0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
14 marca 2011 12:37:33
No tak, pamiętam Twoją sytuacje z Bomi...w sumie troche sytuacja podobno do mojej obecnej (też nic nie zapowiadało takich spadków. Podobnie jak Ty jestem dobrej myśli jeśli chodzi o wynik na koniec roku. Mój portfel będzie miał pierwsze urodziny pod koniec pazdziernika, do tego czasu myślę że powinienem być w dużo lepszej sytuacji. Co do Helio to się zgadzam. Nadal uważam że to bardzo obiecująca spółka która aktualnie jest w bardzo okazyjnej cenie "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
18 marca 2011 18:21:13
Prawie pół roku za moim portfelem... Ostatnie tygodnie nie były najlepsze dla mojego wyniku. Ostatnio głownie Helio odbiło się na wyniku mojego portfolio. Zredukowałem udziały w tej spółce o czym informowałem wcześniej. Nie chciałem zmieniać składu portfela ale przyszła nagla niespodziewana sytuacja i musiałem sprzedać Hydrobudowe i Marvipol. Na chwilę obecną wynik portfela to 6,63% a w konfrontacji z szerokim rynkiem wygląda to jeszcze gorzej: 11,45%. Ostatnio portfel zaczął zwyżkować trochę i mam nadzieje że teraz będzie już lepiej... Obecnie portfolio prezentuje się następująco (spółka/zysk lub strata/udział w portfelu): Kernel 28,16% 26,69% Tauron 3,86% (od początku portfela a 11,57% to średni zwrot z całej inwestycji w spółke) 16,47% PGF 3,25% 24,50% InstalKrakow 4,02% 7,31% AtonHT 18,95% 2,85% Helio 14,19% 10,57% MCI 0,95% 10,69% Tak to wygląda na chwilę obecną. Coś się wreszcie ruszyło na MCI po prezentacji prognozy na 2011. W krótkim terminie może też się zrobić większy ruch na Kernelu gdyż od poniedziałku będzie już w WIG20. "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
26 marca 2011 12:03:41
Ten tydzień był trochę lepszy dla mojego portfela. Zaczął trochę odrabiać straty i na chwilę obecną traci 5,77%. W tym tygodniu dobrze zachował się kurs Helio, odrobił straty i wyszedł nawet na plus ( 1,37%). Wygląda na to że najgorsze spółka ma już za sobą i można spokojnie czekać na lepsze dni i może ktoś większy po zainteresuje się wejściem... Tauron był słabszy w tym tygodniu, stracił u mnie cały zysk(od założenia portfela) i zszedł pod kreskę. Tutaj zaważyła sprzedaż akcji przez Skarb Państwa. W krótkim terminie spowodowało to spadki ale uważam że otwiera to drogę do większych wzrostów w najbliższej przyszłości. Także Kernel zachowywał się słabiej niż oczekiwałem. Wejście do Wig20 nie zwiększyło zainteresowania spółką, nia miało pozytywnego przełożenia na kurs. Spółka szykuje kolejne przejęcie na rynku Ukraińskim - dobra wiadomość, grupa rośnie. Na innych walorach nic "ciekawego" nie miało miejsca w ostatnim tygodniu... "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
26 marca 2011 19:08:58
Widzę Abner że mamy bardzo zbliżoną wartość straty. Mam nadzieję że powoli odrobimy i jeszcze wyjdziemy na plus a raczej na duże plusy :) Nasze portfele troszku się różnią ja mam tylko trzy spółki czasami cztery u Ciebie jest to aż siedem aczkolwiek inwestujesz prawdopodobnie większy kapitał i przypuszczam to jest głównym czynnikiem odpowiadającym za ilość spółek w portfelu. Poza tym stosujesz jak widzę technikę buy and hold u mnie staram się raczej po odbiciu realizować zysk i szukać kolejnej okazji. Ciekawy jestem czy lepszy rezultat przyniesie moja metoda czy Twoja dlatego z taką ciekawością obserwuję Twój portfel i Twoje poczynania.
|
|
Wysłane:
3 kwietnia 2011 20:06:46
Miniony tydzień nie był tak udany jak się spodziewałem. Portfel w ciągu tygodnia stracił 0,66% i obecnie strata wynosi 6,33%. Tydzień wcześniej dobre zachowanie Helio sprawiło że wyszedłem na tym papierze na malutki plus. Ostatnie kilka dni to spadki spółki związane zapewne z komunikatem na temat rezultatów w roku obrotowym 2010/11. Obroty mają być nie większe niż rok wcześniej a także spodziewane jest pogorszenie zysków. Wszystko związane jest z przeprowadzką do nowej siedziby firmy a wiąże się to ze znacznymi kosztami i odbija się na wynikach. Jako że traktuje moje inwestycje długoterminowo te chwilowe spadki mnie nie martwią. W fundamentach i perspektywach spółki nic się nie zmieniło. Nadal pozostaje optymistą. Kolejną spółką która zachowała się słabiej był Kernel. Kurs spółki od momentu wejścia do Wig'u 20 sukcesywnie się osuwa Po sesji w środę została podana informacja że spółka sprzedaje w przyspieszonym tempie nowe akcje instytucjom. Były to akcje o dosyć dużej wartości, ponad 130 milionów dolarów. Wyglądało na to że w czwartek inwestorzy zareagowali dosyć nerwowo na budowanie przyspieszonej księgi popytu i taką nagłą sprzedaż akcji. Miał miejsce duży spadek który został w pewnym stopniu odrobiony na piątkowej sesji. Ja odebrałem tą informację pozytywnie. Spółka ma jasno sprecyzowane cele akwizycji i prognozy ich wpływu na sytuacje grupy. Szybka sprzedaż akcji o dosyć dużej wartości świadczy także o wierze instytucji w spółkę i drogę rozwoju obraną. Cena nowej emisji była powyżej czwartkowego zamknięcia. Z tym walorem również wiąże pewne nadzieje. Kernel ma teraz swoje pięć minut, tak samo jak cały sektor spożywczy. Spółka zawitała na trochę do Wig'u20 (ciekawe na jak długo) i to znakomita okazja do zwiększenia zainteresowania i znajomości inwestorów. W najbliższych miesiącach czekam na informacje dotyczące kierunku Rosyjskiego. Duży rynek, który nie jest zdominowany przez zagranicznych graczy. Zarząd spółki informował że takiego przejęcia można się spodziewać w pierwszej połowie roku 2011. Te dwie spółki zachowały się znacznie słabiej niż szeroki rynek. Natomiast MCI pozytywnie zaskoczył w minionym tygodniu. Miały pewnie na to wpływ prognozy na nadchodzący rok oraz informacja o zakończeniu sprawy przeciwko Skarbowi Państwa. Wyrok już niebawe a chodzi o znaczną kwotę (ponad 50milionów złotych). Byłby to znaczący zastrzyk środków na nowe inwestycje dla funduszu. Zapowiada się więc ciekawy miesiąc na MCI. "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2011 11:16:23
Skoczowska Fabryka Kapeluszy wejdzie w kwietniu na New Connect... Jak czytam takie informacje to naprawde zaczynam się zastanawiać co stało się z obiecującym pomysłem jakim z początku był NC. Miała to być platforma dla start-up'ów i firm oferujących inowacyjną technologię. Taka swego rodzaju poczekalnia przed wejściem na główny parkiet dla firm które mają do tego potencjał. Z całym szacunkiem dla Skoczowskich Kapeluszy ale czy ta firma ma ambicje(nie mówie jużnawet o potencjale) do wejścia kiedykolwiek na główny rynek w Warszawie? Może nie znam się na tej branży i jej potencjale i będe jeszcze zaskoczony (ale wątpie)... Co będzie następne na NC? Obok firm "oferujących" nowe technologie i rozwiązania mamy aspirujących producentów supersamochodów  , deweloperów a wkrótce także producenta kapeluszy... Czekam na pierwszy warzywniak albo mały zakład wulkanizacyjny na NewConnect. "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2010-06-13 Wpisów: 142
Wysłane:
14 kwietnia 2011 17:19:48
Tak to już jest z NC, że szczytna idea przeradza się w zbiór ochłapów i pustych ambicji. Warto zwrócić uwagę na obroty, a nawet na komentarze w prasie, czy internecie odnośnie NC. W dużej mierze skupia się tu kapitał "młodych gniewnych", którzy z 1000 zł na koncie chcą zawojować świat. I ja rozumiem, że od czegoś trzeba zacząć, ale zbyt rzadko powtarza się, że NC to rynek nieobliczalny i niejednokrotnie trudniejszy od GPW. Po dzisiejszej sesji mam takie skojarzenie, że cały New Connect to trochę jak Petrol z GPW. Obserwuję Twój portfel i podziwiam cierpliwość. Mnie stagnacja zawsze mierzi i przerzuca tam, gdzie coś się dzieje. I znów zerkając na notowania nasuwa mi się skojarzenie z petrolem
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2011 19:59:29
Mnie ta stagnacja też już czasami męczy i z zazdrością patrze na Oil'a czasem...brak tych emocji Ale obrałem pewną drogę i mam zamiar do końca sprawdzić jak na tym wyjdę. Teraz nie wygląda to dobrze. Najpierw Helio sprawiło że zszedłem pod kreskę. Gdy już zaczynało wyglądać to lepiej(wynik zaczynał zbliżać się do zera) PGF i Kernel pociągneły w ostatnich dwóch tygodniach w dół. Obecnie jest to 9,52%... Nie jest dobrze ale nadal pozostaje dobrej myśli. Jak będzie dłuższa wolna chwila to napiszę więcej... "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2011 13:11:31
Taki mały offtop nie związany z giełdą ale wydało mi się to interesujące...Przeglądając wczoraj pewien serwis społecznościowy natrafiłem na ciekawy link. Domowy System Zarabiania - ciekawe jak wielu ludzi skuszonych obietnicą łatwych pieniędzy i zamieszczonymi zdjęciami (niby z google) skusiło się na tą fascynującą literature Rozbawiło mnie w tym kilka rzeczy: *zdjęcie pierwszego mieszkania - kuchenka mikrofalowa w salonie na biurku *w sumie zarobił swoim systemem 307 270 pln(plus coś jego żona) i stać go było na bmw6 dom z basenem i "liczne wycieczki zagraniczne(tak w Polsce była zima...a za to w Kaliforni był środek lata i +35)" - gośc ma talent, wie jak znalezć okazje *w tekście powołuje się wielokrotnie na Google®... na samym dole słabo widoczną czcionką widnieje taka adnotacja " Znaki Towarowe: DomowySystemZarabiania.pl nie jest w żaden sposób bezpośrednio powiązane z Google ™, Google.com ™, Google ™ programu AdWords ™, i / lub Google ™ AdSense ™ i wszelkie zastrzeżone znaki towarowe zostały użyte tylko do opisu działania mojego systemu." *a już najbardziej rozbawiła mnie próba zamknięcia strony... pojawia się wtedy komunikat że jeżeli kliknę anuluj to otrzymam dodatkowe 10pln zniżki Ktoś napewno zarobił na tym nie mało, może nie na takie bmw i dom z basenem... Coraz popularniejsze robią się takie systemu u nas w kraju. Podczas studiów za oceanem bardzo często widziałem w Tv podobne reklamy zachecające do zarabiania w internecie, zarabiania na handlu nieruchomościami... O dziwo każdy system jest praktycznie pewny i gwarantowany. Każdy sprzedawca wsaniałomyślnie postanowił sprzedać coś za dużo niższą kwotę niż by mógl... ...znacie inne podobne Polskie strony/systemy? "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2009-07-05 Wpisów: 48
Wysłane:
29 kwietnia 2011 09:51:55
W porfelu długoterminowym najtrudniejsze jest słowo długo...;). Jak się patrzy na to jak czasami inne spółki rosną to zaczynają głupoty przychodzić do głowy. Ja tak samo jak ty staram się jednak trzymać swojej strategii ale to trudne:). Życzę więc powodzenia:)
|
|
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 10:12:49
 Dzięki za dobr słowo. Postanowiłem zainwestować akurat tak w tym portfelu i zamierzam wytrwać do zamierzonegokońca. Chciałbym zweryfikować strategię po roku i wtedy wprowadzić ewentualne zmiany/roszady. Obecnie jestem praktycznie na półmetku i wynik jest znacznie poniżej oczekiwań, ciągle po czerwonej stronie. Jednak nadal wierzę w te spółki i w ich długoterminową perspektywę. Racja, ciężko sprawdzać notowania i widzieć jak inne spółki idą w górę. Przychodzą wtedy do głowy głupoty ale ciągle skutecznie odpędzam te myśli "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 00:29:53
Narazie długodystansowa strategia nie przynosi oczekiwanych rezultatów  ... Zamierzałem i nadal się tego trzymam przeprowadzić rewizje i ewentualne zmiany po roku, a obecnie minąłem półmetek. Portfel mozolnie odrabiał straty po spadkach na Helio a w minionym tygodniu ta sama spółka "pomogła" spaść jeszcze niżej Obecny wynik to 12,40% w głownej mierze spowodowany poczynianami bakaliowej spółki. Wig w tym samym okresie zrobił 8% więc jak łatwo policzyć jestem w chwili obecnej gorszy od rynku o jakieś 20% Obecnie od początku portfela tylko Kernel i PGF są na plusie. Tauron, Helio, Instal Kraków, AtonHT i Mci są po czerwonej stronie mocy. W nadchodzącym tygodniu postaram się napisać troche więcej jak znajdę chwi pare "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2011-04-04 Wpisów: 22
Wysłane:
14 maja 2011 14:59:41
Hey Abner1984 . Ja mam 100% kapitału na Oilu, emocje większe jak na całym WIG i NC. nieraz kilka razy dziennie czuje się jak byłbym pod kroplówką.
|
|
Wysłane:
14 maja 2011 15:09:25
Mam nadzieje że to 100% Twojego kapitału inwestycyjnego...nie całego kapitału To musi być prawie tak jak w kasynie na ruletce: Czerwone, Czarne, Czerwone, Czarne, Zero, Czerwone, Czarne... z tą różnicą że tutaj Czarne zastąpione jest Zielonym. Kiedyś przez moment miałem skłonności do hazardu... I jak na tym narazie wychodzisz? "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
14 maja 2011 22:01:01
w 1 tydzień 200 -250 k obrotu, grając 40-5o k PLN. cały czas systematycznie zwiększam pozycje na OIL-u. szczeście ze zaczynałem 7-10. Ostatnio 1 miesiac bez ruchów - wiec nie zarobiłem 50%, bo nie mam czasu w pracy na to, ale końcówka maja będzie moja. Ogółnie Jest dobrze, zmiany trendów dzienne bardzo częste, najbardziej emocjonalna spółka według mnie na gpw. oczywiscie lubie ryzyko. pozdro, a Twoje inwestycje jak?
Edytowany: 14 maja 2011 22:04
|
|
Wysłane:
15 maja 2011 18:40:55
Tak sobie czytam ostatnio Twoje wszystkie wypowiedzi w "indywidualnych kronikach giełdowych" i zauważam że wszędzie wspominasz że jesteś załadowany w Petrola i jakim to jestes ryzykantem. Fakt, Petrol to, tak jak wcześniej wspomniałem, jest jak ruletka. Interesują Ciebie zyski 200-300% na Petrolu? Maszna myśli tyle procent w skali roku? mięsiąca? tygodnia? Osobiście uważam że łatwiej ugrać te 200-300% na innych walorach niż używając DayTradingu na Petrolu. Co chwilę mamy przykłady spółek które w kilkanaście dni bądz miesiąc robią po 100%. Sztuką jest używając analizy fundamentalnej i technicznej wskazać te walory. Ale chyba nie jest to dużo trudniejsza sztuka niż granie DT na Petrolu... Jeszcze jedna rzecz mnie zaciekawiła, w niektórych kronikach podajesz/podsuwasz użytkownikom swoje propozycje (duda, mci, optimus, 11bit i wiele innych). Często są to już spółki które mają za sobą pokazne wzrosty ostatnio lub spadki(jak MCI). Chciałem wiedzieć czym się kierowałeś przy swoich rekomendacjach? "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 347
Wysłane:
15 maja 2011 18:52:10
Tomek widze ze lubisz ryzyko, jesli tak to wskakuj na serenity, przewiduje w poniedzialek odpal, czy sie sprawdzi to sie okaze:D.
|
|
Wysłane:
15 maja 2011 19:11:44
obserwacją tych spółek i swoją interpretacją tego. tam odnośnie tamtych spółek, masz racje że pociągi odjeżdzają/odejchały/jadą - tutaj podawałem przykłady do obserwacji na krótkie wejście . a z MCI ciekawi mnie sytuacja co będzie przy 7.80-7.90  . "Co chwilę mamy przykłady spółek które w kilkanaście dni bądz miesiąc robią po 100%. Sztuką jest używając analizy fundamentalnej i technicznej wskazać te walory." --Tak, ale OIL jest 1  , też lenistwo-wygodnictwo. oprócz tego inne walory nie są tak szybkozmienne/dynamiczne jak on. chociaż niektórzy olia nie nazywają walorem  . W wolnym czasie cwicze technikę i fundamenty. @Heyapanama - nie mam z czym teraz, ale dzięki.
Edytowany: 15 maja 2011 19:13
|
|
Wysłane:
15 maja 2011 19:17:49
Tylko że na Oilu technika i fundamenty nie zawsze działają. Ta spółka rządzi się swoimi prawami... To jaki jest Twój wynik inwestycyjny na Petrolu? Jeśli podawałeś i nie zauważyłem to przepraszam. Ciekawi mnie to bo wszędzie zachwalasz skakanie na Petrolu dlatego jestem ciekaw jakie masz z tego resultaty. Nie pytam jakimi środkami grasz i ile tygodniowego obroty na spółce robisz. Chodzi mi o prostą sumę procentową zysku/straty na Twoim graniu na Oil'u? "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
15 maja 2011 19:27:13
teraz pakiecik 5k akcji, rekordowe obroty w 1 tyg do 220-250k miałem takie 3 tyg. ostatnio mniej czasu na dt, wiec trzymam akcje. cały czas zwiększm udział w petrol. wiesz mam to szczeście ze zaczynam/zaczynałem z oilem po 5-10 zł to musi być b. dobrze. ale ostatnie 4 tyg prawie bez dt /brak czasu. racja z tym, ze AF i AT nie zawsze TAM działa  . tak spekułka/gruby żądzi i robi co chce, albo się wymięknie albo nie.
Edytowany: 15 maja 2011 19:29
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.