hzucnamq
Advertisement
PARTNER SERWISU
bvxoqsex
76 77 78 79 80

BANKRUCIK portfelik

Wojetek
PREMIUM
505
Wpisów: 7 288
Wysłane: 26 sierpnia 2014 09:09:48
flesz napisał(a):
varciasz napisał(a):

A jak ma się ochotę aktywnie coś z tych (nadmiarowych) pieniędzy zrobić i poświęcić temu cały czas to lepiej własny biznes założyć.

a masz jakiś ciekawy pomysł na swój biznes? myslę nad tym od jakiegoś czasu, (prawdopodobnie niedlugo stracę pracę - firmie w której prcuję grozi upadłość )- i myślę żeby spróbować czegoś swojego.

Jeśli nie ma się doświadczenia i pomysłu na biznes a środki są można spróbować franczyzy. Ew branża w której się pracowało ale już na własny rachunek (świetna alternatywa dla pracowników z IT).

20% które Bankrucik podał to uśredniając wszystkie lata (hossy i bessy) to bardzo dobry wynik na całym portfelu. Owszem w hossie zrobienie 100% to nie problem, ale w bessie często trzeba część tych zysków rynkowi oddać. Niestety bez pracy, wiedzy i doświadczenia wyników nie będzie - ale to jak wszędzie.
Edytowany: 26 sierpnia 2014 09:10

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 26 sierpnia 2014 09:45:13
Franczyza to koszt większy niż 300 000 zł.
Możesz kupić za parę tysięcy ale i tak potrzebujesz kasy na obrót.
Lokal, Pensje, ZUSY, Skarbówka, Księgowość, Prawnik, Tony Papierów, Opresyjny rząd. puke_l puke_l puke_l

W IT nie ma tak kolorowo ciężko o pracę i kontrakt.
Chyba, że chcesz robić za 2500 netto 10+H na dzień.

Samemu nie na szalejesz w IT, a zatrudnienie ludzi to spory koszt i ciężko znaleźć dobrych ludzi do pracy (dobry jako pracownik i człowiek).

Wojetek
PREMIUM
505
Wysłane: 26 sierpnia 2014 10:02:04
Cytat:
Lokal, Pensje, ZUSY, Skarbówka, Księgowość, Prawnik, Tony Papierów, Opresyjny rząd. puke_l puke_l puke_l

Jeśli to nie ma być supermarket to z tymi środkami na obrót nie jest tak tragicznie. Lokale potaniały, pensje w PL do wysokich nie należą, ZUS od US i tak jest znacznie lepszy, Księgowość 200-300zł/mc , tony papierów w każdym biurze i tak są a rząd sami taki sobie wybraliśmy czyż nie ;) ?

Cytat:

Pomijając przykłady FB, NK czy GG (bo na nich zarobiono miliony) to z dobrym pomysłem mając umiejętności w tej dziedzinie można nawet z gier indie (np. kerbalspaceprogram.com/index.p... - początkowo dzieło kilku osób, czy gra tworzona przez JEDNEGO gościa - http://www.shiningrocksoftware.com/ ), blogach, aplikacjach (też często jednoosobowe twory) czy grafice 2d/3d dobrze zarabiać.

MZ to kwestia nastawienia - bo można naprawdę wszystko - kwestia tylko znalezienia sposobu. Nawet odpaść z Ligi Mistrzów wygrywając 6:1 można ;)

Tyle ode mnie - więcej autorowi w wątku śmiecić tu nie zamierzam.
Edytowany: 26 sierpnia 2014 10:21

ChiefMike
0
Wysłane: 26 sierpnia 2014 11:15:47
Ja również przepraszam za of-top.

Widzę, że nie prowadziłeś nigdy działalności w PL. Księgowość za 300 zł ? chyba jak masz 5 pięć Faktur i zero pracowników jako działalność jedno osobowa.

Przy Supermarkecie wydasz 10x razy tyle na samą księgowość.

Ja tego rządu nie wybierałem przepraszam.

Jeśli myślisz, że jedna osoba jest wstanie zrobić grę i to taką która odniesie sukces to powodzenia, nie jest to możliwe. Musisz mieć team albo pieniądze na życie. I musisz trafić inaczej stracisz parę lat życia.

Można dużo a nie wszystko tylko pytanie czy w Polsce ?

Przepraszam Wojtek ale nie znasz realiów Polskich. Chyba jesteś młody i nie masz doświadczenia.

Wojetek
PREMIUM
505
Wysłane: 26 sierpnia 2014 11:41:34
@ChiefMike

Tak się składa że DG prowadzę :). Przy supermarkecie logiczne, że koszty księgowości będą większe bo musisz być na pełnej księgowości z racji obrotów ponad 1,2 mln euro. Jednak większość polskich przedsiębiorców na pełnej księgowości nie jest. Podałem też przykład osoby, która stworzyła grę która odniosła sukces i zrobiła to sama. Takich przykładów jest znacznie więcej na rynku aplikacji mobilnych. No ale każdy wierzy w co chce :).
Edytowany: 26 sierpnia 2014 11:45

ChiefMike
0
Wysłane: 26 sierpnia 2014 17:25:15
Na rynku aplikacji mobilnych faktycznie jest kilka przykładów sukcesów ale tak jak mówię to nie jest fart. Tylko poświęcenie kilku-kilkunastu lat życia i sukces odnosi 1 na kilka milionów.

Programowanie nie jest dla wszystkich.

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 26 sierpnia 2014 18:33:25
ChiefMike napisał(a):

Samemu nie na szalejesz w IT, a zatrudnienie ludzi to spory koszt i ciężko znaleźć dobrych ludzi do pracy (dobry jako pracownik i człowiek).

W IT ciężko o pracę? :)
Od ręki w firmie w której pracuję mogę przyjąć kilka-kilkanaście osób. Pensje za średniej klasy programistę to 2-3 razy większe niż Ty podałeś. Praca 8h. Kupa dodatków. Jak jestes bardzo dobry to pensje powyżej 10K
W IT to teraz luksus. Ciężko sobie lepszą branżę wymyślić :)

(btw: jak są tu jacyś programiści i mają dylemat to serio zapraszam na priv :) )

Jeżeli chodzi o gry w tej branży to faktycznie jest ciężko a udaje się drobnemu procentowi. Po prostu zby dużo zdolnych ludzi na świecie aktualnie konkuruje na tym rynku.

A do każdego biznesu potrzebne jest też odpowiednie nastawienie. Jak się nie wierzy że się uda...

bankrucik
141
Wpisów: 4 901
Wysłane: 28 sierpnia 2014 16:23:03
fakt
nie słyszałem o problemach z zatrudnieniem specjalistów w IT na naprawdę godziwych warunkach płacowych i w formie zatrudnienia która odpowiada pracownikowi

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

ChiefMike
0
Wysłane: 28 sierpnia 2014 18:44:10
Zależy czym się zajmujesz. It to rozległy temat. Faktycznie napisałem to nie precyzyjnie przepraszam.

bankrucik
141
Wysłane: 29 sierpnia 2014 00:11:41
zakończona spekulacja na DUDA, z kilkoprocentowym zyskiem,
zakupiona pozycja dolarowa ( jako pewnego rodzaju zabezpieczenie)

bankrucik
141
Wysłane: 7 września 2014 20:59:05
na giełdzie prawie od jej początku ( jeszcze jako nieletniSilenced ) więc przeżyłem już prawie wszystkoNot talking
na forum stockwatch od ponad 4 lat

a tutaj stan portfela na dzień 31.07.2014r.

powyżej 10 % wartości portfela
PGS
K2 INTERNET

poniżej 10 % wartości portfela
ARAMUS
OPTIZEN -
I3D -
niemowlak - dobrane
niemowlak
SMS kredyt-
Orzełopony
MIS nowy- dokupiony
orzełopony- obligacje
dolary
no i zakopany elektrim

sprzedałem drugą połowę MABIONu , zysk bardzo fajnythumbright hello1 ale cały czas spółka pod obserwacjąbinky binky

posiadam rachunki w kilku biurach maklerskich, inwestuję poprzez normalne rachunki inwestycyjne a także IKE i IKZE (oczywiście w postaci rachunków inwestycyjnych).
moje wypowiedzi znajdziecie również na parkiecie (dużo frywolniejsze "naganianie" Boo hoo! ), i na twitterthumbright , czasami (ale dość rzadko) piszę coś na bankierze.

bankrucik
141
Wysłane: 7 września 2014 21:48:35
oczywiście podany wyżej stan jest na 31.08.2014, (błąd w opisie)

waszi
2
Wpisów: 168
Wysłane: 9 września 2014 12:50:53
Bankrucik, biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie na rynku akcji.. chciałbym się dowiedzieć jakie masz przemyślenia na dzień dzisiejszy odnosnie K2Internet? Jeśli nie masz nic przeciwko podzielić się wiedzą.. Może być priv.

bankrucik
141
Wysłane: 10 września 2014 23:18:00
do Spółki wpłynie 10 mln gotówką że sprzedaży Audioteki, czyli 1/3 kapitalizacji całej grupy K2, dodatkowo wyniki grupy z działalności podstawowej poprawiają się na praktycznie wszystkich poziomach, ( przychody wzrosły o 70 %), Octavawe się mocno rozwija, dla mnie jest ciekawe co zrobią z kasą ze sprzedaży, zainwestują? wypłacą dywidendę? skupią akcje?
natomiast widać, też, że jakaś część inwestorów spodziewała się wyższej ceny sprzedaży ( zwłaszcza, że były prezes mówił o takich wyższych wycenach wcześniej) więc teraz sprzedaje akcje co widać w transakcjach

bankrucik
141
Wysłane: 11 września 2014 22:28:58
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
będzie jak z JSW... pieniądze energetyki zamiast na inwestycje to pójdą do "spalenia" w górnictwie

pisałem o tym jakiś czas temu, że 7 lat zaniechań rządu tuska w górnictwie skończy się tak, że zapłacimy my wszyscy za nic nie robienie i udawanie, że problemu nie ma...

teraz żeby ratować "spokój społeczny" połączą w miarę dobrą branże czyli energetykę z trupami czyli z górnictwem..... a za kolejne 2-3 lata spokoju zapłacimy my wszyscy pośrednio.. raz jako odbiorcy prądu, dwa jako akcjonariusze firm, trzy jako uczestnicy ofe....

bo ile kasy na podtrzymywanie skorumpowanych i uzwiązkowionych trupów górniczych zostanie utopione przez energetykę to się dowiemy po latach.. a związkowcy z energetyki przy tych z górnictwa to są pikusie...

wystarczy poczytać pierwszy z brzegu artykuł o związkowcach górniczych i ich chciwości

Wiadomo było, wypłaty będą na kontach tylko dzięki pomocy właściciela, czyli Katowickiego Holdingu Węglowego. Jak mówi Sułkowski, załoga podejrzewa, że brak przelewów może być szantażem ze strony KHW: ''albo podpiszecie porozumienie w sprawie likwidacji zakładu na naszych warunkach, albo nie będzie wypłat''.

Sprawa porozumienia rozbija się m.in. o kwestię barbórki i 14. pensji. Po przejściu do kopalń KHW, górnicy z Kazimierza-Julisza otrzymaliby barbórkę tylko za trzy ostatnie miesiące 2014 roku, a ''czternastkę'' dopiero po roku. Związki nie godzę się na takie propozycje

sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosn...

bankrucik
141
Wysłane: 14 września 2014 23:33:27
trochę odpowiadając na Wasze zapytania, potwierdzam dalej mam pozytywne nastawienie dla K2thumbright

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 23 września 2014 00:16:45
Widzialem, ze trzymasz jeszcze i3D i nadal nawet kupujesz. Naprawde wierzysz, ze tam sie cos poprawi? Przeciez ten pseudo kontrakt to oni negocjuja juz 6 miesiecy. Bez tego kontraktu trudno bedzie splacic obligi i bedzie klapa.

Pozytywne jest za to, ze z powodu beznadziejnych wynikow w tym roku, nie dojdzie do skutku program motywacyjny.

Ale przy utracie plynnosci, nie ma to juz wiekzego znaczenia. Dodatkowo, nie wiem jak oni rozliczaja te kontakty- w Q1 i Q2 straty. Wyglada wiec na to, ze wiekszosc ich kontraktow moze byc deficytowa?

bankrucik
141
Wysłane: 28 września 2014 10:07:55
@topfacet

tak trzymam do ostatecznego rozstrzygnięcia, pozycja w I3d nie jest istotna dla wyceny całego portfela. dokupiłem ( a właściwie odkupiłem akcje które w tym samym czasie sprzedawałem korzystając z jednorazowych dziennych wyskoków, w sumie pozycja powiększyła się w ilości akcji więc to pokazałem, "mój zysk" z tych operacji) trochę akcji w okresie między majem a lipcem spekulacyjnie pod ten kontrakt, a co do Twoich zastrzeżeń w pełni się z nimi zgadzam... w tej chwili nie jest "wesoło" w Spółce... a kolejne raporty pokazują coraz bardziej bajkopisarstwo zarządu.

bankrucik
141
Wysłane: 28 września 2014 10:14:30
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...

niestety to jest kompletna katastrofa rządu i platformy, wystarczyło parę dni protestu i znowu wszystko pozostaje po staremu.... znakomicie i zupełnie nierynkowo wynagradzani górnicy będą dzięki dotacjom ( "dokapitalizowanie") z budżetu Państwa wydobywać nikomu niepotrzebny węgiel po astronomicznych kosztach wbrew jakiemukolwiek rachunkowi ekonomicznemu.... znowu są równi i równiejsi... a socjalistyczne święte krowy mają się dobrze....

a Polska zamiast na armię i uzbrojenie topi pieniądze w ziemi... bo boi się górników kierowanych przez związkowych pasożytów ...puke_l puke_l puke_l

bankrucik
141
Wysłane: 28 września 2014 11:01:03
www.defence24.pl/analiza_polsk...

a to jest NAJWIĘKSZY PROBLEM POLSKI OBECNIE, nie ma nic ważniejszego...

to już wpływa na gospodarkę a będzie jeszcze bardziej oddziaływać w średnim i długim terminie ( o ile taki będzie dla polskiej państwowości...Pray )

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

76 77 78 79 80

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,945 sek.

cqiygymc
tmytwgps
udyulbom
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rskophci
iugekosg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat