PARTNER SERWISU
zszwyblc
12 13 14 15 16
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 kwietnia 2009 13:22:25 przy kursie: 6,05 zł
Pod względem technicznym-dziś bardzo ważna sesja na Oponeo.Przez ostatnie kilka sesji kurs zachowywał sie gorzej od rynku po dotarciu do bardzo silnego oporu w postaci średniej 100-sesyjnej na poziomie 6.04(5.99 na dzień wczorajszy)oraz b. istotnego dawnego dołka z przed kilku miesięcy na tym samym poziomie.Na wielu spółkach po dotarciu do tej średniej kursy miały duże problemu ze sforsowaniem z marszu takiego oporu.Ale jeśli do końca dzisiejszej sesji uda się utrzymać przebicie poziomu 5.99,to będzie można mówić o kolejnym bardzo ważnym argumencie za trwałym odwróceniem długotrminowego trendu spadkowego,ale poczekajmy do zamnięcia sesji,ważne jest również to,że szturm na średnią 100-sesyjną odbywa się przy zwiększonym obrocie.

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 8 kwietnia 2009 11:04:40 przy kursie: 6,31 zł

wzrost obrotów i przebicie poziomu technicznie ciekawego

pop
pop
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 11:38:58 przy kursie: 6,31 zł
Wczoraj nastąpiło przebicie bardzo ważnego oporu dla techników w postaci średniej 100-sesyjnej,co istotne-przy zwiększonych jak na tę spółkę obrotach.Dzisiejsze nieco odważniejsze pchanie kursu jest niewątpliwie konsekwencją wybicia wymienionego oporu.Mnie osobiście zaskoczyło,że ledwie kilka dni kurs zmagał się z przebiciem tej średniej,oczekiwałem mocniejszej korekty lub dzdecydowanie dłuższe zmaganie się z tą średnią.W każdym razie są spólki,które również mają wybite takie średnie,ale w wielu przypadkach kursy potrzebowały na to co najmniej kilkunastu sesji.
W KAŻDYM RAZIE PANOWIE ,MAMY NA CAŁYM RYNKU DOCZYNIENIA Z PIERWSZĄ FALĄ HOSSY I WRESZCIE NAJBARDZIEJ OSTATNIO SKUTECZNĄ TECHNIKĄ JEST ZASADA "BUY AND HOLD...",A NIE SPEKULOWANIE Z DNIA NA DZIEŃ.
A kto nie wsiada do giełdowego pociągu,ten musi kupować po wyższych kursach,albo omija go szansa na odrobienie wcześniejszych strat...I nie ma co przejmowac się słabymi wynikami firm,co do Oponeo ja też uważam,że w związku z przesunięciem rozpoczęcia sezonu letniego na kwiecień,to nie ma co oczekiwać jakichś "fajerwerków",ja zakładam nawet niewielki spadek przychodów.Ale spójrzcie na developerów-chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie oczekuje po spółkach develop.dobrych wyników,a ich kursy wzrosły już od dołka po 100%!!!!!!3some

magnat
0
Wysłane: 14 kwietnia 2009 14:44:11 przy kursie: 6,32 zł
z tego co słyszę i czuję ( temperatura) to chyba kwiecień będzie miesiącem szczytu sprzedaży... choć przerwa swiąteczna temu nie słuzy..

pop
pop
0
Wysłane: 14 kwietnia 2009 21:12:56 przy kursie: 6,32 zł
Ponawiam pytanie :
"wychodzę z taką małą inicjatywą,aby zainteresowani podali swoje prognozy co do wyników za I kwartał,uzasadnienia mile widziane.Ja podam swoje przypuszczalne prognozy na końcu,by niczego nie sugerować.Potem można zsumować średnią naszych oczekiwań,ok? "

atman
0
Wpisów: 11
Wysłane: 22 kwietnia 2009 16:23:42 przy kursie: 6,50 zł
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Dlaczego nie chcą publikować raportu za III kwartał czy to o czymś świadczy?
Analizowałem poprzednie wypowiedzi zakładaliście, że to włąśnie III Kwartał może być lepszy od II. To znaczy, że spółka ma coś do ukrycia?

magnat
0
Wysłane: 22 kwietnia 2009 16:27:53 przy kursie: 6,50 zł
atman napisał(a):
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Dlaczego nie chcą publikować raportu za III kwartał czy to o czymś świadczy?
Analizowałem poprzednie wypowiedzi zakładaliście, że to włąśnie III Kwartał może być lepszy od II. To znaczy, że spółka ma coś do ukrycia?

1.Raporty kwartalne:
- za IV kwartał 2008 roku - 05 lutego 2009 roku
- za I kwartał 2009 roku - 29 kwietnia 2009 roku
- za III kwartał 2009 roku - 28 października 2009 roku
2.Raport półroczny za I półrocze 2009 roku - 27 sierpnia 2009 roku
3.Raport roczny jednostkowy za 2008 rok - 04 marca 2009 roku

Spółka rezygnuje z publikacji raportu kwartalnego za II kwartał 2009 roku.

rezygnuje z publikacji raportu za II kwartał bo pewnie nałożyłby sie z raportem półrocznym, więc dlatego pójdzie jeden. czytaj uważnie

atman
0
Wysłane: 22 kwietnia 2009 16:27:58 przy kursie: 6,50 zł
Chodzi mi o II kwartał??? Dlaczego nie będą publikować raportów za II kwartał???

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 kwietnia 2009 16:29:24 przy kursie: 6,50 zł
Śledź teksty redakcyjne na stronie głównej: było pisane z miesiąc temu
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
Edytowany: 22 kwietnia 2009 16:30

pop
pop
0
Wysłane: 22 kwietnia 2009 19:54:52 przy kursie: 6,50 zł
Jest to zdecydowanie zła decyzja dla akcjonariuszy,którzy z niecierpliwością przecież czekają na najważniejszy raport w danym kwartale.Wcześniej Spółlka zawiesiła podawanie comiesięcznych wyników przychodów ze sprzedaży...
Niestety trzeba powiedzieć,że po prostu SZKODA,że Oponeo dołącza do spólek,które dosyć późno informują o swoich kwartalnych osiągnięciach oraz ograniczają informowanie soich akcjonariuszy o comiesięcznych przychodach,ale cóż my możemy zrobić,jedynie wyrazić swoje niezadowolenie z takiego faktu...No cóż,trudno...

kck
kck
0
Wpisów: 1
Wysłane: 24 kwietnia 2009 14:05:13 przy kursie: 6,65 zł
Pozwole sobie podeslac link, gdzie wspolnie z WatchDogiem przyjrzelismy sie blizej rynkowi opon, a WatchDog przeanalizowal Oponeo: ecommerce.blox.pl/2009/04/Ryne...

magnat
0
Wysłane: 24 kwietnia 2009 14:43:11 przy kursie: 6,65 zł
jezeli będzie teraz kolejna faza wzrostów to oponeo będzie jednym z liderów. w optymistycznym scenariuszu zakłądam wzrost w okolice 13 zł..

magnat
0
Wysłane: 24 kwietnia 2009 14:56:11 przy kursie: 6,65 zł
kck napisał(a):
Pozwole sobie podeslac link, gdzie wspolnie z WatchDogiem przyjrzelismy sie blizej rynkowi opon, a WatchDog przeanalizowal Oponeo: ecommerce.blox.pl/2009/04/Ryne...

szczerze powiem .. analiza jest bardzo słabej jakości.. merytorycznie.....przykłąd .. pierwszy z brzegu..
autor pisze ze nie ma z czym porównać.... a nie warto wyjść poza Polske? w europie sa społki tego typu... nie wspominam wcale o USA.. a nie można znaleźć podobnych branż handlu w internecie i społek? do wyceny?

a perspektywy rozwoju i ich wycena? a zagróżenia ? analiza swat itd....

porównać wskaźniki i podać jako analizę to mozna było w 1996 roku na GPW... teraz juz nie przystoi...a gdzie ich projekcja na następne lata? itd, itd

znowu podpadam..

atman
0
Wysłane: 24 kwietnia 2009 15:44:22 przy kursie: 6,65 zł
Uważam, że każda spółka posiada swoje wady i zalety. Nie zgadzam się do końca z analizą watchdoga ponieważ sięgał on w niej głownie po te pesymistyczne argumenty. Nie wspomniał choćby o tym, że zyski mogły być niższe ze względu na ciągłe inwestycje firmy np. rozwój portali za granicą. Bardzo szanuje WatchDoga ponieważ widać, że jest człowiekiem o szerokiej wiedzy na temat finansów. Ale myślę, że w tej analizie oceniał bardziej subiektywnie tą spółkę widać po prostu, że nie należy ona do jego ulubionych. Za mało było w analizie ocen tej spółki od każdej strony przeważały jednak informacje negatywne.

magnat
0
Wysłane: 24 kwietnia 2009 15:56:05 przy kursie: 6,65 zł
powtórze jeszcze raz....

nie nazywajmy analizą. porównania wskażników....

porównać wskaźniki i podać jako analizę to mozna było w 1996 roku na GPW... teraz juz nie przystoi...

WatchDog
50
Wysłane: 24 kwietnia 2009 16:16:39 przy kursie: 6,65 zł
No to Magnat, czekamy na Twoją analizę - profesjonalną.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 kwietnia 2009 17:42:12 przy kursie: 6,65 zł
Analiza ma parę niedociągnięć, ale większość da się uargumentować obiektywnie...
1. Ja uważam iż za mało wiadomo o rynku i tych informacji brakuje, ale gdzie ich szukać? Na rynku są 3-4 liczące się marki... Nikt nie zrobi badania, bo nie ma w tym celu.
2. Z podobnych przyczyn nie da się mierzyć udziałów w rynku i tempa ich postępu względem rozwoju rynku
3. Piszecie o braku odniesienia do spółek zagranicznych... Tylko celowość takiej analizy jest nieco wątpliwa bo:
-czy klient jest taki sam, z takim samym portfelem?
-czy starych pojazdów jest tyle samo i czy też większość wymienia opony poza ASO na innych rynkach?
-czy da się zdefiniować segment? Handel internetowy? Motoryzacja?
-czy rynek jest tak samo rozwinięty aby stosować analizę porównawczą?
Jeśli odpowiedz wszędzie brzmi tak to rozumiem iż oponeo to pierwsza spółka od 2001 roku, bo od tamtego momentu większość(prawie wszystkie poza tymi mającymi słabą sytuację finansową oraz startup'ami) naszych jest wyceniana wyżej niz odpowiedniki na rynkach rozwiniętych...
4. Firma jest młoda. Dostępne są jedynie raporty(wszystkie) za półtora roku. Z poprzednich mamy tylko liczby, bez komentarza, i opisu jak liczby powstają.
5. Brakuje trochę analizy zagrożeń i szans.
Niemniej ja zawsze uważam iż jeśli się krytykuje należy proponować...

pop
pop
0
Wysłane: 24 kwietnia 2009 17:47:51 przy kursie: 6,65 zł
Witaj WatchDog,z całym szacunkiem,wielokrotnie ceniłem Twoje wypowiedzi,ale tym razem mam jednak niedosyt.I tu nie chodzi o to,czy uważasz ,że Spółka jest tania czy wg Ciebie droga,po prostu trochę jest za bardzo ogólnikowa,a tam gdzie jest trochę merytorycznego podejścia,to raczej nie tym razem trochę mnie to nie przekonuje,gdyż chociażby nie można porównywać firm działających w branży e-commerce z tradycyjnym handlem ,bądź z innymi branżami notowanymi na GPW,dla każdej z branż są po prostu zupełnie inne kryteria wycen.Bardziej dla mnie miarodajne w wycenie byłoby porównanie wyceny Oponeo.pl do podobnych firm działających na Zachodzie,przy odjęciu/dodaniu ewentualnego dyskonta z uwagi na różny poziom nasycenia tego typu rynku.Można np.porównać Oponeo do Delticomu,czy innych popularnych w Europie fim internet.sprzedających opony.Jest tam jeden szczegół merytoryczny,który raczej nie jest do końca prawdziwy-akurat opony.pl nie jest jakąś znaczącą konkurencją dla Oponeo,ta firma specjalnie się na rynku nie liczy,najpoważniejszą konkurencją,która ostro depcze Oponeo po piętach jest -oprócz Netcaru-firma INTEROPONY.Mają ksywkę na rynku-"STAREOPONY",ale ich ceny są niestety bardzo konkurencyjne i przez to b.szybko zyskują rzesze klientów,choć sprzedają im stary,nawet 3-5 letni towar,takie przynajmniej wielokrotnie zarzuty pisali pod ich adresem klienci w Ceneo,szczególnie w okresie zimowym..
Pozdrawiam.
P.S,Ja póki co nie chcę się wypowiadać co przyszłego kursu Oponeo tak jak to coraz częściej robi Magnat,najpierw chcę poznać wyniki za I kwartał,wtedy może się odważę,na razie wolę wstrzemięźliwość.Osobiście uważam,że każdy wynik poniżej miliona zysku netto,raczej będzie rozczarowaniem w kontekście planowanych 10mln na ten rok,a wynik powyżej 1,3mln -b.pozytywnym impulsem do wzrostów.Więc najpierw poczekajmy te kilka dni na konkrety...

WatchDog
50
Wysłane: 24 kwietnia 2009 19:23:03 przy kursie: 6,65 zł
Analiza opublikowana na bloxie ecommerce powstała nie dla Ciebie i innych Inwestorów, tylko dla ludzi zainteresowanych marketingiem, którzy o giełdzie mogli w ogóle nie słyszeć! Takie pojęcia jak kapitalizacja, notowanie czy wskaźnik cenowy mogą być dla nich zupełną abstrakcją. Toteż jest to tekst na poziomie przedelementarnym. Tyle. Nie krytykuj abecadła że jest proste.

Natomiast co do niedosytu, powiedz czy wiedziałeś wcześniej, że z racji tego iż ticker OPONEO nie zgadza się z nazwą spółki, wiele serwisów ma niekompletne strony spółki? Przykłady - głównie brak wiadomości:
www.money.pl/gielda/spolki_gpw...
gielda.onet.pl/0,6724,spolki.h...
http://analizy.gielda.wp.pl/ - brak spółki na liście

pop
pop
0
Wysłane: 24 kwietnia 2009 21:02:49 przy kursie: 6,65 zł
WatchDog napisał(a):
Analiza opublikowana na bloxie ecommerce powstała nie dla Ciebie i innych Inwestorów, tylko dla ludzi zainteresowanych marketingiem, którzy o giełdzie mogli w ogóle nie słyszeć! Takie pojęcia jak kapitalizacja, notowanie czy wskaźnik cenowy mogą być dla nich zupełną abstrakcją. Toteż jest to tekst na poziomie przedelementarnym. Tyle. Nie krytykuj abecadła że jest proste.

Natomiast co do niedosytu, powiedz czy wiedziałeś wcześniej, że z racji tego iż ticker OPONEO nie zgadza się z nazwą spółki, wiele serwisów ma niekompletne strony spółki? Przykłady - głównie brak wiadomości:
www.money.pl/gielda/spolki_gpw...
gielda.onet.pl/0,6724,spolki.h...
http://analizy.gielda.wp.pl/ - brak spółki na liście

Nie ,nie wiedziałem.A co do tego "abecadła",to jaki sens zamieszczać tego"przedelementarnego poziomu" -jak to nazwałeś- na tym (wg mnie całkiem profesjonalnym)forum,w czym to może się nam inwestorom przydać...Tutaj ludzie chcą poznać różne opinie czy opłaca się kupować dane akcje,czy nie.No cóż,do tej pory szczerze ceniłem Twoje zdanie,ale mam nadzieję,że nie obrazisz się,jeśli nie we wszystkim będę się z Tobą zgadzać,w końcu to jest chyba niemożliwe.Mimo,że trochę zaskakująco ostro mi odpisałeś,to i tak życzę miłego weekendu!Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE oponeo.pl

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,250 sek.

myymwesd
otnqizjj
rappkdqj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bjjfgapg
elymlfgf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat