26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
14 czerwca 2012 08:55:43
przy kursie: 3,10 zł
Nie, nie  chodziło mi o ostatnie zdanie z Twojej wypowiedzi, o tym że każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie ile spółka potrzebuje kapitału na biznes ratalny. Ja mam trochę SMSa, ale ile może potrzebować kapitału to nie mam pojęcia. Zapytałem, bo może masz jakieś własne szacunki dotyczące tej kwestii
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
14 czerwca 2012 09:15:44
Nie mam pojęcia ile i nawet nie chcę "szacować" bo błąd mógłby być gruby. To powinna wiedzieć spółka i podzielić się tą informacją, ale widocznie nie chce... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
6 lipca 2012 11:31:12
przy kursie: 2,90 zł
Czyżby spółka za każdym początkiem miesiąca chciała się chwalić wartością udzielonych pożyczek? Coś na wzór szacunkowych przychodów? Rekordowa wartość udzielonych pożyczek w czerwcu 2012 r. - 2,25 mln Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
6 lipca 2012 11:41:17
mi się podoba dynamika względem czerwca 2011 - ponad 160 % przeliczyłem sobie też dynamikę czerwiec 2012( 2,25) do kwiecień 2012 ( 1,8 mln) i wychodzi, że w dwa miesiące !! zwiększyli sprzedaż pozyczek o 25 %:-) teraz widać po co ostatnio zwiększali linie kredytową w aliorze z 6 mln do 12 mln zlotych Podpisanie aneksu do umowy kredytowej i kolejne szybkie emisje obligacji
Zarząd SMS Kredyt Holding S.A. ("Spółka") informuje, iż 26 czerwca 2012 r. spółka zależna SMS Kredyt Sp. z o.o. podpisała aneks do umowy kredytu odnawialnego z Alior Bank S.A. ("Bank"). Na mocy zawartego aneksu Bank zwiększył kwotę kredytu z 6.000.000 PLN do 12.000.000 PLN. Kredyt częściowo zostanie zabezpieczony kaucją złożoną przez Spółkę.
Środki pieniężne uzyskane dzięki zawartemu aneksowi do umowy kredytowej zostaną przeznaczone na finansowanie rosnącej sprzedaży pożyczek gotówkowych udzielanych przez spółkę zależną.
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
6 lipca 2012 12:07:59
Podsumowywując w 2Q12 udzielili pozyczek na kwotę ~6,3 mln zł. Ciekawe jakie to były pożyczki (spłata jeszcze w 2Q?) i jak to się przełoży na wyniki kwartalne. Gdyby spółka publikowała co miesiąc wielkość udzielonych pożyczek byłoby fajnie dla akcjonariuszy... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
6 lipca 2012 12:43:51
bankrucik napisał(a):mi się podoba dynamika względem czerwca 2011 - ponad 160 % przeliczyłem sobie też dynamikę czerwiec 2012( 2,25) do kwiecień 2012 ( 1,8 mln) i wychodzi, że w dwa miesiące !! zwiększyli sprzedaż pozyczek o 25 % porównując 1Q i 2Q dynamika wynosi 45% (4,33 v 6,3 mln zł) Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
11 lipca 2012 19:16:49
przy kursie: 2,60 zł
Kolejna emisja obligacji - tym razem seria E. Spółka pozyskała 2 mln zł: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Wypłaciła odsetki obligacji A, B i C...: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Wcześniej poszła emisja obligacji D - pozyskano 1,1 mln zł: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Jak było pisane wcześniej na forum Alior zwiększył linię kredytową (zwiększył --> hmm --> podwoił do 12 mln zł). Wychodzi mi na to, że mają do dyspozycji z obligacji i kredytu w Aliorze 18,3 mln zł a dodając środki pozyskane z oferty prywatnej czyli 3 mln zł wychodzi na to, że holding na dzień dzisiejszy obraca kwotą ponad 21mln zł. Należy tutaj wyjaśnić, iż zwiększenie linii kredytowej oraz emisja obligacji serii D i E to koćówka czerwca więc biorąc pod uwagę rekord udzielonych pożyczek w czerwcu lipiec (większa kasa obrotowa - ponad dwukrotnie większa) powinien być jeszcze lepszy. Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
11 lipca 2012 23:04:29
tylko na przełomie czerwca i lipca spółka pozyskała ponad 9 mln ( 6 z podwojonej linii kredyowej w banku oraz 3,1 z obligacji) spółka się rozwija bardzo dynamicznie, i pewnie mocno by rosła gdyby nie ta zapowiedziana emisja akcji na przełomie 3 i 4 kwartału, ponieważ nie znamy szczegółów więc zaczynają się spekulacje... że to będzie emisja bez pp, są tez tacy którzy rozpuszczają plotki, że to będzie 3 mln akcji po 1 zł, i takie plotki myślę, że straszą inwestorów, którzy teraz są bardzo wyczuleni.... ja w to nie wierze, zakładam, że cena będzie zdecydowanie wyższa, pożyjemy zobaczymy, rynek pokaże kto miał rację
Edytowany: 11 lipca 2012 23:08
|
|
Wysłane:
11 lipca 2012 23:48:50
Nowe pieniądze pozyskane. Widać, że wzięcie na pożyczki jest. Tylko ten kupon obligacji spory aż 14%
|
|
3 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 176
Wysłane:
12 lipca 2012 11:29:51
przy kursie: 2,50 zł
A co sądzicie o tym: Cytat: Oprocentowanie obligacji serii D jest stałe i wynosi 14% w skali roku. (...) Obligacje zostały objęte przez dwóch inwestorów indywidualnych, którzy jednocześnie są Członkami Rady Nadzorczej SMS Kredyt Holding SA.
Źródło: Warszawa (PAP/EBI) - Raport Bieżący nr 32/2012 Nie dałoby się przypadkiem uzyskać znacznie niższego oprocentowania wśród innych inwestorów? Coś mi tu nie
|
|
|
|
Wysłane:
12 lipca 2012 12:29:18
Oprocentowanie wydaje się dosyć spore, ale powiedzmy ze na razie można je usprawiedliwić małym majątkiem spółki oraz tym, ze twardych wyników jeszcze nie pokazała. Jeśli jednak zrealizują prognozy i będą generować ładne zyski i gotówkę to oczekuję, że to oprocentowanie obligacji spadnie, bo na 14% to pewnie byłoby wówczas baardzo wielu chętnych.
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
12 lipca 2012 12:57:51
Z tego co się orientuję to obligacje były niezabezpieczone co też wpływa oczywiście na wyższe oprocentowanie obligacji. Na rynku pożyczek pojawia się nowy silny konkurent , firma windykacyjna Kruk. - www.forbes.pl/artykuly/sekcje/...
|
|
Wysłane:
12 lipca 2012 22:41:59
bardzo ciekawy ten linkowany powyżej artykuł. Napisano,iż m.in. banki niechętnie udzielają kredytów firmom parającym się "szybkim" pożyczkom bez BIK i innych wymogów jakie mają banki. Tym bardziej cieszy podwojenie linii kredytowej dla SMSKredyt przez Alior i plasowanie obligacji niezabezpieczonych (obejmowali członkowie RN) - widać z tego, że jest pewność odzyskania kasy. Wracając do SMSKredyt i uruchomienia funduszu sekurytyzacyjnego to czytając powyższy artykuł ciekawy jestem kto będzie serwiserem tego funduszu smsa? Może Kruk? To byłby świetny mariaż! Czy coś wiadomo o uruchomieniu tego funduszu przez sms? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
16 lipca 2012 22:32:05
Coś tam wiadomo o funduszu sms: KNF napisał(a):Fundusz:SMS Invest Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych, data rejestracji w sądzie:2012-05-14, nr w rejestrze:746
link: www.knf.gov.pl/dla_rynku/PODMI...Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2012 21:38:04
przy kursie: 2,70 zł
rzeczywiście dobry komunikat, ale jakby pozostawiający niedosyt jeśli chodzi o szczegóły. W związku z tym podaje link do bardziej szczegółowego omówienia tego komunikatu wraz z wypowiedziami Tokarka (prezes SMS) i A. Gawęską (prezes Ultimo): newconnect-analizy.blogspot.co...pozwolę sobie zacytować istotne fragmenty wg mnie (pominięty w komunikacie): Cytat:Grupa ULTIMO to nowoczesna, szybko rozwijającą się organizacja działająca na polskim rynku obrotu wierzytelnościami. Specjalizuje się w zakupach wierzytelności konsumenckich, szczególnie portfeli oferowanych przez banki i firmy telekomunikacyjne. Proponuje również inne usługi związane z odzyskiwaniem wierzytelności masowych, jak obsługa wierzytelności na zlecenie, przede wszystkim dla funduszy sekurytyzowanych. Chyba już wiemy kto będzie pełnił rolę serwisera funduszu sekurytyzacyjnego uruchamianego przez SMSHolding... Brakuje jeszcze informacji ile kasy i kto da na wykup certyfikatów tego funduszu. Choć z powyzszego wynika, że część może nabędzie Ultimo - wg danych rejestrowych zamieszczonych na ich stronach wynika, iż kapitał zakładowy=kapitałowi wpłaconemu= 108 mln zł... www.ultimo.pl/firma/dane-rejes...Jeszcze (dla zainteresowanych) co nieco o Ultimo (należy do Advent International, choć nie znalazłem w jakiej części  ): www.adventinternational.com/In...Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 2 sierpnia 2012 21:44
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2012 07:38:30
przy kursie: 2,70 zł
o tych kilku mln zł udzielonych pożyczek miesięcznie było w oficjalnym komunikacie - choć szczerze pisząc gdy go czytałem to jakoś mi uciekło... Wydaje się, że po podpisaniu tej umowy szanse na wywiązanie się zarządu z prognoz zdecydowanie rosną. Jak pisałem poprzednio w 2002 r. Ultimo zaczynało z kapitałem 108mln zł ile do dnia dzisiejszego ta kwota wzrosła, tego nie wiem, ale myślę, że sporo więc powinni mieć czym wspierać finansowo smskredyt przejmując wierzytelności terminowe (jak ja lubię żargon prawniczy  czy wierzytelności terminowe=pożyczki w tym przypadku?) Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2012 14:42:09
przy kursie: 2,80 zł
Trochę zweryfikowałem swoje podejście do kuponu oferowanego przez SMS kredyt. 14% wydaje się dużo, ale konkurencyjna Marka też płaci około 13% jak wynika z tabeli na stronie catalyst: www.gpwcatalyst.pl/instrumenty...A warto dodać, ze Marka już może się pochwalić twardymi wynikami z całkiem niezłą dynamiką bo w 2011 roku zarobili około 2.2 mln zł - dwa razy więcej niż w 2010.
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 00:41:18
przy kursie: 2,83 zł
www.tvncnbc.pl/kredyty-przez-s...ciekawy wywiad, dużo wyjaśnia, ciekawe RSSo udzielanych pożyczek do 10 tys zł będzie wynosiła między 100 a 200 % :-)))
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2012 18:25:52
przy kursie: 3,16 zł
Cytat:W okresie od stycznia do lipca 2012 roku spółka udzieliła już pożyczek na kwotę przekraczającą wartość pożyczek udzielonych w całym roku 2011. całość tutajJestem bardzo ciekawy wyników jakie osiągnęli w 2Q. p.s. Irytuje mnie, że różne informacje odnosnie działalności spółki podawane są "ukradkiem" w różnych wywiadach, jakby nie mozna było raz a porządnie podać takie informacje w raporcie okresowym... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2012 17:43:41
przy kursie: 3,16 zł
Osiągnięte w II kwartale przychody przy uwzględnieniu powyższych kosztów jednorazowych pozwoliły na osiągnięcie zysku netto na poziomie 1.020 tys. PLN co oznacza wzrost o 798,5% w porównaniu do II kwartału 2011 roku oraz wzrost o 614,6% w porównaniu do I kwartału bieżącego roku. W wyniku działań realizowanych przez Zarząd we wcześniejszych okresach (m.in. rozwój kanałów dystrybucji dla oferowanych produktów) Grupa SMS Kredyt zwiększyła w II kwartale 2012 r. sprzedaż swoich produktów do poziomu 6.235 tys. PLN, co oznacza wzrost o 162 % w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. Sprzedaż pożyczek wieloratalnych w poprzednich kwartałach oraz w II kwartale 2012 r., jak również sprzedaż pożyczek jednoratalnych pozwoliła wypracować przychody na poziomie 2.695 tys. PLN, co oznacza wzrost o 279% r/r. Trzeba zaznaczyć, że Grupa stosuje memoriałową zasadę rozliczania przychodów. Wydłużenie okresu udzielanych pożyczek, zgodnie z przyjętą metodą rozliczania przychodów, wiąże się więc z rozbiciem przychodów na cały okres trwania pożyczki, co powoduje zwiększenie zysków w późniejszych okresach kosztem zmniejszenia ich w okresach bieżących. Pożyczki wieloratalne udzielone do końca drugiego kwartału 2012r. przyniosą w kolejnych miesiącach przychody na poziomie ponad 4,9 mln PLN. W II kwartale 2012 r. Grupa SMS Kredyt poniosła koszty związane z: rozwojem spółki Profeskasa S.A. w wysokości 476 tys. PLN; optymalizacją struktury Grupy Kapitałowej w wysokości 75 tys. PLN; realizacją projektu związanego ze spółką Zakupy Ratalne w wysokości 135 tys. PLN; realizacją projektu związanego ze spółką Pro Collect Sp. z o.o. z Grupy Ultimo w wysokości 110 tys. PLN. W związku z tym, iż niespłacona pożyczka nie jest dla Spółki kosztem uzyskania przychodu, co wynika z polskich przepisów podatkowych, spółka SMS Invest Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SMS Kredyt S.K.A. w II kwartale rozpoznała podatek w wysokości 221 tys. PLN, co oznacza efektywną stopę podatkową na poziomie aż 38%. Działania rozpoczęte w 2011 roku, a zakończone w lipcu 2012 roku związane z optymalizacją struktury Grupy spowodują, iż w kolejnych kwartałach nastąpi znaczna redukcja efektywnej stopy podatkowej, a tym samym nastąpi zdecydowana poprawa rentowności netto.www.newconnect.pl/?page=1045&a...to wg mnie najważniejszy fragment całego raportu, zysk netto ponad 1 mln złotych w 2 kwartale. jest bardzo dobrze, a będzie jeszcze lepiej
Edytowany: 13 sierpnia 2012 17:44
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.