podejscie jest mi bliskie.
rozumie discopolo, bo od poczatku mowil, ze dla niego to woz albo przewoz - hazard w czystej formie.
co do Mieszko i jemu podobnych - tu nawet sie nie ocieram o cien zrozumienia, czym sie kieruja.

staram sie nie myslec zyczeniowo, tylko patrzec na to co jest, a co mamy?

kliknij, aby powiększyć

na szczescie kazdy ma swoj rozum i sam podejmuje decyzje.

edit:
aaa, to w koleczkach zdaje sie nazywa objecie bessy. chyba nie bez powodu.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 11 września 2010 00:03

Mieszko
0
Wysłane: 11 września 2010 14:07:46 przy kursie: 12,23 zł
Kieruję się tym, że akcje OIL są nisko, penetrują historyczne minima. Jeśli spółka ma przed sobą drugą szansę, to inwestycja w te akcje może dać wielki zysk. Oczywiście ryzyko jest olbrzymie, dlatego byłoby szaleństwem inwestować więcej niż - powiedzmy - 20% portfela. Ja zainwestowałem te pieniędze, które jestem w stanie odżałować. Zawsze moge wyjść przy stracie 30% i jest to strata akceptowalna.
Owszem, zgadzam się, że ci którzy inwestowali w OIL przez ostatnie 36 miesięcy mają powody, żeby nie wierzyć w żaden inny scenariusz poza bankructwem. Jednak faktem jest, że nadeszło kilka pozytywnych sygnałów - dobry wynik finansowy (dobry jak na OIL, dla innej spółki byłby katastrofą), nowy prezes który pewnie daje nadzieję na współpracę z Totalem, zwiększenie zaangażowania Prokomu, etc. Można oczywiście spekulować, że to tylko cyniczna gra zarządu obliczona na łudzenie inwestorów. Ale wynik finansowy musiałby być sfałszowany.

I co najważniejsze - mój przedmówca pisze o ropie. Otóż, wcale ropy być nie musi, żeby spółka wyszła na prostą. OIL może zacząć zarabić na obrocie gazem. Wówczas cena akcji nie wzrośnie spektakularnie, ale też nie przyniesie straty.
I na koniec. Spółki wydobywcze zawsze przechodzą przez trudne początki. Czasami upadają. To natura tego sektora - wielkie ryzyko. Część z nich po długim okresie nierentowności jednak wychodzi na prostą. Istnieje szansa, że tak będzie z OIL-em. Wydaje się, że to co najgorsze ma już za sobą. Teraz zaniżył straty i myśli o redukcji zadłużenia.

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 16 września 2010 14:25:06 przy kursie: 12,10 zł
siekoo napisał(a):

staram sie nie myslec zyczeniowo, tylko patrzec na to co jest, a co mamy?

kliknij, aby powiększyć

na szczescie kazdy ma swoj rozum i sam podejmuje decyzje.

edit:
aaa, to w koleczkach zdaje sie nazywa objecie bessy. chyba nie bez powodu.

Jakoś te 2 ostatnie objęcia nie dają rady przebić 11,75. Czyżby coś potężniejszego je powstrzymywało? Pewnie wszyscy zaczynają grać pod to samo. Boo hoo!

Uważam, że Mieszko opisał bardzo ciekawą taktykę kupna. Osobiście już posiadam 7,66% w portfelu i tyle ryzyka mi wystarczy. Z niecierpliwością czekamy na sprzedaż tego gazu. Wtedy zobaczymy co będzie dalej.
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Mieszko
0
Wysłane: 17 września 2010 00:23:09 przy kursie: 12,10 zł
Jak pisałem wcześniej - nie sposób się nudzić przy Petrolu. Nowe informacje sugerują, że mogą mieć rację ci, którzy uważali, że przez ostatnie tygodnie kurs był celowo trzymany na niskim poziomie. Dzięki temu Prokom i Osiedle Wilanowskie mogły objąć akcje po bardzo niskiej średniej.
Zobaczymy co dalej. Skoro Prokom zwiększa zaangażowanie w spółce, która przez to się oddłuża, to przyszłość może rysować się mniej pesymistycznie, niż niektórzy to zakładali. To już kolejna z serii dobrych wiadomości z OIL. Pozdrawiam

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 17 września 2010 08:20:04 przy kursie: 12,10 zł
Moim zdaniem nuuuudy Total-ne. Kurs leży na podłodze parteru i nie wstaje. Nawet istnieje obawa że spadnie do piwnicy.
Tej zabawy z warrantami, przenoszeniami, pożyczkami i duperelami nie rozumiem.
Przy okazji gratuluję wszystkim którzy to rozumieją.Boo hoo!

Kiedy Total zacznie wiercenie K4? Czy kiedykolwiek zacznie?

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 17 września 2010 08:36:56 przy kursie: 12,10 zł
czyżby "discopolo" powiedział pas ??? przecież gdy ma się karty w dłoni nie wstaje się od stołu. wiem że jesteśmy mali by krzyczeć sprawdzam ale ja czekam nawet na bankructwo.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 września 2010 08:44:30 przy kursie: 12,10 zł
Mieszko napisał(a):
Jak pisałem wcześniej - nie sposób się nudzić przy Petrolu. Nowe informacje sugerują, że mogą mieć rację ci, którzy uważali, że przez ostatnie tygodnie kurs był celowo trzymany na niskim poziomie. Dzięki temu Prokom i Osiedle Wilanowskie mogły objąć akcje po bardzo niskiej średniej.
Zobaczymy co dalej. Skoro Prokom zwiększa zaangażowanie w spółce, która przez to się oddłuża, to przyszłość może rysować się mniej pesymistycznie, niż niektórzy to zakładali. To już kolejna z serii dobrych wiadomości z OIL. Pozdrawiam

Mam takie pytanko :) co moze byc dobrego w wiecznym drukowaniu akcji na dodatek dla siebie ??
Mimo zo kurs sie trzyma na 12zl realna wartosc akcji spada z kazda emisja a te sa tutaj niemal codziennie :) rynek w koncu urealni wartosc tych smieci, a jak ropy nie znajda i to szybko to urealni z bonusem salute
Jak ktos nie wie co to gra w Gamboni to nie ma lepszej spolki jako przyklad.

discopolo
0
Wysłane: 17 września 2010 09:03:50 przy kursie: 12,16 zł
wojteksn napisał(a):
czyżby "discopolo" powiedział pas ??? przecież gdy ma się karty w dłoni nie wstaje się od stołu. wiem że jesteśmy mali by krzyczeć sprawdzam ale ja czekam nawet na bankructwo.

Wsio spakojna. Zbankrutuję na tym papierze razem z Tobą. Nie będziesz sam Angel

discopolo
0
Wysłane: 17 września 2010 09:07:21 przy kursie: 12,16 zł
Taurus80 napisał(a):

Mam takie pytanko :) co moze byc dobrego w wiecznym drukowaniu akcji na dodatek dla siebie ??

To akurat rozumiem. Więc jeśli pozwolisz odpowiem.

W ten sposób redukuje zadłużenie spółki, zdejmie kazachskie hipoteki z obszarów koncesyjnych, odwiesi umowę z Total.
Edytowany: 17 września 2010 09:08

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 września 2010 09:17:38 przy kursie: 12,16 zł
Ale co pozytywnego w tym drukowaniu jest dla drobnych ???
Przeciez Wk nie rosnie moze i zadluzenie troche spadnie dzieki temu ale branza w ktorej petrol dziala potrzebuje gigantycznych nakladow a jak narazie maja zero zyskow wiec na dzien dzisiejszy mozna z cala stanowczoscia stwierdzic ze to drukowanie bedzie trawalo bez konca :) a zadluzenie nigdy nie spadnie.
Jedynym wyjsciem jest znalezienie tej ropy ale jakos ciezko zauwazyc aby cos konkretnego sie dzialo w tym poszukiwaniu, we wczesniejszych umowach bylo wyraznie napisane ze dostana pieniadze na inwestycje pod warunkiem zaprzestania drukowania akcji :) wiec umowa nie dziala a co myslicie z jakakolwiek instytucja jest glupia i warunki udzielenia kredytu pozostana na tamtym poziomie mimo ze dojdzie kilkadziesiat milionow akcji ???

Na chwile obecna wieksza szansa wygrania jest w kasynie niz na petrolu. salute

discopolo
0
Wysłane: 17 września 2010 09:31:46 przy kursie: 12,16 zł
Petrol sam już niczego nie dokona. To chyba jasne.
Jedyną szansą jest współpraca z Total. Czyli wszystko co do niej prowadzi jest korzystne dla akcjonariuszy. Zamiana długu na akcje prowadzi do odwieszenia umowy więc jest korzystna.

Szansa wygranej wcale nie jest mała. Powiem więcej, jeśli nie ma trupa w szafie to szansa jest duża. Scenariusz bazowy to odwieszenie umowy jeszcze w tym roku i Total wierci aż znajdzie. Pieniędzy im nie zabraknie, a ropa tam prawdopodobnie jest. Więc znajdą.
Petrol nie będzie się do tego dokładał finansowo i straci kolejne 30% OTG na rzecz Total, ale te pozostałe 20% z ropą i tak będzie dużo warte.

Jest też scenariusz bardzo optymistyczny - Total od razu znajdzie w K4. Wtedy Petrol bez problemu dostanie tyle bankowych kredytów ile będzie chciał i zachowa 50% udziału w złożu.
Edytowany: 17 września 2010 09:37

Mieszko
0
Wysłane: 17 września 2010 19:51:18 przy kursie: 12,16 zł
Kilka moich uwag:
Umowa o warrantach została zawarta dawno temu, więc już wtedy było wiadomo, że zostaną dodkrukowane nowe akcje. I chyba lepiej, że objął je Prokom i Osiedle, niż amerykańskie fundusze.
Petrol radzi sobie finansowo coraz lepiej handlując gazem. Oddłuża się. Kurs stoi od bardzo dawna - coś niepotykanego w historii tego waloru. Technicznie - twierdzą znawcy - długa konsolidacja zwiastuje silne odbicie w górę.
Ale faktem jest, że znalezienie ropy mogłoby wszystko odmienić w kilka dni. Ale to dla samej spółki oraz dla posiadaczy akcji z poziomu powyżej 20 zł. Dla mnie wystarczyłby wzrost do 15 złotych żebym godziwie zarobił. Więc z mojego punktu widzenia ropa nie jest najważniejsza. Wystarczy podbicie kursu wywołane jakimkolwiek innym czynnikiem. Ale jeśli znajdą ropę, to wtedy zarobię 500%.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 17 września 2010 20:00:45 przy kursie: 12,16 zł
Mieszko, widzę, że jesteś pasjonatem wiertnictwa. Ale w oilu już dawno nie chodzi o "urobek".
W przyszłości, być może tak będzie.

PS. Długa konsolidacja, nie jest zwiastunem wzrostów. Angel

Mieszko
0
Wysłane: 17 września 2010 20:26:07 przy kursie: 12,16 zł
Nie zaznaczyłem tego wystarczająco wyraźnie - przekonanie, że konsolidacja na OIL-u wskazuje na wzrosty wyraził pewien uczony jegomość z BM BPH www.inwestycje.pl/gpw/analizy/...
Ja sam nie wiem, czy ma rację, czy nie. Nie upieram się ani za ani przeciw.

Nie do końca wiem, co chcesz powiedzieć mówiąc, że w Oilu nie chodzi o "urobek". Czy to, że nie chodzi o dojście do momentu wydobycia ropy? Cóż, być może. Ale nie można być pewnym.

discopolo
0
Wysłane: 17 września 2010 20:27:56 przy kursie: 12,16 zł
Mieszko napisał(a):

Umowa o warrantach została zawarta dawno temu, więc już wtedy było wiadomo, że zostaną dodkrukowane nowe akcje. I chyba lepiej, że objął je Prokom i Osiedle, niż amerykańskie fundusze.

Petrol radzi sobie finansowo coraz lepiej handlując gazem.

Ale jeśli znajdą ropę, to wtedy zarobię 500%.

Umowa była na cenę 20, dali niecałe 12 "za zgodą zarządu" Angel

Handel gazem nie ma tu najmniejszego znaczenia.

Zależy ile tej ropy znajdą. Jeśli od razu w K4 i tyle co im tam Daniells napisał to zarobisz znacznie więcej niż 500%. Ino że to mocno wątpliwy scenariusz.
Edytowany: 17 września 2010 20:30

Mieszko
0
Wysłane: 18 września 2010 00:38:24 przy kursie: 12,16 zł
Jasne, pełna zgoda. Ale ja nie liczę na 500%. Ja czekam na kurs w granicach 14,50 - 15,00 i wtedy będę usatysfakcjonowany. A potem będę powoli śledził rozwój wydarzeń z ręką na ENTER.
Edytowany: 18 września 2010 08:09

discopolo
0
Wysłane: 18 września 2010 09:32:40 przy kursie: 12,16 zł
Mieszko napisał(a):
Ja czekam na kurs w granicach 14,50 - 15,00 i wtedy będę usatysfakcjonowany.

Skoro liczysz na 20% zarobek to jestem zszokowany Twoim wyborem spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

48 49 50 51 52

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,246 sek.

veunvfnd
oezvlhay
tupwcpgg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
febyevhl
trrdrwyr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat