PREMIUM
505 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 288
Wysłane:
26 sierpnia 2014 09:09:48
flesz napisał(a):varciasz napisał(a):
A jak ma się ochotę aktywnie coś z tych (nadmiarowych) pieniędzy zrobić i poświęcić temu cały czas to lepiej własny biznes założyć.
a masz jakiś ciekawy pomysł na swój biznes? myslę nad tym od jakiegoś czasu, (prawdopodobnie niedlugo stracę pracę - firmie w której prcuję grozi upadłość )- i myślę żeby spróbować czegoś swojego. Jeśli nie ma się doświadczenia i pomysłu na biznes a środki są można spróbować franczyzy. Ew branża w której się pracowało ale już na własny rachunek (świetna alternatywa dla pracowników z IT). 20% które Bankrucik podał to uśredniając wszystkie lata (hossy i bessy) to bardzo dobry wynik na całym portfelu. Owszem w hossie zrobienie 100% to nie problem, ale w bessie często trzeba część tych zysków rynkowi oddać. Niestety bez pracy, wiedzy i doświadczenia wyników nie będzie - ale to jak wszędzie.
Edytowany: 26 sierpnia 2014 09:10
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
26 sierpnia 2014 09:45:13
Franczyza to koszt większy niż 300 000 zł. Możesz kupić za parę tysięcy ale i tak potrzebujesz kasy na obrót. Lokal, Pensje, ZUSY, Skarbówka, Księgowość, Prawnik, Tony Papierów, Opresyjny rząd. W IT nie ma tak kolorowo ciężko o pracę i kontrakt. Chyba, że chcesz robić za 2500 netto 10+H na dzień. Samemu nie na szalejesz w IT, a zatrudnienie ludzi to spory koszt i ciężko znaleźć dobrych ludzi do pracy (dobry jako pracownik i człowiek).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 sierpnia 2014 10:02:04
Cytat:Franczyza to koszt większy niż 300 000 zł. Możesz kupić za parę tysięcy ale i tak potrzebujesz kasy na obrót. Lokal, Pensje, ZUSY, Skarbówka, Księgowość, Prawnik, Tony Papierów, Opresyjny rząd. puke_l puke_l puke_l Jeśli to nie ma być supermarket to z tymi środkami na obrót nie jest tak tragicznie. Lokale potaniały, pensje w PL do wysokich nie należą, ZUS od US i tak jest znacznie lepszy, Księgowość 200-300zł/mc , tony papierów w każdym biurze i tak są a rząd sami taki sobie wybraliśmy czyż nie ;) ? Cytat:W IT nie ma tak kolorowo ciężko o pracę i kontrakt. Chyba, że chcesz robić za 2500 netto 10+H na dzień. Pomijając przykłady FB, NK czy GG (bo na nich zarobiono miliony) to z dobrym pomysłem mając umiejętności w tej dziedzinie można nawet z gier indie (np. kerbalspaceprogram.com/index.p... - początkowo dzieło kilku osób, czy gra tworzona przez JEDNEGO gościa - http://www.shiningrocksoftware.com/ ), blogach, aplikacjach (też często jednoosobowe twory) czy grafice 2d/3d dobrze zarabiać. MZ to kwestia nastawienia - bo można naprawdę wszystko - kwestia tylko znalezienia sposobu. Nawet odpaść z Ligi Mistrzów wygrywając 6:1 można ;) Tyle ode mnie - więcej autorowi w wątku śmiecić tu nie zamierzam.
Edytowany: 26 sierpnia 2014 10:21
|
|
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2014 11:15:47
Ja również przepraszam za of-top.
Widzę, że nie prowadziłeś nigdy działalności w PL. Księgowość za 300 zł ? chyba jak masz 5 pięć Faktur i zero pracowników jako działalność jedno osobowa.
Przy Supermarkecie wydasz 10x razy tyle na samą księgowość.
Ja tego rządu nie wybierałem przepraszam.
Jeśli myślisz, że jedna osoba jest wstanie zrobić grę i to taką która odniesie sukces to powodzenia, nie jest to możliwe. Musisz mieć team albo pieniądze na życie. I musisz trafić inaczej stracisz parę lat życia.
Można dużo a nie wszystko tylko pytanie czy w Polsce ?
Przepraszam Wojtek ale nie znasz realiów Polskich. Chyba jesteś młody i nie masz doświadczenia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 sierpnia 2014 11:41:34
@ChiefMike
Tak się składa że DG prowadzę :). Przy supermarkecie logiczne, że koszty księgowości będą większe bo musisz być na pełnej księgowości z racji obrotów ponad 1,2 mln euro. Jednak większość polskich przedsiębiorców na pełnej księgowości nie jest. Podałem też przykład osoby, która stworzyła grę która odniosła sukces i zrobiła to sama. Takich przykładów jest znacznie więcej na rynku aplikacji mobilnych. No ale każdy wierzy w co chce :).
Edytowany: 26 sierpnia 2014 11:45
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2014 17:25:15
Na rynku aplikacji mobilnych faktycznie jest kilka przykładów sukcesów ale tak jak mówię to nie jest fart. Tylko poświęcenie kilku-kilkunastu lat życia i sukces odnosi 1 na kilka milionów.
Programowanie nie jest dla wszystkich.
|
|
22 Dołączył: 2013-01-18 Wpisów: 264
Wysłane:
26 sierpnia 2014 18:33:25
ChiefMike napisał(a):Franczyza to koszt większy niż 300 000 zł. Możesz kupić za parę tysięcy ale i tak potrzebujesz kasy na obrót. Lokal, Pensje, ZUSY, Skarbówka, Księgowość, Prawnik, Tony Papierów, Opresyjny rząd. W IT nie ma tak kolorowo ciężko o pracę i kontrakt. Chyba, że chcesz robić za 2500 netto 10+H na dzień. Samemu nie na szalejesz w IT, a zatrudnienie ludzi to spory koszt i ciężko znaleźć dobrych ludzi do pracy (dobry jako pracownik i człowiek). W IT ciężko o pracę? :) Od ręki w firmie w której pracuję mogę przyjąć kilka-kilkanaście osób. Pensje za średniej klasy programistę to 2-3 razy większe niż Ty podałeś. Praca 8h. Kupa dodatków. Jak jestes bardzo dobry to pensje powyżej 10K W IT to teraz luksus. Ciężko sobie lepszą branżę wymyślić :) (btw: jak są tu jacyś programiści i mają dylemat to serio zapraszam na priv :) ) Jeżeli chodzi o gry w tej branży to faktycznie jest ciężko a udaje się drobnemu procentowi. Po prostu zby dużo zdolnych ludzi na świecie aktualnie konkuruje na tym rynku. A do każdego biznesu potrzebne jest też odpowiednie nastawienie. Jak się nie wierzy że się uda...
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 901
Wysłane:
28 sierpnia 2014 16:23:03
fakt nie słyszałem o problemach z zatrudnieniem specjalistów w IT na naprawdę godziwych warunkach płacowych i w formie zatrudnienia która odpowiada pracownikowi
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2014 18:44:10
Zależy czym się zajmujesz. It to rozległy temat. Faktycznie napisałem to nie precyzyjnie przepraszam.
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2014 00:11:41
zakończona spekulacja na DUDA, z kilkoprocentowym zyskiem, zakupiona pozycja dolarowa ( jako pewnego rodzaju zabezpieczenie)
|
|
|
|
Wysłane:
7 września 2014 20:59:05
na giełdzie prawie od jej początku ( jeszcze jako nieletniSilenced ) więc przeżyłem już prawie wszystkoNot talking na forum stockwatch od ponad 4 lat a tutaj stan portfela na dzień 31.07.2014r. powyżej 10 % wartości portfela PGS K2 INTERNET poniżej 10 % wartości portfela ARAMUS OPTIZEN - I3D - niemowlak - dobrane niemowlak SMS kredyt- Orzełopony MIS nowy- dokupiony orzełopony- obligacje dolary no i zakopany elektrim sprzedałem drugą połowę MABIONu , zysk bardzo fajny  ale cały czas spółka pod obserwacją posiadam rachunki w kilku biurach maklerskich, inwestuję poprzez normalne rachunki inwestycyjne a także IKE i IKZE (oczywiście w postaci rachunków inwestycyjnych). moje wypowiedzi znajdziecie również na parkiecie (dużo frywolniejsze "naganianie" Boo hoo! ), i na twitterthumbright , czasami (ale dość rzadko) piszę coś na bankierze.
|
|
Wysłane:
7 września 2014 21:48:35
oczywiście podany wyżej stan jest na 31.08.2014, (błąd w opisie)
|
|
2 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 168
Wysłane:
9 września 2014 12:50:53
Bankrucik, biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie na rynku akcji.. chciałbym się dowiedzieć jakie masz przemyślenia na dzień dzisiejszy odnosnie K2Internet? Jeśli nie masz nic przeciwko podzielić się wiedzą.. Może być priv.
|
|
Wysłane:
10 września 2014 23:18:00
do Spółki wpłynie 10 mln gotówką że sprzedaży Audioteki, czyli 1/3 kapitalizacji całej grupy K2, dodatkowo wyniki grupy z działalności podstawowej poprawiają się na praktycznie wszystkich poziomach, ( przychody wzrosły o 70 %), Octavawe się mocno rozwija, dla mnie jest ciekawe co zrobią z kasą ze sprzedaży, zainwestują? wypłacą dywidendę? skupią akcje? natomiast widać, też, że jakaś część inwestorów spodziewała się wyższej ceny sprzedaży ( zwłaszcza, że były prezes mówił o takich wyższych wycenach wcześniej) więc teraz sprzedaje akcje co widać w transakcjach
|
|
Wysłane:
11 września 2014 22:28:58
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...będzie jak z JSW... pieniądze energetyki zamiast na inwestycje to pójdą do "spalenia" w górnictwie pisałem o tym jakiś czas temu, że 7 lat zaniechań rządu tuska w górnictwie skończy się tak, że zapłacimy my wszyscy za nic nie robienie i udawanie, że problemu nie ma... teraz żeby ratować "spokój społeczny" połączą w miarę dobrą branże czyli energetykę z trupami czyli z górnictwem..... a za kolejne 2-3 lata spokoju zapłacimy my wszyscy pośrednio.. raz jako odbiorcy prądu, dwa jako akcjonariusze firm, trzy jako uczestnicy ofe.... bo ile kasy na podtrzymywanie skorumpowanych i uzwiązkowionych trupów górniczych zostanie utopione przez energetykę to się dowiemy po latach.. a związkowcy z energetyki przy tych z górnictwa to są pikusie... wystarczy poczytać pierwszy z brzegu artykuł o związkowcach górniczych i ich chciwości Wiadomo było, wypłaty będą na kontach tylko dzięki pomocy właściciela, czyli Katowickiego Holdingu Węglowego. Jak mówi Sułkowski, załoga podejrzewa, że brak przelewów może być szantażem ze strony KHW: ''albo podpiszecie porozumienie w sprawie likwidacji zakładu na naszych warunkach, albo nie będzie wypłat''.
Sprawa porozumienia rozbija się m.in. o kwestię barbórki i 14. pensji. Po przejściu do kopalń KHW, górnicy z Kazimierza-Julisza otrzymaliby barbórkę tylko za trzy ostatnie miesiące 2014 roku, a ''czternastkę'' dopiero po roku. Związki nie godzę się na takie propozycjesosnowiec.gazeta.pl/gazetasosn...
|
|
Wysłane:
14 września 2014 23:33:27
trochę odpowiadając na Wasze zapytania, potwierdzam dalej mam pozytywne nastawienie dla K2
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
23 września 2014 00:16:45
Widzialem, ze trzymasz jeszcze i3D i nadal nawet kupujesz. Naprawde wierzysz, ze tam sie cos poprawi? Przeciez ten pseudo kontrakt to oni negocjuja juz 6 miesiecy. Bez tego kontraktu trudno bedzie splacic obligi i bedzie klapa.
Pozytywne jest za to, ze z powodu beznadziejnych wynikow w tym roku, nie dojdzie do skutku program motywacyjny.
Ale przy utracie plynnosci, nie ma to juz wiekzego znaczenia. Dodatkowo, nie wiem jak oni rozliczaja te kontakty- w Q1 i Q2 straty. Wyglada wiec na to, ze wiekszosc ich kontraktow moze byc deficytowa?
|
|
Wysłane:
28 września 2014 10:07:55
@topfacet tak trzymam do ostatecznego rozstrzygnięcia, pozycja w I3d nie jest istotna dla wyceny całego portfela. dokupiłem ( a właściwie odkupiłem akcje które w tym samym czasie sprzedawałem korzystając z jednorazowych dziennych wyskoków, w sumie pozycja powiększyła się w ilości akcji więc to pokazałem, "mój zysk" z tych operacji) trochę akcji w okresie między majem a lipcem spekulacyjnie pod ten kontrakt, a co do Twoich zastrzeżeń w pełni się z nimi zgadzam... w tej chwili nie jest "wesoło" w Spółce... a kolejne raporty pokazują coraz bardziej bajkopisarstwo zarządu.
|
|
Wysłane:
28 września 2014 10:14:30
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...niestety to jest kompletna katastrofa rządu i platformy, wystarczyło parę dni protestu i znowu wszystko pozostaje po staremu.... znakomicie i zupełnie nierynkowo wynagradzani górnicy będą dzięki dotacjom ( "dokapitalizowanie") z budżetu Państwa wydobywać nikomu niepotrzebny węgiel po astronomicznych kosztach wbrew jakiemukolwiek rachunkowi ekonomicznemu.... znowu są równi i równiejsi... a socjalistyczne święte krowy mają się dobrze.... a Polska zamiast na armię i uzbrojenie topi pieniądze w ziemi... bo boi się górników kierowanych przez związkowych pasożytów ...
|
|
Wysłane:
28 września 2014 11:01:03
www.defence24.pl/analiza_polsk...a to jest NAJWIĘKSZY PROBLEM POLSKI OBECNIE, nie ma nic ważniejszego... to już wpływa na gospodarkę a będzie jeszcze bardziej oddziaływać w średnim i długim terminie ( o ile taki będzie dla polskiej państwowości...  )
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.