PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
6 października 2024 17:55:43
W momencie oddania lotniska nikt nie będzie już pamiętał o tych nieudolnych rządach, więc tylko twoja logika i doświadczenie życiowe mogą podpowiadać że inwestycja w CPK da korzyści finansowe tu i teraz. Kwestionujesz to że spowalniają inwestycję w CPK czy to że z lotniska będą wpływy z cła?
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 917
Wysłane:
6 października 2024 18:10:16
007 napisał(a):W momencie oddania lotniska nikt nie będzie już pamiętał o tych nieudolnych rządach, więc tylko twoja logika i doświadczenie życiowe mogą podpowiadać że inwestycja w CPK da korzyści finansowe tu i teraz. Kwestionujesz to że spowalniają inwestycję w CPK czy to że z lotniska będą wpływy z cła? Ani to ani to. Kwestionuje brak logiki w twoich "wywodach": 007 napisał: " Tworzenie Parków Narodowych to znana metoda na blokowanie inwestycji infrastrukturalnych." Najmłodszy park narodowy w Polsce powstał w 2001 roku, zatem przez ostanie 23 lata nie powstał ani jeden park narodowy!!!Zatem o jakiej znanej metodzie ty piszesz?007 napisał(a): [...] opóźnianie budowy jest głównym zadaniem tej ekipy. Duża część społeczeństwa stanęła murem za tym projektem, więc nie mogą go całkowicie utopić jak planowali. Będą go natomiast na każdym etapie wydłużać, a dla nas każdy rok opóźnienia oznacza miliardy stracone na cle w imporcie. Sugerujesz, że w Polsce rządzi rząd, który pragnie robić na złość swoim potencjalnym wyborcom i nadto, nie chce dodatkowych dochodów, którymi mógłby "kupować" kolejne grupy społeczne? Ty tak poważnie? To co piszesz jest oderwane od logiki i doświadczenia życiowego.Wbrew powszechnej opinii propagandę można robić błyskotliwie i inteligentnie. Ty jesteś potwierdzeniem tej powszechnej opinii.
Edytowany: 6 października 2024 18:10
|
|
PREMIUM
923 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 245
Wysłane:
6 października 2024 18:36:42
W kwestii ekologicznej: Cytat:Dr Grzegorz Chocian, prezes Fundacji Konstruktywnej Ekologii „Ecoprobono” przyznał na antenie Polsat News, że próbował go werbować niemiecki wywiad. Wypowiedź padła w dyskusji dotyczącej rozmaitych protestów ekologicznych, które organizowane są na terenie Polski. Chocian zasugerował, że część z nich jest inspirowana przez niemiecki wywiad – podaje portal wPolsce24.tv wgospodarce.pl/informacje/1454...Uprzedzam, że nie znam przypadku aby służby obcego Państwa przyznały by się do tego typu działań. Cytat:Dwadzieścia procent powierzchni Polski zajmują obszary Natura 2000. Wkrótce pojawią się nowe, a niektóre z istniejących zostaną powiększone. www.gov.pl/web/rdos-krakow/999...Zrealizuje projekt CPK bez konkretów. Tusk jest zdeterminowany aby ten projekt zrealizować. Cytat:Gdyby sztuczna inteligencja zamieniła głosy Tuska na Morawieckiego, nie byłoby różnicy — mówi nam jeden z doświadczonych pracowników spółki CPK, gdy pytamy go o środową konferencję premiera. Donald Tusk ogłosił na niej kontynuację projektu, choć w zmienionej formie. Pracownicy w rozmowie z Onetem nie kryją rozczarowania — przede wszystkim brakiem konkretów. Ich rozgoryczenie budzi też sprawa nieudanych audytów w spółce.
Cytat: Na pewno jest ulga, bo jeszcze w lutym pracownicy zakładali, że projekt w ogóle nie będzie kontynuowany. Był wielki niepokój, a dziś jest wielki przełom. Niemniej, ciągle brakuje konkretów — słyszymy od pracowników spółki
wiadomosci.onet.pl/kraj/konste...
Edytowany: 6 października 2024 18:38
|
|
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
6 października 2024 19:13:32
Info sprzed dwóch tygodni. Nie twierdzę, że takie historie nie mogą się zdarzyć, ale wiarygodność pana Chociana jest dość niska. Owszem twierdził, że próbował go zwerbować niemiecki wywiad, ale w innych wypowiedziach twierdził, że "światem ma rządzić antychrześcijański satanistyczny demon NWO" a Covid był elementem jakiegoś światowego spisku. :)
Co więcej wystarczy sprawdzić jego profil aby zobaczyć, że regularnie nazywa protestujących ekologów terrorystami. Więc czyni to z niego dość marny cel werbunku do ekologicznych protestów. Szansa werbunku niska a ryzyko, wtopy wysokie. Trochę tak jakby do ruchu abolicjonistycznego próbować zwerbować aktywnego członka Ku-Klux-Klanu lub Justynę Sochę do akcji promującej szczepienia przeciw HPV :)
Jedyne co mnie dziwi, że info to podały nie tylko te portale którym pasuje to ideologicznie ale również z tzw głównego nurtu. I nikt z dziennikarzy cytujących pana Chociana w ogóle nie zadał sobie trudu aby kliknąć i sprawdzić kto to w ogóle jest. Ponury obraz poziomu dziennikarstwa w Polsce.
Edytowany: 6 października 2024 19:16
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 19:21:38
Jasne najlepiej zdyskredytować kogoś w sprawie, która ma zupełnie inny wdzięk. Podobne działanie jak w przypadku ks. Olszewskiego gdzie z całej jego książki wybrano świadomie treści dotyczące salcesonu. Zupełnie nie związane ze sprawą budowania ośrodka pomocy ofiarom w Wilanowie i jego finansowania. Cytat:Już lata temu były próby stworzenia gruntu do tego, aby każda – za przeproszeniem – małpa wisząca na drzewie – była nazywana ekologiem. Nie zgadzam się na to. Uważam, że jest to nieprofesjonalne, niegodne” - mówi portalowi wPolityce.pl dr Grzegorz Chocian, prezes Fundacji Konstruktywnej Ekologii ECOPROBONO. Cytat:Nie zgodziłem się, oczywiście Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zna wszystkie szczegóły i potwierdziła moje obawy - tłumaczył na antenie Polsat News. wgospodarce.pl/informacje/1454...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 19:29:52
1ketjoW napisał(a):Jasne najlepiej zdyskredytować kogoś w sprawie, która ma zupełnie inny wdzięk. Podobne działanie jak w przypadku ks. Olszewskiego gdzie z całej jego książki wybrano świadomie treści dotyczące salcesonu. Zupełnie nie związane ze sprawą budowania ośrodka pomocy ofiarom w Wilanowie i jego finansowania.. Przecież ten człowiek sam się dyskredytuje, a nie jest dyskredytowany.
Edytowany: 6 października 2024 19:29
|
|
Wysłane:
6 października 2024 19:38:04
Ale tu nic nie trzeba dyskredytować. Wystarczy ruszyć głową aby oczywiste stało się, że więcej jest powodów aby Chocianowi w tej kwestii nie wierzyć niż mu wierzyć. Głównie dlatego, że poglądy tego gościa, z którymi się przecież nie ukrywał zupełnie nie pasują do profilu kogoś kogo dało by się zwerbować do ekologicznych protestów. To, że wiarygodność kogoś kto miał wcześniej tendencję do konfabulacji jest niska - nie jest tutaj głównym argumentem.
W ogóle proponuję posłuchać oryginalnej wypowiedzi pana Chociana na Polsacie i się zastanowić czy nic w niej nie zgrzyta. Na przykład ta część historii w której pan Chocian dostaje informację zwrotną od ABW :)
Od razu zaznaczam, to, że wywiady obcych państw jak najbardziej mogą podejmować takie działania. Ale panu Chocianowi w opowieści, że chcieli zwerbować akurat jego - nie za bardzo wierzę.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 19:39:41
To odwrócenie uwagi od tego co powiedział. Ekologowie w Polsce są finansowani przez obce służby w jakiejś części.
Oczywiście nie mam jednoznacznych dowodów, że w mediach odbywa się skoordynowana kampanię dyskredytującą Grzegorza Chociana, ale można przypuszczać, że jego kontrowersyjne wypowiedzi mogą być wykorzystywane przez przeciwników jako pretekst do podważania jego wiarygodności.
Temat o wiele ważniejszy w tym kontekście to jest zewnętrznego finansowania organizacji "proekologicznych" zaginął. Skoro zaginął to dla mnie oznacza, że coś jest na rzeczy w powiązaniu z wypowiedziami na jego temat.
Co do jego wypowiedzi czekam na przykłady wraz ze źródłem.
Edytowany: 6 października 2024 19:42
|
|
Wysłane:
6 października 2024 19:55:29
Ok, olejmy te wypowiedzi i udajmy, że ich nie było, zwłaszcza, że je już usunął i zostały tylko screeny. https://x.com/GChocianTu masz jego profil. Już w opisie ma fragment: Cytat: Przedsiębiorca, ekolog z dyplomem. Ekoterroryści, to klasyczna, zorganizowana grupa przestępcza.Wyrażam tu opinie prywatne.
Polecam też przejrzeć kilka wątków w dół. Gość jest zagorzałym przeciwnikiem protestów ekologicznych. I wg niego ktoś w niemieckich służbach uznał go za świetny cel werbunku do wsparcia takich protestów. :D Ja w tym momencie niestety wymiękam. Jak ktoś uważa, że ta historia trzyma się kupy - jego sprawa.
Edytowany: 6 października 2024 19:56
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 19:55:56
szarlej81 napisał(a):Ale tu nic nie trzeba dyskredytować. Wystarczy ruszyć głową aby oczywiste stało się, że więcej jest powodów aby Chocianowi w tej kwestii nie wierzyć niż mu wierzyć. Głównie dlatego, że poglądy tego gościa, z którymi się przecież nie ukrywał zupełnie nie pasują do profilu kogoś kogo dało by się zwerbować do ekologicznych protestów. To, że wiarygodność kogoś kto miał wcześniej tendencję do konfabulacji jest niska - nie jest tutaj głównym argumentem.
W ogóle proponuję posłuchać oryginalnej wypowiedzi pana Chociana na Polsacie i się zastanowić czy nic w niej nie zgrzyta. Na przykład ta część historii w której pan Chocian dostaje informację zwrotną od ABW :)
Od razu zaznaczam, to, że wywiady obcych państw jak najbardziej mogą podejmować takie działania. Ale panu Chocianowi w opowieści, że chcieli zwerbować akurat jego - nie za bardzo wierzę. Twoje argumenty wydają mi się dziwne, bo tak naprawdę jest dokładnie odwrotnie w kwestii wiarygodności dr. Chociana. Przede wszystkim, jego dotychczasowe poglądy i działania sprawiają, że jest osobą, którą mogłoby być trudno przekonać do współpracy z obcymi służbami, właśnie z racji na jego niezależne podejście. Takie stanowisko mogło czynić go potencjalnym celem prób werbunku, ponieważ jest osobą dobrze poinformowaną w kwestiach ekologicznych, uznawaną za niezależną i dlatego mógł stanowić realne zagrożenie dla interesów zewnętrznych podmiotów i z tego powodu mógł być celem werbunku. Ponadto, odwołanie się do jego wiarygodności jako "niskiej" z powodu rzekomych tendencji do konfabulacji, wydaje się raczej próbą zdyskredytowania, nie opartej na merytorycznych podstawach. Posłuchaj oryginalnych wypowiedzi dr. Chociana, które pokazują spójność jego narracji i jasno przedstawiają fakty. Szczególnie fragment o reakcji ABW na jego doniesienia.
Edytowany: 6 października 2024 19:57
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 20:02:18
Cytat:https://x.com/GChocianTu masz jego profil. Już w opisie ma fragment: Cytat: Przedsiębiorca, ekolog z dyplomem. Ekoterroryści, to klasyczna, zorganizowana grupa przestępcza.Wyrażam tu opinie prywatne. Jak to ma się do informacji o próbie werbunku przez obce służby. Moim zdaniem jego przekaz ma podstawy po tym co upublicznił. W przypadku finansowania ekologów przez obce służby chodzi w tzw. ekoterroryzm, który ma służyć interesom obcych krajów.
Edytowany: 6 października 2024 20:03
|
|
Wysłane:
6 października 2024 20:07:59
Tak się ma do tego jak to, że nie werbujesz do akcji promującej mięso zagorzałego weganina. Zwłaszcza jeżeli werbunek nie jest do końca legalny i może wywołać zgrzyty pomiędzy dwoma teoretycznie sojuszniczymi państwami :D A obok masz dziesiątki celów znacznie przydatniejszych i łatwiejszych do werbunku.
Co do reszty to akurat właśnie ten fragment o ABW wzbudził moje podejrzenia, że sprawdziłem sobie co to w ogóle za gość jest. Nie wiem może jestem naiwny ale jakoś nie wydaje mi się, że służby kontaktują się ze swoimi informatorami z przypadku i informują ich o wynikach dochodzenia mówiąc czy mieli bądź nie mieli racji. :D
Jak chcesz to mu wierz, nie mam zamiaru Cię przekonywać. Dla mnie to jeden z wielu "nawiedzonych" z twittera jakich w ostatnich latach namnożyło się na potęgę a całą tą historię traktuję jak inne z cyklu "moja kuzynka wróciła zapłakana ze szkoły"
Jednocześnie jeszcze raz powtórzę, że nie neguję możliwości wystąpienia zjawiska werbunku do takich protestów przez obce służby. Nic więcej do dodania nie mam, bo szkoda mi niedzielnego wieczoru na dogłębną analizę twórczości pana Chociana.
Edytowany: 6 października 2024 20:13
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 20:28:14
Grum, Wyjaśniłem ci, że twój argument dotyczący dochodów z CPK nie ma najmniejszego sensu a ty go dalej powtarzasz. Wymyśl coś lepszego. W kwestii ekologii pięciolatek zrozumiałby o co mi chodzi. Można tworzyć parki narodowe, można tworzyć obszary natura 2000, można uparcie bronić Turkucia Podjadka, żabki zielonej, etc. Efekt jest ten sam czyli brak inwestycji rozwojowych, w tym przypadku brak możliwości wykorzystania Odry do transportu towarów. szarlej81 napisał(a): Polecam też przejrzeć kilka wątków w dół. Gość jest zagorzałym przeciwnikiem protestów ekologicznych. I wg niego ktoś w niemieckich służbach uznał go za świetny cel werbunku do wsparcia takich protestów. :D
A ile ich ta próba miałaby kosztować? W Polsce akurat znajdziesz kilka przypadków gdzie ludzie zmieniają swoje poglądy o 180 stopni w ciągu miesiąca, więc czemu nie mieliby spróbować i w tym przypadku. Im bardziej jest ktoś radykalny tym większa korzyść z werbunku.
Edytowany: 6 października 2024 20:43
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 20:50:50
007 napisał(a):Grum, Wyjaśniłem ci, że twój argument dotyczący dochodów z CPK nie ma najmniejszego sensu a ty go dalej powtarzasz. Wymyśl coś lepszego. W kwestii ekologii pięciolatek zrozumiałby o co mi chodzi. Można tworzyć parki narodowe, można tworzyć obszary natura 2000, można uparcie bronić Turkucia Podjadka, żabki zielonej, etc. Efekt jest ten sam czyli brak inwestycji rozwojowych, w tym przypadku brak możliwości wykorzystania Odry do transportu towarów. szarlej81 napisał(a): Polecam też przejrzeć kilka wątków w dół. Gość jest zagorzałym przeciwnikiem protestów ekologicznych. I wg niego ktoś w niemieckich służbach uznał go za świetny cel werbunku do wsparcia takich protestów. :D
A ile ich ta próba miałaby kosztować? W Polsce akurat znajdziesz kilka przypadków gdzie ludzie zmieniają swoje poglądy o 180 stopni w ciągu miesiąca, więc czemu nie mieliby spróbować i w tym przypadku. Im bardziej jest ktoś radykalny tym większa korzyść z werbunku. Wysłane: 6 października 2024 18:10:16 007 napisał(a): W momencie oddania lotniska nikt nie będzie już pamiętał o tych nieudolnych rządach, więc tylko twoja logika i doświadczenie życiowe mogą podpowiadać że inwestycja w CPK da korzyści finansowe tu i teraz. Kwestionujesz to że spowalniają inwestycję w CPK czy to że z lotniska będą wpływy z cła? Nie kwestionuje "dochodowości CPK", bo ani ty ani ja w rzeczywistości możemy co najwyżej powielać argumenty innych. Zarzuciłem ci brak logiki w twoich "wywodach":007 napisał: " Tworzenie Parków Narodowych to znana metoda na blokowanie inwestycji infrastrukturalnych." GRUM: Najmłodszy park narodowy w Polsce powstał w 2001 roku, zatem przez ostanie 23 lata nie powstał ani jeden park narodowy!!! Zatem o jakiej znanej metodzie ty piszesz?007 napisał(a): [...] opóźnianie budowy jest głównym zadaniem tej ekipy. Duża część społeczeństwa stanęła murem za tym projektem, więc nie mogą go całkowicie utopić jak planowali. Będą go natomiast na każdym etapie wydłużać, a dla nas każdy rok opóźnienia oznacza miliardy stracone na cle w imporcie.GRUM: Sugerujesz, że w Polsce rządzi rząd, który pragnie robić na złość swoim potencjalnym wyborcom i nadto, nie chce dodatkowych dochodów, którymi mógłby "kupować" kolejne grupy społeczne? Ty tak poważnie? To co piszesz jest oderwane od logiki i doświadczenia życiowego.
Edytowany: 6 października 2024 20:51
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 21:02:42
Cytat:Tak się ma do tego jak to, że nie werbujesz do akcji promującej mięso zagorzałego weganina. Zwłaszcza jeżeli werbunek nie jest do końca legalny i może wywołać zgrzyty pomiędzy dwoma teoretycznie sojuszniczymi państwami :D A obok masz dziesiątki celów znacznie przydatniejszych i łatwiejszych do werbunku.
Co do reszty to akurat właśnie ten fragment o ABW wzbudził moje podejrzenia, że sprawdziłem sobie co to w ogóle za gość jest. Nie wiem może jestem naiwny ale jakoś nie wydaje mi się, że służby kontaktują się ze swoimi informatorami z przypadku i informują ich o wynikach dochodzenia mówiąc czy mieli bądź nie mieli racji. :D
Jak chcesz to mu wierz, nie mam zamiaru Cię przekonywać. Dla mnie to jeden z wielu "nawiedzonych" z twittera jakich w ostatnich latach namnożyło się na potęgę a całą tą historię traktuję jak inne z cyklu "moja kuzynka wróciła zapłakana ze szkoły"
Jednocześnie jeszcze raz powtórzę, że nie neguję możliwości wystąpienia zjawiska werbunku do takich protestów przez obce służby. Nic więcej do dodania nie mam, bo szkoda mi niedzielnego wieczoru na dogłębną analizę twórczości pana Chociana. Porównanie dotyczące werbunku dr. Chociana do działań "ekologicznych", z próbą werbunku weganina do promocji mięsa jest całkowicie chybione. Każdy wie, że dr. Chocian jest ekologiem (lubi mięso)), a nie weganinem idąc Twoim tokiem myślenia. Zresztą Pani Minister Zielińska jest tego jaskrawym przykładem skoro nie rozróżnia zbiorników retencyjnych od zaporowych. O innych jej wypowiedziach nie wspominając. Cytat:W dobie zmiany klimatu i postępującego problemu suszy inwestowanie w zbiorniki zaporowe niszczące przyrodę jest w naszej ocenie najgorszym możliwym rozwiązaniem." www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/Inte...Ekologiczne inicjatywy mogą mieć daleko idące konsekwencje dla strategii gospodarczej państw, co czyni osoby zajmujące się taką tematyką istotnym celem dla służb wywiadowczych. Co do stwierdzenia o ABW, to należy zauważyć, że informowanie informatorów o wynikach dochodzeń jest praktyką stosowaną w niektórych przypadkach. Krytyka Chociana idąca z trendem, i traktowanie go jako „nawiedzonego” jest uproszczeniem, które nie uwzględnia jego dotychczasowej działalności ani podejmowanych przez niego tematów. Osoby, które wnoszą coś wartościowego (mimo że masz inne zdanie) do debaty publicznej nie zasługują na łatwe etykietowanie, szczególnie gdy w grę wchodzą obce interesy.
Edytowany: 6 października 2024 21:10
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 21:20:12
Grum, Zaciąłeś się. Trzeci raz piszesz to samo i trzeci raz bez sensu. Masz coś jeszcze do dodania nowego?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 21:37:07
007 napisał(a):Grum, Zaciąłeś się. Trzeci raz piszesz to samo i trzeci raz bez sensu. Masz coś jeszcze do dodania nowego? Nie. To dobrze, że doszliśmy do wspólnego wniosku, że piszesz bez logicznego związku. Nabierzesz życiowego doświadczenia i będzie lepiej. Zobaczysz.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 października 2024 22:58:54
Zgodnie z Krajowym Planem na rzecz energii i klimatu pierwsza elektrownia atomowa ma powstać w 2039 r. w Polsce. My naprawdę jesteśmy kolonią. W USA budowa zajmuje 10 lat.
Edytowany: 6 października 2024 23:01
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 października 2024 07:57:23
1ketjoW napisał(a):Zgodnie z Krajowym Planem na rzecz energii i klimatu pierwsza elektrownia atomowa ma powstać w 2039 r. w Polsce. My naprawdę jesteśmy kolonią. W USA budowa zajmuje 10 lat. „Krajowy plan w dziedzinie energii i klimatu do 2030 r.” przekazano do Komisji Europejskiej 1 marca 2024 r. - a już myślałem, że napiszesz,że po 15.10.2023 r. zostaliśmy tą "kolonią" przez Tuska. Kamień z serca, bo przecież dosyć krótki okres jak na taki "awans"
Edytowany: 7 października 2024 07:59
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 października 2024 08:36:46
To była uwaga bez podziału na partię ale przyjęty plan jest mało wymagający. Dla mnie oznacza, że elektrownia atomowa będzie najwcześniej w latach 40 tego wieku.
Co do rządu Tuska jeżeli już chcesz informacji.
Rząd Donalda Tuska ogłosił plany budowy elektrowni atomowej w Polsce w 2009 roku. W marcu 2010 roku rząd przyjął „Program polskiej energetyki jądrowej” (PPEJ), w którym określono cele oraz harmonogram działań mających na celu budowę pierwszej elektrowni atomowej w Polsce.
Dla mnie to jak Polska jako kraj buduje te elektrownie to porażka.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.