PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
27 sierpnia 2024 13:16:42
1ketjoW napisał(a):Tylko nikt nie używa słów "koalicja13 grudnia" w kontekście ofiar tylko w kontekście sposobu rządzenia. Ty kolejny raz albo nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz albo celowo manipulujesz, o czym pisałem wcześniej.
Skąd u Ciebie związek z ofiarami nie wiem. Możesz zacytować jakąkolwiek wypowiedź za potwierdzenie tego o czym piszesz. Jeżeli nie, to jest to dowód na manipulacje. Rozumiem sposób rządzenia.... pozbawienie innych (w wyborach) władzy - to jest rzecz naturalna w demokracjach. Nikt tutaj nikogo nie rozjeżdżał czołgiem. Pozbawienie koryta ciotków i pociotków - jest sposobem rządzenia, ale jest to też wynik demokratycznego wyboru ludzi, którzy powiedzieli temu stanowcze NIE. Uszanujcie ten racjonalny wybór.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
27 sierpnia 2024 13:25:50
szarlej81 napisał(a):Piszę taaa jasne bo dorabianie jakiejś filozofii prymitywnej zagrywce propagandowej zwyczajnie mnie śmieszy. Po prostu określenie "totalna opozycja" już nie pasowało więc musieli wymyśleć inne. Bo niby w jaki sposób może być to używane w kontekście sposobu rządzenia skoro to określenie zostało rozpropagowane na prawicy zanim Koalicja zaczęła rządzić? Duda zrobił im prezent z terminem zaprzysiężenia (Czy celowo? Nie wiem) więc te wszyskie Mateckie i cała reszta drużyny przyjaźni i miłości zaczęły spamować tym na twitterze aż się przyjęło.
Zresztą PISowi też przez 8 lat zarzucano, ze sięga po standardy rodem z PRL. I być może było to nawet bardziej uzasadnione niż obecnie. Nawet Cię nie pytam czy w związku z tym gdyby dziennikarze Wyborczej pisali o "opozycji 13 grudnia" to byłoby to ok.
"13 grudnia" i "jebać PIS" to po prostu okrzyki wojenne dwóch zwaśnionych plemion i za tym na prawdę żadna głębsza prawda się nie ukrywa. Zanim koalicja zaczęła rządzić już powstała. Trudno będąc w opozycji używać określenia "totalna opozycja" do rządzących. :) W taki sposób, że sposób rządzenia został określony w programie koalicji. Cytat:„Zamrozimy” ceny gazu w 2024 r. dla gospodarstw domowych i odbiorców wrażliwych na poziomie cen z 2023 r. Cytat:Rozliczymy partyjnych namiestników PiS za prowadzoną przez ostatnie 8 lat rabunkową gospodarkę leśną. Rozliczymy rządy PiS - cały duży rozdział od 23 strony pliku pdf. 100konkretow.pl/wp-content/upl...Cytat:W spółkach z udziałem Skarbu Państwa zwolnimy wszystkich członków rad nadzorczych i zarządów. Przeprowadzimy nowy nabór w transparentnych konkursach, w których decydować będą kompetencje a nie znajomości rodzinne i partyjne. Nie chce tego dalej cytować.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 sierpnia 2024 13:31:25
grum napisał(a):1ketjoW napisał(a):Tylko nikt nie używa słów "koalicja13 grudnia" w kontekście ofiar tylko w kontekście sposobu rządzenia. Ty kolejny raz albo nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz albo celowo manipulujesz, o czym pisałem wcześniej.
Skąd u Ciebie związek z ofiarami nie wiem. Możesz zacytować jakąkolwiek wypowiedź za potwierdzenie tego o czym piszesz. Jeżeli nie, to jest to dowód na manipulacje. Rozumiem sposób rządzenia.... pozbawienie innych (w wyborach) władzy - to jest rzecz naturalna w demokracjach. Nikt tutaj nikogo nie rozjeżdżał czołgiem. Pozbawienie koryta ciotków i pociotków - jest sposobem rządzenia, ale jest to też wynik demokratycznego wyboru ludzi, którzy powiedzieli temu stanowcze NIE. Uszanujcie ten racjonalny wybór. Co ma 13 grudnia wspólnego z pozbawieniem koryta "ciotków i pociotów". Zdecyduj się, czy piszesz o ofiarach, czy o demokracji i co jest w niej normalne. Zmiana tematu enty raz. Jak PSL wyjdzie z koalicji to stanowcze NIE przestanie istnieć. Takie to jest stanowcze. Dziś PSL jest marginalizowane.
|
|
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
27 sierpnia 2024 13:38:22
1ketjoW napisał(a):[ Rozliczymy rządy PiS - cały duży rozdział od 23 strony pliku pdf.
Przecież dokładnie to samo miał PIS w programie w 2015 roku. Tylko skończyło się na kapiszonie w postaci niesławnego audytu. No i odkąd to rozliczenie nieprawidłowości i przypadków łamania prawa jest standardem rodem z PRL. Kradłeś - idziesz siedzieć - nawet jak jesteś politykiem - takie są standardy prawidłowo działającej demokracji. Owszem do pewnych działań Koalicji można mieć zastrzeżenia i nawet nie będę tu próbował udowadniać, że nic co zrobili nie budzi wątpliwości prawnych. Ale zarówno w kampanii jak i w pierwszych dniach rządów zapewniali, że wszystko będzie przeprowadzone zgodnie z prawem. A w momencie przejęcia TVP, gdzie ta narracja zaczęła się sypać określenie "koalicja 13 grudnia" była promowana w mediach zależnych od PIS od prawie 3 tygodni (pojawiło się praktycznie tego samego dnia w którym Duda wyznaczył termin). Cytat: Trudno będąc w opozycji używać określenia "totalna opozycja" do rządzących. :)
Dlatego też jak pisałem wymyślono "koalicja 13 grudnia". Gdyby to był inny termin to pewnie mielibyśmy "koalicję 17 września" z odpowiednio do tego dorobioną filozofią.
Edytowany: 27 sierpnia 2024 13:41
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 sierpnia 2024 13:49:19
Rząd po wyborach został zaprzysiężony 15 listopada 2023 r. Reszta terminów jest tego konsekwencją.
13 grudnia 2023 roku to dzień, w którym dokonano ostatecznego sformułowania rządu i ogłoszono jego skład.
W programie PiS miał audyty w 2015 r., ale skala tego procederu była zupełnie inna. Sam jestem ciekaw gdzie nas to jako kraj zaprowadzi.
Edytowany: 27 sierpnia 2024 13:54
|
|
Wysłane:
27 sierpnia 2024 13:53:18
Co nie zmienia, że niezależnie od tego jaką ktoś ma opinię o nowym rządzie to określanie ich "koalicją 13 grudnia" jest i w założeniach miało być obraźliwe ze względu na znaczenia jakie ta data ma znaczenie w polskiej historii najnowszej.
Ja osobiście, gdyby ktoś mnie tak określił to poczułbym się znacznie bardziej urażony niż gdyby ktoś kazał mi się *****.
Edytowany: 27 sierpnia 2024 13:54
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 sierpnia 2024 15:25:45
szarlej81 napisał(a):Co nie zmienia, że niezależnie od tego jaką ktoś ma opinię o nowym rządzie to określanie ich "koalicją 13 grudnia" jest i w założeniach miało być obraźliwe ze względu na znaczenia jakie ta data ma znaczenie w polskiej historii najnowszej.
Ja osobiście, gdyby ktoś mnie tak określił to poczułbym się znacznie bardziej urażony niż gdyby ktoś kazał mi się *****. Na początku pisałem o tym, że to obraźliwe. Nie ma obiektywnego pomiaru poziomu obrażenia.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
27 sierpnia 2024 20:53:50
Szarlej, symetryzm to ciekawa koncepcja, ale niekoniecznie adekwatna w tym przypadku. Fakt, że użyto sformułowania koalicja 13-go grudnia nie oznacza przecież, że można użyć dowolnego epitetu wobec wyborców PIS’u włącznie z porównywaniem do śmieci. Czy na pewno określenie „****** Pisowcu” równoznaczne jest z „wyborco koalicji 13-go grudnia”? Chyba nie. Sam nawet wolisz używać gwiazdek z jakiegoś powodu. A przecież nie o to nawet chodzi, że grupa młodych ludzi śpiewa sobie piosenki, których tekst wprost kojarzy się z propagandą NSDAP tworzoną w latach 30-tych, tylko o to że tę zabawę zorganizowali im dorośli przedstawiciele partii rządzącej. Co gorsza po tym wydarzeniu w zasadzie tylko Nitras stwierdził, że to nie było grzeczne. Szłapka, drugi z uczestników zdarzenia, zdaje się nie zdążył się jeszcze ustosunkować, odpowiedzialny za organizację Trzaskowski nie próbował nawet przeprosić, a herszt tej całej bandy uznał że przecież nic się nie stało. Śpiewać każdy może. Normalka. Człowiek musi czasem się ogolić, czasem trzeba zjeść śniadanie, a czasem trzeba sobie pośpiewać o pisowskich śmieciach. Kolejna granica została przekroczona i możemy się jedynie domyślać jaka będzie następna.
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2024 07:05:50
@007 Ale ja się zgadzam, że ta piosenka była zupełnie nie na miejscu. Jeszcze gdyby w zabawny sposób szydziła z PIS to ok, ale ona jest po prostu prostacka. Z tym, że w tym, że takie treści są promowane przez polityków nie ma na prawdę nic nowego. Patrz: Cytat: - kandydat niemiecki (do funkcji przewodniczącego RE) – prezes PiS Jarosław Kaczyński, były minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski;
- esesman – zdjęcie D. Tuska w mundurze esesmana udostępnione na Twitterze przez konsul honorową RP w USA Marię Szonert Biniendę;
- niemieckie popychle – minister Joachim Brudziński;
- kapciowy polityków niemieckich – posłanka PiS Joanna Lichocka;
- folksdojcz – poseł Porozumienia (koalicjant PiS) Jacek Żalek;
- niemiecko-maltański kierownik UE z proniemieckiej partii, tchórz, śmierdzący leń, ma kwalifikacje sprzedawcy z GS-u, cwaniak – posłanka PiS Krystyna Pawłowicz;
- manipulator i szkodnik polityczny, musi stanąć przed Trybunałem Stanu –wiceminister cyfyzacji w rządzie PiS Adam Andruszkiewicz (prezes Młodzieży Wszechpolskiej);
- szmata – poseł PiS do PE Jacek Saryusz-Wolski (PiS);
- cyniczna kreatura bez zasad – publicysta Rafał Ziemkiewicz;
Wypowiedzi Ewy Stankiewicz-Jorgensen, dyrektorki artystycznej stacji TV Republika:
„gangster, który przyczynił się do fizycznej eksterminacji jego protektora, autorytetu i głowy państwa polskiego”; „nie zdziwiłabym się, gdyby politykiem, który miał zlecić zamordowanie prezydenta L. Kaczyńskiego, okazał się D. Tusk”; „Tusk ma krew na rękach”; „Decyzje Tuska doprowadziły do zamordowania prezydenta Polski Lecha Kaczyńskiego”; „banalna postać zła”.
Fakt, że po Trzaskowskim spodziewałem się większej ogłady niż po pani Pawłowicz czy po Saryuszu-Wolskim, nie zmienia tego, że to jest niepotrzebne nakręcanie hejtu i wykracza poza moim zdaniem dopuszczalne ramy nawalanki politycznej. Ale nic nowego tutaj nie ma.
Edytowany: 28 sierpnia 2024 07:11
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 07:48:45
Jeżeli Trzaskowski sam o sobie powiedział DUPIARZ to czego ty się po nim spodziewasz? Kandydat na Prezydenta Polski Rafał Trzaskowski vel DUPIARZ. Gratuluję wyboru kandydata.
Poza tym ty cytujesz wypowiedzi personalne jednej osoby o drugiej. Poszukaj w internecie wypowiedzi tego typu o drugiej stronie. Bez problemu znajdziesz np. dorżnąć watahę itd.
To pokazuje poziom tych ludzi. Niestety bardzo niski.
Edytowany: 28 sierpnia 2024 08:09
|
|
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2024 08:11:41
Jedni uczepili się tego Dupiarza inni Leśnego Ruchadła czy "Seba sra do chleba" Nikt nie jest idealny a Trzaskowski nie jest moim wymarzonym kandydatem na prezydenta. Zresztą obecnie urzędującego prezydenta jeżeli chodzi o dziwne wypowiedzi jak i memiczność i tak nikt długo nie przebije ;)
Natomiast co do wzajemnego obrażania się to nie wiem czy pamiętasz, ale jedną z pierwszych tego typu wypowiedzi było "My stoimi tam gdzie wtedy, oni tam gdzie stało ZOMO" Całą tego typu retorykę Kaczyńskiego, której notorycznie używa oceniam bardzo nisko i niewiele tu zmienia, że po drugiej stronie ma on godnych naśladowców. O Pawłowicz i różnych Mateckich nawet tu nie wspomnę. Patrząc na całokształt naszej "klasy" politycznej ciężko o optymistyczne wnioski. Zdjęcia polityków PO zawieszone na szubienicach pamiętasz ?
Edytowany: 28 sierpnia 2024 08:29
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 10:43:21
Jaki kandydat na wysokie stanowisko publiczne mówił/pisał sam o sobie Leśne Ruchhadło itd.? Chyba coś mi umknęło. Daty są takie jednoznaczne. Niepochlebne wypowiedzi o PiS, a szczególnie o Prezydencie Lechu Kaczyńskim, padały m.in. z ust Janusza Palikota, posła Platformy Obywatelskiej. Jedną z bardziej kontrowersyjnych wypowiedzi była jego sugestia, że Lech Kaczyński miał problem z alkoholem, co miało miejsce w 2008 roku,a więc na jakieś 7 lat przed wypowiedzią jaką cytujesz. Palikot wielokrotnie atakował słownie Lecha Kaczyńskiego oraz PiS, używając ironii i złośliwości. Cytat:Prokuratura wszczęła śledztwo, ale poseł Janusz Palikot nie wycofuje się z nazwania prezydenta chamem. Zdaniem polityka Platformy Obywatelskiej decyzja prokuratury otwiera debatę nad wolnością słowa w Polsce. www.money.pl/archiwum/wiadomos...To dobrze ze zwróciłeś na to uwagę, to wskazuje na odpowiedzialności wymiaru sprawiedliwości za język debaty publicznej w Polsce. Gdyby sądy postawiły tamę wzajemnemu obrażaniu się przez polityków dyskusja wyglądała by inaczej. Niestety sądy wydały pozwolenie na zaostrzenie języka w Polsce. Czy było to zamierzone? W mojej ocenie w jakimś stopniu tak.
Edytowany: 28 sierpnia 2024 10:55
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2024 10:56:00
No a Hoffman (wówczas będący w PIS) proponował powiesić Palikota na najbliższej gałęzi. "Oni stali tam gdzie ZOMO" natomiast to jest 2006 rok. Długo można by tak licytować, ale faktem jest, że język nienawiści jest od dawna obecny po obu stronach sporu i PIS nie jest tu ani odrobinę lepszy od PO.
Edytowany: 28 sierpnia 2024 10:56
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 11:10:51
Najpierw sugerujesz kto zaczął mówić w ten sposób gdy pokazałem, że Palikot podajesz następne argumenty, że druga strona nie lepsza. Masza rację tyle, że wiadomo kto zaczął.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 12:45:54
Trochę z innej beczki.
Podobno generał Jarosław Gromadziński został usunięty z NATO w 2024 roku w związku z jego wypowiedziami na temat homoseksualizmu. W swoich komentarzach wyrażał poglądy, które zostały uznane za homofobiczne i sprzeczne z wartościami równości i integracji promowanymi przez NATO. Jego stanowisko było szeroko krytykowane, co doprowadziło do decyzji o jego usunięciu z organizacji.
Wiedza i doświadczenie nie ma już znaczenia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 16:17:20
Olgierd Cieślik miał zatrudnić jako doradcę zarządu Danutę Dmowską-Andrzejuk, byłą minister sportu w rządzie PiS. Jak podaje Wirtualna Polska, miało to być "fikcyjne zatrudnienie", dzięki któremu kobieta miała zarobić sporą sumę pieniędzy, choć w pracy pojawiała się jedynie sporadycznie. Według spółki "nie była obecna w pracy przez 483 dni". Spółka wskazuje jednak, że przez okres od kwietnia 2021 r. do listopada 2023 r. Danuta Dmowska-Andrzejuk miała zarobić około 438 615,8 zł, mimo iż jej obecność w pracy była sporadyczna i nieudokumentowana, a analiza korespondencji mailowej nie wykazała działań związanych z doradztwem.
Aż chce się przeklinać tym z lewej strony jak i z prawej strony, bo coś takiego zasługuje na POTĘPIENIE.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 16:56:32
Choć raz podaj stanowisko drugiej strony: Cytat:Zatrudnienie Pani Danuty Dmowskiej-Andrzejuk na stanowisku doradcy zarządu było przeprowadzone zgodnie z procedurami obowiązującymi w spółce oraz w pełnej zgodności z obowiązującymi przepisami prawa. Zatrudnienie to miało na celu wsparcie Totalizatora Sportowego w realizacji strategicznych projektów, w tym w zakresie promocji produktów TS poprzez sport oraz współpracy z partnerami zewnętrznymi" - czytamy w stanowisku Olgierda Cieślika, cytowanym przez WP.
"Moje zatrudnienie w spółce Totalizator Sportowy było faktem, a nie fikcją. W ramach pełnionych obowiązków doradcy zarządu obowiązywała i obowiązuje mnie klauzula zachowania tajemnicy przedsiębiorstwa, zatem z przyczyn obiektywnych nie mogę udzielić Panu odpowiedzi na zadane pytania. Z uwagi na mojej doświadczenie zawodnicze (jestem indywidualną mistrzynią świata w szpadzie) oraz publiczne m.in. jako dwukrotny minister sportu uważam, że stanowi to wystarczającą rekomendację dla pełnienia funkcji doradcy zwłaszcza w spółce, której jednym z podstawowych zadań statutowych jest inwestycja w sport" - deklaruje natomiast Danuta Dmowska-Andrzejuk. tvn24.pl/biznes/z-kraju/spolki...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 19:27:00
1ketjoW napisał(a):Choć raz podaj stanowisko drugiej strony: Cytat:Zatrudnienie Pani Danuty Dmowskiej-Andrzejuk na stanowisku doradcy zarządu było przeprowadzone zgodnie z procedurami obowiązującymi w spółce oraz w pełnej zgodności z obowiązującymi przepisami prawa. Zatrudnienie to miało na celu wsparcie Totalizatora Sportowego w realizacji strategicznych projektów, w tym w zakresie promocji produktów TS poprzez sport oraz współpracy z partnerami zewnętrznymi" - czytamy w stanowisku Olgierda Cieślika, cytowanym przez WP.
"Moje zatrudnienie w spółce Totalizator Sportowy było faktem, a nie fikcją. W ramach pełnionych obowiązków doradcy zarządu obowiązywała i obowiązuje mnie klauzula zachowania tajemnicy przedsiębiorstwa, zatem z przyczyn obiektywnych nie mogę udzielić Panu odpowiedzi na zadane pytania. Z uwagi na mojej doświadczenie zawodnicze (jestem indywidualną mistrzynią świata w szpadzie) oraz publiczne m.in. jako dwukrotny minister sportu uważam, że stanowi to wystarczającą rekomendację dla pełnienia funkcji doradcy zwłaszcza w spółce, której jednym z podstawowych zadań statutowych jest inwestycja w sport" - deklaruje natomiast Danuta Dmowska-Andrzejuk. tvn24.pl/biznes/z-kraju/spolki... A co "zainteresowana' miała powiedzieć? przyznać się? Masz viceminister, której doba ma 48 godzin. Wychodzi tysiak za dzień niechodzenia do roboty. Prawdziwy z ciebie wyznawca. Nic i nikt ciebie nie ruszy. Nawet dziesiątki innych tego typu przykładów. Co najwyżej napiszesz że nie dziesiątki ale naście, a poza tym to pracowici ludzie
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2024 20:19:09
Najpierw stawia się zarzut doradcy Zarządu, że nie przychodzi do pracy i jednocześnie z umowy o pracę wynika, że nie ma takiego obowiązku. Co więcej nie ma w umowie określonego zakresu obowiązków. Nie ma nawet słowa, że ma świadczyć usługi doradcze na piśmie.. Cytat:Władze Totalizatora Sportowego zaznaczyły też, że Danuta Dmowska-Andrzejuk została zatrudniona w systemie zadaniowego czasu pracy, ale wskazały, że sporadycznie pojawiała się w siedzibie spółki. Cytat:Według spółki "nie była obecna w pracy przez 483 dni". Cytat:W umowie nie wskazano zakresu obowiązków pracownika, nie istnieją także żadne dokumenty, które potwierdzałyby zlecenie jej wykonania jakichkolwiek czynności w tym okresie" Nie ma ogólnego, uniwersalnego przepisu prawnego, który bezpośrednio nakładałby obowiązek świadczenia usług doradczych na piśmie lub wydawania poleceń w tym zakresie na piśmie. Może mi to wyjaśnisz, bo ja tego nie rozumiem. Jak to jest możliwe, że stawia się zarzut, że ktoś nie świadczył pracy na rzecz spółki "fikcyjne zatrudnienie" w jakiej był zatrudniony i jednocześnie występuje konflikt interesów w przypadku zawartej przez Totalizator Sportowy umowy ze spółką Superliga? Skoro nie świadczył pracy to nie wiedział nic o Totalizatorze Sportowym S.A. (nie bywał w spółce przez 483 dni) jak więc mógł działać na szkodę tej spółki w przypadku umowy ze spółką Superliga S.A.? Cytat:Nowe władze Totalizatora Sportowego twierdzą jednocześnie, że Danuta Dmowska-Andrzejuk mogła mieć konflikt interesów. Polegał on na tym, że oprócz funkcji doradcy zarządu Totalizatora była również prezesem zarządu SUPERLIGi S.A w okresie od 5 listopada 2021 do 1 września 2023 r. Oba te podmioty intensywnie ze sobą współpracowały. Dla mnie to sprzeczność, bo albo Pani nie świadczyła pracy, albo wystąpił konflikt interesów. Spółka Superliga S.A. podpisała umowę z Totalizatorem Sportowym S.A. (właścicielem marki LOTTO) w maju 2023 roku. W opisywanej sytuacji istnieje ryzyko konfliktu interesów, naruszenia obowiązków lojalności, a także potencjalnego naruszenia prawa. Najpierw jednak należy zbadać okoliczności, by ocenić, czy rzeczywiście doszło do nieprawidłowości, a następnie podjąć odpowiednie kroki prawne i organizacyjne. W tym wypadku wszystko jest postawione na głowie. Tu ciśnie się na ustaw uśmiech politowania, a nie przekleństwa. Prokuratura skoro nie ma dokumentów będzie musiała oprzeć się na zaznanych zarówno Prezesa jak i Pani Danuty Dmowskej-Andrzejuk. Wynik łatwy do przewidzenia. Zresztą poniższy cytat to potwierdza: Cytat: Totalizator Sportowy Sp. z o.o. to kolejna spółka Skarbu Państwa, która po przeprowadzeniu audytu skierowała do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z działaniami poprzednich władz.
To, że nie znasz uniwersalnej zasady prawa karnego "domniemania niewinności" już mnie nie dziwi. Proszę skorzystaj z google. Cztery podstawowe zasady to: 1) Ciężar dowodu spoczywa na oskarżycielu; 2) Wątpliwości rozpatruje się na korzyść oskarżonego, 3) Oskarżony ma prawo do sprawiedliwego procesu i 4) Oskarżony ma prawo do obrony (Konstytucji (art. 42 ust. 3). wiadomosci.wp.pl/zawiadomienie...Zgodnie z zasadą domniemania niewinności, Danuta Dmowska-Andrzejuk powinna być uznana za niewinną, dopóki nie zostanie udowodniona jej wina. Władze Totalizatora Sportowego kierują zarzuty i podejrzenia, ale to sądy mają ostateczny głos w ocenie, czy doszło do przestępstwa. Ty zdaje się tego nie rozumiesz. Słabiutko to wygląda.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
28 sierpnia 2024 22:37:46
Jak Wam się podoba kolejny rok z helicopter money? Jak się okazje socjalizm za PIS’u to była bułka z masłem w porównaniu do tego co mamy teraz. Po horrendalnie wysokim deficycie w tym roku następny będzie jeszcze gorszy. 289 mld deficytu, a przy uwzględnieniu spłat długu PFR i funduszu Covidowego 226 mld czyli kolejne 42 mld więcej niż plan na 2024. Dług do PKB wzrośnie do 59,8 %. Ciekawe jak w kolejnym 2026 roku obejdą art. 216 pkt 5 konstytucji? Donek go uroczyście odwoła czy będą gmerać w definicjach ustawowych? Cytat:Nie wolno zaciągać pożyczek lub udzielać gwarancji i poręczeń finansowych, w następstwie których państwowy dług publiczny przekroczy 3/5 wartości rocznego produktu krajowego brutto. Sposób obliczania wartości rocznego produktu krajowego brutto oraz państwowego długu publicznego określa ustawa.
Przy okazji ciekawy wywiad z Kuczmierowskim, bo pokazuje jak działa wymiar sprawiedliwości wpolityce.pl/polityka/703887-k...Kolejne dwa areszty wydobywcze. W sumie to mają sędziów na telefon a i tak wsadzają ludzi bez wyroków. Cytat:Według Onetu, Justyna G., która była dyrektorem Biura Zakupów RARS, złożyła „obszerne wyjaśnienia o sposobie wyprowadzania pieniędzy”, i chwilę potem wyszła z aresztu. To na jej słowach ma się opierać oskarżenie wobec pana. Jak pan odniesie się do tego wątku?
To dobrze pokazuje styl i sposób działania obecnej władzy oraz prokuratury. W sprawie Funduszu Sprawiedliwości wsadzono do aresztu na wiele miesięcy dwie kobiety, a także księdza. W przypadku RARS do aresztu trafiła kobieta, która odpowiadała za sferę zakupów, i która naprawdę dbała o dochowanie wszystkich wymogów prawnych i ekonomicznych. Ta pani jest matką samotnie wychowującą dziecko, więc wybrano cel bardzo świadomie, z pełną premedytacją, to są metody iście bandyckie. Zatrzymano ją po kilku miesiącach od chwili przeszukań, bez żadnych podstaw merytorycznych, tylko po to, by w areszcie wydobywczym złamać ją i wymusić na niej odpowiednie zeznania; takie, które pozwolą skierować uderzenie w moją stronę. Nie boję się tych słów, matka dla ratowania swojego dziecka zrobi wszystko.
Edytowany: 28 sierpnia 2024 22:38
|
|