PARTNER SERWISU
qbztdfft
21 22 23 24 25
topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 18 czerwca 2011 02:02:03 przy kursie: 12,30 zł
Rekomendacja przynajmniej pokazuje dobra cene docelowa. Ja jestem o Helio spokojny, moze tylko jakies przejecia by sie przydaly?

Kasiunia
0
Wpisów: 340
Wysłane: 18 czerwca 2011 12:06:53 przy kursie: 12,30 zł
Jak dla mnie jest sprzeczna ze sobą-informuje przeca, ze to dobry moment do zakupuAngel .

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 18 czerwca 2011 12:33:10 przy kursie: 12,30 zł
Rok temu 1 lipca rekomendację wydał DM Millenium. Może w rocznicę pokuszą się o update.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 19 czerwca 2011 16:05:59 przy kursie: 12,30 zł
topfacet napisał(a):
Pytanie po co budowac nowy, skoro chce sie dalej produkowac tez w starym i jest to pewnie malo efektywne kosztowo.

Z pewnych wiarygodnych ( zawsze się sprawdzało), aczkolwiek nie potwierdzonych zródeł doszły mnie słuchy , ze nowa siedziba Helio to straszny bubel budowlany.
Posadowiony do tego na terenie podmokłym-geologicznie trudnym.
Brawa dla geologa który robił badania terenu dla biura architektonicznego.Angel
Stęd tez pewne powstałe opóznienia w oddaniu budowli i pozniejszych przenosinach.
Moze byc z tym związany jest jakis wiekszy problem ???
Stąd tez pewnie te enigmatyczne i nieracjonalne z biznesowego punktu widzenia zachowania i wypowiedzi iz w Wygledach odbywac sie bedzie nadal produkcja.
W kazdym bądz razie jest cos na rzeczy gdyz zamiast ograniczenia opłat i obciążen zwiazanych z wynajmem i rozproszeniem działalnosci w kilku lokalizacjach mamy tylko dodatkowe koszta.
Odzwierciedlenie tej dziwacznej i niepokojacej sytuacji mamy zresztą w wynikach.
Nawet gospodarskie wizyty Prezesa (dla publiki pod kamerke) na placu budowy tego nie zmienią.
Tu cos nie wyszło i bardziej to przypomina poznego Gierka z robocza wizytą w kopalni , czy wspólczesnie Napieralskiego vel Zapatero.
Czysty PR dla przykrycia problemu i gorszych wyników.
Carlito Brigante
Edytowany: 19 czerwca 2011 16:09

Frog
13
Wysłane: 19 czerwca 2011 16:45:18 przy kursie: 12,30 zł
Brzmi prawdopodobnie.
Ale... czy gdyby to był rzeczywiście aż taki bubel, to czy Powiat wydałby pozwolenie na użytkowanie?
Oczywiście Twoje źródło jako nieoficjalne, nieznane i niepotwierdzone nie da się zweryfikować. A biorąc pod uwagę Twoje wpisy na innych wątkach i ich wydźwięk, mam na ten temat swoje zdanie.

Cytat:
W kazdym bądz razie jest cos na rzeczy gdyz zamiast ograniczenia opłat i obciążen zwiazanych z wynajmem i rozproszeniem działalnosci w kilku lokalizacjach mamy tylko dodatkowe koszta.

A skąd wiesz jakie będą koszta w przyszłości? Przecież dopiero co się przeprowadzili. Nie było jeszcze raportu za okres po przeprowadzce. Powyższe stwierdzenie jest więc w najlepszym przypadku wynikiem niewiedzy.

Pozostaje pilnie obserwować sytuację.
Follow me on Twitter

carlito
0
Wysłane: 19 czerwca 2011 17:43:58 przy kursie: 12,30 zł
Frog napisał(a):
Brzmi prawdopodobnie.
Ale... czy gdyby to był rzeczywiście aż taki bubel, to czy Powiat wydałby pozwolenie na użytkowanie?
Oczywiście Twoje źródło jako nieoficjalne, nieznane i niepotwierdzone nie da się zweryfikować. A biorąc pod uwagę Twoje wpisy na innych wątkach i ich wydźwięk, mam na ten temat swoje zdanie.

Cytat:

A skąd wiesz jakie będą koszta w przyszłości? Przecież dopiero co się przeprowadzili. Nie było jeszcze raportu za okres po przeprowadzce. Powyższe stwierdzenie jest więc w najlepszym przypadku wynikiem niewiedzy.

Pozostaje pilnie obserwować sytuację.

Ja nie twierdze, ze Powiat zgody nie wydał.
Mówie tylko o kilkukrotnym przekładaniu otwarcia i o duzym poslizgu zwiazanym z oddaniem Brochowa.
Przyczyna nie wzięła sie z nikąd i z czegos musiała wynikac.
Stąd informacje jakie uzyskalem z logicznego punktu widzenia niejako się same potwierdzają.

Poza tym w swej wypowiedzi opieram sie na wypowiedziach samego Prezesa który mówił ,ze nowy zakład ( Brochów )umozliwi 2,5 krotne zwiększenie produkcji.
Zatem nawet dla przedszkolaka musi budzic zdziwienie dlaczego nie ograniczaja kosztów i utrzymują dodatkowe DUBLUJĄCE się lokalizacje ponosząc przy tym niepotrzebne wydatki.
O kosztach dodatkowej i zbędnej logistyki miedzy zakładami i kosztach wynajmu nie wspomne gdyz ograniczenie tych czynników przyswiecało chyba powstaniu Brochowa?
Carlito Brigante

Frog
13
Wysłane: 19 czerwca 2011 17:47:30 przy kursie: 12,30 zł
Cytat:
O kosztach dodatkowej i zbędnej logistyki miedzy zakładami i kosztach wynajmu nie wspomne gdyz ograniczenie tych czynników przyswiecało chyba powstaniu Brochowa?

O tym będziemy mogli podyskutować, gdy poznamy plany odnośnie starej lokalizacji. Jeżeli będzie tam miała miejsce produkcja bakalii, to zgadzam się z Twoją oceną.
Jeżeli natomiast będzie tam produkcja czegoś innego, nie związanego bezpośrednio z bakaliami, wymagającego oddzielnej siedziby i innych kanałów dystrybucji to...

Poczekamy, zobaczymy.
Follow me on Twitter

carlito
0
Wysłane: 19 czerwca 2011 21:15:10 przy kursie: 12,30 zł
Frog !
Twoja teoria miałaby racje bytu gdybysmy nie mieli informacji o mozliwosciach produkcyjnych Brochowa.Sam Prezio podawałł liczbe 2,5 krotnosc.
Zapas mozliwosci produkcyjnch jest wiec zbyt wielki ,by tego nie wykorzystac.
Przeciez taki zakład ma koszta stałe zwiazane z kosztami kredytu,ogrzewania, amortyzacji.
Rozproszenie produkcji i zwiazane z tym koszta logistyczne ,dodatkowymi pracownikami ,ochroną, magazynierami,liniami produkcyjnymi i procesem produkcji nie przemawiają za Twoja teorią.
Zaprzeczaja wrecz idei stworzenia Brochowa gdzie dzieki skoncntrowaniu wszystkiego w jednym miejscu miały byc osiagniete oszczednosci rzędu 1-2 mln zł rocznie.
O kosztach czynszów nie wspomne.
Powtórzę jeszcze raz , ze cos jest na rzeczy gdyz rezerwy produkcyjne Brochowa są zbyt potężne i z okładem wystarczą na ładnych kilka lat.
Miejsca z pewnoscia wystarczy na bakalie i inne cuda i wianki.
Zas 70 000 metrów działki z pewnoscia pozwoli na dobudowe kolejnch hal produkcyjnch jesli rzeczywiscie zaszłaby takie potrzeby.
Carlito Brigante
Edytowany: 19 czerwca 2011 21:18

Kasiunia
0
Wysłane: 19 czerwca 2011 22:02:12 przy kursie: 12,30 zł
Czytam Waszą dyskusję i zastanawiają mnie dwie kwestie:
1. Czy zarząd szacując tak optymistycznie przyszłe zyski nie miał pojęcia o sytuacji dotyczącej nowego zakładu o której piszesz, carlito?
- czy przy tak wielkiej inwestycji rzeczywiście mogło dojść do "przeoczenia" domniemanej kwestii budowy na teranie geologicznie trefnym? Czy spółki nie stać na dobrego geologa? Ktoś miałby w tym interes?
No przepraszam, gdybym to ja stawiała nowy zakład-podstawą byłby odpowiedni do tego grunt.

No i co znaczy, że zakład do "straszny bubel budowlany" ? To jest nic nie wnoszący ogólnik.

Frog
13
Wysłane: 19 czerwca 2011 22:10:34 przy kursie: 12,30 zł
carlito napisał(a):
Twoja teoria miałaby racje bytu gdybysmy nie mieli informacji o mozliwosciach produkcyjnych Brochowa.Sam Prezio podawałł liczbe 2,5 krotnosc.

carlito, odszukaj odpowiedź na poniższy quiz.
Co powiedział prezes Helio:

A) "W nowym zakładzie potencjał produkcyjny będzie 2,5-krotnie wyższy niż posiadamy obecnie"
B) "Dzięki niemu (...) [nowemu zakładowi] 2,5-krotnie zwiększymy nasz potencjał produkcyjny..."

Po uzyskaniu odpowiedzi sprawdź, czy twoja wypowiedź którą zacytowałem jest w pełni spójna logicznie.

Cytat:

A jakie stawki czynszu płaci się za posiadanie własnego gruntu i budynku? I komu się te stawki czynszu płaci? Angel
Follow me on Twitter

carlito
0
Wysłane: 19 czerwca 2011 22:45:19 przy kursie: 12,30 zł
FROG napisał(a):
carlito napisał(a):

carlito, odszukaj odpowiedź na poniższy quiz.
Co powiedział prezes Helio:

A) "W nowym zakładzie potencjał produkcyjny będzie 2,5-krotnie wyższy niż posiadamy obecnie"
B) "Dzięki niemu (...) [nowemu zakładowi] 2,5-krotnie zwiększymy nasz potencjał produkcyjny..."

Po uzyskaniu odpowiedzi sprawdź, czy twoja wypowiedź którą zacytowałem jest w pełni spójna logicznie.

Cytat:

A jakie stawki czynszu płaci się za posiadanie własnego gruntu i budynku? I komu się te stawki czynszu płaci?

Nie wiem co masz na mysli dając mi tę zgadywanke?Angel Angel Angel

A co do ostatniego akapitu-,,komu się te stawki czynszu płaci?" to według wszelkiego prawdopodobienstwa -WŁASCICIELOWI wynajmowanych obiektów.
Ale zeby nie byc gołosłownym podepre sie cytatem samego Leszka W.-osoby bądz co bądz najlepiej zorientowanejAngel Angel

HELIO S.A. oddała do użytkowania nowy obiekt produkcyjno-magazynowy z częścią socjalno-biurową. Jest to największy tego typu kompleks w branży bakaliowej w Polsce. Dzięki niemu Spółka będzie mogła powrócić do wysokiej dynamiki rozwoju już w najbliższym roku obrotowym. Łączna wartość inwestycji w Brochowie to ok. 25 mln zł.

Czołowy potentat branży bakaliowej w Polsce poinformował o uzyskaniu decyzji nadzoru budowlanego o oddaniu do użytkowania nowego obiektu produkcyjno-magazynowo położonego w Brochowie.
- Otrzymanie tej decyzji było dla nas przysłowiowym postawieniem kropki nad „i” naszej inwestycji. Dzięki niej możemy rozpocząć przeprowadzkę do nowego zakładu – wyjaśnił Leszek Wąsowicz, Prezes Zarządu HELIO S.A. – Do końca maja opuścimy wynajmowane dotychczas magazyny, zaś do końca czerwca chcielibyśmy przenieść większą część produkcji – dodał Prezes.

www.ipo.pl/rynek_glowny/wiadom...
Carlito Brigante

Mariusz8510
0
Wpisów: 7
Wysłane: 19 czerwca 2011 23:03:59 przy kursie: 12,30 zł
Carlito, Frog próbuje ci chyba powiedzieć, iż z wypowiedzi Prezesa wynika, że Helio zwiększy swój potencjał produkcyjny 2,5 krotnie między innymi przez nowy zakład w Brochowie. Także wynika z tego iż pewnie mają jakieś plany co do innych lokalizacji.

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 19 czerwca 2011 23:33:56 przy kursie: 12,30 zł
carlito napisał(a):

Zatem nawet dla przedszkolaka musi budzic zdziwienie dlaczego nie ograniczaja kosztów i utrzymują dodatkowe DUBLUJĄCE się lokalizacje ponosząc przy tym niepotrzebne wydatki.

Carlito prezes Helio wyraźnie powiedział:
Cytat:
"Część magazynowa już funkcjonuje. W przyszłym tygodniu przeniesiemy tam część biurową. Do końca tego roku obrotowego zakończymy przeprowadzkę" - powiedział Wąsowicz.

Helio nie zamierza sprzedawać swojego starego zakładu w Wyględach pod Warszawą. W ciągu trzech tygodni mają zapaść decyzje odnośnie inwestycji, które umożliwią zagospodarowanie przestrzeni produkcyjno-magazynowej tego obiektu dla celów produkcyjnych. Prezes nie chciał jednak zdradzić szczegółów.

Jest to informacja PAP z 10-06 z godziny 16,57
Jak więc widzisz spółka nie sprzedaje starego zakładu nie dlatego że nowy to jakiś niewypał inwestycyjny jak próbujesz tutaj nam zasugerować ale dlatego iż mają z nim związane inne plany o których dowiemy się w swoim czasie.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Kasiunia
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 13:16:28 przy kursie: 11,61 zł
Ktoś się orientuje, kiedy mija termin 3 tyg., w czasie którego mają określić, na co przeznaczą stary zakład?

carlito
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 13:28:16 przy kursie: 11,61 zł
Płynnosc na Helio poraża.
Nie jest problemem w tę spólkę wejsc.
Ale jak z niej z wiekszym kapitałem wyjsc bez drastycznej obsuwy kursu?
Carlito Brigante

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 20 czerwca 2011 13:53:30 przy kursie: 11,61 zł
Myślę że właśnie ta płynność może być jednym z powodów dla którego fundusze tak chętnie nie inwestują w Helio. Spółka ma zdrowe fundamenty i ciekawe perspektywy przed sobą jak i całą branżą ale ta płynność może odstraszać. Widzieliśmy co się działo kiedy "Bankowy" wychodził z inwestycji... Świetny tego przykład mamy dziś - spadki ponad 6% spowodowane przez trochę więcej niż 17K pln Brick wall

Kasiunia, pewnie chodzi o trzy tygodnie od momentu ukazania się tej informacji (10.06). Tak mi sie wydaje...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kasiunia
0
Wysłane: 21 czerwca 2011 14:25:28 przy kursie: 11,87 zł
Miałam przyjemność wymienić dzisiaj informacje z Prezesem HElio. Oczywiście dementuje pogłoski na temat nowego zakładu położonego na bagnach (Angel ) i innych plotek, które nam kolega wyżej przytaczał.
Dziwi się oczywiście tak niskiemu kursowi i wg niego także analitycy uważają, że jest irracjonalnie niski.
Także jakoś tak lepiej mi się zrobiłoAngel .
MIejmy nadzieję, że to początek dobrych wiadomości.Angel

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 21 czerwca 2011 14:32:48 przy kursie: 11,87 zł
Cytat:
Dziwi się oczywiście tak niskiemu kursowi i wg niego także analitycy uważają, że jest irracjonalnie niski.

A znasz prezesa,który mówi inaczej...?salute
To niestety rynek wycenia spółkę,a nie prezes...
Edytowany: 21 czerwca 2011 14:42

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 21 czerwca 2011 16:05:21 przy kursie: 11,87 zł
Nie znam, kazdy prezes zawsze mowi ze rynek wycenia zbyt nisko jego biznesWhistle Whistle Whistle

Przyklady z zycia wziete- CIA po wzrostach o kilkaset procent, komentarz prezesa- wycena jest zachowawcza mamy duzy potencjal wzrostu:)

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 21 czerwca 2011 17:18:32 przy kursie: 11,87 zł
Ja natomiast wymieniłem parę zdań z panem Sobocińskim od relacji inwestorskich i niech mnie ktos naprostuje jeśli piszę błednie - ale jak to było z halą w wygledach - spółka jest właścicielem nieruchomości i najemcą hal produkcyjnych? Pan S. stwierdził, że zachowanie nieruchomości w wyględach jest w interesie spółki, ze względu na lokalizację (blisko warszawy) oraz stale rosnące ceny nieruchomości, i generalnie jest super bo umowy najmu wygasają wraz z postępem przeprowadzki zaś sama nieruchomość nie jest kosztotwórcza. (szczególnie wokół warszawy king ) Tylko że jakoś mnie ten komentarz nie przekonuje...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,293 sek.

sxrstdkr
ahdmzlwa
cherpkpo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lfjalhgw
cikayfga
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat