tqlbxsuw
Advertisement
PARTNER SERWISU
zdbgeynv
75 76 77 78 79

BANKRUCIK portfelik

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 1 sierpnia 2014 08:16:46
i mamy raport kwartalny PGS i znowu mnie zaskoczyli inplushello1
jest prawie 2,5 mln zysku netto !Dancing
w weekend zrobię podsumowanie portfela

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 1 sierpnia 2014 08:21

bankrucik
141
Wysłane: 10 sierpnia 2014 11:56:13
na giełdzie prawie od jej początku ( jeszcze jako nieletniSilenced ) więc przeżyłem już prawie wszystkoNot talking
na forum stockwatch od ponad 4 lat

a tutaj stan portfela na dzień 31.07.2014r.

powyżej 10 % wartości portfela
PGS
K2 INTERNET

poniżej 10 % wartości portfela
MABION - zredukowany o 1/2,
ARAMUS
OPTIZEN - dobrane ciut
I3D - dobrane ciut
niemowlak - dobrane
niemowlak
SMS kredyt- dobrane ciut
Orzełopony
MIS nowy
orzełopony- obligacje

no i zakopany elektrim

wyleciała DUDA, SFINKS oraz zredukowany o 1/2 Mabion
posiadam rachunki w kilku biurach maklerskich, inwestuję poprzez normalne rachunki inwestycyjne a także IKE i IKZE (oczywiście w postaci rachunków inwestycyjnych).
moje wypowiedzi znajdziecie również na parkiecie (dużo frywolniejsze "naganianie" Boo hoo! ), i na twitterthumbright , czasami (ale dość rzadko) piszę coś na bankierze.

Edytowany: 10 sierpnia 2014 11:58

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 751
Wysłane: 10 sierpnia 2014 13:48:52
Duży szacun dla weterana giełdy ! Śledzę na bieżąco twoją kronikę (na Stockwatch, do Bankiera i Parkietu nie zaglądam). Mam pytanie - jak widzisz obecny moment giełdy - początek bessy, trend boczny, kontynuacja hossy? W połowie 2012 trafnie wyłapałeś początek hossy, wiele przeżyłeś na rynku, jak to widzisz obecnie?

bankrucik
141
Wysłane: 12 sierpnia 2014 21:21:50
www.pb.pl/3809854,34125,zus-po...
może sie uda dobić do 2,5 mln ludzi, i to w okresie urlopowym,
gratulacje dla tych, którzy składając deklarację do OFE nie dali się już ostatecznie "okraść" przez rządzących.

bankrucik
141
Wysłane: 16 sierpnia 2014 09:30:54
Yaroman napisał(a):
Duży szacun dla weterana giełdy ! Śledzę na bieżąco twoją kronikę (na Stockwatch, do Bankiera i Parkietu nie zaglądam). Mam pytanie - jak widzisz obecny moment giełdy - początek bessy, trend boczny, kontynuacja hossy? W połowie 2012 trafnie wyłapałeś początek hossy, wiele przeżyłeś na rynku, jak to widzisz obecnie?

@Yaroman

mój scenariusz bazowy wyglądał na ter rok tak.. przecena do połowy sierpnia ( niepewność z ofe jako główny czynnik) i potem w górę aż do początku przyszłego roku, wzrost kończący tą hossę... ( zakładałem że pod koniec roku stopy zaczną rosnąć)
wydarzenia na Ukrainie zaburzyły to wszystko... i teraz zakładam w optymistycznym wariancie rozpoczęcie kilku miesięcznego trendu bocznego jeśli na świecie nie rozpocznie się już bessa
obawiam się, że wydarzenia na Ukrainie nie pozwolą nam "skonsumować" w pełni trendu na zachodzie nawet jeśli tam jeszcze wbrew większości opinii pojadą w górę. natomiast bessę na zachodzie szybko zobaczymy w Polsce.

bankrucik
141
Wysłane: 17 sierpnia 2014 21:24:05

odpowiadając na pytania.. potwierdzam to o czym pisałem na "podłodze" kilka dni temu, że sprzedałem drugą połowę MABIONU, na ten moment moja strategia wygląda tak.....spółką się zainteresuję ponownie jeśli cena wróci powyżej 43/44 zł albo jeśli znacząco spadnie jeszcze ( oczywiście, przy założeniu, że nie będzie bardzo negatywnych informacji fundamentalnych).

bankrucik
141
Wysłane: 20 sierpnia 2014 19:40:36
większość moich niemowlaków pokazała wyniki,
na + zaskoczył mnie ( jak zwykle) PGS, ( jest nowa ostrożna rekomendacja, o czym piszę na wątku pgs)
na - zaskoczył mnie SMS, i3D ( choć tutaj wyjaśnienia zarządu są w części
pozostałe mniej więcej pokazały to czego się spodziewałem.

z MISKÓW,
Relpol pokazał stabilne, lekko pozytywne wyniki
natomiast czekam na wyniki kwartale K2
choć w związku z ostatnim komunikatem K2, wyniki trochę zeszły na plan dalszy, natomiast trwają spekulacje na temat tego co spółka utajniła do 1 września.. i czego wtedy się dowiemy. Think ale jestem "pozytywnie" nastawiony do tego komunikatu ( myślę że po nim będzie drożejsalute )

bardzo ciekawi mnie zachowanie DUDY, dzisiaj trochę spekulacyjnie zakupiłem

bankrucik
141
Wysłane: 21 sierpnia 2014 23:07:33
dzisiaj dokupiłem DUDĘ, powiększona pozycja spekulacyjna,
a poza tym czekam na wyjaśnienie sytuacji z transakcją sprzedaży spółki zależnej grupy K2 Internet, spekulacji jest mnóstwo łącznie z wiązaniem transakcji z Facebookiemlove4

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 24 sierpnia 2014 19:03:09
bankrucik napisał(a):
na giełdzie prawie od jej początku ( jeszcze jako nieletniSilenced ) więc przeżyłem już prawie wszystkoNot talking

PGS
K2 INTERNET

ARAMUS
OPTIZEN - dobrane ciut
I3D - dobrane ciut
niemowlak - dobrane
niemowlak
SMS kredyt- dobrane ciut
Orzełopony
MIS nowy
orzełopony- obligacje

no i zakopany elektrim

Dlaczego jeśli można wiedzieć kupujesz Orzeł Opony i I3D ?
Orzeł w upadłości układowej. I3D mikro zyski.

PS. Jakim kapitałem trzeba dysponować aby żyć z giełdy i tylko tym się zajmować ? (Minimum wyciągnięcie średniej krajowej).

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 25 sierpnia 2014 10:27:39
Tajemnica dudy nieco się wyjaśniła. Szkoda tylko, że troche to pachnie dość mało wyrafinowanym insider tradingiem. Co o tym myślisz?

bankrucik
141
Wysłane: 25 sierpnia 2014 16:19:36
ChiefMike napisał(a):
bankrucik napisał(a):

PGS
K2 INTERNET

ARAMUS
OPTIZEN - dobrane ciut
I3D - dobrane ciut
niemowlak - dobrane
niemowlak
SMS kredyt- dobrane ciut
Orzełopony
MIS nowy
orzełopony- obligacje

no i zakopany elektrim

Dlaczego jeśli można wiedzieć kupujesz Orzeł Opony i I3D ?
Orzeł w upadłości układowej. I3D mikro zyski.

PS. Jakim kapitałem trzeba dysponować aby żyć z giełdy i tylko tym się zajmować ? (Minimum wyciągnięcie średniej krajowej).

Orzeł- resztka dawnej pozycji, teraz czysta spekulacja,
i3d -zakładam poprawę w Spółce

w okresach hossy można spokojnie wyciągnąć średniorocznie 20 % zysku z portfela akcji, więc możesz sobie samodzielnie podliczyć
trochę gorzej ze stałymi zyskami z portfela akcji jest w okresach bessysalute
najlepiej dla stałego uzyskania dochodu nadaje się rynek terminowy

Edytowany: 25 sierpnia 2014 16:35

ChiefMike
0
Wysłane: 25 sierpnia 2014 18:55:37
Jeżeli chodzi o hossę to fundusze potrafią wtedy zarobić i 100% rocznie.

Biorąc pod uwagę te 20 % to trzeba mieć co najmniej 300 000 zł w obrocie inaczej to nie ma sensu się bawić lepiej iść do pracy.
Za takie pieniądze można zrobić już realny biznes i realne pieniądze zarobić.

Inne pytanie czy można poświęcając mało czasu na analizę zbudować jakiś solidny kapitał na giełdzie ?

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 25 sierpnia 2014 19:53:15
20% z 300K daje miesięczne zarobki jakies 4K miesięcznie netto.

Może niektórym by wystarczyło ale pewnie większość może więcej na etacie wyciągnąć. No i odchodzi ogromny STRES. Bo stracić też można sporo.

Pozostaje jeszcze pytanie: czy nie trzeba części zysku pozostawiać do powiększania kapitału na giełdzie. W końcu przejadając cały zysk nigdy nie będziemy bogatsi. Nawet biedniejsi o inflację.

Oczywiście nie wspomniałem tutaj o kredycie. Bankrucik się nim wspomaga. Można więc na przykład mieć 300K a kapitał na inwestycje 600K. Oczywiście z tych pożyczonych 300K trzeba wtedy odliczyć spory koszt obsługi kredytu (10% ?)
No i inwestując pożyczonymi pieniędzmi ten stres jest jeszcze większy :)

Podsumowując: Jak dla mnie "granie na giełdzie" to tylko małymi kwotami.
Inwestować można duże ale wtedy faktycznie inwestować - czyli na lata.

A jak ma się ochotę aktywnie coś z tych (nadmiarowych) pieniędzy zrobić i poświęcić temu cały czas to lepiej własny biznes założyć.

Tylko moje zdanie więc nie krzyczeć :)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 25 sierpnia 2014 20:18:53
bankrucik napisał(a):

w okresach hossy można spokojnie wyciągnąć średniorocznie 20 % zysku z portfela akcji, więc możesz sobie samodzielnie podliczyć

czy nie mialeś na myśli 200% ??

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 25 sierpnia 2014 20:20:22
ChiefMike napisał(a):

Biorąc pod uwagę te 20 % to trzeba mieć co najmniej 300 000 zł w obrocie inaczej to nie ma sensu się bawić lepiej iść do pracy.

najlepiej to mieć taką pracę, w której można swobodnie trejdować ;)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 25 sierpnia 2014 20:26:53
varciasz napisał(a):

A jak ma się ochotę aktywnie coś z tych (nadmiarowych) pieniędzy zrobić i poświęcić temu cały czas to lepiej własny biznes założyć.

a masz jakiś ciekawy pomysł na swój biznes? myslę nad tym od jakiegoś czasu, (prawdopodobnie niedlugo stracę pracę - firmie w której prcuję grozi upadłość )- i myślę żeby spróbować czegoś swojego.
Edytowany: 25 sierpnia 2014 20:27

ChiefMike
0
Wysłane: 25 sierpnia 2014 21:12:05
Ja na Biznes w PL nie mam pomysłu. Szukam od kilku lat. Jedyne co mam w głowie to Emigracja niestety.

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 25 sierpnia 2014 21:52:06
flesz napisał(a):
varciasz napisał(a):

a masz jakiś ciekawy pomysł na swój biznes? myslę nad tym od jakiegoś czasu, (prawdopodobnie niedlugo stracę pracę - firmie w której prcuję grozi upadłość )- i myślę żeby spróbować czegoś swojego.

tak, nawet kilka. Ale to przecież zależy od tego co chcesz robić, ile masz gotówki i jakie masz umiejętności.

Ja niestety jestem dosyć świeżo po zmianie pracy. Płacą dużo ale czasu mało :/

bankrucik
141
Wysłane: 25 sierpnia 2014 22:41:42
flesz napisał(a):
bankrucik napisał(a):

czy nie mialeś na myśli 200% ??

ja pisałem "średniorocznie" o 20 %, budując portfel kilku firm jesteś w stanie na spokojnie tyle zarobić jako statystyczny inwestor ze "średnimi " sukcesami. oczywiście są też zyski rzędu 100% czy więcej w ciągu jednego roku. ale takie wyniki są jeśli zbudujesz portfel z kilku perełek takich np jak PGS, MABION , CCC czy LPP, albo jak zainwestujesz cały kapitał w jeden walor ( czego nie polecam) wtedy jak trafisz w perłę to zarobisz i 600 % w parę lat, ale to już są CUDA prawie. ( choć możliwewave )

oczywiście można grać na drzwigni finansowej ale to już są całkiem inne stresybinky w sytuacji gdy coś idzie nie tak.. początkującym nie polecam
( ja sam obecnie ze względu na fazę w jakiej znajduje się w moim przekonaniu rynek wykorzystuję linię kredytową jedynie w ok,.40%)

bankrucik
141
Wysłane: 25 sierpnia 2014 22:55:36
piotrch napisał(a):
Tajemnica dudy nieco się wyjaśniła. Szkoda tylko, że troche to pachnie dość mało wyrafinowanym insider tradingiem. Co o tym myślisz?

obserwowałem zachowanie kursu DUDY przez ostatni tydzień dość dokładnie, w ciągu dni i widać było, że "coś" jest na rzeczy ( dlatego kupiłem) i napisałem, że to jest "zastanawiające" i teraz widać, że ktoś coś wiedział wcześniej i pakował do wora, masz rację czysty insider trading i tyle.puke_l puke_l puke_l
kolejny raz potwierdziło się też, że jak człowiek długo zna dany papier to często potrafi patrząc na same transakcje ( nawet nie na at i wykresy) coś "wyczuć.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

75 76 77 78 79

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,373 sek.

yyplsgkw
iokwkcfx
iqbcetaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wfnxyxvh
gohhaurf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat