Forum Stockwatch bardzo mi pomoglo w mojej gieldowej drodze, dlatego stwierdzilem, ze podziele sie moja ekspertyza, tym bardziej ze dotyczy jednej ze spolek.
Czy Advanced Graphene Products bedzie polska Tesla? Coz, jaki kraj, taka Tesla. Nie skreslalbym jednak tej inicjatywy, bo moim zdaniem jest jedna z ciekawszych spolek na naszym rynku. Ale zacznijmy od poczatku, czy jest grafen?
en.wikipedia.org/wiki/Graphene...Grafen to material weglowy, w idealnym przypadku o grubosci jednego atomu wegla. Po raz pierwszy wyizolowany w 2004 r. za co autorzy otrzymali Nagrode Nobla.
Czy produkcja grafenu jest skomplikowana? Zalezy jak na to spojrzec. Bardzo latwo jest otrzymac jakis grafen. Trudniej otrzymac grafen o wysokiej czystosci.
Najtrudniej otrzymac powtarzalny grafen, tzn taki, ktory bedzie miec te same parametry fizykochemiczne za kazdym razem.Jakie sa zastosowania grafenu? Wszelkie i zadne jednoczesnie. Nowosc tego materialu sprawia, ze nie zostal on przebadany tak dobrze, by potwierdzic jego zalety w okreslonych zastosowaniach w skali komercyjnej. Co sie dzieje w R&D? Bardzo duzo uwagi grafenowi poswiecaja inzynierowie materialowi ze wzgledu na jego wytrzymalosci (wyrazona na mase uzytego materialu; 10 kg kawalek stali ma wieksza wytrzymalosc niz 10 mg grafenu, natomiast 10 g grafenu przewyzsza wytrzymalosc 10 g stali wielokrotnie). Elektrochemicy widza wiele aplikacji dla grafenu w bateriach litowo-jonowych (a takze sodowo-jonowych, litowo-siarkowych, sodowo-siarkowych oraz litowo-powietrznych), superkondensatorach elektrochemicznych, ogniwach paliwowych oraz czujnikach/sensorach - te tematy sa bardzo dobrze finansowane przez przemysl jak i agencje rzadowe (np. The Faraday Institution w UK). Jest tez wiele innych tematow w chemii, biologii, fizyce a nawet medycynie gdzie grafen jest badany, natomiast nie bede ich opisywac bo nie na wszystkim sie znam.
Advanced Graphene Products nie jest pierwsza firma produkujaca grafen na rynku gieldowym. Polecam rzucic okiem na Graphene Manufacturing Group, wzroslo o 150% w przeciagu ostatnich 3 miesiecy.
Finalnie, Advanced Graphene Products to bardzo solidna firma (znam kogos z kadry inzynierskiej), która ma spore perspektywy na sukces w przeciagu kilku lat.