Witam
Chciałbym spytać bardziej doświadczonych uczestników o sposób liczenia rentowności inwestycji w obligacje w porównaniu do oprocentowania lokaty bankowej. To mój pierwszy post, więc wybaczcie jeśli się powtarzam z tematem, który był już poruszany, bądź pytam o podstawy. Przeglądałem forum i trochę wiedzy na temat rentowności już zdobyłem. Niemniej mam pewne wątpliwości.
Korzystam z tabelki w Excel, którą udostępnił kolega intelekt tutaj (
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...).
Wartość XIRR jak rozumiem oblicza rentowność obligacji w skali roku, czy tak? Czy chcąc porównać rentowność obligacji z oprocentowaniem lokaty mogą uznać, że wartość XIRR to "oprocentowanie roczne obligacji" które mogę uwzględnić przy porównywaniu z lokatą?
Przykład obligacji Skarbu Państwa zerokuponowej OK0114. Wartość nominalna tej obligacji wynosi 1000 zł, aktualna cena to 91,25. Aktualna cena oznacza procent wartości nominalnej jaki muszę zapłacić przy jej nabyciu, zatem kupując ją dziś (przy założeniu że będzie podaż) zapłacę 912,50 zł. Jeśli przetrzymam obligację do okresu wykupu to Skarb zapłaci mi za nią 1000 zł.
1) Różnica procentowa między tymi dwoma wartościami to 9,59%*. Czy to nie jest prawdziwa rentowność tej
dwuletniej obligacji?
2) Rentowność tej obligacji obliczona według powyższej tabelki excela to 4,58%. Jak rozumiem jest to rentowność roczna.
Chcąc zatem porównać inwestycję w tą obligację z lokatą bankową, powinienem znaleźć taką lokatę, która da mi w skali roku co najmniej 4,58%. Jako, że nie jest problem ze znalezieniem takiej lokaty to wydaje się, że inwestycja w tą obligację przegrywa z lokatą.
handcare
*pomijam podatek i koszty transakcyjne