4 Dołączył: 2012-07-08 Wpisów: 398
Wysłane:
30 kwietnia 2014 22:48:15
ja nie wiem jak tam wypadają okresy odsetkowe i terminy płatności odsetek i czy jest tam jakieś zabezpieczenie czy nie. W kazdym razie napewno jeżeli emitent zalega z odsetkami co do tej serii to jest to podstawa do zgłoszenia do emitenta żądania natychmiastowej wymagalności obligacji a jeżeli po takim żądaniu emitent nie odda kasy i to nie tylko odsetek ale kwoty głównej to jest to podstawa do wszczęcia egzekucji z zabezpieczenia jeżeli takowe oczywiście było a jeżeli nie było to egzekucji z majątku emitenta. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości bo gwarantuje to ustawa o obligacjach z 1995 roku w artykule 24 punkt 2.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
30 kwietnia 2014 23:29:32
czosnek -
1.jeśli okaże się że AH zabezpieczenia obligacji serii W jest Copernicus, to zapytać ich co oni mają zamiar zrobić w tej sprawie i co muszę zrobić ze swojej strony aby dopełnić formalności? tzn, czy będą wszczynać egzekucję tego zabezpieczenia itp.
2. po ogłoszeniu upadłości Emitenta - jeśli zabezpieczenie jest na majątku spółki zależnej - w tym przypadku ARMADA DEVELOPMENT SA, to w stosowanym czasie mogę normalnie sam zgłosić wierzytelność do sądu? po weekendzie spróbuję się czegoś dowiedzieć w Copernicusie
Obie powyższe procedury można wykonywać niezależnie od siebie?
pzdr.
Edytowany: 30 kwietnia 2014 23:32
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2014 23:41:50
robertokot25 w serii W Copernicus był oferującym , możliwe że tez jest administratorem hipoteki, napewno należy napierać na ah żeby działał ,ja bym tak przynajmniej zrobił jak najszybciej.
Bo po ogłoszeniu upadłości - jeśli zabezpieczenie jest na majątku spółki zależnej, to normalnie samemu zgłasza się wierzytelność? kurator tego nie zrobi?, czyli co trzeba napierać na AH żeby działał??
co do zgłaszania wierzytelności to napewno jeszcze sporo czasu upłynie zanim sąd ogłosi termin na to , natomiast już dziś można wysyłać żądania wykupu do emitenta i rozpoczynać egzekucję z zabezpieczenia poprzez ah. Co do tego zgłaszania wierzytelności to w przypadku kiedy zabezpieczenie jest na majątku nienależącym do emitenta (na majątku obcym) a z takim przypadkiem mamy tu do czynienia bo jest to majątek spółki zależnej a nie emitenta to co do samego zgłaszania wierzytelności to nie jestem pewny na 100% ale obstawiałbym że kurator też powinien to zgłosić, pomimo że egzekucja z tego zabezpieczenia będzie prowadzona odrębnie i całkowicie poza postępowaniem upadłościowym, bo może zdażyć się sytuacja że zabezpieczenie nie pokryje w całości roszczeń z obligacji wtedy pozostałą częśc można będzie dochodzić z majątku emitenta ,(lub może objąć pozostałą część układem ) jeżeli tego majątku będzie na tyle oczywiście. Tutaj cały czas pisze o sytuacji jeżeli dojdzie do egzekucji z zabezpieczenia bo może tak być że do takiej egzekucji nie dojdzie jeżeli nikt nie zwróci się z wnioskiem do ah o rozpoczęcie tego procesu, wystarczy że tylko jeden obligatariusz zwróci się z wnioskiem do ah i taka egzekucja zostanie rozpoczeta. Róznie może tez ta sprawa sie potoczyć , narazie jest wniosek o upadłość układową co wcale nie znaczy że ktoś nie zwróci się z wnioskiem o upadłość likwidacyjną i takowa nie zostanie orzeczona przez sąd. Ja osobiście bym nie czekał na zawarcie układu , tym bardziej że jak to jest w takich przypadkach napewno nie będzie on korzystny dla wierzycieli bo zawsze układ to odłożenie w czasie spłaty zobowiązania a często tez redukcja zobowiązania, do tego nie wiadomo kiedy i czy wogóle jakiś układ zostanie zawarty, czy nie skąńczy sie to likwidacją, postępowania upadłościowe trwają długo , często latami, w sytuacji gdy jest zabezpieczenie to napewno jak najbardziej logicznym i zasadnym jest podjęcie próby zaspokojenia się z tego zabezpieczenia i to im szybciej tym lepiej. Trzeba tez być przygotowany na to że zabezpieczenie raczej niekoniecznie pokryje całości wierzytelności , wycena wyceną a rynek i tak zweryfikuje tę wycenę na licytacji, nie mówiąc już o sposobach wyceny przez biegłego w operatach.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-01-29 Wpisów: 641
Wysłane:
1 maja 2014 00:02:16
Dla zainteresowanych obligacje serii AI Zabezpieczenie w prospekcie 23 mln zakładając że emisja 100% czyli na 10 mln. Ale z racji tego że obligacje serii AI objęto 168szt x 10.000zł=1.680.000zł. Taką kwotą zamknięto emisję.Zabezpieczenie zostało zmienione na kwotę 2.070.000zł. Stosowny dokument został wysyłany do obligatariuszy. Przynajmniej ja taki otrzymałem. Ze szczegółami jakie zabezpieczenie,hipoteka gdzie księga wieczysta. Jedynym właścicielem tej hipoteki jest GC. Więc sytuacja jest klarowna.
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 00:04:04
Czosnek - dzięki za info. - Będę próbował się dowiedzieć w Copernicusie co i jak.... - W tej serii W to większość ma chyba PKO OFE -prawie 17 baniek - bynajmniej tyle mieli na dzień 31-12-2013, pierwotnie to PKO jako jeden podmiot obieli całość emisji serii W, tyle że później ciut puścili w rynek - ponad pół bańki :( - A co w przypadku jeśli AH hipoteki zacznie coś działać w celu egzekucji tego zabezpieczenia (ale jeszcze nie odzyskam kasy) i zbiegnie się to razem z terminem zgłaszania wierzytelności do sądu po ogłoszeniu upadłości Emitenta, to wtedy zgłaszam swoją wierzytelność w całości do sądu mimo że działam też z AH hipoteki? to jakby coś się dublowało wtedy... hmmm... Chyba trzeba samemu zgłaszać jeśli zabezpieczenie nie jest na majątku emitenta, kurator chyba tego nie zrobi : wupadłości.pl/obligacje-gant-d...Cytat: Czy muszę dokonywać zgłoszenia wierzytelności z obligacji zabezpieczonych hipoteką na nieruchomościach GANT Development S.A.?
Żadna z serii obligacji GANT Development S.A. nie została zabezpieczona na należących do niego nieruchomościach. Obligacje serii AX, H oraz D zostały wprawdzie zabezpieczone hipoteką, jednakże na nieruchomościach stanowiących własność innych spółek (tj. odpowiednio GANT ZN Sp. z o.o. Robotnicza s.k.a., Kapelanka Sp. z o.o., GANT ZN Sp. z o.o. SM DOM s.k.a.).
W związku z powyższym, dochodzenie wierzytelności z ww. obligacji odbywa się na ogólnych zasadach, a co za tym idzie, żeby uczestniczyć w postępowaniu upadłościowym niezbędne jest dokonanie zgłoszenia wierzytelności do masy upadłości.
Edytowany: 1 maja 2014 00:07
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 00:17:59
2. po ogłoszeniu upadłości Emitenta - jeśli zabezpieczenie jest na majątku spółki zależnej - w tym przypadku ARMADA DEVELOPMENT SA, to w stosowanym czasie mogę normalnie sam zgłosić wierzytelność do sądu? po weekendzie spróbuję się czegoś dowiedzieć w Copernicusie
Obie powyższe procedury można wykonywać niezależnie od siebie?
Może nie chodzi o to żeby wykonywać te procedury niezależnie od siebie , raczej chodzi o to że jeżeli jest zabezpieczenie to w pierwszej kolejności należy go wykorzystać żeby zaspokoić swoje roszczenia z tego zabezpieczenia, bo po to ono zostało właśnie ustanowione , natomiast zgłosić napewno by pasowało swoje wierzytelności do sądu gdy on wyznaczy na to termin nawet w czasie jak będzie prowadzona egzekucja z zabezpieczenia. Pomijam już fakt czy zrobić to samemu czy zrobi to kurator bo akurat to nie jest aż tak istotne chodzi o to żeby w sytuacji gdy nieuda się z zabezpieczenia odzyskać całości kasy mieć możliwość starania się o odzyskanie reszty z majątku emitenta i tutaj w zależności jak rozwinie się sytuacja można liczyć na egzekucję pozostałej części z majątku emitenta (jeżeli takowy będzie) w wypadku gdy toczy się upadłość likwidacyjna , lub i tutaj nie jestem pewny ale chyba pozostałą część można objąć układem w przypadku upadłości układowej. Oczywiście ktoś może powiedzieć że po co uruchamiać egzekucje z zabezpieczenia skoro na razie nie ma upadłości likwidacyjnej tylko jest wniosek o upadłość i to nawet nie likwidacyjną ale układową. Ktoś może uważać że objęcie wierzytelności układem doprowadzi do ich całkowitego spłacenia , każdy ma swoje zdanie , ja uważam że najlepiej jest nie czekać na nic tylko od razu robić co się da żeby odzyskać możliwie najwięcej kasy .
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 00:18:52
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 00:47:57
- A co w przypadku jeśli AH hipoteki zacznie coś działać w celu egzekucji tego zabezpieczenia (ale jeszcze nie odzyskam kasy) i zbiegnie się to razem z terminem zgłaszania wierzytelności do sądu po ogłoszeniu upadłości Emitenta, to wtedy zgłaszam swoją wierzytelność w całości do sądu mimo że działam też z AH hipoteki? to jakby coś się dublowało wtedy... hmmm...
słuszne i logiczne pytanie tu są 2 możliwe scenariusze w zależności od tego czy zabezpieczenie jest na majątku obcym czy własnym emitenta, jeżeli jest wogóle zabezpieczenie to najpierw z zasady egzekucja idzie z niego i jeżeli jest ono na majątku obcym i w czasie trwania egzekucji prowadzonej przez ah zostaje otwarte postępowanie upadłościowe przez sąd to egzekucja z zabezpieczenia prowadzona przez ah idzie dalej swoim trybem a ewentualnie część wierzytelności jaka nie została pokryta z zabezpieczenia może zostać egzekwowana z majątku upadłego emitenta, tyle że już nie przez ah bo jego rola kończy się z chwilą zlicytowania zabezpieczenia, Jeżeli zabezpieczenie jest na majątku własnym emitenta i toczy się egzekucja z zabezpieczenia przez ah i w tym czasie zostaje otwarte postępowanie upadłościowe przez sąd to z tą chwilą wszystkie postępowania egzekucyjne zostają z urzędu zawieszone a całość spraw przejmuje syndyk , rola ah się kończy zanim doprowadzi on do licytacji zabezpieczenia a zabezpieczenie zostaje wyodrębnione przez syndyka z ogólnej masy upadłościowej na zaspokojenie tylko i wyłącznie roszczeń obligatariuszy . Syndyk licytuje zabezpieczenie a jeżeli nie pokryje ono całości roszczeń to ewentualnie pozostała część będzie zaspokajana z pozostałej masy upadłościowej. Tak jest w przypadku upadłości likwidacyjnej , nie wiem dokładnie jak jest w przypadku upadłości układowej ale pewnie zasady nie różnią się wiele
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 01:01:31
dodam jeszcze że zgłaszając do sądu swoją wierzytelność zabezpieczoną na majątku obcym wtedy kiedy będzie działał ah i prowadził egzekucję z zabezpieczenia napewno będziesz musiał dokładnie opisać swoją wierzytelność a w szczególności poinformować sąd że wierzytelność ta jest aktualnie objęta postępowaniem egzekucyjnym prowadzonym przez ah, gdybyś o tym fakcie nie poinformował sądu to faktycznie mogłoby dojść do zdublowania w zaspokajaniu twojej wierzytelności , z wiadomych jednak względów nie polecam zatajać niczego w zgłoszeniu wierzytelności
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 01:14:04
Upadłość likwidacyjna-wpada syndyk,robi rozeznanie co komu,ile i z czego i sprzedaje co idzie i żaden AH nie ma już nic tu do powiedzenia. Upadlość układowa- wpada nadzorca sądowy,robi rozeznanie co komu i z czego i ocenia czy spółka jest w stanie jeszcze coś wypracować. Jeżeli tak to nadzorca staje się szefem tego bałaganu i spółka sobie działa dalej i w optymistycznej wersji zarabia i spłaca wierzycieli. Tzw. kroplówka. Może to trwać i trwać aż splacą ostatni grosz. Ale wszyscy wierzyciele muszą wyrazic zgodę na układ.Zawsze z układu może zrobić likwidacje jak spółka nie da rady.
Co do zglaszania wierzytelności to 3 miesiące czasu jest od momentu wydania odpowiedniego komunikatu przez sąd. Każdy zgłasza osobiście. Dużo biegania jest no i czasu i dojazdów do odpowiednigo sądu. Np.Gdańsk-Katowice.
W obydwu typach upadłości wierzytelności trzeba zgłosić do 3 miesięcy.
|
|
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 01:23:56
DRIVER77 - jakie bieganie po sądach?? to się wysyła listowanie do sędziego komisarza
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 01:51:48
robertokot25 Oczywiście że wysyłasz,według podobnego schematu: www.amadeus.biz.pl/pl/zgloszen... Ale jak coś pomylisz albo nie taki papier wyślesz,albo coś będzie nie jasne,albo źle wpiszesz kwotę odsetek i dzień od którego odsetki nie sa naliczane to złożysz osobistą wizytę z walizką papierów w sądzie Z jedną upadłością już miałem do czynienia i uwierz że do przyjemności to nie należy
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 10:58:02
DRIVER77 - rozumiem :), na razie muszę ustalić AH zabezpieczenia obligacji serii W i dowiedzieć się co on zamierza zrobić w tej sprawie...
DRIVER77 - u ciebie kto jest AH?
Edytowany: 1 maja 2014 11:08
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 11:04:13
ja mam do czynienia z upadłością likwidacyjną , sąd orzekł upadłość we wrześniu 2012 i do dziś nic nie zostało jeszcze zlicytowane a nawet jeszcze nie jest znany termin licytacji , tak jak pisał DRIVER77 przyjemność to nie jest a najgorsze że ciągnie się to bardzo długo
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 11:07:01
robertokot25 jak cos ustalisz daj znać na priv albo wpisz tutaj, ciekaw jestem jak to dokładnie będzie szło w tym konktetnym przypadku pzdr
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 11:12:22
czosnek - tak dam znać jak najbardziej - bo i tak będę potrzebował rad i pomocy bardziej zaprawionych w bojach kolegów jak przyjdzie pisać zgłoszenie wierzytelności itp.
A dlaczego jeszcze nie próbują licytować? sąd ma dowolność jeśli chodzi o terminy licytacji? może to np. zrobić dopiero za kilka lat?
Edytowany: 1 maja 2014 11:14
|
|
0 Dołączył: 2012-02-25 Wpisów: 68
Wysłane:
1 maja 2014 11:15:58
Witajcie ludziska. Skierowali mnie tu z sąsiedniego wątku jedynki, bo tam sytuacja podobna, tylko, że tam jest już likwidacja. Z tego co zrozumiałem Ciebie DRIVER77 to w tamtym wypadku AH już nic nie może i wszystko załatwia syndyk i trzeba zgłosić wniosek do sądu o wierzytelność. Czy dobrze to rozumiem?
Mam dodatkowe pytanie do Ciebie, bo widzę, że już masz jedna sprawę za sobą i może będziesz wiedział (albo ktoś inny kto już przechodził upadłość). Otóż sytuacja była taka: 04.04 miały być wypłacone odsetki z kuponu IV (to był ostatni dzień okresu odsetkowego) ale (zdaje się) 24.03 została ogłoszona upadłość likwidacyjna. Data ustalenia prawa do kuponu była 27.03 jednak z oczywistych względów kupon nie ostał wypłacony do dziś. I teraz pytanie: kupiłem cześć obligacji w miesiącu kwietniu około 10go kwietnia (10.04) - czy zgłaszając wierzytelność przysługują mi odsetki z tych obligacji z tego okresu czy nie? bo już się zgubiłem w sumie - wydaje mi się, że nie i nie powinienem ich ująć w zgłoszeniu ale już sam nie wiem, bo kupując obligi przejmuję chyba też to co nie zostało wypłacone, dodatkowo nie bardzo wiem jak syndyk by to miał sprawdzić, bo chyba nie będzie obliczał tego dla każdego wierzyciela, z tego co wiem syndyk wysyła tylko zapytanie do spółki, czy akceptuje dług lub w jakiej kwocie (jeżeli nie akceptuje) i dlaczego. Co by się stało jakby okazało się, że kwota została źle wyliczona? Zostanę całkowicie nie uwzględniony, czy sami to skorygują do odpowiedniej kwoty i to wszystko?
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 12:24:41
effie Odsetki naliczane są do dnia ogłoszenia przez sąd upadłości. I to jest ostatni dzień do którego liczy się odsetki. Wszystko musisz wyliczyć sobie samemu. Żaden sąd,komisarz czy nikt inny liczył za Ciebie nie będzie. W twoim przypadku 23 .03 jest ostatnim dniem naliczania odsetek bo wtedy sad wydał decyzję o upadłości. Tu na przykładzie Ganta: www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...Tak to mniej więcej wygląda: kancelaria-pmr.pl/site/images/...Czy to upadłość likwidacyjna czy układowa, wierzytelność trzeba zgłosić. Ale narazie żadnych ruchów nie wykonasz dopuki sąd nie wyda decyzji. Może to być tydz,miesiąc,dwa. Oni dopiero złożyli wniosek, a zanim ta machina ruszy to potrwa. Nadzorca sądowy musi określić czy jest jeszcze co naprawiać czy lepiej likwidować. Od 2011 uczestnicze w upadlości pewnego przedsiębiorstwa o kase za usługi i powiem nie życzę nikomu. Tylko tu jest inna kwestia bo jest zabezpieczenie w razie nie wypłacalności i na inny cel kasa z tego zabezpiecz nie może iść. A jak braknie kasy to potem syndyk liczy z reszty masy upadlościowej i dzieli, ale to już batalia.
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 12:48:01
A dlaczego jeszcze nie próbują licytować? sąd ma dowolność jeśli chodzi o terminy licytacji? może to np. zrobić dopiero za kilka lat?
dużo by o tym pisać, najogólniej to napwno takie sprawy nie są tak proste dla sądu jak np.sprawa rozwodowa. Sprawa ma dużo wątków , dużo czynności do wykonania, międzyczasie spływają wnioski od stron do których sąd musi się ustosunkować , przykładowo sąd zleca biegłemu wykonanie wyceny aktywów upadłego , zanim biegły skleci taką wycenę upłynie np. 2 lub 3 miesjące, potem jakiś okres na uprawomocnienie się tej wyceny ale akurat ktoś uważa że wycena jest zaniska i skłąda zarzut procesowy,więc znowu jakiś czas na rozpatrzenie tego zarzutu przez sąd itp,itd komornicy też na brak pracy narzekać nie mogą i zanim sprawa do nich trafi kolejne miesjące zanim będzie licytacja. Napewno każda sprawa jest inna i możliwe tez że w niektórych przypadkach może to iść szybko i sprawnie.
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 13:17:31
wffie dokładnie tak jak napisał DRIVER77 jest z tymi odsetkami ,ale ogólnie to nie ma chyba się co odsetkami przejmować , może być tak że z kwoty wykupu obligacji dostaniesz np.50 % , więc raczej zapomnij o odsetkach , oczywiście ja życzę Ci jak najlepiej ale raczej nie licz że odzyskasz wiele kasy. Co do tych zabezpieczeń w których zazwyczaj obligatariusze pokładają nadzieję to jest to raczej iluzja a nie zabezpieczenie. Znaczenie ma tu sposób wyceny zabezpieczenia, czas jaki upłynął od wykonania wyceny i fakt za ile zostanie zabezpieczenie zlicytowane a przeważnie jest tak że cena jaką się uzyska na licytacji bardzo odbiega od tej z operatów szacunkowych. Ja kupiłem obligacje w 2011 zabezpieczone hipoteką na działkach, do warunków emisji dołączony był operat z wyceną tego zabezpieczenia , cena rynkowa określona była na 4,9 mln a cena przy sprzedaży wymuszonej była określona na 4,1 mln , wartość tej serii obligacji była 3,0 mln . Po chyba niecałych 2 latach gdy była już upadłość emitenta syndyk zlecił biegłemu wycenę tej nieruchomości zabezpieczającej obligacje i wyszło 847 tys !!!!!! co wcale nie znaczy że za tyle zostanie to zlicytowane , przy odrobinie pecha może to pójść np. za 500 tys a wtedy po potrąceniu wszelkich kosztów sądowych i komorniczych prawdopodobne może się okazać że z tego interesu odzyskam 10 % he he he ... co trudno uwierzyć? niestety to jest prawda, oczywiście nikomu nie życzę podobnej wpadki.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.