Cześć wszystkim

Ja po krótce omówię sprawozdanie. Jest skomplikowane, więc jakbyście mieli pytania, to dawajcie.
Przychody ze sprzedaży nie wzrosły jakoś istotnie w porównaniu do 2q2009. Udało się za to odnotować zysk brutto. Oczywiście w porównaniu do 3q2008 wzrost przychodów jest gargantuiczny (zainspirowałam się Kill Bill vol. 2). Wynika to z dokonanych przejęć. Chociaż fajnie by było mieć dane o poszczególnych segmentach lub podmiotach w ramach grupy. W ten sposób można by zaobserwować nie tylko skokowe przyrosty dzięki akwizycjom ale także wzrosty organiczne poszczególnych spółek. Tym bardziej by się to przydało, ponieważ dzięki przejęciom spółka się trochę zdywersyfikowała.
Wpływ poszczególnych przejęć na bilans rozpisany jest dokładnie w nocie 13. Tam opisane jest, jakie pozycje i w jakiej wartości wniosła do Jago każda z przejętych spółek – łącznie z ujemną lub dodatnią wartością firmy. Ujemną wartość firmy rozpoznano w związku z Family Frost, Stromm a dodatnią dla Chłodni Milagros, PPHU Hela. Rozliczenie przejęcia PPHU Pol Cer nastąpi w 4q2009.
W kapitale ujęto pozycję korekta błędu podstawowego w wysokości ponad 10 baniek. Jest to korekta zmniejszająca zeszłoroczną stratę prawie do zera. Nie występuje w sprawozdaniu jednostkowym Jago, więc jest na poziomie którejś ze spółek bądź konsolidacji. Nota na rozliczenie przejęcia nie zawiera takiej informacji, że któraś spółka miała taką korektę. Także nie wiem, z czego to wynika. A kwota jest dość poważna. Wynik netto pokazuje zarówno zysk jak i stratę, które w dodatku się sumują. Do tego kapitał własny pomniejszają akcje własne w wysokości około 16 baniek, które Jago przejęło wraz z przejęciem spółki Stromm.

Te kapitały są strasznie namieszane. Dlatego na razie zamieszczam tyle informacji, żebyście mieli ogląd sytuacji. Przysiądę nad tym w weekend, bo kurde zajmie mi to kilka ładnych godzin coś czuję. Jakbyście mieli w tym zakresie jakieś uwagi albo pytania, to dawajcie od razu plis.
Przepływy netto są dodatnie ale jak dla tak dużej spółki to niewielkie. Na koniec kwartału mają trochę ponad 9 baniek w gotówce. Przepływy z operacyjnej i inwestycyjnej były w kwartale dodatnie a za to finansowe ujemne. Niskie przepływy wynikają z tego, że emisje akcji przeznaczone na przejęcia nie zostały zakwalifikowane jako czynności gotówkowe i nie znalazły odzwierciedlenia w cash flow. Te przepływy to mi się ogólnie rzecz biorąc nie podobają. W mojej ocenie są jakoś podejrzanie niskie. Grupa wielka, przejmuje spółki a gotówki jak na lekarstwo. Tak jakby te wszystkie działania nie generowały jej za wiele. Oczekiwałabym raczej, że grupa jest w stanie lepiej na siebie zarabiać. Zobaczymy, czy w dłuższym okresie Jago pokaże coś więcej.