PARTNER SERWISU
xfqlauqj
49 50 51 52 53

Swing trading na kontraktach

Gecko
0
Wpisów: 177
Wysłane: 24 stycznia 2011 15:28:50
Zakładam, że piszecie o poziomie 2735 dlatego że na wykresie 60min to owe 50%

musen
0
Wpisów: 104
Wysłane: 24 stycznia 2011 16:21:29
dzisiaj się już nic nie wydarzy. konsensus osiągnięty.

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 24 stycznia 2011 19:50:12

kliknij, aby powiększyć

Zwykła 15dniowa średnia - aż trudno uwierzyć, że aż tak się sprawdza thumbright

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 14:11:13
Grobowa cisza zapadła na forum w dniu dzisiejszym.

musen napisał:
"Mam pytanie czy tak samo jak gecko określasz fundamentalnie kontrakty furture.
więc spróbuj fundamentalnie przewidzieć zachowanie tych kontraktów w okresie krótkoterminowym, i dziennym. Czy zabierzesz się do tego jak gecko analizując dane makroekonomiczne, czy np. zachowanie fundamentalne spółek wchodzących w skład Wig20."

@ okazało się że niektórzy uzasadnili wczorajszą obsuwę m.in. publikacją dalszych informacji o kastracji OFE, a precyzyjniej zbyt powolnym poluzowaniem limitu zaangażowania w akcje.
Oczywiście bez AT ciężko było cokolwiek powiedzieć o skali tego spadku.
Może nie powinienem nawet się do tego przyznawać, ale do tej pory, skoro nie potrafię robić ich samodzielnie, posiłkowałem się analizami publikowanymi w różnych portalach. Oczywiście nie są one szczególnie wyczerpujące, niemniej lepsze niż żadne.

Wracając do dnia dzisiejszego, czy ktoś potrafi wytłumaczyć, nawet na podstawie samej AT, dlaczego dziś mamy powtórkę z rozrywki, i to aż do poziomu 2703, i co ew. nam to mówi na najbliższe dni?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 25 stycznia 2011 14:45:02
wytłumaczyć?.. żeby wytłumaczyć, wpierw należałoby zrozumieć ;) a ja z tym mam kłopot, dlatego żywię się DT. tu nie należy filozofować, tylko określać trend i grać z trendem.

1. nie przebijamy szczytu a kolejny dołek wypada poniżej poprzedniego - odwracamy L-ki, ustawiamy SL kilka pkt powyżej szczytu i czekamy.
2. zmiana trendu, zamykamy S-ki (odważni odwracają widząc trójkąt zwyżkujący z TP w okolicach zasięgu wybicia z trójkąta).
3. trend się zmienia, S.
4. sygnał do zamknięcia S (ponieważ padło 2708 to strach myśleć o L).
5. i 6. przedłużenie linii, która zapoczątkowała jednosesyjny trend spadkowy nie pozostawia złudzeń co do siły Niedźwiedzi.

dzisiaj trendy są bardzo wyraźne, wystarczy nie grać przeciwko, by przytulić kilka pkt.
a jak naniesiesz zniesienia FIBO na cały ruch 2646-2824 to ujrzysz, że punkty odwrotu to nic innego jak czystej wody szamaństwo ;)

jeżeli koniecznie chcesz wytłumaczyć zjazd - to nawet kilkudniowe opady śniegu będą wystarczającym powodem. u Wyspiarzy popadało w roku ubiegłym, kraj był sparaliżowany przez kilka dni i PKB za IV kwartał poszusował w dół (w górę chyba szusować się nie da) - czyż nie jest to dobre wytłumaczenie?

dopóki nie został wyznaczony wyraźny średnioterminowy kierunek - brać co dają w DT.

kliknij, aby powiększyć

edit: Buldi, Ty w pracy czy na ortopedii? Anxious
Edytowany: 25 stycznia 2011 14:51

musen
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 15:19:48
Witam!
A więc biorąc pod uwagę
15:00 Dane w USA
Indeks S&P/Case-Shiller-20 za listopad wyniósł -1.6% r/r (Oczek. -1.3% r/r, Poprz. -0.8% r/r).
13:52 Otoczenie
Frankfurcki DAX zyskuje 0,31%, przy 0,3% zniżce na FTSE 100 oraz przy 0,13% aprecjacji CAC40. Eurodolar notuje poziomy minimalne wyższe od 1,36 USD, w kontekście wyprzedaży na surowcach.
10:31 Dane w UK
Dynamika PKB -0.5% k/k (Oczek. 0.5% k/k i 2.6% r/r, Poprz. 0.7% k/k, 2.7% r/r) dane za IV kwartał.
08:32 Futures
Kontrakty terminowe FW20 zyskują o poranku umiarkowane 0,44%. LOP wynosi 108 800, natomiast pierwsze wymiany wynoszą 695 szt.
08:00 Dane w Niemczech
Indeks zaufania konsumentów - GfK wyniósł 5,7pkt. (Oczek. 5.4 pkt., Poprz. 5.4 pkt.) dane za luty.
6:49 Przed sesją
Poniedziałkowe wymiany na giełdach w USA przyniosły zdecydowaną falę optymizmu, dzięki czemu DJIA znalazł się na rocznym maksimum 11982,45 punktów tuż po 20:00 CET.
mamy taki oraz rynku jak dzisiaj - chyba wystarczy czy podać dane dotyczące Rosji, zamachu, wpływu moczu shizofrenika, a także to że Pan Kazio na forum oskarżał premiera o mord na byłym prezydencie, co doprowadziło do dzisiejszej przeceny

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 15:42:57
Na wstępie chciałem wyrazić swoje uznanie krewie i musenowi za niezwłoczne i tak wylewne odpowiedzi.
Oczywiście czytam dane które przytaczacie, może nie do końca potrafię jeszcze "właściwie" je interpretować. Pozwolę sobie jednak zauważyć że bombka to wybuchła nie dziś, a choćby wczoraj, i to nie na Wall Street, tudzież London City. A gdy zginął w kopalni KGHM górnik, czy nawet dwóch, to w reakcji kurs poszybował w ciągu 2h o 15zł w górę. Więc jakiś związek widać jest. /inwestorzy uznali że firma zaoszczędzi na pensjach?/

Muszę wyrazić tutaj swoje uznanie user'owi Krewa za 'śliczne' rysunki, i wiele cennych wskazówek. Postaram się je szybko przyswoić. Natomiast długo jeszcze nie zostanę takim Picasso.
Uroczyście za to obiecuję, że dam nawet pińć złotych na tacę, aby tylko zamknięcie wypadło powyżej 2700.

P.S. Gdy w grudniu popadał w GB śnieg, miałem okazję rozmawiać z Polakiem z Edynburga. Powiedział, że dla Szkotów 5cm śniegu rano to już w zupełności wystarczający argument żeby nie pójść do pracy. Wiemy że było go znacznie więcej. Gdy więc rano kierownictwo zastało przed bramą Polaków, to byli niezwykle zaskoczeni. Co więcej, złożono im oficjalne podziękowanie na piśmie, i zapłacono double rate za ten dzień.
Jakim więc zaskoczeniem dla inwestorów mogły być wyniki PKB GB za Q4?
Edytowany: 25 stycznia 2011 15:52

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 25 stycznia 2011 15:50:38
Gecko, jak będziesz zastanawiać się jak rynek zareaguje na te lub inne dane lub - niech Cię polisa chroni - będziesz próbował przewidywać reakcję, to marnie skończysz.

jak rzekł niegdyś Buldi - nawet plotka o tym, że Elvis żyje potrafi zmasakrować bądź wznieść na szczyty kurs FW20.

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 15:53:57
Wiesz krewa, masz rację, ale jak nie nie ma się talentu 'Picasso do malowania', to czymś się trzeba kierować. Nic więcej.

Polisę chętnie bym wykupił, ale kto mi ją sprzeda???
Na razie, 'gram' z takimi sobie wynikami. Więc widzę że czegoś jeszcze mi brak i dlatego trafiłem tutaj. Pozostaje: kupno dobrej pozycji o AT + program, i poćwiczyć, pokonsultować swoje szkice z kimś mądrzejszym.
Edytowany: 25 stycznia 2011 16:06

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 16:26:06
@musen:
Wszystkie dane makro które przytoczyłeś - oczywiście mam, i w większości rozumiem.
Index'y na bieżąco obserwuję, i te 'nasze'/EU/ i za Wielką Wodą za zachodem, i wschodem.

Natomiast:
1. jaką informację niesie mały obrót na otwarciu?
2. jak interpretować LOP?
3. gdzie 'czytacie' dane o giełdach z EU bo jest 16:30, a ja dopiero widzę jak CAC i DAX na pysk lecą o 16:15? /USA mam w miarę na bieżąco/, u nas już lekkie odreagowanie.
Edytowany: 25 stycznia 2011 16:38

daniel93
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 16:28:59
krewa napisał(a):
4. sygnał do zamknięcia S (ponieważ padło 2708 to strach myśleć o L).

Ja bym do tego wagi nie przywiązywał, bo wyraźnie widać, że naruszyli go przez realizowane stop lossy po dość sporej fali spadków, które przebiły dołek na 2710. Nawet na LOPie widać, że zaczęły się tam Ski otwierać i po chwili zostały zamknięte. Myślę, że jeszcze mogą dotknąć 2700 bo mniej więcej tu jest linia trendu spadkowego. Dopiero przebicie tego poziomu da sygnał do dalszych spadków.

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 16:41:28
Cholera wie, może krewa mieć rację. Nie wygląda to dobrze.

Miałem dziś tel. z DM. Obniżyli mi prowizję na 6,5zł/kontrakt.

musen
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 17:18:18
Gecko jak chcesz 'grać' to idź do kasyna albo pograj w trzy karty na bazarze różyckiego - tam cię wyleczą z marzeń. Widzę że masz kłopoty na poziomie podstawowym.
Trading, inwestowanie jest jak każda działalność gospodarcza. Aby ją dobrze prowadzić właściciel firmy musi rozpoznać otoczenie w którym prowadzi interesy oraz mieć niezbędne kompetencje do jego prowadzenia - w przeciwnym wypadku bankrutuje. Także musi wybrać odpowiednią niszę na rynku w którym działa.
Tu także tak jest. Zależy to od rodzaju instrumentów w które inwestujemy, od horyzontu czasowego naszych inwestycji, akceptowalnego ryzyka, założonej wielkości osiąganych zysków itp.
W zależności od tych parametrów buduje się odpowiednie strategie inwestycyjne, plany, reguły inwestowania dobierając odpowiednie techniki wchodzenia na rynek, wychodzenia, ochrony kapitału. Taki plan inwestycyjny zawiera zbiór zasad na podstawie których podejmujemy działania na rynku.
W zależności od celów które postawiliśmy (rodzaj instrumentu,horyzontu czasowego itd.)potrzebne są różne informacje fundamentalne. W przypadku spekulacji jakim jest DT
potrzebny jest tylko pewien wycinek tych informacji - z punkt widzenia siły i kierunku rynku.Jakie; każdy może mieć inne - ja zwracam uwagę na ogólny wydźwięk na rynku.
A Jedyną polisą zabezpieczającą przed szczególnymi wydarzeniami które mogą się pojawić i zachwiać rynkiem jest SL - czyli ochrona twojego kapitału, które ma szczególne znaczenie w DT.
Tak więc dawanie na tacę pięciu złociszy aby kurs był powyżej 2700 to jest tylko nadzieja.A ona nie daje zysków.
I jeszcze jedno najważniejsze - Gdy zarabiamy to bierzemy korzyść od kogoś któremu brak wiedzy. Tak więc bez, ciągłego kształcenia, analizy wykresów nie jest się w stanie odnosić sukcesów. Więc Gecko to nie talent "Picasso do malowania" ale ciężka praca Mr Krewy doprowadziła go tam gdzie jest, co sobie i tobie życzę. AMEN

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 17:39:44
"Tak więc dawanie na tacę pięciu złociszy aby kurs był powyżej 2700 to jest tylko nadzieja.A ona nie daje zysków."
Widzę, że potraktowałeś tą, i inne przenośnie poważnie.

A na poważnie: oczywiście że jest jak piszesz w pozostałych zdaniach. Nikt temu nie zaprzeczy.
Gdybym nie miał zamiaru uzupełniać/pogłębiać swojej wiedzy, nie trafił bym tutaj, nie zadawał bym pytań, etc. Sam przyznaj, że gdy zaczynałeś też wielu rzeczy o których tu mówimy nie znałeś. Byłbym więc Ci wdzięczny gdybyś oszczędził sobie 'jazdy po mnie'. Jeśli czegoś nie wiem, staram się grzecznie pytać, nie udaję mądrzejszego niż jestem, i nie zamierzam za takiego uchodzić.

"Więc Gecko to nie talent "Picasso do malowania" ale ciężka praca Mr Krewy doprowadziła go tam gdzie jest, co sobie i tobie życzę. AMEN"
/tu też była życzliwa przenośnia/
Przeczytałem wiele artykułów z tego serwisu, i nie tylko tego, i jeszcze wiele przeczytam.
Ale jak tu ktoś niedawno mądrze napisał /może nawet i Ty/: nie jest istotne to, co się nam wydaje na wykresie AT, ale to to, co na nim rzeczywiście widać. Teraz wyobraź sobie że coś sobie tam szkicuję, bez odpowiedniej wiedzy. Uważam, że niewiele mi to da. Potrafię pociągnąć linię po wierzchołkach, po dołkach, ale to nie jest jeszcze profesjonalna AT. Dlatego, jeśli nie masz nic przeciwko, chcę jakiś czas poprzyglądać się jak robią to doświadczeni użytkownicy.
Być może niepotrzebnie użyłem słowa "grać". I to Cię tak poruszyło. Ale... "inwestować" tak jakoś mi tu nie bardzo pasowało. A innego w tamtej chwili nie znalazłem. Proszę zatem ponownie: odrobina dystansu do początkujących. Może po roku, jak się nie wykruszę, sympatyczniej porozmawiamy.

Teraz proponuję troszkę merytoryki:
Zamknięcie poniżej 2710.
Zgodnie z tym co przedstawił tu Mr Krewa oznaczało by dalsze spadki. Gdzie zatem szukać kolejnych wsparć?
76,8% padło. Więc teoretycznie można by otwierać pozycje S.
Pytanie gdzie można spodziewać się ich zamknięcia? 2645?
Edytowany: 25 stycznia 2011 18:00

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 18:09:47
/edit nie działa - stąd kolejny post/
A może jest jak napisał daniel93, że 2700 jest dolną linią trendu?
Jak jest przeczytam o tym w komentarzach posesyjnych, dziś i jutro rano.
Ale nie przeczytam jak jest to 'wyznaczane', a to mnie właśnie interesuje.
/mam nadzieję Musen, że teraz właściwe to zinterpretujesz/

Gecko
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 18:46:57
/przepraszam, problemy z EDIT c.d./
Chwila zastanowienia, i:
- otwieranie S powyżej 2700, czy nawet 2010 to jak gra w rosyjską ruletkę
- po przebiciu 2700, np 2690, już prędzej.
- obecnie otwieranie nawet L jest daleko nierozważne, choć można zaryzykować ze SL
- stany się troszkę poprawiły, ale między 17:00-17:30 wyglądało to nieciekawie, stąd i poziomy naszego zamknięcia.
Q1: nasuwa się takie spostrzeżenie, oraz automatyczne pytanie: jak usa spadają 0,5% to my 1+%, a czasami duuużo mocniej. Chciałbym to jakoś zrozumieć....

...chodź może nie warto.
Chwila poszukiwań, i znalazłem taki tytuł:

Podstawy analizy technicznej (op. miękka)
Martin J. Pring
Nasza cena: 146,40zł
/mam i spis treści, ale zakładam, wszyscy wiemy co on zawiera/

oraz:

Analiza techniczna dla inwestorów krótkoterminowych
Martin J. Pring
Nasza cena: 61,40zł

Tu ukłon w kierunku Mr Krewa: czy to w miarę wartościowe pozycje ?
/Czy może polecasz coś innego?/

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 25 stycznia 2011 19:08:49
nie znam tych pozycji.
moja edukacja zaczęła się od "Analizy technicznej" Johna Murphy, "Inwestora jednosesyjnego" Jake Bernsteina oraz "Zawód inwestor giełdowy" Alexandra Eldera.
zacznij od Eldera.

musen
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 19:12:54
Gecko przedstaw swoje opinie na temat rynku na wykresie.

daniel93
0
Wysłane: 25 stycznia 2011 20:18:07
Troszkę wprowadziłem w błąd bo nie popatrzyłem na rysunek i ta linia się przesunęła dość sporo, a pisałem z pamięci. Ale mamy dzisiejsze minimum na 2703 i 2700 jest oporem psychologicznym. Dlatego mozna go uznać jako filtr cenowy do poziomu 2708.

Sytuacja w USA poprawiła się za sprawą średniej 15 sesyjnej, do której się przytulamy kolejny raz. Z tym, że obecnie na GPW jest kilka negatywnych czynników które sprawiają, że zachowujemy się wyraźnie słabiej od USA.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 25 stycznia 2011 20:48:04
Witajcie nowi i starzy łowcy emocji.

Ciężko się wstrzelić po krótkiej przerwie w ten świat kipiącej adrenaliny, ale może jakoś powoli zatrybie po kilku wywalonych stopach.

Amerykanie właśnie wojują ze swoim swing wsparciem na 1280-82, a my jak to juz nie raz bywało, odwalamy korektę po delikatnym podbiciu szczytu.
Takie atrakcje (S na poprzednim szczycie) mnie omineły. d'oh!

Ja się ustawiam jutro w okolicach lini wsparć i oporów z 6 pkt SL wg poniższej makietki:

kliknij, aby powiększyć

Na te chwile są to rejony 2740 opór i 2665 wsparcie.

@ Krewa - dobry los darował mi tym razem widoku białej sali. Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

49 50 51 52 53

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,446 sek.

zotkoabj
cutxevkv
wfvixtey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyfnphgk
wfgxnkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat