Czas na podsumowanie tygodniowe portfela. Tydzień ten nie był zbyt dobry dla mojego portfela aczkolwiek odnotowuję konsekwentnie stan na dzień dzisiejszy.
HELIO(55,87%)
= -5,21%BOMI(27,48%)
= -4,55%GOTÓWKA (16,55%)
BIEŻĄCA WARTOŚĆ PORTFELA = -3,88%OD POCZĄTKU INWESTYCJI = -6,80%Zwiększyłem udział Helio i wynosi on obecnie ponad połowę stanu portfela. A wszystko za sprawą dobrych wiadomości jakie napłynęły w piątek pod konic sesji.
"...Helio, producent bakalii, spodziewa się, że w roku obrotowym 2010/11 wartość jego sprzedaży będzie nieco wyższa niż w rok wcześniej, kiedy wyniosła 80,7 mln zł. Zysk netto powinien być zbliżony do zanotowanego po III kwartałach, czyli do ok. 3 mln zł. Spółka może wypłacić dywidendę. W roku obrotowym 2011/12 Helio oczekuje 20-proc. wzrostu przychodów i powrotu do ubiegłorocznych wyników finansowych.
Myślę ze to dobra wiadomość i spółka co najgorsze ma już za sobą. Teraz może być już tylko lepiej. Ponadto prezes poinformował w wywiadzie :
"Decyzja zapadnie dopiero po zakończeniu roku obrotowego i ostatecznym wyliczeniu wyników finansowych, ale jeśli zysk netto będzie na poziomie ok. 3 mln zł, to raczej będzie ona pozytywna. Możliwe, że do akcjonariuszy trafi wówczas połowa zysku"
Czyżby z zysku wypracowanego w 2011/12 trafiła pierwsza w historii dywidenda ?
Jestem pozytywnie nastawiony mimo straty na tej inwestycji. Mam nadzieję że to koniec spadków na tej spółce i z zaciekawieniem oczekuję poniedziałkowych notowań.