PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 czerwca 2015 15:35:01
przy kursie: 3,30 zł
@varden Dzień dywidendy: 23 czerwca 2015 r., czyli akcje na rachunku powinieneś mieć na koniec sesji 19 czerwca (T+2) Dzień wypłaty dywidendy: 8 lipca 2015 r. www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 29 czerwca 2015 17:04
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
18 sierpnia 2015 09:19:37
przy kursie: 3,45 zł
@ deogracias
w swej kwietniowej analizie wyników rocznych byłeś uprzejmy napisać: "Trzeba jednak pamiętać, że spółka jest wystawiona na sprzedaż i presja na "żyłowanie" bieżących wyników jest duża."
Mógłbyś wyjaśnić co oznacza to obecnie - czy nadal spółka jest wystawiona na sprzedaż? i przez kogo? (jest jakaś deklaracja zarządu? jakaś deklaracja ze strony mci?)
I czy podtrzymujesz tezę, iż presja na "żyłowanie" bieżących wyników wciąż jest duża? Jakie argumenty miałyby obecnie na to wskazywać?
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 486
Wysłane:
20 sierpnia 2015 14:23:00
przy kursie: 3,44 zł
Spółka należy w większości do funduszu Venture Capital/Private Equity, więc docelowo MCI kiedyś się jej pozbędzie. Horyzont inwestycji MCI jest kilkuletni. Swego czasu (kilka kwartałów temu) deklarowali, że chcą sprzedać ABC DATA, ale jak na razie chyba nie ma chętnych. W porównaniu do innych spółek giełdowych presja na bieżące wyniki ABC DATA jest większa z uwagi na właściciela, którym jest fundusz inwestycyjny.
|
|
|
|
Wysłane:
20 sierpnia 2015 19:04:23
Onegdaj (własnie tych kilka kwartałów temu) mci deklarowało, ze nie sprzeda poniżej 6 pln, czym rozbudzono apetyty inwestorów. I w tym chyba także tych instytucjonalnych. Potem faktycznie prezes sam przyznał, ze zainteresowani przychodzili, oglądali i... odchodzili. Nie było nawet żadnej wstępnej oficjalnej deklaracji o zamiarze nabycia daty. I tak to się ciągnie już chyba rok. Tu chyba - z uwagi na obecny wysoki udział funduszy w akcjonariacie (pomijając mci) - jest jakby sytuacja patowa, bo nie ma komu odstąpić udziałów, a drobni inwestorzy nie wykazują zainteresowania. Ostatnia wielotygodniowa bardzo słaba płynność też to pokazuje. Ponadto po odcięciu dywidendy kurs wciąż nie moze dźwignąć się i dzieje się tak juz drugi raz, bo po poprzedniej dywidendzie było podobnie. Fundamenty spółki są niby zdrowe, a jednak rynek od dawna omija spółkę. Pytanie więc brzmi - dlaczego? co jest najsłabszą stroną spółki?
Edytowany: 20 sierpnia 2015 19:06
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
20 sierpnia 2015 23:10:43
Dlaczego rynek omija Spółkę ? Mogę napisać dlaczego ja omijam Spółkę.
Mało dochodowa branża. Duża konkurencja. Firma nic nie produkuje. Płacili grosze handlowcom (i pewnie dalej płacą grosiki) a wymagania i targety kosmiczne. Ciężko poprawić skokowo zyski. Firma się nie rozwija.
To, że fundusze kupiły i chcą sprzedać po 6 zł to nic nie znaczy ja bym chciał sprzedać po 10 zł i co z tego ? Przecież nie zmuszę nikogo aby kupił po 6 zł czy 10 zł - postawa roszczeniowa i życzeniowa... Rynek wycenia Akcje na 3,44 zł bo jest w miarę dobrze i Spółka zarabia jak będą mieli gorszy kwartał to będą straty a cena Akcji spadnie, co jest bardzo możliwe bo jadą na minimalnych marżach. Moim zdaniem powinni zająć się sprzedażą TYLKO wysoko marżowych produktów, albo zmienić branżę na inną.
|
|
Wysłane:
20 sierpnia 2015 23:48:27
Trudno odmówić ci racji... Ale odnosnie rozwoju spółki - pojawiło sie ostatnio info o... zabawkach. www.parkiet.com/artykul/26,143...Tylko zostawiam to do indywidualnej interpretacji, czy to przejaw dążenia do zmiany core biznesu, czy przejaw desperacji, czy jeszcze coś innego...
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2015 09:38:27
przy kursie: 3,36 zł
Moim zdaniem to przejaw desperacji popatrz na desperacje ACTION - handlują czym się da, zabawki, gry, długopisy, własne tonery/tusze, własna marka serwerów, mieli nawet płyty fotowoltaiczne, branża OZE, produkcja Gier, za niedługo frytki zaczną robić.
Dystrybutorów branży IT czeka konsolidacja zostaną dwa podmioty - na dystrybucji sprzętu nie ma już pieniędzy od lat dlatego jeśli ktoś się orientuje nie inwestuje w Akcje tych firm.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 sierpnia 2015 11:41:44
Zabawki już były w przypadku AB. Jakieś półtora roku temu przejęli hurtownię zabawkę REKMAN. Branża zdecydowanie nie jest łatwa, ale ma 2 plusy: - wolumeny sprzedaży są ogromne - wzrost sprzedaży jest i zapewne jeszcze dość długo będzie powyżej wzrostu PKB Minusy zostały już wskazane wcześniej  Dodałbym jeszcze ryzyko kursowe. Ktoś te produkty musi dostarczać i sprzedawać, więc te spółki Rynek traktuje te spółki jako biznesy raczej dojrzałe, a nie wzrostowe czy technologiczne, co widać po wskaźnikach cena/zysk.
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2015 11:54:13
Duży obrót to dla mnie minus, wielki minus jeśli chodzi o ta branże - koszt wymian sprzętu, serwis, powtórna wysyłka do klienta - duży koszt i duże zagrożenie przy takich małych marżach - znam ten temat dokładnie.
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2015 19:53:29
Płacą dywidendę zaciągając kredyt... Przy takim małym zysku netto dywidenda nie jest pewna. Jeszcze niedawno Abcdata chwaliła się, że nie sprzedają nic poza sprzętem IT, bo są profesjonalni wyśmiewali Firmy Action i jej pracowników i "głupich durnych pomysłów od czapy" a teraz idą w jego ślady... jak to wszystko się zmienia. AbcData jest dealerem - logistykom zajmują się dla nich firmy logistyczne. Każda firma chce zwiększyć sprzedaż i zysk ABCData w akcie desperacji chce handlować wszystkim, za niedługo będą otwierać internetowe delikatesy jak Action. To może niech zaczną sprzedawać Akcje i Obligacje a może otworzą swój Bank - przecież to teraz modne. Zamiast wyspecjalizować się w sprzedaży konkretnego sprzętu z konkretną marżą to chwytają się brzytwy jak każdy tonący - nie masz pomysłu to handluj wszystkim. Wyczuwam w Tobie młodość i naiwność widzę, że zakochałeś się w tej firmie i wierzysz w osiągniecie celu stawianego przez Spółkę powodzenia ! Zobacz ile jest dealerów/sprzedawców Drukarek 3D i Dronów na Allegro. Jeśli Ab, Incom, Action, Megabajt nie mają w ofercie drukarek 3D i dronów to zastanawiam się za co kasę biorą prezesi, managerowie, za pierydzenie w stołek chyba... (nie chce mi się tego sprawdzać)
|
|
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2015 22:50:08
Bo nie mam kapitału na odpalenie Biznesu ? Kiedy Ci panowie zaczynali Biznes ? - Niech zgadnę w złotych latach 90.
On jest znany, ma sukcesy to jest mile widziany przy inwestycjach - zapewniam Cię, że wiedzę i umiejętności ma tysiące (+) ludzi i założę się, że większość z tych ludzi (wszystko robią sami, ciecie kosztów, brak kasy) ma większą wiedzę i umiejętności niż Twój Idol który od wszystkiego ma zatrudnionych już specjalistów.
Tak jak z Kulczykiem, jaką specjalną wiedzę trzeba mieć aby zapośredniczyć w umowie między państwami tam gdzie to pośrednictwo nie jest zupełnie potrzebne - żadną, tylko znajomości wywieranie nacisku na innych ludzi - często na granicy albo wręcz ze złamaniem prawa. Dlaczego nie może być przetargu na takie mediacje tylko musiał robić to Kulczyk za grube pieniądze ? Dlaczego żądał miliarda $ prowizji za prywatyzacje Rafinerii Gdańskiej ?
Przy dużych transakcjach firmy chcą współpracować z dużymi graczami, z super bogatymi ludźmi myślą że to zwiększy ich szanse na sukces co jest moim zdaniem bzdurą, nikt nie ma gotowego przepisu, nikt nie jest nie omylny. Nikt nie weźmie małej jedno osobowej nie znanej im firmy do projektu czy konsultingu. A firmy te mają taką samą wiedze a i doświadczenie większe - obsługują kilka albo setki małych sklepów i znają bardzo dobrze rynek.
Dla mnie konsulting u Ciechowicza czy Abramowicza jest warty zero.
PS.Forum otwarte jest dla wszystkich.
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2015 08:22:56
@ białoczerwony,
jak więc wyjaśnisz: - co najmniej dwuletnie boczniakowate zachowanie kursu z tendencją do spadków? - zanikającą od dawna płynność (pomijając kilka sesji na spektakularnych wolumenach bez przełożenia na trwałe wzrosty i zmianę trendu) -kilkakrotne ewakuacje insiderów i zmniejszanie udziałów przez fundusze (wiem, wiem, jeden zwiększył ostatnio - ale czy to przypadkiem nie było umówione odbieranie, by nie było zwały kursu)? - dwukrotny brak odbicia kursu po odcięciu dywidendy? - brak wzrostu popytu i akumulacji pod spodziewane dobre wyniki? - brak najmniejszego entuzjazmu, a nawet zainteresowania rynku w ostatnich miesiącach i dostrzegania potencjału spółki, który ty widzisz?...
Bo skoro fundamenty i perspektywy maja być tak świetlane, czemu jest tak źle niezależnie od wyników, wypłacanych dywidend itd.? Chief Mike napisał swoją odpowiedź, a jaka jest twoja na pytanie, co jest najsłabsza strona spółki, ze wciąż jest taka mizeria, jaką widzimy?
PS. Ja też jestem sceptyczny wobec wchodzenia spółki w "targowisko", gdzie jest branża IT z zabawkami, artykułami papierniczymi, mydłem i powidłem.... Dla mnie to rysa na wizerunku wyspecjalizowanej spółki, która szuka jakby słabnie w core biznesie i szuka czegokolwiek dla zwiekszenia przychodów i zysków (?)
Edytowany: 22 sierpnia 2015 08:27
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2015 09:12:30
I jeszcze dwie sprawy: - jak skomentujesz fakt NIEUDZIELENIA absolutorium Biedrzyckiemu za 2014 r.? - jak skomentujesz zasady przeprowadzenia przez Spółkę Programu Motywacyjnego za rok 2015 dla członków Zarządu i Rady Nadzorczej? www.abcdata.eu/files/general_a...Kod:mod: konto użytkownika Białoczerwony zostało zablokowane z powodu wielokrotnego naruszenia regulaminu
Edytowany: 22 sierpnia 2015 13:42
|
|
Wysłane:
23 sierpnia 2015 08:48:29
2015-08-27 - publikacja rozszerzonego raportu półrocznego, a kiedy ma być skonsolidowany? czy wcale go nie będzie?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 sierpnia 2015 22:31:53
przy kursie: 3,13 zł
Cytat:Wyczuwam w Tobie młodość W pierwszej chwili pomyślałem, że to do mnie Skonsolidowany musi być. Zapewne też 27 sierpnia. Nie kojarzę, żeby raport skonsolidowany i jednostkowy pojawiały się w różnych terminach. Czasami są raporty za 4 kwartał wyraźnie wcześniej niż raport roczny.
Edytowany: 24 sierpnia 2015 22:50
|
|
Wysłane:
25 sierpnia 2015 20:01:26
przy kursie: 3,19 zł
@ deogracias i antyteresa jakie wskaźniki i dane - Waszym zdaniem - w najbliższym raporcie najobiektywniej pokażą obecną kondycję spółki? Pytam o to w kontekście nie ostatniego raportu (za 1 Q 2015), ale w odniesieniu do raportu rocznego za 2014 oraz wdrażania przez spółkę nowej strategii w br.
I jeszcze jedno - jak oceniacie dominację MCI w abcdacie? (zwłaszcza w kontekście uchwalania dywidend)
Edytowany: 25 sierpnia 2015 20:05
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 sierpnia 2015 20:42:35
Marża operacyjna i marża zysku ze sprzedaży oraz cykl konwersji gotówki. To wydaje się najważniejsze.
|
|
PREMIUM
3 Dołączył: 2012-04-20 Wpisów: 72
Wysłane:
25 sierpnia 2015 23:48:11
Dla uzupełnienia argumentów przedmówców dodałbym dwie fakty, na plus dla tej branży. 1. Premiera Windows 10, który wydaje się całkiem sensowny, w przeciwieństwie do Win 8.x. Co w pewnej perspektywie przełoży się na większy popyt w segmencie PC. 2. Odwrotny VAT na elektronikę w Polsce (od lipca), co powinno pomóc dystrybutorom elektroniki, zarówno pod względem obrotów, jak i marży.
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2015 08:09:07
Jak więc wyjaśnisz długotrwałą nieufność i niechęć rynku do spółki oraz dwuletnie tendencje spadkowe powstrzymywane podtrzymywaniem kursu małymi wolumenami?
|
|
PREMIUM
3 Dołączył: 2012-04-20 Wpisów: 72
Wysłane:
26 sierpnia 2015 09:20:14
przy kursie: 3,21 zł
Ja po prostu chciałem dorzucić dwa argumenty dot. postrzegania spółki, czy też całej branży. A częściowo jak będzie z postrzeganiem spółki to zobaczymy po raporcie za I półrocze, już jutro.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.