PARTNER SERWISU
emdhoznu
1 2 3 4 5

VEDIA [Catalyst]

michalos
0
Wpisów: 5
Wysłane: 4 czerwca 2013 10:44:09
Witam,
czy ktoś z posiadaczy niewykupionych obligacji VED0613 otrzymał kupon w BM PKO SA. Ja nic takiego nie mam na rachunku. A ponoć wczoraj tj 3.06 powinny być przelane na rach.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 14 czerwca 2013 13:02:40
Vedia spłaciła 10% obligacji.
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Reiden
0
Wpisów: 33
Wysłane: 14 czerwca 2013 15:05:02
Ja dostałem te 10% plus odsetki karne.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 24 czerwca 2013 10:06:54
w BOSSA ponownie troszku wpłynęło od VEDII

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 24 czerwca 2013 12:33:12
no... kolejne 400k zł przelano....

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 24 czerwca 2013 13:03:20
Czy informacja:
Cytat:
Kolejne odsetki będą naliczane od dnia 21 czerwca (z wyłączeniem tego dnia) od kwoty aktualnego zadłużenia tj. 3.200.000 złotych z zastosowaniem oprocentowania Obligacji serii C, które zostało określone w wysokości 11,5%.

oznacza, że oni nawet nie naliczają odsetek ustawowych, tylko nadal liczą sobie zwykłe oprocentowanie tych obligacji? Dlaczego? Wpisali sobie takie coś do warunków emisji?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 17:29:37
Liczą zwykłe 11,5 proc. z prostego powodu. Jest to mniej niż odsetki ustawowe (13 proc.), więc działają na korzyść spółki. :) Nie widziałem, aby w nocie informacyjnej były jakieś informacje o tym jakie odsetki zapłacą jeśli się spóźnią z wykupem. Prawdopodobnie nie przyszło im do głowy, że coś takiego może się zdarzyć.

A tak bardziej na serio to przypuszczam jednak (czyli wierzę w dobrą wolę tej firmy), że po prostu spółka nie wie o tym, że z punktu widzenia prawa powinna zapłacić odsetki ustawowe. Mogłaby zapłacić odsetki takie jak płaciła z obligacji, gdyby ta stopa była wyższa, lecz jeśli jest niższa to wtedy należą się odsetki ustawowe.
Edytowany: 24 czerwca 2013 17:30

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 czerwca 2013 18:33:51
A nie jest tak, że odsetki ustawowe należą się od momentu wezwania do zapłaty z informacją o naliczaniu odsetek od tego terminu? Oczywiście mowa o takiej sytuacji kiedy nie ma zapisu w nocie informacyjnej.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 19:03:08
Może tak być. Ja tam prawem nigdy się specjalnie nie interesowałem, ale jednak dotychczas jak jakiś emitent się spóźniał z wypłatą to płacił odsetki ustawowe.

wapkil
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 19:32:06
anty_teresa napisał(a):
A nie jest tak, że odsetki ustawowe należą się od momentu wezwania do zapłaty z informacją o naliczaniu odsetek od tego terminu?

Chyba nie, dlaczego miałyby się należeć dopiero od momentu wezwania? Jeśli dobrze rozumiem, odsetki ustawowe są formą odszkodowania za zwłokę, a ta nie powstaje na skutek wezwania, tylko w wyniku braku płatności należności głównej w wymaganym terminie. Może chodziło Ci o naliczanie odsetek od odsetek?

Marcin Osiecki napisał(a):
A tak bardziej na serio to przypuszczam jednak (czyli wierzę w dobrą wolę tej firmy), że po prostu spółka nie wie o tym, że z punktu widzenia prawa powinna zapłacić odsetki ustawowe.

Trochę ciężko mi uwierzyć, że działająca od sześciu lat spółka zajmująca się produkcją i handlem mogłaby nie wiedzieć, że za opóźnienie trzeba płacić. Swoją drogą, jeżeli to faktycznie nie jest inaczej uregulowane w warunkach emisji, żaden z obligatariuszy dotychczas im tego nie uświadomił?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 czerwca 2013 19:40:53
Ja prawnikiem nie jestem, ale tak mi wychodzi z praktyki i orzecznictwa, które widziałem. Akurat tak się składa, że jestem stroną postępowania(powodem) i odszkodowanie ma naliczane odsetki ustawowe od dnia wniesienia pozwu, a nie faktycznego dnia powstania szkody.
Ma to nawet pewne uzasadnienie. Powiedzmy, że zostałeś zalany. Remontujesz dom, a po 7 latach wnosisz pozew o odszkodowanie z naliczonymi odsetkami... przez 7lat :)
Podobne casy są w postępowaniu upominawczym. Być może to głupie, ale trzeba poinformować sprawcę, że masz przez niego spowodowaną szkodę, choć w niektórych przypadkach jest to oczywiste.
Edytowany: 24 czerwca 2013 19:44

wapkil
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 19:54:31
Też nie jestem prawnikiem, ale czy mógłbyś pokazać jakieś orzeczenie, gdzie tak rozstrzygnięto? Analogia z odszkodowaniem za zalanie jest moim zdaniem nietrafiona. Tutaj mowa o należności pieniężnej z oznaczonym terminem zapłaty - odsetki należą się za czas opóźnienia, który bez wezwania jest doskonale znany obu stronom i nie widzę powodu, żeby był liczony inaczej niż od dnia następującego po dniu, gdy płatność stała się wymagalna.

edit:

Masz to zresztą napisane bezpośrednio w KC. Dla należności głównej:
Cytat:
Art. 481.
§ 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Natomiast dla odsetek od odsetek:
Cytat:
Art. 482.
§ 1. Od zaległych odsetek można żądać odsetek za opóźnienie dopiero od chwili wytoczenia o nie powództwa, chyba że po powstaniu zaległości strony zgodziły się na doliczenie zaległych odsetek do dłużnej sumy.
Edytowany: 24 czerwca 2013 20:03

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 24 czerwca 2013 20:03:36
pisałem już kilka pozwów na które wystawione zostały nakazy zapłaty i są już prawomocne. odsetki należą się od przekroczonego terminu płatności, a nie daty pozwu. tylko, pisząc pozew odsetki ustawowe od daty płatności do daty pozwu naliczałem zawsze sam i ta kwota wchodzi, do kwoty pozwu. natomiast odsetki od daty pozwu nalicza już komornik (jeżeli to on będzie ściągał należność).

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 20:11:40
wapkil napisał(a):

Trochę ciężko mi uwierzyć, że działająca od sześciu lat spółka zajmująca się produkcją i handlem mogłaby nie wiedzieć, że za opóźnienie trzeba płacić. Swoją drogą, jeżeli to faktycznie nie jest inaczej uregulowane w warunkach emisji, żaden z obligatariuszy dotychczas im tego nie uświadomił?

Aż tak źle nie jest, wiedzą, że trzeba jakieś odsetki zapłacić, ale może nie wpadli na to, że akurat odsetki ustawowe. W tym akurat wypadku na szczęście różnica nie jest taka duża.
Edytowany: 24 czerwca 2013 20:13

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 czerwca 2013 20:19:53
wapkil napisał(a):
Też nie jestem prawnikiem, ale czy mógłbyś pokazać jakieś orzeczenie, gdzie tak rozstrzygnięto? Analogia z odszkodowaniem za zalanie jest moim zdaniem nietrafiona. Tutaj mowa o należności pieniężnej z oznaczonym terminem zapłaty - odsetki należą się za czas opóźnienia, który bez wezwania jest doskonale znany obu stronom i nie widzę powodu, żeby był liczony inaczej niż od dnia następującego po dniu, gdy płatność stała się wymagalna.

edit:

Masz to zresztą napisane bezpośrednio w KC. Dla należności głównej:
Cytat:
Art. 481.
§ 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Natomiast dla odsetek od odsetek:
Cytat:
Art. 482.
§ 1. Od zaległych odsetek można żądać odsetek za opóźnienie dopiero od chwili wytoczenia o nie powództwa, chyba że po powstaniu zaległości strony zgodziły się na doliczenie zaległych odsetek do dłużnej sumy.

Nie mogę pokazać orzeczenia, bo pokazywał mi takowe prawnik w lexie, do którego ja nie mam dostępu. Jak napisałem nie jestem prawnikiem.
Tak czy owak z cytowanego przez Ciebie art.481 nie wynika, że dłużnik z automatu ma obowiązek naliczania sobie odsetek ustawowych. Jest napisane, że wierzyciel MOŻE żądać, w związku z czym spółka będzie zobowiązana naliczyć odpowiednie oprocentowanie dopiero po skierowaniu odpowiedniego wezwania
Edytowany: 24 czerwca 2013 20:23

wapkil
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 21:13:01
Marcin Osiecki napisał(a):
wapkil napisał(a):

Aż tak źle nie jest, wiedzą, że trzeba jakieś odsetki zapłacić, ale może nie wpadli na to, że akurat odsetki ustawowe. W tym akurat wypadku na szczęście różnica nie jest taka duża.

Ok, ja nie podejrzewałbym u nich tak daleko idącej niewiedzy, choć oczywiście mogą próbować się nią tłumaczyć ;)

anty_teresa napisał(a):
Nie mogę pokazać orzeczenia, bo pokazywał mi takowe prawnik w lexie, do którego ja nie mam dostępu. Jak napisałem nie jestem prawnikiem.

Przeczytaj co powyżej napisał, jak rozumiem, prawnik (SirHoe).

anty_teresa napisał(a):
Tak czy owak z cytowanego przez Ciebie art.481 nie wynika, że dłużnik z automatu ma obowiązek naliczania sobie odsetek ustawowych. Jest napisane, że wierzyciel MOŻE żądać, w związku z czym spółka będzie zobowiązana naliczyć odpowiednie oprocentowanie dopiero po skierowaniu odpowiedniego wezwania

Wcześniej dyskutowaliśmy termin, od którego liczą się odsetki. Mam nadzieję, że zgadzasz się już, że płynie on od momentu powstania opóźnienia, nie do momentu skierowania wezwania, czy wniesienia pozwu. Teraz piszesz o obowiązku naliczania, ale tego też chyba do końca nie rozumiem. Oczywiście, że wierzyciel może, ale nie musi, żądać wypłaty należnych odsetek. Może też w ogóle nie domagać się wykupienia obligacji. Co w żaden sposób nie zmienia faktu, że wszystkie te płatności (kwota główna, odsetki, odsetki ustawowe za opóźnienie) wierzycielom się należą. To raczej oczywiste, że mogą, ale nie mają żadnego obowiązku, się ich domagać.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 czerwca 2013 21:41:37
@Wapkil
Chodzi mi o to, że Oni mogą sobie naliczać 11 z hakiem oprocentowania do momentu jak się ich nie wezwie do wypłaty odsetek ustawowych od należności głównej, przynajmniej na podstawie tego art. KC
Edytowany: 24 czerwca 2013 21:45

wapkil
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 22:09:05
Ja to rozumiem tak, że KC (jak i chyba całe orzecznictwo) wyraźnie mówi tyle, że w tym wypadku obligatariuszom od momentu powstania opóźnienia należą się odsetki ustawowe, chyba że w warunkach emisji ustalono inaczej. Zresztą jak sobie wyobrażasz takie naliczanie od momentu wezwania? Temu kto wezwie mieliby zacząć naliczać odsetki ustawowe, a pozostałych traktować jak dotychczas? Czy nie wiadomo dlaczego nagle wszystkim zacząć naliczać inne odsetki, bo jeden obligatariusz ich do tego wezwał? Nie mówiąc już o tym, że takie wezwanie niczego w kwestii ich zobowiązań nie zmienia.

Spółka może też oczywiście w ogóle tych odsetek nie wypłacać, podobnie jak może w ogóle nie spłacić obligacji. Jeżeli natomiast chcą uniknąć przyszłych roszczeń i przy okazji być możliwie fair w stosunku do obligatariuszy, powinni, jeżeli nie było innych ustaleń, wypłacać odsetki ustawowe.
Edytowany: 24 czerwca 2013 22:09

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 czerwca 2013 22:36:15
Cytat:
Ja to rozumiem tak, że KC (jak i chyba całe orzecznictwo) wyraźnie mówi tyle, że w tym wypadku obligatariuszom od momentu powstania opóźnienia należą się odsetki ustawowe, chyba że w warunkach emisji ustalono inaczej.

Ale z tego co zacytowałeś:
Cytat:
wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia

nie wynika, że one się należą. Wynika, że wierzyciel ma prawo żądać odsetek. Do momentu kiedy nie żąda nie możemy mówić o innych zobowiązaniach dłużnika niż splata należności głównej wraz z odsetkami wynikającymi z umowy

Cytat:
Zresztą jak sobie wyobrażasz takie naliczanie od momentu wezwania
W świetle tego co napisał SirHoe nie mam racji najwyraźniej jeśli chodzi o termin. Natomiast wyobrażam sobie, że tym co się czepiać nie będą wypłacą oprocentowanie zgodnie z deklaracją, czyli 11,x%, natomiast tym co wezwą do zapłaty odsetek ustawowych, właśnie odsetek ustawowych. W końcu dla spółki to oszczędność. Inna sprawa, że nie wiem jak to miałoby wyglądać jeśli chodzi o rolę w tym KDPW...
Cytat:
Spółka może też oczywiście w ogóle tych odsetek nie wypłacać, podobnie jak może w ogóle nie spłacić obligacji. Jeżeli natomiast chcą uniknąć przyszłych roszczeń i przy okazji być możliwie fair w stosunku do obligatariuszy, powinni, jeżeli nie było innych ustaleń, wypłacać odsetki ustawowe.

Oczywiście, że powinni spłacić odsetki ustawowe. Pełna zgoda. Natomiast widzę różnice w tym co powinni a tym co muszą aby pozostać w zgodzie z prawem.

wapkil
0
Wysłane: 24 czerwca 2013 23:17:35
anty_teresa napisał(a):

Ale z tego co zacytowałeś:

Cytat:
wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia

nie wynika, że one się należą. Wynika, że wierzyciel ma prawo żądać odsetek. Do momentu kiedy nie żąda nie możemy mówić o innych zobowiązaniach dłużnika niż splata należności głównej wraz z odsetkami wynikającymi z umowy

To nie tak - język jest może nie najszczęśliwszy, ale o ile wiem, z tego zapisu wynika, że się należą. Lepiej byłoby, gdyby wyjaśnił to prawnik, ale wcześniej zerknij może na przykład na orzeczenie SN III CKN 548/00

Cytat:
Skutkiem niespełnienia świadczenia
w terminie jest opóźnienie dłużnika, a w każdym wypadku opóźnienia
się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego wierzyciel - jak wynika z art. 481 § 1
k.c. - może żądać świadczenia ubocznego w postaci odsetek za opóźnienie.
Odsetki te należą się za cały czas opóźnienia, począwszy od dnia wymagalności
długu. Przepis art. 481 § 1 k.c. obciąża dłużnika obowiązkiem zapłaty odsetek bez
względu na przyczyny uchybienia terminowi płatności sumy głównej. Sam fakt
opóźnienia przesądza więc o tym, że wierzycielowi należą się odsetki.
Odsetki te
stają się wymagalne z upływem pierwszego dnia od terminu wymagalności
roszczenia głównego, z tym że w pierwszym dniu opóźnienia powstaje roszczenie
tylko o odsetki za ten dzień. W razie dalszego opóźnienia proces powstawania tego
roszczenia toczy się dalej; wierzyciel nabywa prawo do odsetek oddzielnie za każdy
kolejny dzień przez cały czas opóźnienia. Odsetki uzyskują tym samym
samodzielność w zakresie wymagalności roszczenia i jego przedawnienia.

albo, wydane po podstawie powyższego, SN IV CSK 16/10:

Cytat:
Nie można bowiem podzielić poglądu Sądu odwoławczego, że odsetki za
opóźnienie w spełnieniu świadczenia, którego termin został oznaczony, stają się
wymagalne dopiero od chwili wezwania dłużnika do ich zapłaty.
Edytowany: 24 czerwca 2013 23:18

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,612 sek.

tcdeqklu
tpvdzkws
lmbgnkhi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aozcubdt
fzlhuqir
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat