PARTNER SERWISU
druhngmm
1 2 3 4
underground
0
Wpisów: 349
Wysłane: 2 marca 2015 18:19:00 przy kursie: 1,19 zł
WatchDog napisał(a):
Z czego miałoby wynikać, że klienci będą wybierać ofertę lokalnego dostawcy zamiast np. Amazona czy Dropboxa? Czy tysięcy innych rozwiązań?
Jakie są konkretnie przewagi konkurencyjne spółki Eficomu, w jaki segment odbiorców celuje i jakie są ryzyka?

Jak zwykle krótko i celnie. Za to cenię to forum, że można tu spotkać krytyczne i wątpiące nastawienie zarówno do planów spółek jak i wypowiedzi na forum. Też chciałbym dowiedzieć się więcej w tym zakresie, przydałaby się też prognoza twardych danych finansowych.

Na chwilę obecną spółka przedstawiała jedynie wizję rozwoju na rozwijającym się rynku i podała liczby, które mają obrazować jej rozwój. Różnorodność doświadczeń i wiedzy powoduje, że każdy wyciąga jakieś tam wnioski i na tej podstawie podejmuje swoje decyzje inwestycyjne. Jak zwykle przyszłość skonfrontuje plany z rzeczywistością.

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 2 marca 2015 18:55:23 przy kursie: 1,19 zł
A One Disk od M$ ?

Online storage for your personal files
15 GB Free
100 GB $1.99/month
200 GB $3.99/month
1 TB $6.99/month includes Office 365

A Google ?

a BOX ?

a DROPBOX ?

Free 250 GB
Starter 100 GB - 4 Euro/User Month
Buissness UNLIMITED 12 Euro/User Month

Polska firma, nigdy nie wygra z zagranicznymi nie ma na to ani zaplecza finansowego, ani kadrowego, ani infrastruktury - zanim wybudują serwerownie i im się to zwróci Google, MS, Drop Box,BoX obniży ceny albo da dodatkowy Storage, albo jakąś aplikacje.

Polska firma nie będzie miała dobrych usług dodatkowych.

MS - Pakiet Office 365,
Google - Youtube, GMAIL, Google Disk, Google docs,
Dropbox - Team sharing, Data migration, ect.

I kto przyjdzie od Gigantów do Polskiej firmy ? To tak jak by przenieść serwer z profesjonalnej Data Center(z automatycznymi kopiami, monitoringiem, administracją, geo-reduntancją, zasilaniem awaryjnym, generatorami prądu, chłodzeniem, ppoż. itp.) do firmy Pana Cześka do garażu gdzie chodzi jakiś stary PC i robi za Serwer.

Ile kosztuje wybudowanie Jednego Data Center ? 50 mln Euro ? 100 Mln Euro ?(Potrzebne co najmniej dwa)

Aplikacja to jest dzisiaj nie problem. Problemem jest zaplecze i skalowalność.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 marca 2015 18:58:43 przy kursie: 1,19 zł
malarz napisał(a):
A w jaki sposób Eficom Sinersio chce skokowo zwiększyć przychody i zyski, np. tak jak to zrobił Cloud?

Przede wszystkim porównanie z Cloudem musi brać pod uwagę, że obie firmy operują w różnych miejscach tego łańcucha wartości. Cloud korzysta z zasobów chmury, a Sinersio m.in. dostarcza te zasoby. Powiedzmy, że Cloud to front-office - to, co chmura sobą reprezentuje. Produkt. Sinersio to back- office - chmura sama w sobie. Albo to, co chmura zużywa. Surowiec.

Na dłuższą metę to może mieć ogromny wpływ na kapitałochłonność, skalowalność, elastyczność, reakcje na potrzeby klientów itp. Jak również możliwości kształtowania polityki cenowej.

Kto tu będzie górą, jeszcze nie wiadomo, bo rynek dopiero się kształtuje. Ale obie firmy prawie na pewno będą inaczej odbierać każdą zmianę sytuacji.

ChiefMike
0
Wysłane: 2 marca 2015 18:59:06 przy kursie: 1,19 zł
To oferta BOX :

Free 250 GB

Nie mogę edytować.

ChiefMike
0
Wysłane: 2 marca 2015 19:12:24 przy kursie: 1,19 zł
rafsty napisał(a):
malarz napisał(a):
A w jaki sposób Eficom Sinersio chce skokowo zwiększyć przychody i zyski, np. tak jak to zrobił Cloud?

Przede wszystkim porównanie z Cloudem musi brać pod uwagę, że obie firmy operują w różnych miejscach tego łańcucha wartości. Cloud korzysta z zasobów chmury, a Sinersio m.in. dostarcza te zasoby. Powiedzmy, że Cloud to front-office - to, co chmura sobą reprezentuje. Produkt. Sinersio to back- office - chmura sama w sobie. Albo to, co chmura zużywa. Surowiec.

Na dłuższą metę to może mieć ogromny wpływ na kapitałochłonność, skalowalność, elastyczność, reakcje na potrzeby klientów itp. Jak również możliwości kształtowania polityki cenowej.

Kto tu będzie górą, jeszcze nie wiadomo, bo rynek dopiero się kształtuje. Ale obie firmy prawie na pewno będą inaczej odbierać każdą zmianę sytuacji.

Każda firma działająca w IT (sklep it, małe firmy it, duże firmy it, itp. ) i nie tylko (firmy z własnym działem IT - same mogą to wdrożyć - ciąć pośrednika) może wdrożyć Cloud w firmie - to nie jest nic nowego i innowacyjnego kwestia zakupu serwerów, switchy, VPN, i oprogramowania.

Więc ekscytowanie się tym, że EFICOM może robić i robi takie usługi jest śmieszne (ogólne stwierdzenie a nie atak czy próba obrazy).

Magiel
PREMIUM
3
Wpisów: 199
Wysłane: 2 marca 2015 19:34:59 przy kursie: 1,19 zł
Ja tam się nie ekscytuję ale porównanie Sinersio do garażu Pana Cześka to chyba lekka przesada :)

Firmy chwalą się tym, że w swoje usługi opierają na pewnych rozwiązaniach np:

www.bonair.com.pl/oferta/uslug...

Gdzieś też czytałem (nie mogę teraz namierzyć), że pod względem zastosowanych rozwiązań jest to jedno z najnowocześniejszych data center w Polsce.

TedMruczek
0
Wpisów: 29
Wysłane: 2 marca 2015 19:50:03 przy kursie: 1,19 zł
ChiefMike napisał(a):
To oferta BOX :

Free 250 GB

Nie mogę edytować.

Sa i inne oferty:

Chińczycy daja nawet 36 TB
softonet.pl/publikacje/poradni...

Jest też nielimitowany dysk w chmurze
https://www.mankayia.com/index.html

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem.

hr-aabia
2
Wpisów: 31
Wysłane: 2 marca 2015 20:28:38 przy kursie: 1,19 zł
Magiel napisał(a):
Ja tam się nie ekscytuję ale porównanie Sinersio do garażu Pana Cześka to chyba lekka przesada :)

Firmy chwalą się tym, że w swoje usługi opierają na pewnych rozwiązaniach np:

www.bonair.com.pl/oferta/uslug...

Gdzieś też czytałem (nie mogę teraz namierzyć), że pod względem zastosowanych rozwiązań jest to jedno z najnowocześniejszych data center w Polsce.

...nie mamy się czego wstydzić, jesteśmy nawet lepsi od Amazonów itp. przykładami są Pilab i Oktawave
tech.wp.pl/kat,130036,title,Ok...
Sinersio, jak sami podają jest nowocześniejsze i zapewnia wyższy poziom zabezpieczeń jak np. taki Amazon.

underground
0
Wysłane: 2 marca 2015 21:21:34 przy kursie: 1,19 zł
Zainteresowałem się tematem ewentualnych przewag konkurencyjnych i zastanawiam się, czy spółka nie traktuje jako wyróżnika na rynku rozproszenia swoich data center w 7 lokalizacjach dogodnych dla klientów w Europie Srodkowo-Wschodniej. Może ktoś jest w stanie odpowiedzieć czy to ma to jakieś istotne znaczenie dla potencjalnych klientów?
W kontekście poprzednich wpisów dotyczących ofert konkurencji interesuje mnie też sprawa ewentualnych ograniczeń przenoszenia danych do chmury poza granice Polski lub UE wynikających z przepisów prawnych polskich? UE ?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 3 marca 2015 00:08:51 przy kursie: 1,19 zł
ChiefMike napisał(a):
Każda firma działająca w IT (sklep it, małe firmy it, duże firmy it, itp. ) i nie tylko (firmy z własnym działem IT - same mogą to wdrożyć - ciąć pośrednika) może wdrożyć Cloud w firmie - to nie jest nic nowego i innowacyjnego kwestia zakupu serwerów, switchy, VPN, i oprogramowania.

Więc ekscytowanie się tym, że EFICOM może robić i robi takie usługi jest śmieszne (ogólne stwierdzenie a nie atak czy próba obrazy).

Ja pisałem o Cloud Technologies, nie o chmurze w ogóle :)

Jednak wydaje mi się, że własna chmura prywatna w firmie, to coś bardzo odmiennego, niż chmura publiczna. Nie chodzi oczywiście o kwestie czysto techniczne.
Coś jak własny generator w piwnicy, a przyłącze do publicznej sieci elektrycznej. Każdy wariant ma swoje zalety i ma swoje wady. Ale to dość odmienne rozwiązania.

Wszystko można robić samemu, ale tak jakoś mi się wydaje, że chmury prywatne z czasem staną się niszą dla szczególnych zastosowań i/lub dziwaków :) Choćby przez analogię do wspomnianej elektryczności. Mało która firma sama wytwarza prąd. A nawet jeśli, to i tak jest podpięta do sieci elektrycznej.

WilkzNc
0
Wpisów: 1
Wysłane: 3 marca 2015 07:29:35 przy kursie: 1,19 zł
underground napisał(a):
Zainteresowałem się tematem ewentualnych przewag konkurencyjnych i zastanawiam się, czy spółka nie traktuje jako wyróżnika na rynku rozproszenia swoich data center w 7 lokalizacjach dogodnych dla klientów w Europie Srodkowo-Wschodniej. Może ktoś jest w stanie odpowiedzieć czy to ma to jakieś istotne znaczenie dla potencjalnych klientów?
W kontekście poprzednich wpisów dotyczących ofert konkurencji interesuje mnie też sprawa ewentualnych ograniczeń przenoszenia danych do chmury poza granice Polski lub UE wynikających z przepisów prawnych polskich? UE ?

Ma bardzo duże znaczenie.
Firma Cisco na swoim blogu opublikowała film, w którym Douglas Alger (specjalista od projektowania data center ) opowiada o podstawowych czynnikach, które firma Cisco bierze pod uwagę przy wybieraniu lokalizacji dla centrów obliczeniowych.

Podstawowym czynnikiem decydującym o wyborze miejsca lokalizacji centrum obliczeniowego jest historia klęsk żywiołowych (trzęsień ziemi, powodzi, huraganów) na danym terenie. W przypadku pojawiania się niewielkiej liczby kataklizmów na terenie ewentualnej lokalizacji data center należy zabezpieczyć je przed najczęściej pojawiającymi się na danym terenie klęskami żywiołowymi. Gdy teren obfituje w tego rodzaju zdarzenia lepiej zmienić lokalizację data center. W przypadku, gdy firma posiada kilka data center, duże znaczenie ma również odległość między nimi. Odległości powinny być na tyle duże, aby jeden kataklizm nie był w stanie zniszczyć wszystkich. Ważne znaczenie ma również średnia temperatura w danym miejscu. Im chłodniej, tym lepiej, gdyż firma poniesie mniejsze koszty chłodzenia serwerowni.

Kolejnym analizowanym czynnikiem przy wyborze miejsca są zagrożenia ze strony ludzi, a mianowicie bliskość dużych placów budowy, czy dużych zakładów przemysłowych generujących duże wibracje, bliskość lotniska, gdyż w pobliżu lotnisk jest większe prawdopodobieństwo katastrofy, itp.

Duże znaczenie ma również możliwość zabezpieczenia redundantnego zasilania i łącza internetowego, a niestety nie we wszystkich potencjalnych lokalizacjach nowego data center jest to możliwe, czy łatwe do uzyskania. Często pozornie niezależni dostawcy prądu lub dostawcy łącza internetowego korzystają z tego samego źródła, lub w którymś punkcie infrastruktura jest skrzyżowana i pojedyncza awaria może wyłączyć obu dostawców.

Koszty zasilania stanowią większość kosztów działania centrum przetwarzania danych, dlatego też mają one wpływ na lokalizację data center. Wybranie miejsca, gdzie jest dostęp do tańszej energii może być bardzo opłacalne. W dzisiejszych czasach, kiedy ochrona środowiska jest jednym z częściej poruszanych aspektów działania data center, a w komunikatach prasowych częściej można przeczytać o redukcji śladu węglowego niż mocy obliczeniowej centrum, warto wybrać lokalizację, gdzie chociaż część zużywanego prądu będzie pochodziło z tzw. zielonej energii.
Nie bez znaczenia są również koszty wynagrodzeń pracowników, oraz przepisy podatkowe obowiązujące w danym państwie. Poza tym przy wyborze lokalizacji nowego centrum przetwarzania danych warto zwrócić uwagę na koszty budowy i ceny ziemi, gdyż w różnych miejscach różnią się one diametralnie. Lokalne przepisy budowlane w różnych miejscach potrafią być czasem bardzo zaskakujące, więc lepiej zapoznać się z nimi przez startem inwestycji.

W centrum przetwarzania danych położonym na odludziu łatwiej jest utrzymać wysoki poziom fizycznego zabezpieczenia, jednakże w sytuacjach nieprzewidywalnych czas potrzebny na ściągnięcie na miejsce dodatkowego personelu może mieć znaczący wpływ na czas trwania awarii / downtime.
Źródło informacji:
http://www.dcserwis.pl

ChiefMike
0
Wysłane: 3 marca 2015 12:04:26 przy kursie: 1,19 zł
rafsty napisał(a):

Ja pisałem o Cloud Technologies, nie o chmurze w ogóle :)

Jednak wydaje mi się, że własna chmura prywatna w firmie, to coś bardzo odmiennego, niż chmura publiczna. Nie chodzi oczywiście o kwestie czysto techniczne.
Coś jak własny generator w piwnicy, a przyłącze do publicznej sieci elektrycznej. Każdy wariant ma swoje zalety i ma swoje wady. Ale to dość odmienne rozwiązania.

Wszystko można robić samemu, ale tak jakoś mi się wydaje, że chmury prywatne z czasem staną się niszą dla szczególnych zastosowań i/lub dziwaków :) Choćby przez analogię do wspomnianej elektryczności. Mało która firma sama wytwarza prąd. A nawet jeśli, to i tak jest podpięta do sieci elektrycznej.

Ok. Prywatna Chmura czyli co ? A to samo co znamy od co najmniej 15-20 lat tylko pod inną nazwą.

Dla mnie własna serwerownia = własna Chmura - tylko jest to inaczej pospinane i oprogramowane i cała filozofia - KAŻDA firma może to zbudować i wdrożyć bez problemu. Marketingowo wszystko dzisiaj nazywają Chmurą.

Nie mam danych ale można powiedzieć, że większość szanujących się i myślących firm ma swoje własne serwery, i danych nie wypuszcza poza firmę.

Geo reduntacja czyli budowa kilku Data Center - to też nic nowego, od lat to się właśnie tak robi jak powiedział ten Pan z Ciso.

Magiel
PREMIUM
3
Wysłane: 3 marca 2015 12:23:13 przy kursie: 1,19 zł
Jak najbardziej masz rację. Ja to obserwuję w firmie, jak się to rozbudowuje.
Najpierw jedno pomieszczenie.
Teraz drugie dla bezpieczeństwa.
Teraz jest trzecie pomieszczenie na sejf z kopiami danych.

Najpierw dyski kilku GB
Później kilkadziesiat i kilkaset.
Teraz są już widzę TB.

Na tą chwile jest już wolne tylko 1 TB z 3,5 TB
A na pozostałych 10 GB z 400 GB.

Danych przybywa w tempie zawrotnym.

Jeżeli są teraz firmu projektowe czy inne gdzie dane zajmują bardzo dużo miejsca zapewne one będą w pierwszej kolejności szukac zewnętrznych miejsc do ich przechowywania bo zwyczajnie nie bedzie im sie opłacało inwestować we własne serwerownie.

Podejrzewam, że część tych danych będzie musiała wylądować w zewnetrznych data center.

Z drugiej strony rynek będzie się zapewne też łaczył i nie wykluczone, że takie sinersio albo będzie przejmowało albo będzie wchłoniete przez kogoś.

ChiefMike
0
Wysłane: 3 marca 2015 13:05:58 przy kursie: 1,19 zł
Dane liczone w GB to kilka lat temu...

Dzisiaj 128 GB to Serwery mają ale Ram-u, bo wszystko siedzi w pamięci Ram dla szybkości - Wirtualizacja.

Dzisiejsze macierze które instalują małe i średnie firmy to 96 TB Minimum.

Widzę, że pracujesz w bardzo małej firmie, i masz bardzo mało danych - mój znajomy który robi zdjęcia (hobbystycznie) ma więcej danych, nie wspominam o osobach które są profesjonalnymi fotografami albo kręcą filmy - tych danych jest bardzo dużo.

Oni tych danych nigdy nie przeniosą do zewnętrznej firmy - mamy za wolne łącza internetowe w Polsce -
jak to planujesz obrobić ? I ile będziesz czekał aby ściągnąć dane z Data Center w razie potrzeby ?

Możesz te 'Dane' przechowywać w 'Chmurze' - nie wiem dlaczego to się tak nazywa zamiast użyć po prostu nazwy - Dysk Sieciowy.

Ale te same "Dane" nie są 'Danymi' w rozumieniu 'Big Data' i 'Chmury Obliczeniowej', bo jakie informacje z nich wyciągniesz ?

Jeśli były by to dane: Obywatela, Klienta e-sklepu, ruchu samochodowego, to możesz to przesłać do Data Center aby to obrobić - interesuje Cię tylko wynik który masz dostać szybko i ściągasz do siebie w kilka minut a nie TB Danych, Infrastruktura, Moc obliczeniowa, tylko pytanie o bezpieczeństwo danych, legalność takiego rozwiązania,
która firma zdecyduje się na przeniesienie często swojego know-how, i danych Tajnych/Ściśle Tajnych np. Agencje Ochrony, e-sklepy do zewnętrznego Data Center, w celu obróbki.

PILAB mogą mieć ciekawy pomysł na obróbkę tych danych tylko tylko pytanie jak to robią i na co mają patent.

Magiel
PREMIUM
3
Wysłane: 3 marca 2015 13:24:53 przy kursie: 1,19 zł
Przepraszam ale nie dopisałem, że chodzi o te dyski, które sa na ogólnie dostepne dokumenty.
Te, które obsługują produkcję (firma ponad 600 osób produkcyjna) są oczywiście duzo większe.

Bardziej chodziło mi o to, że przyrost wielkości informacji gromadzonych obecnie, niz jeszcze kilka lat temu, jest ogromny.

ChiefMike
0
Wysłane: 3 marca 2015 13:44:52 przy kursie: 1,19 zł
Informacji jest bardzo dużo, bo wszystko odbywa się drogą elektroniczna.

Jeszcze w kwestii sprostowania, to że dysk sieciowy 'taki' czy 'inny' ma 'tyle' pojemności, to nic nie znaczy, po prostu miejsce tak a nie inaczej zostało przypisane przez przez Administratora.

Macierz jest co najmniej jedna - i z niej miejsce jest dzielone dla różnych użytkowników, działów itp.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 3 marca 2015 15:24:35 przy kursie: 1,19 zł
Cytat:
Ale te same "Dane" nie są 'Danymi' w rozumieniu 'Big Data' i 'Chmury Obliczeniowej', bo jakie informacje z nich wyciągniesz ?

No właśnie! Zatem o czym w zasadzie tu rozmawiamy, bo się już trochę zgubiłem?

Jasne, że 'dysk sieciowy' to żadna chmura obliczeniowa, tylko czysty marketing.
Z drugiej strony ta niechęć do składowania informacji na zewnątrz moim zdaniem przeminie. To samo można powiedzieć o księgowości - toż to super tajne informacje o klientach, cenach, obrotach z każdym itp. A masa firm chętnie to oddaje biurom rachunkowym. To samo można powiedzieć o zewnętrznej obsłudze kadrowo - płacowej. Obcy ludzie mają wgląd do umów z kluczowymi pracownikami. To samo ze zwykłymi, papierowymi archiwami. Wszystkie dokumenty idą do jakichś zewnętrznych magazynów. Wiadomo, co oni tam z tym robią?

Uważam, że za jakiś czas lokalnie będzie trzymana garstka naprawdę ważnych, krytycznych danych. Reszta będzie w sieci. A jak myślę o różnych CEO, których miałem okazję poznać do tej pory, to te krytyczne dane akurat będą fruwać po świecie, a w firmie będą trzymane jakieś bzdety, więc z czasem po prostu wszystko będzie w sieci.

Z kolei jeśli chodzi o prawdziwe Big Data, to większość firm nie będzie chciała się bawić w instalację tego u siebie. Zwłaszcza, jeśli będzie to wymagało wypracowania specjalistycznych algorytmów (nikt nie wymyśla silnika spalinowego od nowa, tylko kupuje/wynajmuje samochód), albo będzie to potrzebne incydentalnie (jak chcę coś przewieźć raz na jakiś czas, to samochód wynajmuję, a nie kupuję). Tu sednem nie jest hardware (serwery, dyski, kabelki), tylko to, jak chmura 'myśli'.

Pytanie oczywiście, co ta firma tak naprawdę oferuje, co jest unikatowe. Hardware akurat moim zdaniem jest mało konkurencyjny, bo to może kupić i zainstalować każdy przy kasie. Do tego dochodzi kwestia wszelkiej, otaczającej infrastruktury w PL. O czym Koledzy już wspomnieli. Te peany, jacy to jesteśmy lepsi od Amerykanów, to bym sobie akurat darował. Zwłaszcza, że konkurujemy na tym bardziej ekstensywnym polu.

ChiefMike
0
Wysłane: 3 marca 2015 15:38:50 przy kursie: 1,19 zł
I właśnie firma EFICOM, z tego co mają na stronie będzie wynajmowała, infrastrukturę swoim klientom a jeszcze lepiej (może nad interpretuje) nie będą wynajmować swojej infrastruktury bo jej nie mają, tylko infrastrukturę innych firm - wiec bawią się w pośrednika/doradcę (przecież mają 'bogatą' ofertę robią wszystko).

Czy jest to unikalny pomysł ? Nie sądzę.

EFICOM-SINERSIO S.A. pomaga w doborze unikalnego oprogramowania dostosowanego do potrzeb Państwa firmy. Jesteśmy szczególnie wyczuleni na kwestie bezpieczeństwa. Uczestniczymy w doborze partnerów i najbezpieczniejszych rozwiązań „chmury obliczeniowej” dostępnych na europejskim rynku.

Firma EFFICOM jest pośrednikiem/doradcą, a nie firmą technologiczną.

underground
0
Wysłane: 3 marca 2015 18:41:34 przy kursie: 1,19 zł
Z tego piszą na swojej stronie internetowej to oferują rozwiązania Cloud Computing w modelach Infrastructure as a Service (Iaas), Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), zaś Sinersio jest operatorem Data Center SINERSIO na terenie Parku Technologii i Logistyki Przemysłu „INTERIOR” (woj. lubuskie), DRC w Poznaniu i Białymstoku oraz tworzy sieć Data Center w Poznaniu, Warszawie, Katowicach i Krakowie.

czyli wygląd na to, że tak jak pisał jeden z przedmówców zajmują się infrastrukturą chmury.

W komunikacie z dnia 10.10.2014 r. www.eficom.pl/pl/o-spolce/aktu...jest zapowiedź prezentacji do końca roku usługi Eficom Sinersio Trusted Virtual Data Center. Wedle zapowiedzi ma to byc "pierwsza w Polsce, Europie a być może i na świecie, komplementarna platforma infrastruktury IT".

Zapowiedź dość pompatyczna, ciekawe ile w tym PR a ile w tym faktycznej innowacyjności. Nie znalazłem nigdzie informacji o uruchomieniu tej usługi, więc ciekawe czy została uruchomiona, czy są ewentualne opóźnienia.

ChiefMike
0
Wysłane: 3 marca 2015 19:55:24 przy kursie: 1,19 zł
A czy czasem IBM takich usług nie Oferuje już od dawna ? Pierwsza taka usługa w Europie to co Polacy na to wpadli a cały świat się nie zna ? IBM przejmuje nawet fizyczną Księgowość od firm - Outsourcing.

W Data Center IBM -a, dane trzyma co najmniej kilka Dużych lokalnych polskich i co najmniej kilka międzynarodowych firm o których wiem.

A HP to śpi ? Oczywiście, że nie. Polskie firmy się dopiero obudziły, gdy najlepsze 'kąski' z rynku ściągnięte (specjaliści it, klienci,).

Jaka firma przeniesie się od HP, albo IBM ? Nikt po pierwsze długoterminowe kontrakty a po drugie skomplikowany i utrudniony proces przeniesienia się. IBM procesu nie ułatwi, nie odda klienta łatwo.

Innowacja ? Może dla prezesów tej spółki, którzy nie mają wiedzy na temat IT i Rynku IT i tego co się w w świecie dzieje. Ale tak to jest jak się próbuje zajmować wszystkim, bez wiedzy i na hura.
Na działalności podstawowej nie zarabiają tylko tracą pieniądze to też o czymś świadczy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,385 sek.

ztnqkrax
oosyezjv
koqwnjts
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qgabcrhm
nbzbbxcf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat