PARTNER SERWISU
dcosrzmn
44 45 46 47 48
marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 10 sierpnia 2012 14:08:23 przy kursie: 2,24 zł
Znalazłem prezentację (pdf 8,1MB), która odsłania nieco kulisy projektu wizualizacji złóż ropy dla Aramco: techniczne aspekty zdjęć, dlaczego do wizualizacji wybrano Quazara 3D i jakie oprogramowanie alternatywne rozważano.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 10 sierpnia 2012 16:13:32 przy kursie: 2,24 zł
Analiza wyników spółki i3D za 2 kwartał 2012 roku

Ponieważ powyżej odbyła się już Wasza analiza wyników, skupię się na aspektach wskaźnikowych, które faktycznie istotnie się zmieniły oraz ogólnych tematach rozwojowych.

Proszę uważać na prezentację wykresów w raporcie. Część wykresów rozpoczyna się od 0 a inne nie. Do tego poprzestawiane są lata. Struktura akcjonariatu została zaprezentowana na wykresie słupkowym, co jest dość interesującą metodą.

Przy analizie wyników tej spółki z jednej strony należy brać pod uwagę fakt, że i3D jeszcze się rozwija. Jest na etapie budowania portfolio swoich usług, bazy klientów, track record działalności i sukcesów wdrożeniowych. Oznacza to dla mnie dwie rzeczy: ryzyko sukcesu nowych usług oraz zwiększone koszty rozwoju i komercjalizacji nowych usług. Odzwierciedleniem tego jest zmienność przychodów w kolejnych kwartałach. Pojedyncze duże kontrakty można jeszcze zauważyć w masie przychodów (która jest relatywnie niewielka), bo jest ich mało i pojawiają się nieregularnie.

Z drugiej jednak strony kilka lat działalności spółki pozwala nam oczekiwać wyników finansowych. Przecież każda spółka cały czas się rozwija. Chodzi mi o stabilny wzrost przychodów i budowanie rentowności. Zastanawiam się, czy wielość podjętych działań nie przekroczy możliwości finansowych i3D i nie obróci się to przeciwko spółce. Zawiązane podmioty zajmują się różnymi działaniami no i podbój rynku amerykańskiego stanowi wyzwanie. Na poniższym wykresie zaprezentowałam historyczne wyniki w tym zakresie:

kliknij, aby powiększyć

Jak patrzę na ten wykres, to przychodzi mi do głowy pytanie: jak długo możemy czekać na wyniki? Kiedy wreszcie spółka ułoży bazę podstawowej działalności generującej wpływy i zyski, z których finansowana będzie dalsza działalność i rozwój? Wygląda na to, że spółka musi realizować kwartalnie ponad 2,8 mln PLN przychodów, aby móc zachować rentowność operacyjną. To jest prosty wniosek z powyższego wykresu. W poprzednich kwartałach poziom kosztów był dużo niższy, więc tamtych BEP nie biorę pod uwagę.

Na wykresie zaznaczyłam jeszcze proste liniowe linie trendu. Rozjeżdżają się z biegiem czasu. Oznacza to, że rentowność jest coraz niższa. W miarę rozwoju spółka ponosi coraz większe koszty. Tutaj chodzi konkretnie o koszty rozwoju kolejnych produktów, budowania międzynarodowej grupy kapitałowej, rozwijania sprzedaży. Do tego dochodzą koszty, o których zazwyczaj się nie wspomina, czyli rozrastająca się administracja, coraz trudniejsze zarządzanie i konieczność raportowania w różnych systemach. Im większa spółka, tym większe koszty – to oczywiste. Ale ta reguła nie działa w drugą stronę – z dużej spółki bardzo trudno stać się małą, o tak niskim poziomie kosztów ogólnych i sprzedaży jak przed rozwojem. Badania wskazują, że to się nie udaje. Wynika z tego, że musimy liczyć na wzrost przychodów w i3D, bo koszty im raczej nie spadną.

Przychody na poziomie 2,8 mln PLN pojawiły się w ostatnim kwartale 2011 roku. Ponieważ działalność i3D nie jest powtarzalna, to nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy i kiedy ponownie uda się osiągnąć rentowność operacyjną. I tu dochodzę do podobnych wniosków jak Anty-Teresa, że sprawozdanie jest bardzo ogólne i praktycznie nie pozwala przewidzieć takich rzeczy. Kolejne „wielkie” kontrakty, negocjowane także z „dużymi międzynarodowymi korporacjami”, działania rozwojowe – to wszystko brzmi jak nic nie znacząca i nie wnosząca treść marketingowa. Każdy sprzedający swój biznes mówi dokładnie coś takiego. A my nie możemy nic z tego wywnioskować.
Nie podoba mi się także wyjaśnienie, że spółki muszą jeszcze ponosić nakłady inwestycyjne i to wpływa ujemnie na ich wyniki finansowe. Nakłady inwestycyjne są przecież kapitalizowane a nie księgowane w rachunek wyników, więc na zysk nie mają wpływu!

Albo zdanie, że negocjowanie dużych kontraktów rodzi konieczność angażowania wielu osób. Czy te osoby za negocjacje dostają większe wynagrodzenie, że wpływa to na wynik? Albo jak skończą się negocjacje, to będą mogli zarabiać dla spółki większe pieniądze? No przecież negocjacje się nigdy nie skończą, bo kontraktów musi przybywać! Jakoś logiki dla mnie w tym nie ma.

Zwróciłam jeszcze uwagę na strukturę spółek oraz to czym się zajmują. W szczególności i3D Science i i3D Med. Science została powołana do realizacji projektu współfinansowanego z działania 8.1 POIG. Nie wiem więc, jak będzie wyglądała jej przyszłość po zakończeniu projektu. Natomiast Med zajmuje się „Portalem Informacji medycznych” – działanie dość ostatnio popularne (w szczególności celują w nie inkubatory finansujące innowacyjną działalność medyczną) i może nie odnieść komercyjnego sukcesu. Konkurencja jest bowiem istotna i nie widzę uzasadnienia dla modelu biznesowego takiego portalu.

Główny wniosek, jaki nasuwa mi się po przeczytaniu raportu to taki, że nie widać końca fazy rozwoju. Jeśli starczy finansowania, to będzie wszystko w porządku. Ale widzę ryzyko przegrzania działalności i rozproszenia jej na tematy poboczne.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, wątpliwości lub inne kwestie do poruszenia, to proszę o komentarze.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 10 sierpnia 2012 16:24

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 10 sierpnia 2012 17:21:41 przy kursie: 2,24 zł
o te "mieszanie" wykresami ja już się wkurzałem z rok temu jak kurs wynosił chyba z 6 zł.
dla mnie to była i jest pewnego rodzaju manipulacja mająca na celu wywrzeć lepsze wrażenie na inwestorach "wzrokowcach"

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 14 sierpnia 2012 18:15:34 przy kursie: 2,23 zł
Dobre pytanie (nie mojeangry3 ) i świetna odpowiedź spółki (też nie moja Shame on you ) - wymiana zdań poprzez pb.pl (akcje Inwestor):
Pytanie: Wynik netto po I półroczu jest bardzo słaby, bo starta wynosi aż 0,9 mln zł. O dziwo Zarząd dalej podtrzymuje prognozy na rok 2012, co jest najbardziej zdumiewające przy tak dużej stracie, stąd wiele osób nie dowierza. Czy w takim razie spółka ma na tyle zapewnione kontrakty na II półrocze, by mieć aż 8,5 mln zł przychodów i 3,4 mln zł zysku, by być w stanie wykonać tegoroczną prognozę? I czy Zarząd jest w stanie zaręczyć to swoim autorytetem, że wykonanie tak trudnej prognozy jest w zasięgu? Oczywiście akcjonariusze trzymają kciuki, ale proszę się nie dziwić niedowierzaniu po ostatnim raporcie...

Odpowiedź:Jak informowaliśmy w raporcie za II kwartał 2012 obecnie jesteśmy w trakcie negocjacji dużej liczby kontraktów - największej w dotychczasowej historii Grupy i3D. Wśród nich znajdują się projekty o bardzo wysokiej wartości, z których część prawdopodobnie zostanie zrealizowana jeszcze w tym roku, natomiast pozostałe wpłyną na wyniki roku 2013. Proces negocjacji kontraktów jest jednak długotrwały i wiele czynników mających na niego wpływ nie leży po naszej stronie stąd jego efekt nie jest możliwy do przewidzenia ze 100% pewnością. W chwili obecnej wszystkie warianty rozwoju sytuacji są możliwe: od zmniejszenia prognoz, poprzez ich utrzymanie do ich podwyższenia. W chwili obecnej prognozy na ten okres są dobre i dają podstawę do tego, by utrzymać prognozy na ten rok na niezmienionym poziomie. Duża część rozmów powinna się rozstrzygnąć na przełomie sierpnia i września i wtedy będziemy mogli dość precyzyjnie określić możliwość realizacji prognoz na ten rok. Z naszej strony dołożymy wszelkich starań aby prognozy te osiągnąć.

Po prostu nie mogę się powstrzymać ze śmiechu:
"są możliwe: od zmniejszenia prognoz, poprzez ich utrzymanie do ich podwyższenia" - wraca socjalizm do naszego pięknego kraju? (jak zmienimy okres planu 4 letniego na 5lat to go zrobimy, a jak nie to będzie plan sześcioletni... a skończyło się chyba na planach 10letnich i wszystko poszło i tak w łeb)
i kolejny ananas:
"prognozy na ten okres są dobre i dają podstawę do tego, by utrzymać prognozy na ten rok na niezmienionym poziomie"
to bardzo dobrze, że prognozy do spełnienia prognozy są dobre - a juz się martwiłem...
Wszystko kręci się wokół Quazara - no cóż tego już nie zmienimy i osobiście bardzo kibicuje, żeby się Wam Panowie Prezesi sprzedał w dużej ilości kopii Pray
Dużo rzeczy w tej spółce wymaga wyjaśnienia ale mam jakieś dziwne przeczucie, że nikt ze spółki tego wyjasnić nie chce (chocby najprostsze: zakładaną liczbę sprzedanych licencji Quazara, no chyba że szxacunki są takie: "albo mało, albo dużo a może bardzo dużo - ilość zakładanej sprzedaży jest dynamiczna, ale prognozy dobre")...
Czekamy na premierę i oby kasy starczyło do czasu pierwszych wpływów ze sprzedaży tego programu...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 16 sierpnia 2012 10:34:37 przy kursie: 2,20 zł

cad_man
0
Wysłane: 21 sierpnia 2012 18:57:25 przy kursie: 2,04 zł
Dziś mamy zwiększone obroty na spółce - szykuje się zmiana trendu?
Mam pytanie do obeznanych: które z działań spółki mozna zaliczyć jako koszty związane z wytworzeniem produktów na potrzeby własne i jak taka pozycja ma wpływ na wyniki bieżącego kwartału i jaki może mieć wpływ na następny kwartał (rozważania teoretyczne king )?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 22 sierpnia 2012 11:19:41 przy kursie: 2,00 zł
Na potrzeby własne to co dokładnie rozumiesz? Że niektóre ekrany są wykorzystywane przez spółkę tylko dla siebie ale nie generują np. przychodów? Dobrze rozumiem?

cad_man
0
Wysłane: 22 sierpnia 2012 12:06:06 przy kursie: 2,00 zł
np. stworzona siec podłóg interaktywnych - sprzet i oprogramowanie?

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 22 sierpnia 2012 12:42:08 przy kursie: 2,00 zł
No dobra, sieć podłóg czy nie - ale jak wykorzystywana?

cad_man
0
Wysłane: 22 sierpnia 2012 13:11:17 przy kursie: 2,00 zł
do sprzedaży czasu emisji vel wyświetlania reklam

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 22 sierpnia 2012 13:37:23 przy kursie: 2,00 zł
W takim razie wykazałabym je jako aktywa trwałe. Normalnie podlegające amortyzacji w ciężar rachunku wyników. Czyli koszty ich wytworzenia nie zostałyby zaksięgowane w kosztach ale aktywowane, czyli wykazane jako urządzenia w aktywach trwałych.
wave

cad_man
0
Wysłane: 22 sierpnia 2012 14:47:21 przy kursie: 2,00 zł
Wiem, że Ty bys tak zrobiła - ale czy ktoś inny mógłby potraktować to jako wytworzenie produktów na potrzeby własne? Ot takie nagięcie księgowości lub własna interpretacja?
Jak możesz to wyjasnij jeszcze co się dzieje z "produkcją w toku"? Czy w RZiS siedzą koszty produkcji w toku? Czy w RZiS też ujmuje się wartość produkcji w toku? I czy koszty produkcji w toku z wartością produkcji w toku rekompensują się w RZiS?
Edytowany: 22 sierpnia 2012 14:56

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 22 sierpnia 2012 17:58:54 przy kursie: 2,00 zł
Kasia pisząc, że tak "by zrobiła" miała na myśli, że tak "się robi" :) Albo inaczej: powinno się robić. Wspomniany "ktoś" może w zasadzie zrobić cokolwiek. Pomysłowość ludzka w kwestii podrasowywania wyniku jest naprawdę nieskończona. Sprawozdanie jest audytowane?

Tak w ogóle to produkcja ekranów, żeby je potem wykorzystywać do generowania przychodu (czyli wyświetlania reklam) nie jest produkcją na własne potrzeby. Na własne potrzeby jest wtedy, jak się z tego przychodu nie ma (np. braki z inwentaryzacji, albo wydanie z magazynu do własnego sklepu).

A propos produkcji w toku to jej prezentacja w rachunku wyników zależy od formatu. W rachunku rodzajowym koszty są w rachunku i są kompensowane przez zmianę stanu zapasów. W rachunku kalkulacyjnym nie wykazuje się tych kosztów, ponieważ zmiany stanu w ogóle się nie pokazuje.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 22 sierpnia 2012 18:40:37 przy kursie: 2,00 zł
Tak, tak właśnie się robi zgodnie z zasadami sztuki. Ale się uśmiałam jak przeczytałam Rafsty Twój komentarz king love4 thumbright

Zużycie na potrzeby własne jest wtedy, kiedy produkujesz bimber ale zamiast część sprzedać trochę wypijesz. Z telewizorem to już ciężej - może jak taka podłoga zostanie zrobiona w recepcji i nie będzie ona generować żadnych przychodów z reklam?

cad_man
0
Wysłane: 22 sierpnia 2012 20:01:22 przy kursie: 2,00 zł
napiszcie - z waszego doświadczenia - firmy czasem wykazują stratę na sprzedaży, więc nie wszystko co się da idzie we wzrost stanu zapasów. Gdyby tak było to wszystkie spółki wykazywałyby przynajmniej wynika na sprzedaży w pobliżu zera. Więc jakie koszty obciążają wynik na sprzedaży a nie są uwzględniane w przychodach ze sprzedaży i zrównanych z nimi?

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 sierpnia 2012 01:46:57 przy kursie: 2,00 zł
Z doświadczenia to nie powiem, bo jednak biznesy, w których pracowałem, nie miały straty już na poziomie zysku brutto na sprzedaży ;)

Teoretycznie masz rację, wynik powiniem być >=0, ale wiadomo, jak to jest z teorią... :)
Praktycznie to możliwe, bo magazyn jest zwykle wyceniany w cenach ewidencyjnych, czyli koszcie standardowym, ustalanym a priori. Niby powinien być przeceniony do ceny możliwej do uzyskania w sprzedaży (jeśli ta jest niższa), ale takie przeszacowanie robi się na dzień bilansowy, który przypada na NC raz do roku. W tzw. międzyczasie na wyniku ciążą odchylenia od cen ewidencyjnych (w kosztach), albo udzielane rabaty od założonego cennika sprzedaży (w przychodach). Jak są odpowiednio duże, to marża może wyjść ujemna.
Korektę cen ewidencyjnych robi się na podstawie odchyleń. Znów a priori na następny rok tak, żeby koszty pobrań z magazynów nie musiały być już korygowane za pomocą odchyleń. Oczywiście odchylenia i tak są, bo zmieniają się ceny surowców, proces itp. I tak w koło Macieju :)

EDIT: Przytoczony przez Kasię bimber, to czysty :) przykład, o co chodzi w zużyciu na własne potrzeby.
Edytowany: 23 sierpnia 2012 01:56

cad_man
0
Wysłane: 23 sierpnia 2012 08:09:54 przy kursie: 2,00 zł
Rozumiem - ale spółki wykazują straty na sprzedaży (choćby np. Biomed Lublin).
Wracając do i3D, w raporcie za 2Q napisali:
wyższe koszty związane z dokonywanymi w tym czasie inwestycjami w Grupie i3D – zarówno w zakresie już rozpoczętej komercjalizacji części projektów spółek-córek (np. i3D Network), jak i na końcowym etapie przygotowań do rozpoczęcia komercjalizacji sztandarowego przedsięwzięcia Spółki, tj. licencyjnej wersji oprogramowania Quazar 3D.
te koszty powinny być ujęte jako zmiana zapasów i nie powinny mieć wpływu na wynik na sprzedaży? Lub powinny być np. amortyzowane i też nie mieć wpływu na wynik sprzedaży?

natomiast:
prowadzone w tym okresie procesy negocjacji dużych kontraktów, w trakcie których i3D przygotowuje szereg prezentacji oraz wzorów aplikacji. Działania te wymagają znacznej koncentracji sił oraz środków
to chyba obciąża wyniki sprzedaży i powoduje ujemny zysk na sprzedaży? Nie można takich działań ująć w zmianach zapasów i muszą zostać w kosztach zwiuązanych ze sprzedażą bo są z nią związane (szeroko pojęte działania marketingowe wspomagające sprzedaż)?
Jeśli tak jest jak opisane wyżej to strata na sprzedaży równa prawie 800 tyś zł spowodowana została działaniami marketingowymi związanymi z pozyskaniem nowych zleceń. Trochę dużo ale może kontrakty na wysokie kwoty?

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 23 sierpnia 2012 10:08:08 przy kursie: 2,00 zł
Z i3D jest jednakowoż ten problem, że jej produkty to nie są typowe towary. Część sprzedawana jest w formie licencji, co moim zdaniem powoduje, że niektóre koszty kumulowane są na wnip bądź rozliczeniach międzyokresowych kosztów.

Co do kosztów i przychodów to jest podstawowa zasada: koszty są współmierne z przychodami. Więc spółki w swojej księgowości ustalają, jakie dokładnie koszty wchodzą w wynik brutto ze sprzedaży. Najczęściej są to koszty bezpośrednie związane ze sprzedawanymi produktami. I tutaj Rafsty ma rację, że najczęściej może chodzić o ustalenie ceny ewidencyjnej sprzedawanego towaru (trzeba jakoś wycenić naszą pracę) oraz ceny sprzedaży. Przy niekorzystnych warunkach rynkowych jest tak, że sprzedaje się poniżej kosztu wytworzenia.
Koszty związane z działem sprzedaży znajdują się niżej w rachunku wyników i obciążają kolejną linię. Czyli zgadzam się z Tobą, że koszty sprzedaży i ogólnego zarządu (bo tak formalnie bym sklasyfikowała koszty związane z obsługą inwestycji) nie obciążają wyniku brutto na sprzedaży.

Z tymi zwiększonymi kosztami prezentacji i szukania nowych kontraktów, to się nie do końca zgadzam. W tym zakresie chodzi głównie o zaangażowanie pracowników. A im pensje płacisz stałe, niezależne od tego, w co się angażują. Obciążenie wyniku jest takie, że nie sprzedają innych produktów lub nie tworzą w tym czasie nowych rozwiązań. Także raczej zmniejsza to przychody niż podnosi koszty. Ale to tylko moje widzenie.

salute

cad_man
0
Wysłane: 23 sierpnia 2012 11:23:30 przy kursie: 2,00 zł
Zgadza się, że koszty zatrudnienia są stałe - ale jak pracownicy nie wytwarzając produktów na sprzedaż to oczywistym, że przychody ze sprzedaży i zrównane maleją - ale koszty pozostają niezmienione więc zysk ze sprzedazy robi się ujemny.
Możecie mi powiedzieć co z kosztami powstania np. programu Quazar: jeśli koszty są wciągane w stan zapasów to jak to potem jest rozliczane gdy rozpoczyna się sprzedaż? Najlepiej na jakiś przykładach z liczbami: koszt powstania to 3 mln zł, cena sprzedaży to 100 tyś w tym zysk powiedzmy 25 tyś zł. Sprzedają w kwartale np 30 sztuk. Czyli z zapasów znika kwota 30x75 tyś= 2,25 mln zł a w przychodach netto ze sprzedaży pojawia się kwota 30x100 tyś = 3 mln zł, czyli w pozycji przychody i zrównane z nimi pojawia się przychód w wysokości 3 mln - 2,25 mln = 0,75 mln zł???

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 sierpnia 2012 23:59:36 przy kursie: 2,00 zł
cad_man napisał(a):
napiszcie - z waszego doświadczenia - firmy czasem wykazują stratę na sprzedaży, więc nie wszystko co się da idzie we wzrost stanu zapasów. Gdyby tak było to wszystkie spółki wykazywałyby przynajmniej wynika na sprzedaży w pobliżu zera. Więc jakie koszty obciążają wynik na sprzedaży a nie są uwzględniane w przychodach ze sprzedaży i zrównanych z nimi?

Trzeba pamiętać, że i3D ma rachunek wyników porównawczy. Tutaj nie ma zysku brutto ze sprzedaży. To o czym piszesz miałoby miejsce w tym miejscu rachunku wyników. Mamy Zysk ze sprzedaży, który w wariancie kalkulacyjnym jest zyskiem brutto ze sprzedaży obciążonym dodatkowo kosztami ogólnego zarządu i kosztami sprzedaży. Kosztami takimi są np koszty reklamy, dzierżawa serwerów, ochrona, koszty sekretariatu, czy podróży służbowych. Jeśli jakiś pracownik jeden miesiąc pisał jakąś część quazara to jego pensja została zniwelowana przez zmianę stanu zapasów. Jeśli potem pojechał z prezesem na prezentację to jego pensja nie ma już takiego pokrycia zmianą stanu produktów i wpływa na ZYSK ZE SPRZEDAŻY. Jeśli jakiś pracownik produkował aktywa trwałe(ekrany) to jego pensji nie ma w rachunku rodzajowym tylko odkłada się na zwiększeniu środków trwałych w budowie. W rachunku są koszty operacyjne, a nie inwestycyjne.

Teoretycznie jest możliwe jednak przejście przez rachunek wyników, ale nie wprost. To gdzie szukałeś, czyli wytworzenie na własne potrzeby, ale tylko wtedy, gdy PRODUKT zostaje przekazany do WYTWORZENIA środka trwałego. Tak czy owak pensja tych co robią ekrany albo nie przejdzie przez RZIS, albo zostanie skompensowana przez wspomnianą pozycję.

Do do wypowiedzi Prezesa to wiesz... Oni najczęściej nie mają pojęcia o finansach. Mówi po ludzku, a my finansiści staramy się z tego coś zrozumieć. Po prostu język komunikacji się nie zgadza. Zwroty podobne, ale znaczenia różne thumbright
Druga część jest prawdą. To mogło obciążyć wynik, co uzasadniłem wyżej. Nie ma pokrycia w zmianie stany produktów.

Pierwsza jest niestety nie do końca zrozumiała, bo trzeba zdefiniować słowo komercjalizacja. Przez sformułowanie "komercjalizacja" można rozumieć np marketing, czyli badanie konsumentów i dostosowywanie produktu do potrzeb. W tym sensie samo "badanie" obciąży wynik natomiast dostosowanie już nie, bo znajdzie pokrycie w zmianie stanu produktów. Jeśli np część prac uznano za zrobioną źle,nieprzydatną to tę część trzeba spisać w koszty i znów obciąży się wynik, ale raczej nie w zysku ze sprzedaży, tylko niżej w zysku operacyjnym. Komercjalizacją może też być testowanie produktu, czyli znów forma marketingu. Może być wykonanie prezentacji, co będzie kosztem sprzedaży i obciąży wynik. To słowo jest za szerokie, zbyt ogólne, aby przypisać mu jakieś konkretne zdarzenie, któremu można przypisać czynność rachunkową.

cad_man napisał(a):

Zgadza się, że koszty zatrudnienia są stałe - ale jak pracownicy nie wytwarzając produktów na sprzedaż to oczywistym, że przychody ze sprzedaży i zrównane maleją - ale koszty pozostają niezmienione więc zysk ze sprzedazy robi się ujemny.
Możecie mi powiedzieć co z kosztami powstania np. programu Quazar: jeśli koszty są wciągane w stan zapasów to jak to potem jest rozliczane gdy rozpoczyna się sprzedaż? Najlepiej na jakiś przykładach z liczbami: koszt powstania to 3 mln zł, cena sprzedaży to 100 tyś w tym zysk powiedzmy 25 tyś zł. Sprzedają w kwartale np 30 sztuk. Czyli z zapasów znika kwota 30x75 tyś= 2,25 mln zł a w przychodach netto ze sprzedaży pojawia się kwota 30x100 tyś = 3 mln zł, czyli w pozycji przychody i zrównane z nimi pojawia się przychód w wysokości 3 mln - 2,25 mln = 0,75 mln zł???

WCALE NIE, zobacz wyżej

Przychody; rozchód zapasów; wynik
TO zależy od przyjętej konwencji. Z tego co pamiętam to i3D będzie pokazywał sprzedaż z zerową marżą aż do momentu skompensowania kosztów. Potem sprzedaż będzie w zasadzie z marżą 100%. Załużmy, że sprzedaż jest w wersji elektornicznej.(bo koszty tłoczenia,pakowania już mają postać jednostkową, a program nie). Koszt produkcji to milion. sprzedają po 10000PLN. W pierwszym kwartale sprzedają 50 szt. W rachunku wyników zobaczysz 500 tyś przychodów, 500tyś zmiany stanu produktów i zysk... 0. W drugim sprzedają 100 szt.
zobaczysz przychody milion, zmianę stanu produktów 500 i zysk 500. w trzecim sprzedają 100szt, to zobaczysz przychody milion, zmiana stanu produktów zero i zysk na sprzedaży milion.

No, to chyba tylewave

Edytowany: 25 sierpnia 2012 00:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

44 45 46 47 48

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,344 sek.

jckyfhcm
hpowlhtr
dhdlmobs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cqzofvuu
tynepzgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat