Cytat:A co w przypadku, gdy mój dochód pochodzi tylko z giełdy. Czy od należnego podatku mogę odliczyć kwotę zmniejszającą podatek tj. 556,02 zł?
I kolejna sprawa. Z tego co wiem, to roczny dochód niepowodujący obowiązku zapłaty podatku to 3091 zł. Czy ta sama zasada obowiązuje dla zysków pochodzących z giełdy?
Po pierwsze: obie opisane przez Ciebie sprawy, to tak naprawdę jedna i ta sama sprawa.
Kwota zmniejszająca podatek wynosi 556,02 zł.
a więc jeśli ktoś zarobił w ciągu roku 3091 zł. ma do zapłacenia podatek w wysokości:
18 % x 3091 zł. - 556,02 zł. = 556,38 zł. - 556,02 zł. = 0,36 zł.
Ponieważ podatek zaokrąglamy do pełnych złotych 0,36 zł. równamy do zera.
Dla porównania, gdyby ktoś zarobił o 1 zł. więcej miałby do zapłaty:
18 % x 3092 zł. - 556,02 zł. = 556,56 zł. - 556,02 zł = 0,54 zł.
Podatek 0,54 zł. niestety zaokrąglamy do pełnej złotówki.
Praktyczna rada z tego wynikająca: jeśli mamy do wyboru zarobienie w ciągu roku 3091 zł. albo 3092 zł. powinniśmy wybrać to pierwsze. Dodatkowy trud, który musielibyśmy włożyć aby zarobić wyższą z tych kwot nie popłaca, nadwyżkę i tak oddamy państwu.
Nie. Od podatku należnego z tytułu dochodów z giełdy nie możesz odliczyć podanej przez Ciebie kwoty zmniejszającej podatek. Niestety zdaniem naszego państwa to dwie różne bajki. Aby pozbawić nas podobnych pokus czy choćby nadziei podatek od dochodów kapitałowych (a więc m.in. od dochodów z giełdy) musimy rozliczać na innym papierku (PIT-38) niż resztę dochodów.