krewa napisał(a):ok, jeżeli maj 2009 nie załapał się w Twój rozważany okres - można i w ten sposób. ale dlaczego ignorujesz szczyt z 2009 roku, który przypadł wcale nie na wrzesień?
definicja, która Ty przytoczyłeś, pasuje również do mojej oceny - wtedy ciągniemy z knota świeczki z 15 maja przez 3-4 sierpnia i ta linia oprze się również na górnym knocie świeczki, którą Ty uznałeś za szczyt.
Wczytaj się dobrze w definicję, którą napisałem. Linia musi przebiegać od najwyższego szczytu do NAJNIŻSZEGO szczytu POPRZEDZAJĄCEGO NAJNIŻSZY dołek, tak aby linia NIE PRZECINAŁA wykresu cen pomiędzy dwoma szczytami.
Szczyt z 15-go maja to była kulminacja średnioterminowego trendu wzrostowego, którego linię wyznaczyły dołki 5 lutego 2009 i 20 marca 2009. Ten trend załamał się w połowie sierpnia 2009 r. Zanim to nastąpiło można zauważyć dwa trendy: spadkowy i boczny. Były one krótsze od opisywanego wzrostowego.
20-go sierpnia kurs spadł poniżej linii trendu wzrostowego, a 21-go sierpnia poniżej linii trendu bocznego. Później kurs przez jakiś czas opierał się na poziomie 0,80 pln i od 20-go września zdecydowanie wszedł w trend spadkowy.
Z powodów o których napisałem wyżej za szczyty trendu spadkowego uważam 0,93 pln z 8-go września 2009 i 0,59 pln z 21-go stycznia 2010.
Trend się jeszcze nie odwrócił, ale póki co przełamana została zdecydowanie linia trendu spadkowego. Teraz pora na przetestowanie poziomu 0,59 pln. Jeżeli zostanie przebity, to można będzie mówić o zmianie trendu.
Na to liczę chyba nie tylko ja.