majama napisał(a):Czyżby to juz?
PKP Cargo ładnie zyskało na debiucie, debiut Twittera dał zarobic 70% (spółka która nigdy dotąd nie zarobiła). Szaleństwo trwa, więc chyba nalezy sie spodziewac jazdy saneczkowej Świętego Mikołaja.
Ta ekscytacja Twitter'em wreszcie dodała brakującej partii paliwa do solidniejszej korekty na świecie. Nic tak nie sprzyja korekcie, jak samozadowolenie inwestorów i pewność dalszych wzrostów, a to ostatnio jest wyraźnie widoczne.
Już w zeszłym tygodniu do czasowego punktu (89/90 sesji od dna z czerwca), doszedł ciekawy squaring na brytyjskim FTSE100, to 895 stopni obrotu koła Gann'a w metodzie Square of 9 w czasie ponad 89 dni (squaring 1:10 jest równorzędny 1:1).Czekałem na jego potwierdzenie, które wczoraj dostałem, dlatego mogę to już bez obaw napisać.
U mnie wygląda to na zwykły powrót do okolic 200 sesyjnej średniej SMA, która w tej chwili zbliża się do sierpniowo/wrześniowych dołków na indeksach takich, jak CAC40 czy DAX, czy Nasdaq100. Dla brytyjskiego FTSE100 byłby to raczej rejon czerwcowego, a nie wrześniowego dołka.
Kiedy to dno?
Czasowo mam 2 ciekawe strefy - pierwsza to okolice Thanksgiving'u w USA (21.11 - uwaga: dzień Thanksgiving jest wolny w USA), a więc bardzo niewiele czasu. Ta pierwsza strefa wynika m.in. z 261 tygodnia od dna bessy z lat 2008/09 na Nasdaq'u100 (21.11.08).
Jeśli w grze jest ten wariant, to znaczy, że zobaczymy krótki, ale naprawdę ostry spadek, któremu przed dnem powinna towarzyszyć jakś "brzydka" wiadomość, napędzająca solidnego stracha publiczności. Ten wariant mimo wszystko uważam dziś za mniej prawdopodobny, ale rozwój sytuacji moze to zmienić.
Wariant drugi, to wolniejsze spadki do okolic Św. Mikołaja, może parę dni po, gdzie również zbiega się wiele czasowych zależności na poziomie tygodniowym.
Cokolwiek to będzie, wymowa zależności widocznych na szczytach + zbagatelizowanie przez rynki punktów czasowych z sierpnia/września (233 i 236 tydzień od dna z 2009 r.) nie pozwalają oczekiwac niczego więcej niż jedynie korekty. Na odwrócenie trendu nadal za wcześnie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)