PARTNER SERWISU
fexkgsuo
5 6 7 8 9

Moderacja optymalna

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 10 stycznia 2011 22:45:34
Nie mówię, że nie jest. Chodzi mi o to, żeby nie posunąć się za daleko, bo dobra droga ku temu.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 13 stycznia 2011 02:21:05
Nie śledziłem wątku z braku czasu. Dzisiaj jednak nadrobiłem zaległości i nie wierzę w to co przeczytałem.

Jako, że nie zająłem jeszcze stanowiska, chciałem przedstawić swoje zdanie na wybrane zagadnienia. Ok, let's go.

1. Taurus, płatne forum to bardzo złe rozwiązanie. Nie chodzi o kasę, ale o aktywność userów, która by ucierpiała. Zajrzyj na Strefę Inwestorów (płatny serwis włącznie z forum). Wątki są tam nie podbijane od tygodni...

2. Snake postanowił się publicznie podpalić. Nie rozumiem, bo wymienione absurdy nie są dla mnie absurdalne, ale akceptuję Angel

3. Nie do końca zgadzam się z Dapim w sprawie bezwzględnego kasowania postów. Chociaż rozumiem, że można odbierać niektórą działalność userów, jako przejaw braku szacunku. Skłaniam się jednak w stronę Płynącego i sądzę, że moderatorzy powinni być ludzcy, a niesforni użytkownicy edukowani, bo forum jest dla ludzi. Sam mam rezerwy dobrej woli i tracę cierpliwość dopiero po jakimś czasie Angel

Nie rozumiem ogólnej nagonki na moderatorów, która powraca od czasu do czasu. Na forum parkietu potrafią natrzaskać 10 stron dziennie po 15 postów na stronę. Chcecie szamba?

4. Co do naganiania, sądzę, że najprymitywniejsze formy znane z innych portali wypadają bez mrugnięcia oka. Perfidna i wyrafinowana działalność jest trudna do wykrycia i na tym bym się nie skupiał. Podobnie jak GPW dopuszcza do IPO takich spółek jak Infinity. To od inwestorów zależy czy postępują rozważnie czy nie. Nacisk powinno się postawić na edukację.

Natomiast całe zamieszanie z Disco jest dość śmieszne. Cenię sobie jego działalność na forum i chętnie czytam jego wpisy na "dnie bessy" czy "bankructwie Europy" - kolejny kultowy wątek. Wątki spółkowe mniej chętnie, przyznaję, ale to powinna być osobista decyzja każdego forumowicza. Tak więc moim zdaniem jego nieobecność jest bardziej szkodliwa niż obecność Angel

5. Muszę także stanąć w obronie WD. Czy on gdzieś wspomniał, że oferuje maszynkę do robienia pieniąchów, mamiąc abonenta i po kryjomu wyciskając jak cytrynę? Nie. Przy czym nie traktujcie mojej opinii jako opłaconej i stronniczej, bo mimo grupy "Flying Crew" nigdy nie byłem w kokpicie. Jestem zwykłym leszczem, działającym na własną rękę i próbującym nie dać się zjeść Angel

Edukacja inwestorów w Polsce kuleje. Z tym się chyba każdy zgodzi. Później przychodzą tacy delikwenci na forum i się pytają zaskoczeni czy na Boryszewie było odcięcie dywidendy? A jak już okazuje się, że to było PP, następuje litania pytań co z tym zrobić. Nawet podczas tego cholernego mega IPO PZU, które było lansowane pod szyldem "akcjonariatu obywatelskiego" ani sama spółka ani GPW nie zadbała o należytą edukację inwestorów. SW oraz inne fachowe portale czy stowarzyszenia starają się wypełnić tą lukę. Czy ta działalność jest szkodliwa?

6. Zielarz, ten co zarabia poważne pieniądze na giełdzie, nie traci czasu na forum. Czy to Cię przypadkiem nie dyskwalifikuje? Po co więc się męczysz? Nie zrozum mnie źle, jeśli postanowisz polać się benzyną jak Snake, raczej pobiegnę po gaśnicę niż zapałki Angel

Ale nie możesz oceniać WD tylko dlatego, że stara się edukować inwestorów oraz dostarczać przydatnych narzędzi, próbując przy tym zarobić coś dla siebie. Z resztą z tego co się orientuję gro środków jest aktualnie reinwestowane, więc kosmicznej kapuchy to z serwisu raczej jeszcze nie ma.

7. Znaki diakrytyczne wskazują moim zdaniem szacunek dla czytelnika. Komuś się chce wypowiedzieć, tak aby inni mogli go łatwo zrozumieć. Ale nie przywiązuję do tego szczególnej uwagi. Sam się stosuję, z wyżej wymienionych powodów.

Nie akceptuję tylko delikwentów piszących 150 wyrazowe posty ciurkiem bez żadnej interpunkcji - cud, że wstawiają spacje! Nie mam czasu na zastanawianie się i próby interpretowania takich śmieci. Show no mercy!

8. Zielarz, nie zakrywaj się dysleksją. Jest na tym forum użytkownik, który cierpi na podobne schorzenie, którego o to bym nigdy nie posądził! Dowiedziałem się o tym przypadkiem. Bardzo mi zaimponował swoją wiedzą i przemyśleniami. Pisze bowiem, a raczej pisał, bo niestety nie udziela się już tak często, bardzo obszerne posty, z których można czerpać wiedzę pełnymi garściami. Z korespondencji na PRIV'ie wiem, że odwala potężny kawał dobrej roboty pracując nad sobą. I właśnie to intensywne dążenie do doskonałości tak mi cholernie imponuje. Sam nie jestem orłem z ortografii, ale potrafię pisać bez błędów, a pomaga mi w tym słownik w Firefoxie Angel

9. Co do wklejania linków, lubię wiedzieć w co klikam i czy jest mi to potrzebne. Tak więc nie wymagam obszernych cytatów, czasami nie ma co cytować, trzeba po prostu przeczytać cały artykuł. Ale powinno być wyraźnie zaznaczone w poście co jest pod linkiem.

10. Buldi, ciekawie to ująłeś. Sam zacząłem się zastanawiać czy faktycznie tak mi powolutku tu wyprali mózg, że nie widzę, że jest tak źle? blackeye

PS. Zielarz, a widziałeś zdjęcia z obozu szkoleniowego dla moderatorów SW? blackeye

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 13 stycznia 2011 02:54:27
Jestem bardzo ciekaw, jakie wnioski, jesli w ogole, wyciagnie WD i reszta forum po tym zamieszaniu

Zazwyczaj rzeczy, ktorych nam sie robic nie chce sa tymi najwlasciwszymi - to tak a propos porownania dialogu z uzytkownikami do wywalania postow

PS widze, ze nie tylko ja gram intra w tokio ;p

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 19 stycznia 2011 10:15:36
Czy nie myślał ktoś z Dyrekcji SW nad tym aby w jakis sposób zaznaczać ingerencję w wątek? Chodzi mi o to że czasami człowiek sie zaczyna zastanawiać czy ma zwidy (szczególnie taki jak ja, który przekroczył tzw. wiek średni i wszedł w fazę obumierania szarych komórektard ), tak jak np. w przypadku wątku CEZ gdzie ostatnich parę wpisów włącznie z moim zostało wyciachanych, tyle że już sam się zaczynam zastanawiać czy ten dialog o pokonywaniu 140PLN to miał miejsce czy też to moje omamy. Krótko mówiąc i na temat - nie chcę tu mącić i sie czepiać, ale czy nie byłoby sensownie po każdym wyciachaniu automatycznie napisać na wątku "w tym miejscu wyciachano 5 wpisów" ? Żeby była jasność: nie chodzi mi o tłumaczenie się działu cenzury czemu, co tam za treści obraźliwe, naganiaczowe czy inne były bo szkoda czasu cenzorów, tylko roboczy komunikat. Są też przykłady (inne) gdzie watek sie zaburza przez wyciachanie i ktoś kto z zewnatrz po raz pierwszy czyta może mieć problem z zachowaniem ciagłości logicznej ; przy takim komunikacie ów czytelnik wiedziałby że tu były np. 2 posty ale usuniete. Oczywiście widzę że czasami jest taki komunikat, ale tylko czasami.
Tak tylko wrzucam niezobowiązująco...

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 19 stycznia 2011 10:24:37
xxx xxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxx xx xxx xxx xxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx? xxxxxx xx x xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xx xxxxx (xxxxxxxxxxx xxxx xxx xx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxx xxxxxx x xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ), xxx xxx xx. x xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxx xx xxx xxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 140xxx xx xxxx xxxxxxx xxx xxx xx xxxx xxxxx. xxxxxx xxxxxx x xx xxxxx - xxx xxxx xx xxxxx x xxx xxxxxxx, xxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx "x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 5 xxxxxx" ? xxxx xxxx xxxxxxx: xxx xxxxxx xx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx xxx xx xxxxxx xxxxźxxxx, xxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. xx xxx xxxxxxxxx (xxxx) xxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxx x xxxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx ; xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxx xx. 2 xxxxx xxx xxxxxxxx. xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx.
xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx...

Jak by wymoderowane teksty zostawiać w tej postaci to byłoby nawet zabawnie Anxious
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

bcebula
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 11:52:51
Dobre...ale - jak by tak z drugiej strony sie temu przyjrzeć to może i nawet (oprócz tego że zabawne) całkiem fajny pomysł; wtedy raz że wiadomo kto wyciachany , a dwa ile sie porozpisywał.

v3nom
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 13:07:05
Constant, milczenie jako znak protestu czy ktoś zakleił klawiaturę taśmą klejącą? blackeye
Edytowany: 19 stycznia 2011 13:07

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 19 stycznia 2011 13:14:26
Sam sie zamknalem i skasowalem. Za bardzo lubie te forum, by byc
do niego tak krytycznym jak czasem nachodzi, za ta brutalna tyranie.

bcebula
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 14:30:04
constant napisał(a):

@constant, jak ktoś na SW ogłosi konkurs na wypowiedź/post roku, ale nie ludzisk zewnętrznych tylko forumowiczów, to napewno zagłosuję na tą w pierwszej kolejnościtoothy7

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 20 stycznia 2011 23:21:16
constant napisał(a):
Sam sie zamknalem i skasowalem. Za bardzo lubie te forum, by byc
do niego tak krytycznym jak czasem nachodzi, za ta brutalna tyranie.

tak wlasnie sie domyslam, ze forumowicze podzielili sie na tych, ktorych obecna moderacja wkurza i o tym napisali, i o tych, ktorych tez wkurza ale sobie darowali blah5

v3nom
0
Wysłane: 21 stycznia 2011 00:32:38
Moderatorzy dzisiaj chlastają tak, że aż wióry lecą. Mam nadzieję, że nie popsuje się nikomu myszka od klikania. Sądzę, że niektóre treści jednak powinny pozostać, chociażby ku przestrodze potomnych.
Edytowany: 21 stycznia 2011 00:33

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 21 stycznia 2011 09:28:15
Aktywność na tym wątku tylko podnosi ciśnienie. Proszę używać tylko w stanie wyższej konieczności.
Ja akurat mam czyste ręce (czy też... hmmm... myszkę), bo od 3 dni leżę obłożnie chory.
Proszę nie zapętlajmy się, wewnętrzne kłótnie są tylko w interesie "wroga ludu".
Edytowany: 21 stycznia 2011 09:28

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 24 stycznia 2011 05:52:08
>bo od 3 dni leżę obłożnie chory.

Oj! Eh?

Mamy nadzieje (tu sie wypowiem nieproszony w imieniu wiekszosci), ze to tylko
przeziebienie? Nie rob nam zawodu. Mam nadzieje ze nie jest to dramat w stylu
Steva J. Tyran jest potrzebny, czym bylby Zwiazek Radziecki bez Stalina? ;->

>Proszę nie zapętlajmy się, wewnętrzne kłótnie są tylko w interesie "wroga ludu".

Hehehe :-D

P.S. No i w ogole to zdrowka, dawaj 10x normalna dawke Vit C, i duzo snu.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 24 stycznia 2011 19:52:10
hmm Think,

od początku istnienia tego wątku nie zabierałem zbytnio głosu, raczej przyglądałem się, cicho zgadzając się z polityką WD i zasadami moderacji, idąc tropem; " nie Twój ogródek, nie staraj się urządzać po swojemu".

Ale rzeczywiście myślę że coś jednak nie gra. Jeśli ktoś próbuje się dowartościować i pokazać Swoją władze na danym wątku to chyba nie tak.

Co przelało czarę goryczy;

Nie naganiając, nie pisząc o własnych ruchach na giełdzie, wrzucam dzisiaj link do rozmowy z prezesem Cyfrowego z krótkim opisem na forum Midasa. Owszem, jedno Midas, drugie Cyfrowy, ale jak kogoś interesuje Midas, to wie że na kilku poprzednich stronach toczy się tam dyskusja Taurusa, v3nom i innych o LTE, przyszłości usługi, dywagacje o cenach, transferach, wpływie na wyniki spółki itd.

I oto pojawia wywiad, gdzie prezes Cyfrowego przybliża plany związane z LTE, ceny za transfer, umowa z Mobylandem itd, a ktoś bierze nożyczki i ot bo tak.

Zresztą oceńcie sami;

www.rp.pl/artykul/598796_Cyfro...

Nikomu nie chcę podnosić ciśnienia, piszę bo to wyższa konieczność.

To nie powinno było wylecieć.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 24 stycznia 2011 19:58:46
dolarman,

dzisiaj wyciąłem jakiś link, ale był błędny gdy go kliknąłem (nie odnosił do żadnej strony - być może był źle wklejony). Możliwe że chodzi o ten post.
PS. Nie było tam też cytatu ze źródła Shame on you , który jest wymagany regulaminem (ale nie z tego powodu wyciąłem).

PS2. Z kolei post później - link wklejony przez usera smyrko1, też nie miał cytatu ze źródła. Tam z kolei wszedłem w link, znalazłem fragment dotyczący MDS i go wkleiłem. Piszę o tym żeby nie było wrażenia że praca moderów to tylko cięcie...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 24 stycznia 2011 20:01

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 24 stycznia 2011 20:02:46
Frog,

Jeśli tak to zwracam honor, chociaż wydaje mi się, że link strzelał prosto w Rzepę.
Pewności nie mam, więc jeżeli było coś nie tak, to rozumiem sens wycinki.

Frog
13
Wysłane: 24 stycznia 2011 20:07:24
Spoko.

Najlepiej po wysłaniu jeszcze sprawdzić. A już koniecznie dodać fragment tekstu źródłowego wave
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wysłane: 24 stycznia 2011 20:10:12
Frog, link działał od początku, bo przeczytałem artykuł po wpisie dolarmana. Libicki rzucił trochę świeżego mięsa na ruszt odnośnie LTE. Przy okazji po raz kolejny zdementował sugestie, jakoby CPS zawarł niekorzystną dla siebie umowę.

Ja się nie identyfikuję z taką moderacją Shame on you

EDIT: Wiedzę, że Frog już się przyznał. To jak Frog, będzie ban na 10 lat za ten karygodny błąd? Angel
Edytowany: 24 stycznia 2011 20:11

Frog
13
Wysłane: 24 stycznia 2011 20:12:27
Powtarzam - dzisiaj wyciąłem jakiś link.
Wątek Midas roi się od linków, może to było coś innego. Złych intencji w każdym razie nie miałem.
Follow me on Twitter

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 24 stycznia 2011 20:21:57
Frog napisał(a):
dolarman,

dzisiaj wyciąłem jakiś link, ale był błędny gdy go kliknąłem (nie odnosił do żadnej strony - być może był źle wklejony). Możliwe że chodzi o ten post.
PS. Nie było tam też cytatu ze źródła Shame on you , który jest wymagany regulaminem (ale nie z tego powodu wyciąłem).

PS2. Z kolei post później - link wklejony przez usera smyrko1, też nie miał cytatu ze źródła. Tam z kolei wszedłem w link, znalazłem fragment dotyczący MDS i go wkleiłem. Piszę o tym żeby nie było wrażenia że praca moderów to tylko cięcie...

No i musze sie z Frogiem zgodzic :) w linku byl blad i nie kierowal bezposrednio na strone dopiero pa malej korekcie moglem wejsc :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,833 sek.

iarqrjpx
jvngeltl
rapfqamp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dueoikrd
evqfjywz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat