0 Dołączył: 2011-10-31 Wpisów: 65
Wysłane:
1 sierpnia 2015 13:17:47
przy kursie: 70,59 zł
Pochi napisał(a):Jeśli mnie pamięć nie myli to w wywiadach padały dwa stwierdzenia: trailer ma pokazać czym dokładnie będzie Industrial oraz zdradzając prawdziwy tytuł gry, gracze powinni widzieć co to będzie za gra. Czym dokładnie będzie Industrial - ogólnik ogólników. Dla jednych odpowiedzią będzie - grą RPG, dla innych gra w klimacie Arcanum, a dla kolejnych nic z tego co wymieniłem. Jedyne co pewne to przeszłość czyli, trailery 11B nic nie mówią. @Analizuj nie wiem po co cytowałeś mój post, ale fajnie, dzięki :)
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
3 sierpnia 2015 07:59:21
przy kursie: 70,59 zł
rockq napisał(a):baks napisał(a):Przy tak długiej sprzedaży to sukces oby tak częściej... Ale te miesiące na rynku chyba zaczynają dawać się grze we znaki. Mam wrażenie, że jest to pierwsza wyprzedaż na której widać pewne "zmęczenie materiałem" wśród kupujących. Na wcześniejszych wyprzedażach gra szła niemal z miejsca na szczyty listy bestselerów, i pod względem wielkość generowanych przychodów przynajmniej na chwilę była w stanie pokonać Counter-Strike. Na tej wyprzedaży, jak na razie, nie udało jej się tego dokonać, a od Counter-Strike oddziela nas 10 pozycji. Zobaczymy jaki będzie szczyt liczby graczy w niedzielę wieczorem, to da nam pewien punkt odniesienia w stosunku do wcześniejszych wyprzedaży. Moje obserwacje z czwartku i piątku zostały niestety potwierdzone wskazaniami liczby grających. Mimo 50% zniżki, ta wyprzedaż TWoM jest najmniej udaną wyprzedażą w dotychczasowym cyklu życia produktu. Czas pokaże, czy to tylko wakacyjna słabość, czy może już objaw nasycenia rynku grą. Dla mnie potwierdzeniem tego drugiego wariantu byłoby choćby chwilowe osunięcie się gry w okolice 300 pozycji na liście bestsellerów Steam.
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
3 sierpnia 2015 09:28:34
przy kursie: 72,50 zł
Naprawdę duży skok wartości App Worth na sensor tower. Wczoraj, przed zmianą z tego co pamiętam $4,025 mln, a dziś $4,165. Mamy więc wzrost, aż o $140 tys., w porównaniu do poprzedniego wzrostu o ok. $75 tys. To chyba ostateczny dowód, że teoria o malejących przyrostach tej wartości w przypadku TWOM jest błędna. Przyrosty, co oczywiste, największe były w okresie premiery i najwyższej sprzedaży, ale jak widać nie jest tak, że będą one już tylko maleć.
PS. Tak się teraz zastanawiam... Na 100% na koniec sierpnia wartość App Worth będzie większa niż na koniec lipca. To by oznaczało, że sensor tower musiałby pokazać większy przychód za sierpień niż za lipiec, co przy obecnej sprzedaży jest zupełnie nierealne. Dlatego wydaje mi się, że pierwszy przychód jest obliczany jako znacznie większy procent App Worth niż kolejne. Inaczej to by nie miało żadnego sensu.
Edytowany: 3 sierpnia 2015 09:35
|
|
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 09:35:29
@lelo-pakero
W niedzielę było $4,098,480, dziś $4,164,930, czyli zmiana o jakieś $66k. Szkoda że jeszcze nie ma zaktualizowanej informacji o sprzedaży w lipcu.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
3 sierpnia 2015 09:44:50
lelo-pakero napisał(a):Naprawdę duży skok wartości App Worth na sensor tower. Wczoraj, przed zmianą z tego co pamiętam $4,025 mln, a dziś $4,165. Skoczyła sprzedaż TWOM w weekend, raz że poszło w rankingach w górę, dwa że zapewne w weekendy sprzedaż jest po prostu wyższa. Co do samej wartości wskaźnika appworth, być może algorytm jest skomplikowany i dla rożnych typów gier/programów błędnie pokazuje tę samą wartość pomimo różnych przychodów w danym miesiącu, co nie znaczy, że nie da się oszacować sprzedaży z dokładnością do 30%. Przypomnijcie sobie wpisy z początku roku, gdzie była szacowana tu na forum sprzedaż TWOM dla PC w tym roku i niektórzy oczekiwali powtórzenia wyniku z 2014 w 2015, a niektórzy już po 3ch kwartałach - grają w totka ? Nie sprzedaż gier wykazuje pewną powtarzalność i najwyraźniej nie jest to żadna czarna magia, a już szczególnie jak ma się dostęp do selektywnej próbki danych.
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 13:09:29
Z forum inwestorskiego: Admin Dzień dobry. 11 bit studios będzie obecne na targach PAX w Seattle pod koniec sierpnia. Będziemy tam mieli własne stoisko. Będziemy też obecni na stoisku Deep Silver (część grupy Koch). Nie jedziemy za ocean, żeby robić "sztuczny tłok" lub na wycieczkę. Niestety, na obecnym etapie nie możemy ujawniać żadnych szczegółów. Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości. Pozdrawiamy.Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że zapowiedzą nowy produkt związany z TWOM, bo na pewno nie Industriala. Czekam z niecierpliwością  .
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 14:07:49
I jeszcze jedna nowinka z forum inwestorskiego. Wygląda na to, że 11 Bit już od miesięcy otrzymuje od KOCHa zaliczki na poczet tego projektu, i są one ujęte w raportach. A.E. napisał(a): Mam pytanie odnośnie Państwa listopadowej umowy z Koch Media GmbH. Wiem że nie możecie Państwo udzielać informacji o szczegółach tej umowy, więc nie będę o nie pytał. Interesuje mnie jedynie to, czy z tytułu tej umowy spółka wykazała już jakikolwiek przychód w raporcie za IV kwartał 2014 i/lub raporcie za I kwartał 2015? Czy może go wykazać w nadchodzącym raporcie za II kwartał 2015 roku?
admin napisał(a): Dzień dobry Przychody z umowy z Koch Media GmbH są księgowane na bieżąco w wynikach kolejnych kwartałów. Nie są to jednak kwoty, które miały większe znaczenia dla naszych wyników za IV kwartał ub.r. czy też dwa pierwsze kwartały tego roku. Pozdrawiamy.
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 20:33:30
rockq napisał(a):Ja obstawiałem listopad jako termin premiery, ale teraz mam nadzieję że jednak postarają się ją zrobić nieco szybciej. 10 listopada wchodzi na rynek nowy Fallout, więc dobrze by było by konsolowa wersja nie weszła na kurs kolizyjny z tym kolosem. Ja też obstawiałem kiedyś listopad, ale teraz myślę, że najbardziej prawdopodobny jest październik. Powiedzieli, że z kampanią Industriala ruszą jak opadnie kurz po tym nowym projekcie, a wcześniej wspominali, że może być to późną jesienią. Jeżeli te terminy miałby być dotrzymane to widzę to tak: Premiera nowego projektu TWOM - październik, zwiastun Industrial - grudzień. Z tego wychodziłoby, że wersja na Iphony we wrześniu.
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 21:22:57
lelo-pakero napisał(a): Odpowiedzieli wyraźnie, że są to mało znaczące kwoty. Ton wypowiedzi identyczny jak odnośnie przychodów ze Sapcecom, więc można przyjąć, że to jakieś "drobniaki".
Nie napisali że są to mało znaczące kwoty, a już na pewno że to jakieś „drobniaki”. Z odpowiedzi wynika jedynie, że nie były to kwoty mające duży wpływ na wyniki. Budżet tego projektu wynosi ponad 1,5mln zł. Jeżeli to wydawca pokrywa całe koszty jego powstania, to średnie miesięczne przychody spółki z tego tytułu mogą sięgać 150tyś złotych. Oczywiście różne etapy prac generują inne koszty (np. początek mógł być kosztowniejszy ze względu na konieczność zakupu devkitów), więc te przychody nie są równomiernie rozsmarowane na cały projekt. Procentowo te kwoty nie mają znaczącego udziału w przychodach spółki, ale na pewno nie nazwałbym ich „drobniakami”. No i przy okazji pojawia nam się też kwestia partycypacji w przychodach. Skoro wydawca wykłada pieniądze na ten projekt, to jego udział w przychodach może być znaczący. Może się nawet okazać, że 11 Bit zobaczy dodatkowe pieniądze dopiero wtedy, gdy gra sprzeda się w nakładzie gwarantującym wydawcy zwrot większości wydatków poniesionych na produkcję i promocję.
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 22:02:30
PS. Wiem że powyższym wpisem znowu trochę "czarnowidze", ale musimy zachować odrobinę ostrożności, bo warto przypomnieć sobie kiedy ta umowa była podpisana:
* Oficjalne EBI poszło 2014-11-21, czyli zaledwie tydzień po premierze gry. * Faktyczne podpisanie umowy mogło nastąpić kilka dni wcześniej. * Treść umowy zapewne była negocjowana jeszcze wcześniej, pewnie nawet przed premierą gry.
Z powyższego wynika, że umowa była negocjowana i przyklepana jeszcze z perspektywy spółki o kapitalizacji 20mln zł, a nie 160mln zł. To co dzisiaj - z perspektywy sukcesu TWoM i 160mln zł kapitalizacji - może nam się wydawać niedorzeczne, z perspektywy spółki o kapitalizacji 20mln zł mogło być bardzo dobrym biznesem.
Nie wiem co jest w tej umowie, ale historia z pudełkami skłania do ostrożności.
Edytowany: 3 sierpnia 2015 22:04
|
|
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
3 sierpnia 2015 22:45:30
rockq napisał(a):Z powyższego wynika, że umowa była negocjowana i przyklepana jeszcze z perspektywy spółki o kapitalizacji 20mln zł, a nie 160mln zł. To co dzisiaj - z perspektywy sukcesu TWoM i 160mln zł kapitalizacji - może nam się wydawać niedorzeczne, z perspektywy spółki o kapitalizacji 20mln zł mogło być bardzo dobrym biznesem. Moim zdaniem trochę demonizujesz. Chłopaki już dawno udowodnili że są profesjonalistami i mistrzami w monetyzacji produktów, więc jako tacy nie powinni się oglądać na swoją kapitalizację tylko na niewątpliwy, widoczny od razu po premierze, sukces TWoM. Nie dali powodów żeby zakładać że stało się inaczej. Po za tym, nie oszukujmy się, dobrze wiedzieli, tak jak i brać inwestorska, że kapitalizacja 20mln jest śmieszna. Przed premierą TWoM mieli w kasie chyba z 7mln zł i już spore doświadczenie/sukcesy (nawet pomijając że dla zarządu nie jest to pierwsza spółka - to przecież weterani)
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 22:49:58
Cytat:Nie napisali że są to mało znaczące kwoty, a już na pewno że to jakieś „drobniaki”. Z odpowiedzi wynika jedynie, że nie były to kwoty mające duży wpływ na wyniki. Nie. Z odpowiedzi nie wynika na pewno, że mowa jest o kwotach nie mających dużego wpływu na wyniki. Zaraz ktoś napisze, że powiedzieli o kwotach nie mających ogromnego wpływu na wynik. Powiedzieli, że kwoty te nie mają większego znaczenia dla wyniku. Wydźwięk tej wypowiedzi jest dla mnie oczywisty, ale każdy ma prawo do własnych interpretacji. Cytat:Jeżeli to wydawca pokrywa całe koszty jego powstania, to średnie miesięczne przychody spółki z tego tytułu mogą sięgać 150tyś złotych. To tylko Twoja niczym nieuprawniona spekulacja. Równie dobrze wydawca może pokrywać 50%, a może 30%. Tego nikt nie wie, bo nie znamy zapisów umowy, więc co ma na celu taka spekulacja? Przecież i tak nie dojdziemy prawdy dopóki spółka się nie wypowie. Co więcej, gdyby to było 450 tys. zł. kwartalnie, albo i więcej, to z całą pewnością nie można by mówić o przychodach "nie mających większego znaczenia", w końcu byłoby to blisko 7% przychodów za I kwartał. Cytat:Oczywiście różne etapy prac generują inne koszty (np. początek mógł być kosztowniejszy ze względu na konieczność zakupu devkitów), więc te przychody nie są równomiernie rozsmarowane na cały projekt. Najkosztowniejszy jest końcowy etap produkcji ze względu na koszt marketingu. Cytat:No i przy okazji pojawia nam się też kwestia partycypacji w przychodach. Skoro wydawca wykłada pieniądze na ten projekt, to jego udział w przychodach może być znaczący. . Może się tez okazać, że skoro wydawca wykłada "nie mające większego znaczenia" kwoty to naprawdę nie mają one większego znaczenia i jego partycypacja w przychodach będzie mało znacząca. Może się nawet okazać, że Koch/Deep Silver zobaczy dodatkowe pieniądze dopiero wtedy, gdy gra sprzeda się w nakładzie gwarantującym 11bit zwrot większości wydatków poniesionych na produkcję i promocję. Wszystko jest możliwe, wszakże nie znamy zapisów umowy. Cytat:* Oficjalne EBI poszło 2014-11-21, czyli zaledwie tydzień po premierze gry. * Faktyczne podpisanie umowy mogło nastąpić kilka dni wcześniej. Równie dobrze faktyczne podpisanie umowy mogło nastąpić kilka godzin wcześniej. Nie widzę powodu dla, którego mieliby zwlekać z oficjalnym info, aż kilka dni. Cytat:* Treść umowy zapewne była negocjowana jeszcze wcześniej, pewnie nawet przed premierą gry. Przed premierą nikt nie miał pewności co do sukcesu TWOM, więc wątpliwe żeby negocjowali konsole nie wiedząc czy w ogóle gra trafi w gusta graczy. Dużo bardziej prawdopodobne jest to, że po ogromnym sukcesie wersji na PC, siedli do rozmów z Koch na temat nowego projektu i wynegocjowali umowę, ale na własnych warunkach. W przeciwieństwie do umowy na wersję pudełkową PC, która była podpisana przed premierą. To logiczne, że gdy gra odnosi sukces sprzedażowy to producent może dyktować warunki wydawcy, bo Koch nie jest jedyny na rynku i z całą pewnością znaleźliby się chętni do wydania TWOM na konsole, po tak dużym sukcesie wersji na PC.
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 23:00:47
t0m4s napisał(a):Przed premierą TWoM mieli w kasie chyba z 7mln zł i już spore doświadczenie/sukcesy (nawet pomijając że dla zarządu nie jest to pierwsza spółka - to przecież weterani) Z tego co pamiętam, z tą kasą nie było tak różowo. Na koniec III kwartału mieli chyba tylko około 1mln zł w gotówce. To na pewno nie była wygodna poduszka finansowa jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt iż kwartalne koszty funkcjonowania spółki były w okolicach 1,5mln zł.
Edytowany: 3 sierpnia 2015 23:15
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 23:19:19
rockq napisał(a):Z tego co pamiętam, z tą kasą nie było tak różowo. Na koniec III kwartału mieli chyba tylko około 1mln zł w gotówce. Źle pamiętasz, na koniec drugiego kwartału było 7mln.
Edytowany: 3 sierpnia 2015 23:30
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
3 sierpnia 2015 23:31:25
rockq Koszty nie są tak duże jak zakładasz na WZA wprost zostało podane, że budżet projektu nie przekracza 1,5mln wraz z marketingiem. Tak więc to są koszty ze strony spółki. Inna sprawa to koszty marketingu jakie wydawca ponosi na własne ryzyko aby osiągnąć większe zyski. Myślę, że możemy trochę brać pod uwagę sytuację jak z wydaniem W3. CDR poniosło około 45mln kosztów (oficjalnie) a koszt całego projektu wyniosła około 200mln z tego 140-160 mln około 50mln USD wyłożył partner. Nie wykluczam tutaj także sporego wkładu partnerów (chyba nie tylko Deep) na przykład 1-2 mln EURO lub więcej. Z wypowiedzi Zarządu można było wywnioskować, że partner bierze koszty marketingu "tego projektu" na własny rachunek. Wynikałoby z tego, że jest ustalony konkretny procent od sprzedaży. Możliwe są także progi kwotowe tak jak mieli ustalone w CIG z Deck 13 - do jakiegoś poziomu tyle % a po przekroczeniu inny poziom procentowy. To dopingowałoby partnera do większego zaangażowania w wyższą sprzedaż. Wszystko wskazuje, że spółka w zakresie TWOM nie musi "prosić" o dobre kontrakty - ja o to jestem spokojny. Jak więc wiemy okres produkcji wyniesie około 9-10 miesięcy a marketing będzie tuż przed premierą. Więc łatwo policzyć, że koszty produkcji są poniżej 100tyś miesięcznie a spółka ma na to dość własnych środków. Konsole zostały zainicjowane prawdopodobnie na przełomie listopada i grudnia tak wyglądałoby analizując zaangażowanie grup pracowników. Oceniam, że koszt marketingu może wynieść około 0,5 mln. Na produkcję mobile jak podano wydano kilkaset tysięcy. Konsole wymagały nieco więcej pracy i lepsze tekstury ze względu na wielkość wyświetlaczy - często to są telewizory o przekątnych 42-60". Tekstury wymagają więc dużo wyższej rozdzielczości niż na tabletach. Stąd wyższe koszty produkcji. Wydaje mi się, że nie bez powodu spółka mówiła o partnerach - spodziewam się także wsparcia marketingowego ze strony MS i Sony. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 3 sierpnia 2015 23:41
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 23:40:40
t0m4s napisał(a):rockq napisał(a):Z tego co pamiętam, z tą kasą nie było tak różowo. Na koniec III kwartału mieli chyba tylko około 1mln zł w gotówce. Źle pamiętasz, na koniec drugiego kwartału było 7mln. Kapitały własne to nie gotówka. Według raportu za III kwartał, na koniec kwartału mieli 1046362,94zł w środkach pieniężnych i innych aktywach pieniężnych. @baks: Dzięki za trochę szczegółów z WZA :) Co do kosztów, to konwersja na konsole jest dużo kosztowniejsza niż w przypadku wersji mobilnych. Po pierwsze spółka musi zakupić dość drogie devkity (choć devkita dla PS4 już chyba mieli). Po drugie dochodzi certyfikacja, która też nie jest tania. Za każde odrzucenie gry w jej trakcie firma musi płacić, więc jak ktoś nie ma "szczęścia" i dobrych testerów, to ten proces może zrobić się bardzo kosztowny.
Edytowany: 3 sierpnia 2015 23:49
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 23:49:11
rockq napisał(a):Według raportu za III kwartał, na koniec kwartału mieli 1046362,94zł w środkach pieniężnych i innych aktywach pieniężnych. No tak, ale: IV. Kapitał (fundusz) zapasowy 7 700 578,49 - to na początek III kw.
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
3 sierpnia 2015 23:59:34
Jeśli ten nowy projekt to konsole, to Deep Silver na 100% zostanie wydawca wersji pudełkowej. Jeśli chodzi o dystrybucje cyfrową, to albo spółka wyda sama albo również z Kochem. Nie znamy dobrze rynku konsol - być może tam istotne są działania marketingowe poprzez kanały, które taki wydawca jak Koch ma odpowiednio rozpracowane. Inne spółki jak CDRED czy CIG również wydawały swoje gry na konsole przy pomocy zewnętrznych wydawców.
Nie sądzę aby ani po ani przed premierą TWoMa spółka i Deep Silver nie były świadome potencjału gry. Nie oczekiwałbym w przypadku tej nowej umowy niekorzystnych dla spółki warunków. Deep Silver był wydawcą pudełek PC i po świetnej premierze dogadali się, że warto zrobić wersje konsolową i kontynuować dalej współpracę.
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2015 00:32:02
t0m4s napisał(a):rockq napisał(a):Według raportu za III kwartał, na koniec kwartału mieli 1046362,94zł w środkach pieniężnych i innych aktywach pieniężnych. No tak, ale: IV. Kapitał (fundusz) zapasowy 7 700 578,49 - to na początek III kw. Ten kapitał widnieje w aktywach głównie pod postacią zapasów i aktywów trwałych. Gotówki naprawdę mieli tylko około 1mln zł. W I, II i III kwartale rezerwy gotówkowe topniały im w bardzo szybkim tempie. Podejrzewam że dla starszych akcjonariuszy lektura raportów spółki w tym okresie nie była najprzyjemniejszym zajęciem.
Edytowany: 4 sierpnia 2015 00:37
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2015 05:19:48
No to mamy niezłą zagwozdkę. Sensor Tower ( sensortower.com/ios/us/11-bit-...) właśnie podał dane dla lipcowej sprzedaży, i dla TWoM mamy dziwną sytuację. System raportuje $120K globalnego przychodu brutto, przy 22k pobranych kopiach gry. Przyznam się szczerze, że na Sensor Tower nie spotkałem się jeszcze z tak rozjechanymi danymi dla płatnej aplikacji na iOSie. Przy analizie porównawczej we wszystkich grach liczba pobranych kopii * cena kopii w przybliżeniu równały się przychodom, a tu mamy taki rozjazd. Zastanawiam się co jest tego przyczyną. Przychodzi mi do głowy kilka powodów: * Na różnych rynkach gra była w okresie promocyjnym sprzedawana w różnych cenach. * 11 Bit rozdał znaczącą liczbę darmowych kopii gry dziennikarzom, blogerom, youtuberom, etc. * Odczyty zaburza popularność gry na całym świecie, a nie tylko na głównych rynkach. * W lipcu pojawiły się dwie nowsze wersje gry, może to ściąganie tych aktualizacji zaburzyło liczbę pobrań? Don’t Starve, który miał premierę tydzień przed TWoM i również jest dostępny tylko na tabletach, pokazuje $140k przychodu i 29k pobranych kopii. Przy cenie $4.99 ta gra zajmowała w rankingach grossing wyższe pozycje niż TWoM i zgromadziła ponad 3 razy więcej ocen niż TWoM. Porównanie z tym tytułem podpowiada, że $120k przychodu brutto dla TWoM jest prawdopodobną kwotą. Zakładając że $120k jest w miarę poprawną wartością, proporcja lipcowego przychodu do Estimated App Worth z 1 sierpnia wynosi: $120k / $4,024,240 = 2,98% Czyli pokrywa się to z wartościami które zaobserwowałem dla innych gier. Z niedzieli na poniedziałek przyrost Estimated App Worth wyniósł $66k, co przy proporcji 2,98% przekładałoby się na około $2k dziennego przychodu, czyli około $60k miesięcznego przychodu z gry. To są oczywiście przychody brutto. Po przeliczeniu na czysty przychód dla spółki otrzymujemy następujące wartości: Przychód za lipiec: $120k * 55% * 3,8zł = 250tyś zł Przychód dzienny: $2k * 55% * 3,8zł = 4180 zł Przychód miesięczny: $60k * 55% * 3,8zł = 125tyś zł Do tego można dodać jakieś 30% przychodu z wersji na Androida. PS. Jeżeli za te odchylenia we wskazaniach faktycznie odpowiadają różnice w cenach podczas premiery, i/lub duża liczba darmowych kopii gry rozdanych przez 11 Bit, to wskazania za sierpień powinny być już względnie proporcjonalne.
Edytowany: 4 sierpnia 2015 05:26
|
|