0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
18 marca 2011 10:20:59
LMGIFY www.amibroker.com/guide/h_aler...Osobiscie nie gram na DT wiec sie tym nie zajmowalem Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
0 Dołączył: 2009-05-07 Wpisów: 127
Wysłane:
18 marca 2011 16:57:20
Zielarz: dziękuję za linka.
Pytanie jeszcze jedno odnośnie bazy danych. Otóż jakiś czas temu nagle amibroker przestał mi wyświetlać starsze dane dla FW20 i Wig20 (wielkość bazy mam ustaloną tak, aby pozwalała zachować kilka lat wstecz).
Wcześniej bez problemu wykresy dzienne pokazywały sporą historię. Obecnie kończa się październiku 2010...
Korzystam z pluginu statici z dibre.
Czy mogę jakoś wyczyścić dane konkretnego symbolu (np. ręczna kasacja plików) i wymusić ich zaciągnięcie? Czy też mogę przykładowo zaimporotować dane historyczne z plików udostępnianych przez BZ WBK i na bieżąco uzupełniać je danymi ze statici?
|
0 Dołączył: 2010-12-30 Wpisów: 45
Wysłane:
21 marca 2011 13:03:25
Witam, mam problem z AmiBrokerem, a mianowicie podczas pobierania danych - podczas przeglądania wykresów świecowych na bieżąco czasami pojawia się pod/nad ostanią świeczką długa noga sięgająca praktycznie do dna okna. Ceny w ciągu dna jednak nie osiągają takich maksimów ani minimów. Można coś z tym zrobić?
|
Wysłane:
31 marca 2011 15:12:36
juru_piotr: być może nastąpiła przerwa w połączeniu/przesyłaniu danych. Mi takie mega wąsy na świeczkach dziennych tworzą się, gdy laptop przechodzi z wifi na play mobile i w drugą stronę. Recepta u mnie - zamknąć i otworzyć na nowo amibrokera, problem znika.
|
Wysłane:
31 marca 2011 18:08:14
Chmm, dzięki. Przeszedłem właśnie do DM BZ WBK i ten problem zniknął - chyba właśnie było to związane z dostawcą danych (tutaj BRe Brokers) :)
|
0 Dołączył: 2011-04-01 Wpisów: 3
Wysłane:
2 kwietnia 2011 00:01:56
Witam. Dopiero rozpoczyna przygodę z Ami i oczywiście od razu napotykam na pewne problemy. Mianowicie po chwili korzystania z programu zakres danych historycznych nagle się skraca, na jednej spółce do kilka miesięcy, na innej do kilkunastu. Nie mogę sobie z tym poradzić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
|
Wysłane:
2 kwietnia 2011 11:11:29
Może przełączas się na dane w trybie godzinowym (CTRL + 0) lub dziennym (CTRL + D) - im bardziej szczegółowo tym mniejszy zakres danych historycznych - przynajmniej tak jest u mnie.
|
Wysłane:
2 kwietnia 2011 15:39:33
Niestety nie chodzi szczegółowość danych. Mam cały czas włączone dzienne, ale na Petrolu mam od 2010-11-24 podobnie jest na Wig20, a na przykład na Kghm od 1997. Nie mam pojęcia o co chodzi. Dodam, że rachunek maklerski mam w Bre Banku.
|
Wysłane:
2 kwietnia 2011 16:02:05
W takim razie zadzwoń do nich i zapytaj dlaczego nie otrzymujesz pelnych danych - powinienes otrzymac cala historie waloru.
|
Wysłane:
2 kwietnia 2011 16:35:46
Wydaje mi sie, ze znalazlem sposob (czesciowy) jak rozwiazac ten problem. Mianowicie, musisz kliknąć "File", nastepnie "Database Settings..." i w polu przy "Number of bars[..]" wpisac maksimum - u mnie to jest "500 000", jako kolejny krok kliknąć nizej przycisk "Configure" i w oknie, ktore sie pojawi, w polu opisanym "EOD history length[..]" wpisac maxa - u mnie to jest "10". Napisalem, ze jest to czesciowe rozwiazanie problemu poniewaz koncowo mozesz uzyskac dostep do co najwyzej 10 lat. Po wiecej informacji - co, jak i dlaczego musisz juz dzwonic do swojego brokera - o ile udziela wsparca dla AmiBrokera.
|
Wysłane:
3 kwietnia 2011 22:59:35
Dzięki, sposób częściowy działa. Ale chyba i tak zadzwonie do brokera. Pozdrawiam i życzę powodzenia !
|
0 Dołączył: 2011-05-02 Wpisów: 1
Wysłane:
2 maja 2011 19:04:48
Witam, Mam prośbę do osób znających Amibrokera oraz inne programy do analizy technicznej. Poszukuję programu do którego, przynajmniej raz w tygodniu będą mógl zauplodować notowania funduszy inwestycyjnych dostępnych do bezprowizyjnego zakupu na platformie mbanku: www.mbank.pl/indywidualny/inwe...Coś podobnego jest dostępne tutaj. www.bankier.pl/inwestowanie/fu...i tutaj www.analizaportfelowa.pl/Funds...W dwóch zdaniach, zależy mi programie do analizy technicznej, do którego móglbym uplodować notowania funduszy inwestycyjnych, następnie chciałbym, aby program do analizy technicznej informował mnie o pojawieniu się sygnału kupna w oparciu o zdefiniowane dość proste kryteria. Z góry dziekuję za polecenie programu, który wyjdzie na przeciw moim oczekiwaniom. Robert
|
Wysłane:
17 maja 2011 00:40:34
A ja mam pytanie do programersów. Odnośnie gmma (gruppy multiple moving averages), tak wygląda standardowy kod: Kod:SetChartOptions(0, chartShowArrows | chartShowDates);
FastMAColor = ParamColor("Fast Group MA Color", colorGreen); SlowMAColor = ParamColor("Slow Group MA Color", colorRed);
Plot(EMA(C, 3), _DEFAULT_NAME(), FastMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 5), _DEFAULT_NAME(), FastMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 8), _DEFAULT_NAME(), FastMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 10), _DEFAULT_NAME(), FastMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 12), _DEFAULT_NAME(), FastMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 15), _DEFAULT_NAME(), FastMAColor, styleLine);
Plot(EMA(C, 30), _DEFAULT_NAME(), SlowMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 35), _DEFAULT_NAME(), SlowMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 40), _DEFAULT_NAME(), SlowMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 45), _DEFAULT_NAME(), SlowMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 50), _DEFAULT_NAME(), SlowMAColor, styleLine); Plot(EMA(C, 60), _DEFAULT_NAME(), SlowMAColor, styleLine); Czy można go przerobić, aby w momencie przeplatania się danej wstęgi średnich zmieniała ona kolor? Wiem, że jest to możliwe w metatraderze.
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
17 maja 2011 09:31:37
Da sie tak zrobic, nie siedzie teraz przy Ami ale trzeba zastosowac IIF i zdefiniowac kolor ktory jest wektorem, przykladowo (z glowy) zmiennyKolor = IIF(costam1>costam2,colorRed,colorGreen); IIF mozna tez oczywiscie zagniezdzac. Bardzo fajne efekty mozna tez osiagnac stosujac plotOHLC. Wstegi te sprawy. Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
17 maja 2011 11:57:23
Akurat taki przykład jest w helpie do Ami
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
17 czerwca 2011 10:08:37
witam bardziej doswiadczonych amimaniakow ;) chcialbym pare rzeczy przetestowac w ami, ale niestety jestes dosc zielony jesli chodzi o afl; mam problem, ktorego nie udalo mi sie rozpracowac, ani znalezc na sieci: Dodanie opisu warunkow rynkowych panujacych podczas zawierania transakcji, do wynikow transakcji w backtesterze
Z tego co znalazlem, ami jest calkiem elastyczny jesli chodzi o podawanie wynikow z transakcji w testach, w szczegolnosci mozna wykorzystac obiekt GetBacktesterObject a pozniej obiekt Trade by za pomoca metody AddCustomMetric dodac miare, do kazdej transakcji albo do ich sumy, natomiast do owej metody widze ze mozna dopiac kombinacje zdefiniowanych juz miar transakcji; ja zas w to miejsce chcialbym podciac wybrany wskaznik rynkowy, chocby MACD ponizej przyklad (kompilacja paru zrodel, w tym internetu i manuala ami) Cytat: SetCustomBacktestProc(""); /* Now custom-backtest procedure follows */ if( Status("action") == actionPortfolio ) { bo = GetBacktesterObject(); bo.Backtest(1); // run default backtest procedure SumProfitPerRisk = 0; NumTrades = 0; // iterate through closed trades first for( trade = bo.GetFirstTrade(); trade; trade = bo.GetNextTrade() ) { NumTrades++; // wskaznik[numtrades]=Ref(MACD(),0); trade.AddCustomMetric("wynik na sesje", trade.Score()/trade.barsintrade());
_TRACE(NumToStr(NumTrades)); _TRACE(NumToStr(MACD())); // _TRACE(NumToStr(wskaznik[numtrades]));
} bo.ListTrades(); }
probuje tez wyrzucic MACD do debuggera, razem z nr transakcji, ale zwracana wartosc MACD to zawsze 0. Podejrzewam, ze nieumiejetnie podpialem wartosc wskaznika MACD. Takie podpiecie, MACD i innych wskaznikow, ulatwiloby bardziej zrozumienie, kiedy dany typ transakcji dziala a kiedy nie; z gory dziekuje
|
0 Dołączył: 2012-02-25 Wpisów: 4
Wysłane:
25 lutego 2012 23:17:47
Jest możliwość w Ami zrobienia takiego wskaźniczka, żeby przy jego obliczaniu brał cały czas close jednego waloru? np. close aktualnie wybranego waloru/closeWIG20, gdzie zmiana waloru zmieni mi tylko licznik? Nie szukam jakiegoś gotowca tylko naprowadzenia na rozwiazanie
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 lutego 2012 00:19:48
Obce dane pobiera się komendą foreign Np taka instrukcja: x=Foreign("WIG20","close") spowoduje przypisanie do wektora x wartości close wig20 i odwołując się potem wszędzie do x, będziesz odwoływał się do close WIG20
|
0 Dołączył: 2012-02-25 Wpisów: 4
Wysłane:
26 lutego 2012 00:53:24
Dzięki wielkie. Śmiga aż miło :)
|
0 Dołączył: 2011-11-27 Wpisów: 15
Wysłane:
15 czerwca 2012 22:41:52
Witam po godzinach szukania odpowiedniego AFL w koncu na niego trafilem. Ale jego podstawowa funkcja nie dziala jak nalezy! Wydaje mi sie ze to jakis prosty problem... Otoz, podany wskaznik na podstawie metod Hursta, cyklow i niezlej wyzszej matematyki przewiduje dalszy bieg ceny. Jesli punkt wyjscia (rozpoczecia projekcji) ustawie wczesniej niz dzien dzisiejszy, projekcja wystepuje i oczywiscie liczy w przod, ale za kazdym razem dochodzi do dnia dzisiejszego. Nie chce wyjsc dalej, na prawo, co przeciez jest potrzebne. Wskaznik napotyka jakby niewidzialna sciane. Jednak inne wskazniki wygladajace w przod dzialaja swietnie, nie napotykajac problemu! BTW AFL byl testowany i dziala u tworcy i userow. Zalaczam screenshota zeby lepiej pokazac problem. (Wykres na bialym tle to wlasnie ten wskaznik, widac ze zatrzymuje sie na ostatnim dniu (ostatnia biala swieczka) , gdzie na innym wykresie projekcja w przod dziala ) www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2...Jest to wina jakichs ustawien w oknie ? No a moze jednak myslicie ze kodu? Jesli ktos bedzie chcial pomoc to moge wyslac na PW lub wstawic tu, jest duzo tych linijek wiec nie bede sypal teraz.
Edytowany: 15 czerwca 2012 22:42
|