@007
Nie wiem co rozumiesz przez ruszyło. Wszystko rusza się mniej więcej tak samo jak za PIS. Ja wiem, że do wyobraźni najbardziej przemawiają ciężarówki lejące beton, ale te projekty są na etapach w których pokazać można na ten moment głównie deklaracje. Kwestia leży w tym, że wolałeś poprzedni rząd od obecnego więc jak tamci mówili, że budują to im wierzyłeś a jak obecni mówią, że budują to im nie wierzysz. Sprawę podsycają prawicowe media które po tym jak upadła narracja o tym, że nowy rząd skasuje 800 , 13 i 14 oraz wydatki na wojsko musiało znaleźć nowy motyw przewodni.
CPK - trwa wykup gruntów pod inwestycję, opracowywana jest siatka dróg dojazdowych, ruszają badania gruntów, jest umowa na wykonanie koniecznych prac rozbiórkowych i przygotowawczych. A to wszystko tylko informacje z września.,
Elektrownia atomowa - trwają prace nad opracowaniem linii kolejowej do terenu budowy, Westinghouse chwali się, że pracuje nad zapewnieniem sobie łańcucha dostaw i podpisał już pierwsze umowy, ruszył przetarg na budowę drogi dojazdowej do terenu inwestycji, no i wreszcie najważniejsze zaplanowano wreszcie finansowanie tej inwestycji - 60 mld wsparcia publicznego w latach 2025-2030. Tak jest dwa lata opóźnienia - ale to wg stanu na grudzień 2023. Od dawna eksperci mówili, że plan czasowy jest zbyt optymistyczny i ciężko go będzie dowieźć
Druga elektrownia atomowa - lokalizacja ma być ustalona w drugim półroczu 2025 - tu im patrzę uważnie na ręce - jak tego nie dotrzymają to się wk....wię
Tak na marginesie tutaj zastanawiam, się, czy nie jest to jakiś element negocjacji z Koreańczykami w kontekście umów na uzbrojenie - bo niestety w wielu obszarach to co zostało podpisane przez Błaszczaka nie daje nam zbyt dużo kart przetargowych w negocjacjach. Ale to tylko takie moje gdybanie.
Trzecia elektrownia atomowa - tzw elektrownia Sasina - ten projekt faktycznie jest wstrzymany gdyż czeka na opracowanie strategii rozwoju energetyki. Tu na ten moment sprawa wygląda faktycznie najgorzej
Port w świnoujściu - jest decyzja lokalizacyjna dla tej inwestycji trwają prace nad modernizacją infrastruktury transportowej (trasia C-E 59 oraz linia kolejowa 40)
Izera - przecież tu od ładnych paru lat nic absolutnie się nie dzieje
Nawet tej słynnej fabryki Intela miało nie być - no i faktycznie nie będzie ale tylko dlatego, że zawiesił to Intel. Ale w kilka miesięcy udało się dostać zgodę UE na dofinansowanie tego projektu - co jest tempem błyskawicznym. Będąc złośliwym mógłbym tu dodać, że to ponoć poprzedni rząd "zapomniał" wysłać papierów do EU w tej sprawie, pomimo, że Intel był poinformowany, że one poszły.
Nie oznacza to oczywiście, że wszystko jest super, są opóźnienia, przestoje, część rzeczy mogła być robiona sprawniej. Ale to częściowo normalne przy inwestycjach tego typu - ot zwykła inercja urzędniczo - legislacyjna. Na pewno nie można powiedzieć, że nic się nie dzieje i wstrzymywane są inwestycje prorozwojowe. Odrobinę krytycznego podejścia do tego co piszą media -zwłaszcza jak to media, które piszą to co chcielibyśmy przeczytać.
Cytat:
przedstaw jakieś konkretne argumenty. Bez względu na to jak bardzo kochasz Tuska wszystko wskazuje na to że ten rok skończymy z deficytem powyżej 200 mld a przyszły powyżej 300 mld i to przy zwiększającym się długu pozabudżetowym
Konkret: obecny rząd włączył do budżetu już wcześniej istniejący dług PFR i Funduszu Covidowego zaciągnięty przez poprzedników przez co z "nieco ponad 200mld" zrobiło się "prawie 300" miliardów deficytu. Obecnie zadłużenie pozabudżetowe to głównie Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych - ale za to akurat nie mam najmniejszego zamiaru ich krytykować bo niestety te wydatki są konieczne.