a wiem juz o co tu chodzi w tym calym bajzlu , faktycznie woda z mozgu
“Odsetki kapitałowe naliczamy natomiast w całości, chociażby termin wypłaty kuponów jeszcze nie nadszedł. Związane jest to z tym, że układ obejmuje wierzytelności powstałe przed dniem ogłoszenia upadłości (art. 272 p.u.n.). Wymagalność wierzytelności nie ma zatem znaczenia.” Czy to oznacza, że w zgłoszeniu wierzytelności z obligacji GNT0814 należy ująć również kupony odsetkowe przypadające w lutym, maju i sierpniu 2014?
Dokładnie tak. W zgłoszeniu wierzytelności należy ująć również płatności kuponowe, których termin przypada po dniu ogłoszenia upadłości.
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p... zakladajac ze ten prawnik sie nie myli to ma byc to tak; w zgloszeniu wierzytelnosci zglaszamy wszystkie odsetki nawet te ktore dopiero w przyszlosci mialyby byc wyplacone , w przyszlosci po dniu ogloszenia upadlosci , ale jak przyjdzie do zwrotu kasy czy objecia tych odsetek ukladem to licza sie tylko odsetki do dnia poprzedzajacego upadlosc i napewno nikt nigdy nie dostanie zwrotu odsetek tych ktore mialyby byc wyplacone po dniu upadlosci, ani te odsetki po dniu upadlosci nie zostana objete ukladem
kazdy logicznie myslacy moze zadac pytanie:
po jakiego .... zglaszac i obliczas odsetki po dniu upadlosci jak i tak nikt nigdy tych odsetek ani nie zwroci obligatariuszowi ani nie obejmie ich ukladem?????
na moje oko to niektorzy prawnicy sa chyba troszke .... przewrazliwieni
ale effie moje uznanie za spostrzegawczosc i miales racje woda z mozgu albo niezly bajzel