50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 kwietnia 2009 21:37:00
przy kursie: 6,65 zł
A to przepraszam - może z rozpędu, nie było to zamierzone. Słodkiego weekendu ps Nerwowy ten wątek, już chyba była tu wcześniej jedna kłótnia.
Edytowany: 24 kwietnia 2009 21:41
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
25 kwietnia 2009 00:54:46
WatchDog napisał(a):A to przepraszam - może z rozpędu, nie było to zamierzone. Słodkiego weekendu ps Nerwowy ten wątek, już chyba była tu wcześniej jedna kłótnia. A nawet dwie  ,a przecież zupełnie nie mają sensu jakiekolwiek utarczki  ,ma być wyłącznie merytoryczna wymiana zdań,a kursy i tak zależą od wyników spółek oraz od stanu gospodarki światowej,już nie tylko lokalnej Zobaczymy już niedługo wyniki Oponeo,ale osobiście zaczynam mieć coraz większe obawy...A biorą się one jeszcze z jednego faktu-otóż w zeszłym roku tuż przed dobrymi wynikami b.często Zarząd dokonywał zakupów akcji-to niemal zawsze jest b.dobrą wskazówką,że wyniki danej firmy mogą być niezłe,a ostatnio....już b.dawno nie było komunikatu ze Spółki,że ktoś z Zarządu kupował akcje...Może się mylę,oby wszystko było jak najlepiej,ale wg mnie różnie może być,zwłaszcza,że sporo czynników trochę jednak Spółce mogło przeszkodzić w osiągnięciu zadowalających rezultatów.Ale poczekamy-zobaczymy...Tak,czy inaczej,jednak tę Spółkę uważam za bardzo rozwojową,ale na chwilę obecną jednak różnie może być...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
25 kwietnia 2009 12:26:34
Przy całej tej nagonce na WatchDoga muszę powiedzieć, że uważam tą analizę za ciekawą i wartą przeczytania. Nie interesuje mnie tutaj czy jest na poziomie z 96, 98 czy 2009 roku. W temacie giełdy jestem noobem i każdy artykuł, który poszerza moje horyzonty jest mile widziany  A że może być nieprzydatny dla profesjonalistów? Drodzy profesjonaliści - nie zapominajcie o tym, że nie każdy jest równie profesjonalny  Wracając do tekstu. Pierwsza część tekstu (o rynku) potwierdziła to czego się dowiedziałem od znajomego, który pracuje właśnie w firmie (wcześniej u konkurencji dla oponeo). Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2009 23:52:10
przy kursie: 6,30 zł
Przypominam zainteresowanym tą Spółką-jutro wyniki za I kwartał...Wtedy będziemy mogli z pewnością powiedzieć więcej o Spółce,o kursie,na razie mamy korektę ostatnich wzrostów,ale widać wstrzymanie transakcji do czasu raportu,wyniki wskażą dalszy kierunek.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-14 Wpisów: 162
Wysłane:
29 kwietnia 2009 19:28:27
przy kursie: 6,38 zł
nie bede wpisywal raportu, ale chyba mozna powiedziec, ze jest on slaby. Przychody bardzo lekko w gore, ale spolka zaliczyla strate operacyjna.  czyzby to oznaczalo, ze te wszystkie ace, kolastyny, prochniki pokaza naprawde dobre wyniki?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
29 kwietnia 2009 19:28:53
wyniki są.... każdy w nich zobaczy co innego:-)) pewnie
|
|
0 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 28
Wysłane:
29 kwietnia 2009 20:29:50
witam, nie oszukujmy sie wyniki to porazka. minął rok, duże inwestycje, miał byc dynamiczny rozwój a przychody na poziomie sprzed roku. Hoopla.pl padła, Merlin w najblizszym czasie tez upadnie ( tech.wp.pl/kat,1009785,title,C...), czekam jeszcze na raport Capital Partners żeby zobaczyc wyniki 123market.pl. handel w internecie to nie żyła złota :(
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2009 22:16:54
Dosyć smutno czyta się taki raport,aż tak złego wyniku jednak trudno się było spodziewać...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 28
Wysłane:
29 kwietnia 2009 22:29:47
lipiec1977 napisał(a):witam, nie oszukujmy sie wyniki to porazka. minął rok, duże inwestycje, miał byc dynamiczny rozwój a przychody na poziomie sprzed roku. Hoopla.pl padła, Merlin w najblizszym czasie tez upadnie ( tech.wp.pl/kat,1009785,title,C...), czekam jeszcze na raport Capital Partners żeby zobaczyc wyniki 123market.pl. handel w internecie to nie żyła złota :( jeszcze zapomniałem o wczorajszej informacji o agito.pl. też nie napawa optymizmem 28.4.Warszawa (PAP) - Spółka Agito.pl, która w 2008 r. planowała debiut na GPW, ale odstąpiła od oferty, zakończyła miniony rok stratą netto w wysokości 3,45 mln zł.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
29 kwietnia 2009 22:45:50
magnat napisał(a):wyniki są.... każdy w nich zobaczy co innego:-)) pewnie I jak tam Panie Magnat  profesjonalna wycena? Nie przystoi , czy co?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-20 Wpisów: 11
Wysłane:
29 kwietnia 2009 23:54:07
Jaka cena będzie jutro? Jak myślicie?
|
|
PREMIUM
8 Grupa: Bus Driver
Wysłane:
30 kwietnia 2009 00:39:08
lipiec1977 napisał(a):handel w internecie to nie żyła złota :( to wręcz skrzynka dynamitu, i wszystko jedno czy mamy na myśli jednoosobową DG sprzedająca części komputerowe, czy wielki portal o potężnym zasięgu bo obawiam się, że ten YksYgrek od części komputerowych zagryzie zęby i jakoś przetrzyma trudny czas. przy dużych inwestycjach miejsca na sentymenty nie ma. a już na pewno nie mają ich współudziałowcy. rynek e-szopów się już lekko przeczyścił, płotki odpadły, przyszedł czas na grube ryby, przejęcia, upadki i cały ten jazz. dla naszego dobra, aby takich sytuacji było jak najmniej.
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2009 02:26:47
buldi napisał(a):magnat napisał(a):wyniki są.... każdy w nich zobaczy co innego:-)) pewnie I jak tam Panie Magnat  profesjonalna wycena? Nie przystoi , czy co? spokojnie... wypowiem sie na temat wyników w najbliższym czasie nagle sami pesymiści.. dorzuce wkrótce optymizmu
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2009 02:27:46
atman napisał(a):Jaka cena będzie jutro? Jak myślicie? pewnie -30% :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2009 07:36:05
magnat napisał(a):atman napisał(a):Jaka cena będzie jutro? Jak myślicie? pewnie -30% :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Z Twoich ostatnich postów jakoś nie widać zmartwienia złymi wynikami Oponeo,czyżbyś zprzedał Oponeo przed wynikami? A do WatchDoga,po poprzednim raporcie kwartalnym(za IV kw.2008) miałeś sporo trafnych uwag,zerknij proszę na raport za I kw. i podziek się swoimi spostrzeżeniami,mnie najbardziej martwi fatalna marża na sprzedaży,przychody jeszcze byłyby "do przełknięcia"...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 kwietnia 2009 09:18:24
przy kursie: 5,90 zł
Słuchajcie, jesteśmy w środku kryzysu konsumpcyjnego, bo chociaż giełda dyskontuje już pewnie wyniki przyszłej Gwiazdki, to w gospodarce realnej ludzie zaczęli zaciskać pasa. Albo przynajmniej przesunęli go o jedną dziurkę. Ludzie tną wydatki i np. mówią "Ech odpuszczę te nowe opony, przejeżdże jakoś sezon na starych i za rok zmienię". W obliczu tego uważam, że utrzymanie poziomu sprzedaży sprzed roku nie jest złe. Ale zupełnie nie o to chodziło: spółka miała rosnąć dynamicznie i zdobywać rynek w tempie kilkudziesięciu procent rocznie, a nie słabych kilku. Ta szansa jest ciągle przed nią, bo w kryzysie jak to mówią "zanim gruby schudnie to chudy umrze" - a Oponeo ma jeszcze w kasie prawie 8 mln zł co przy rozsądnym gospodarowaniu wystarczy mu na półtora do dwóch lat finansowania rozwoju. Jeśli natomiast ten czas zmarnuje, to zrobi się nieciekawie, ponieważ bez pieniędzy z zewnątrz będzie trudno. A sytuacja się zmieniła: spółki internetowe już nie są sexy, awersja do ryzyka znacznie wzrosła, debiuty i nowe emisje rzadko kiedy się udają, a prawdziwego "venture capitalu" to chwilowo na tego rodzaju marketingowe przedsięwzięcia nie ma.
Przechodząc do wyników: o tym że sprzedaż siadła widzimy z dużego wzrostu zapasów. Widać spodziewali się znacznie większej sprzedaży. Niestety, jednocześnie wzrosły też należności i tutaj zapala mi się żółta lampka: skąd firma detaliczna ma należności? Dobra, jakieś może mieć czekając na bieżące wpłaty z kart kredytowych, ale wzrost z 4 mln na ponad 11 mln trzeba jakoś wyjaśnić. Nie chcę tutaj formułować podejrzeń, że te pieniądze nie wpłyną, bo ktoś zrobił "sztuczne przychody" jakąś fakturą, za którą nie poszedł towar (czysta teoria, tylko jedna z możliwości, bez żadnych podstaw i przesłanek, może oprócz tego że spore ujemne przepływy operacyjne nie potwierdzają wykazanego zysku). Równie sporo, bo o ponad 12 mln wzrosły zobowiązania. Czyli nie płacą za towar, który wzięli. Ogólnie kierunek rozwoju sytuacji w bilansie nie podoba mi się. Wyjaśnień w raporcie nie znalazłem, chętnych namawiam do korespondencji ze spółką.
Wynik finansowy łatwo zanalizować, widać go jak na dłoni: nieco większa sprzedaż, sporo mniejsza marża. Nie wiem jak z cenami, czy je obniżali, czy też dostawcy je podnieśli, czy może sprzedali coś po kosztach żeby nabić przychodów. Czyste domysły. Spółka pozostaje mała, bo koszty ogólnego zarządu są naprawdę skromne. Koszty sprzedaży oczywiście chciałbym znać, nie wiem co tam jest księgowane, spółka wyjaśnia że wzrost bierze się z uruchomienia zespołu obsługującego rynek niemiecki. Zysku nie ma, czyli jest "czerwone zero". Wielki zawód dla liczących na sukces firmy, ale on ciągle może przyjść. W tej spółce podoba mi się, że jest uparta i ma drive na sukces, przy jednoczesnym trzymaniu się jednego biznesu. Szansa powodzenia cały czas jest duża, natomiast nadal twierdzę, że akcje są za drogie względem wartości wewnętrznej spółki.
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2009 10:37:22
WatchDog-BARDZO dobre spostrzeżenia, zdecydowanie muszę Cię pochwalić.Mnie również zastanowiło skąd wzięły się aż takie należności w spółce e-commerce...Z tego co pamiętam z prospektu emisyjnego,to rotacja należności od klientów była wyjątkowo krótka-nawet zaledwie kilkudniowa,więc dla mnie jest to największa zagadka tego raportu... Jeszcze-to moje głośne myślenie-bierze się to stąd,że Spółka zajęła się eksportem opon,import ponoć został zawieszony do czasu ustabiliozowania euro".Skoro Spólce zostało -jak piszesz-już tylko 8mln zł,to w takim razie wypłata dywidendy nawet nie powinna być rozważana,to w obecnych warunkach byłoby wręcz skrajną nieodpowiedzialnością...!!!Dywidendę można rozważać,kiedy zacznie się znaczące ożywienie gospodarcze,wcześniej -to zbyt niebezpieczne pozbywanie się kapitału...!
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2009 11:54:44
z cześcia Waszych uwag się zgadzam z cześcia nie,co do np WD to mam wrażenie ze on jednak jest ogólnie pesymsita co do tej spółki, ostaram sie w ciagu kilku dni napsiać co myśle szerzej i z czym sie zgadam a z czym nie.. teraz krótko mnie te wyniki specjalnie nie rozczaroway, tak naprawde prawde Wam pokażą wyniki za II kwartał, ja jestem optymista co do OPONEO. moje zaangazówanie w oponeo zmienia sie cały czas raz w gore raz w dół, podobnie jak w innych spółkach, dzisiaj akurat poszło w góre w Oponeo. i tym na razie zakończe swoją wypowiedż..
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2009 11:55:47
zachowanie kursu dzisiaj i w ciągu kilku dni da każdemu pewne wskazówki
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2009 16:44:09
magnat napisał(a):jezeli będzie teraz kolejna faza wzrostów to oponeo będzie jednym z liderów. w optymistycznym scenariuszu zakłądam wzrost w okolice 13 zł..
Tak napisałeś 24 kwietnia,a wczoraj po raporcie wysłałeś parę uśmiechów i napisałeś ,że może Oponeo zleci 30%...Czyżby to oznaczało,że na forum zachwalałeś Spółkę pisząc o wzrostach akcji nawet do 13zł,a później sprzedawałeś akcje...?W każdym razie można odnieść takie wrażenie z tych postów...Pytam,bo sam kiedyś zarzucałeś mi rzekome"naganianie",chociaż ja wypowiadam się o wadach i zaletach Spółki pod względem fundamentalnym,ewentualnie mówię czasami jak to wygląda pod względem technicznym-dziś np.złamanie 2-miesięcznego trendu wzrostowego i nowym sygnale sprzedaży na MACD na wykresie dziennym...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.