PARTNER SERWISU
qwjkexxi
ullevi

ullevi

Ostatnie 10 wpisów
Pobrany podatek od odzyskanej kwoty z licytacji zabezpieczenia obligacji serii D okazał się jednak błędem.
Biuro maklerskie dzisiaj zwróciło cały pobrany wcześniej podatek na rachunek.

A czy macie od tej kwoty pobrany podatek? Bo w DB Makler mam zaksięgowaną kwotę z licytacji jako odsetki i normalnie pobrany podatek. Chyba coś nie tak ale chce potwierdzić czy u Was tez tak jest.

Jako posiadacz obligacji serii D (tych dla których licytacja gruntów z zabezpieczenia nienależącego do Religi jest wyznaczona na koniec miesiąca) właśnie dostałem pismo od Zarządcy Religi z prośbą o zawieszenie egzekucji z powodu przygotowywanego układu. W załączeniu mam wniosek do Secusa który jest administratorem hipoteki o zawieszenie egzekucji na minimum pół roku.

Jestem bardzo ciekawy ile osób skusi się na tą propozycję i czy wszyscy muszą wnioskować o wstrzymanie egzekucji czy wystarczy jedna osoba.

Jak na razie jest to chyba jedyna z serii obligacji Religi z której można coś lada chwila odzyskać ale jak egzekucja zostanie wstrzymana to lipa....
Może jestem pesymistą ale na żaden układ nie liczę...po tym co się dzieje np. z E-Kancelarią...

Pozdrawiam

Tutaj raczej chodzi o fakt, że licytowana działka będąca zabezpieczeniem serii D nigdy nie była własnością Religa Development tylko osoby prywatnej od której Religa miał kupić działkę ale finalnie transakcja nie doszła do skutku i dlatego układ jej nie dotyczy - licytacja działki idzie swoim biegiem zupełnie niezwiązanym z Religą. Oczywiście jest to tylko moja próba zrozumienia sytuacji a nie 100% pewny fakt :)

A kto oferuje? Salwix? Nie mogę nigdzie znaleźć infa o nowej emisji...

Ja mam IKE w BOSSA (DM BOS) chyba najtansze konto maklerskie pod IKE

Witam,

Może ktoś zaznajomiony w temacie napisać czy jest możliwe złożenie zapisu ze wskazanym rachunkiem maklerskim do zdeponowania (nie mam rachunku w Dm PKO i nie zamierzam mieć). Jeżeli tak to gdzie iść i9 jakie tajne hasło podać żeby się udało? ;-)

@kronau
To nie zmieniac parametrow i niech wisi ile moze. Jak tak robie w XTB i jak do tej pory zawsze mi wszystkie schodza zazwyczaj w przeciagu kilku dni, max byl chyba miesiac (jeden raz sie zdarzylo)

Mnie generalnie przekonuje systematyczne zbieranie z rynku przez emitenta obligów...znaczy, że mają kasę...

Może drobni sypią - w końcu minimalny zapis był na 30k, może dla niektórych jest to za dużo i na dzień dobry chcieli trochę upłynnić...sam nie wiem
Generalnie powymieniałem w portfelu dzisiaj EKA1014 na EKA0215 :)

Seria L (EKA0215) już notowana.
Aż dziwne, że jeszcze nie było żadnej transakcji - obligi do kupienia po 100,70

Potwierdzam, też dostałem wezwanie do zapłaty - seria D

Jestem tylko ciekawy czy wszystkie 23 osoby zapłacą bo jak nie to postępowanie egzekucyjne zostanie umorzone...

ja tam sie ewakuowalem...najwyzej odkupie pozniej ;-)

Na XTB kuponu nie ma. Ponadto z XTB dostałem również cos takiego jako odpowiedź na pytanie dlaczego nie ma odsetek na koncie:

"W nawiązaniu do obligacji GPF0214 otrzymaliśmy wiadomość od KDPW zamieszczoną poniżej.

Warszawa, 25 lutego 2013 r.

UCZESTNICY KDPW

Informujemy, że do chwili obecnej Emitent nie przekazał kwoty świadczenia z tytułu wypłaty odsetek od obligacji spółki GRUPA PRAWNO-FINANSOWA CAUSA S.A. oznaczonych kodem PLGPFCS00067.

Wypłata świadczenia nastąpi niezwłocznie po otrzymaniu wymaganej kwoty.

Dyrektor
Działu Operacyjnego "

Tutaj jest uzasadnienie dlaczego zakup obligacji w emisji nie podlega PCC:

ksiegowosc.infor.pl/podatki/pc...

Trochę off-topic ale jeżeli prowadzimy dywagacje o tym w co inwestować na IKE to ja generalnie jestem nastawiony na akcje spółek dywidendowych (kupno w czasie bessy) i "życie" z dywidendy - coś na kształt kuponu odsetkowego przy obligacjach wypłacanego co roku ;-)
W czasie hossy kupuję obligacje korporacyjne jako uzupełnienie portfela ale tylko te stosunkowo bezpieczne. Od ryzykownych papierow jest zwykły rachunek maklerski a nie IKE :)

I generalnie tak kółeczko się kręci pod cykle hossa-bessa...

Witam,

Moim nieobiektywnym zdaniem nie ma sensu kupować obligacji skarbu państwa ponieważ praktycznie każda sensowna lokata do więcęj niz nawet 10-latki
Co do obligacji korporacyjnych bezpiecznych to ja osobiście preferuje obligacje bankowe (raczej nie spółdzielcze bo rentowność za niska w stosunku do lokat) - np. Getin

Pozdrawiam

Ma ktoś podejrzenia kto i czemu od jakiegoś tygodnia czy dwóch sypie obligacjami PCZ0615 i PCZ1015
Aktualnie stoi na sprzedaż 67 sztuk PCZ0615 po 100,01 i 84 sztuki PCZ1015 po 100,51
Tym bardziej ciekawe, że PCZ1015 ma stały kupon 11%...

Coś się dzieje złego z PCZ?

Tak, możesz. O ile oczywiście będą chętni na zakup i potem na sprzedaż. Generalnie stracisz na pewno na kursie sprzedaży i zakupu wiec jak masz dużo papierów zakupionych to może się to nieopłacać

Powod ten sam co zawsze...brak tabel odstekowych ;-)

Dla zainteresowanych oto odpowiedź z mBanku na pytanie czy będzie pobierana opłata roczna za eMaklera:

Witam,

w odpowiedzi na otrzymanego maila uprzejmie informuję, że opłata za prowadzenie rachunku maklerskiego za rok 2012 nie będzie pobierana.

Mam nadzieję, że przekazane informacje okażą się pomocne.

Pozdrawiam
Barbara Kostera
Wydział Obsługi Klientów mBanku
Biuro Obsługi Klientów

Korzystałem w sumie z czterech biur maklerskich na przestrzeni ostatnich 3 lat i aktualnie obstaje przy najtanszym czyli XTB - jak się orientowałem jakiś czas temu było to najtańsze biuro maklerskie (rozważałem tylko te które nie pobierają opłat za prowadzenie rachunku).

Niedogodności XTB sa tak jak juz wspominano bardzo późne księgowanie odsetek i wykupów papierów, ponadto środki zaksięgowane jednego dnia są opisywane w systemie dopiero dnia następnego więc na dobrą sprawę coś na konto przychodzi ale za bardzo nie wiadomo co (dopiero następnego dnia pokazuje się pozycja w historii rachunku). Do tego dochodzą błędy samych transakcji - już dwa razy miałem pomyłki w wysokości wypłacanej kwoty za wykup papieru czy wypłatę odsetek...na szczęście na razie były to pomyłki tylko i wyłącznie na moją korzyść :)
Co do awaryjności to jeszcze nie doświadczyłem przypadku żeby system był niedostępny

Co do pozostałych to Alior jest OK - trzymam go ponieważ ma bardzo przejrzysty system podglądu notowań. Jakoś do Sidomy w XTB nie mogę sie przekonać a NOL w Aliorze jest dla mnie dużo bardziej czytelny. Poza tym możne podpiąć z niego komórki do Excela np. z rentownoscia i w ten sposób śledzić na bieżąco notowania. Do tego bezpośredni dostęp do aktualności danej spółki z podglądu notowań. Parokrotnie też system był niedostępny z bliżej nieznanych powodów w środku sesji giełdowej.

Zdecydowanie najgorszy i zarazem najdroższy jest eMakler. Nie miałem z nim do czynienia już od ponad 2 lat więc nie wiem co tam pozmieniali ale z tego co ja pamiętem to ten system generalnie nie nadawał się do niczego pomijająć fakt, że nawet derywatów tam wtedy nie było...

W Bossie mam rachunek maklerski IKE z uwagi na fakt że jest najtańsza z ofert maklerskich IKE. Sama platforma OK. Za wiele jej nie używam więc za wiele nie powiem.

Mam nadzieję, że moje wywody się komuś na coś przydadzą :)

PS: w eMaklerze jest podobno opłata roczna za konto jeżeli nie wykonalo sie zadnej transakcji w roku kalendarzowym...ciezko stwierdzic czy to mit czy nie gdyz w tabeli opłat widnieje taki zapis wraz z adnotacją ze oplata moze byc pobrana...ale nie musi... - moze uda mi sie przetestowac w tym roku

Czy ktoś dostał odpowiedź od Causy odnośnie tej niezgodności w wypłacie kuponu?

Dziękuję za odpowiedź

A ile doszło bo cos mi się nie zgadza w XTB - wyszedł kupon brutto za jedną obligację 37,35 zł a nie 38,10 jak wynika z tabekl odsetkowych....chyba, że coś źle patrze...

Chodzi o emisję serii A i z tego jak ja rozumiem prospekt emisyjny to przekroczyli termin o 15 dni - debiut na Catalyst był chyba 4 września a 6 miesięcy mijało 23 sierpnia...

W prospekcie emisyjnym jest zapis
"...lub nie będą przedmiotem obrotu w ASO w terminie sześciu miesięcy od Daty Emisji."

Nie jestem za bardzo biegły odnośnie obligacji więc może coś źle rozumuję

Już się miałem jakiś czas temu zapytać czy ktoś z uczestników forum posiada obligacje GPF Causa i czy skorzystał z możliwości przedterminowego wykupu w związku z brakiem wprowadzenia na Catalyst w terminie 6 miesięcy od emisji?

No i właśnie tutaj jest ta różnica z obligacji masz 6,48% netto a z lokat 6,5% brutto...czyli jakieś 5,26% netto :D

Ja wysyłam jutro żądanie wykupu obligacji
Czy ktoś wie czy odgórnie jest uregulowany czas w jakim powinni uregulować należnoć po otrzymaniu żądania wykupu obligacji? Można w piśmie zawrzeć dowolny termin, np 2 tygodni i potem egzekucja z zabezpieczenia?
Posiadam Serię C

@czosnek,
Wysłałeś jednocześnie pismo do Secusa z kopią żądania wykupu obligacji?
Generalnie możesz udostępnić pismo jakie wysłałeś na wzór na przyszłość? :)

Dzięki za info

Jak ktoś ma wzór pisma o postawienie obligacji w stan natychmiastowej wymagalności będę wdzięczny za podesłanie na PW

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 26 września 2018 13:46:35
Liczba wpisów: 30
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,294 sek.

vteyefwz
sslzyglo
agqchiwc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aazntale
juspdcbm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat