PARTNER SERWISU
rhmlkege
6 7 8 9 10

GC INVESTMENT (Catalyst)

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 1 maja 2014 13:18:21
Licytował czy sprzedawał będzie syndyk pod nadzorem komisarza sądowego.
To jest dość długa droga. Do firmy najpierw trzeba wejść,zrobić rozeznanie, inwenteryzacje,spis, należności,wartości rynkowe itp. itd.
Później decyzja o rodzaju upadłości.
Jeżeli nadzorca stwierdzi że widzi perspektywy naprawy firmy np: rozpoczęte projekty,budowy itp,które mogą przynieść jeszcze korzyści to z reguły sąd ogłasza upadlość układową. Czyli w skrócie porozumienie z wierzycielami na spłatę zobowiązań w ratach rozciągniętych w czasie. I jeżeli firma będzie zarabiać i spłacać to będzie działać. Ale kiedyś może skonczyć sie dobra passa i wszystko stanie w miejscu,wtedy z układowej robi się likwidacyjną.

Natomiast jeżeli firma,spółka nie rokuje dobrze, nie ma perprektyw,planów naprawczych to ogłasza upadłość likwidacyjną. Wtedy syndyk sprzedaje,licytuje,dzieli. Oczywiście w realiach cen obowiązujących na daną chwilę. I wcale nie oznacze ze np. zabezp 2 lata temu wycenione na np 10 mln w danej chwili jest tyle warte. Moze być wiecej albo mniej warte. I w takich kryteriach jest to wyceniane na daną chwilę.
To tak w skrócie bo obszerniej to można by encyklopedie napisać.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 1 maja 2014 13:27:10
czosnek - odpisz mi na priv

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 1 maja 2014 13:32:06
odpisane salute

del-20140519
0
Wpisów: 68
Wysłane: 1 maja 2014 14:06:45
Kurcze - im więcej Was czytam tym większą mam wodę z mózgu :D Okazuje się, że im więcej wiem tym więcej wątpliwości i okazuje się, że cały proces się bardziej komplikuje a każda ze spraw jest oddzielna i inna i nie da się porównać jej z innymi... i to wszystko za marne 10% rocznie... super. Mam jeszcze obligacje Orła - też upadaek, na razie układowy... po tym chyba kończę z obligacjami bo za dużo nerwów a zysk niepewny...

DRIVER77, czosnek - dzięki za odpowiedzi. Z tym, że co do odsetek to mam nadal jednak wątpliwość, bo piszecie, że odsetki liczy się do dnia upadłości ale w sprawie Ganta prawnik, który udzielał wywiadu SW wpisał też odsetki za okresy przyszłe (na jego formularzu zgłoszenia się wzorowałem pisząc obecnie swoje)- wszystkie do czasu wykupu obligacji(nawet te które miały by być wypłacone w 2015 r), więc już nie wiem czy wpisać czy nie i co się stanie jeśli je wpiszę a nie będzie to prawidłowe albo jeśli źle je wyliczę? Wydaje mi się, że to o czym piszecie dotyczy odsetek za opóźnienie w wypłacie, z tym, że takiego czegoś do dnia upadłości nie było.

Natomiast mam oczywiście świadomość, że to zabezpieczenie prawdopodobnie nie wystarczy na pokrycie nawet nominału, nie mniej jednak chcę wypełnić wniosek tak, żeby ująć całość zobowiązań, bo później jeszcze będzie może coś z masy upadłości, więc a nóż widelec... ;)

czosnek
4
Wysłane: 1 maja 2014 18:02:22
ej effie wyluzuj i nie przejmuj sie tak tym syfem , bo faktycznie woda z mzgu d'oh! d'oh!
przeciez ten prawnik o ktorym wspomniales wyraznie powiedzial ze wszelkie odsetki zarowno kapitalowe i karne liczy sie tylko do dnia upadlosci dokladnie dnia poprzedzajacego ogloszenie upadlosci wiec skad wytrzasnales to info jakoby byly wpisywane odsetki nawet za 2015??????????????

ponizej pytanie do tego prawnika i jego odpowiedz i jeszcze nizej link do strony z jego radami w sprawie Ganta, w linku pytanie 6 od gory

Czy ewentualny układ obejmuje odsetki, a jeżeli tak to w jakim zakresie?

Tak. Ewentualnym układ obejmie odsetki kapitałowe, niezależnie od daty ich wymagalności oraz odsetki za opóźnienie od wierzytelności głównej oraz wymagalnych odsetek kapitałowych, ale naliczane do dnia poprzedzającego ogłoszenie upadłości.

wupadłości.pl/obligacje-gant-d...

czosnek
4
Wysłane: 1 maja 2014 18:17:48
a wiem juz o co tu chodzi w tym calym bajzlu , faktycznie woda z mozguangry3

“Odsetki kapitałowe naliczamy natomiast w całości, chociażby termin wypłaty kuponów jeszcze nie nadszedł. Związane jest to z tym, że układ obejmuje wierzytelności powstałe przed dniem ogłoszenia upadłości (art. 272 p.u.n.). Wymagalność wierzytelności nie ma zatem znaczenia.” Czy to oznacza, że w zgłoszeniu wierzytelności z obligacji GNT0814 należy ująć również kupony odsetkowe przypadające w lutym, maju i sierpniu 2014?

Dokładnie tak. W zgłoszeniu wierzytelności należy ująć również płatności kuponowe, których termin przypada po dniu ogłoszenia upadłości.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

zakladajac ze ten prawnik sie nie myli to ma byc to tak; w zgloszeniu wierzytelnosci zglaszamy wszystkie odsetki nawet te ktore dopiero w przyszlosci mialyby byc wyplacone , w przyszlosci po dniu ogloszenia upadlosci , ale jak przyjdzie do zwrotu kasy czy objecia tych odsetek ukladem to licza sie tylko odsetki do dnia poprzedzajacego upadlosc i napewno nikt nigdy nie dostanie zwrotu odsetek tych ktore mialyby byc wyplacone po dniu upadlosci, ani te odsetki po dniu upadlosci nie zostana objete ukladem hello1

kazdy logicznie myslacy moze zadac pytanie:
po jakiego .... zglaszac i obliczas odsetki po dniu upadlosci jak i tak nikt nigdy tych odsetek ani nie zwroci obligatariuszowi ani nie obejmie ich ukladem?????

na moje oko to niektorzy prawnicy sa chyba troszke .... przewrazliwieni
ale effie moje uznanie za spostrzegawczosc i miales racje woda z mozgu albo niezly bajzel
Boo hoo!

DRIVER77
0
Wysłane: 1 maja 2014 18:28:07
Dokładnie nie ma co się teraz zadręczać bo w ten sposób to szybko wykończyć się idzie violent2 Stało się i tyle. Poczekamy na rozwój sytuacji,decyzję sądu. Wtedy można zacząć działać.Info o decyzji sądu napewno ogłoszone publicznie zostanie,a instrukcji krok po kroku co robić też nie zabraknie.
Z tymi odsetkami przyszłymi jest zapis, ale nie chce w błąd wprowadzać bo na 100% nie wiem. Temat rzeka.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 1 maja 2014 18:42:20
a czy przyjrzeliście się dokładnie tym działkom, być może jak w przypadku RELIGI ich cena spadnie po zweryfikowaniu z 5 mln do 50 k, historia CATALYST ma już kilka lat, zbankrutowało od cholery firm, czy słyszeliście kiedykolwiek, że jakikolwiek wierzyciel odzyskał pieniądze z tych zabezpieczeń?

yayurek
0
Wysłane: 1 maja 2014 18:49:50
Możemy sobie pisać do KDPW do GPW, do Episkopatu, rządu, a nawet do Matki Boskiej z Fatimy, to nie ma żadnego znaczenia, podobnie jak żadnego znaczenia nie mają wszelkie zabezpieczenia

yayurek
0
Wysłane: 1 maja 2014 18:59:34
w kilkuletniej historii CATALYST jeszcze nikt nie odzyskał choćby złotówki z jakichkolwiek zabezpieczeń

egami
0
Wpisów: 13
Wysłane: 1 maja 2014 20:03:02
Pytanie do DRIVER77,

Ja również należę do nieszczęśliwych posiadaczy obligacji serii AI. Czy możesz napisać kim jest AH w tej serii ? A także jakie są numery ksiąg wieczystych do zabezpieczonych działek (niestety wszystkie dokumenty mam w domu rodzinnym). Proszę także napisz jaki plan działania trzeba przyjąć. Na coś czekamy, czy odrazu trzeba pisać do AH lub sądu ?

Pozatym jak sądzisz ile procent uda się wyciągnąć z tych obligacji (plus/minus) ?

Ehhh... moje pierwsze obligacje i odrazu wtopa ;(.

Z góry dzięki za odpowiedź,

robertokot25
0

beavis
0
Wpisów: 175
Wysłane: 4 maja 2014 17:53:21
"Czy problemy finansowe GC Investment przełożą się na przyszłość budowanego osiedla Srebrne Stawy w Bytomiu? Czy klub golfowy zostanie zamknięty? Podobno nie, jak zapewnia prezes Armady, Halina Bieda.

- GC dopiero złożyło wniosek. Klub działa bez zmian, turnieje są rozgrywane a domy budowane - mówi Halina Bieda. "

thumbright

DRIVER77
0
Wysłane: 4 maja 2014 19:49:28
Obstawiam,że będzie układ z wierzycielami decyzją sądu.W kasie wiatr hula,ale spółka wykazuje perspektywy na przyszłość.Oczywiście nie ma usprawiedliwienia co do kwestii zoobowiązań. Trzeba się liczyć z tym że pożyczoną kasę trzeba oddać w terminie.

robertokot25
0
Wysłane: 4 maja 2014 20:11:40
Jak sądzicie są tu większe perspektywy odzyskania kasy niż w przypadku Ganta? i całe postępowanie układowe będzie prostsze i szybsze?

DRIVER77
0
Wysłane: 4 maja 2014 22:17:12
W Gancie przekręty na masową skale. Do tego 60 spółek celowych.Pełno jakichś pozyczek nieznanego pochodzenia. Zabezpieczenia jakieś na siłe. Jakby mogli to rzeki,morza i góry by zastawili.
Żadna upadłość nie jest dobra z tym ze układ daje spółce szanse i wierzycielom na spłatę długu w ratach pod warunkiem że firma udźwignie taki ciężar. Likwidacja żadnych szans spółce nie daje a wierzycielom??? Syndyk odpowiednio zaopiekuje się majątkiem krojąc zaj..ą dole dla siebie i koszty likwidacji.Wyprzedaż majątku za śmieszne pieniądze. Wszystko to trwa latami.

OL
OL
0
Wpisów: 43
Wysłane: 5 maja 2014 11:38:13
@Robertokot24, @czosnek

Jeśli się czegoś dowiecie odnośnie do ah to dajcie znać. Ja ze swojej strony też obiecuję, że jak będę miał jakieś informację to się nimi podzielę.

Po przeczytaniu wątku, jak rozumiem, można stwierdzić, że bez względu na ogłoszenie przez spółkę upadłości układowej, sensownie jest wysłać jej wezwanie do zapłaty, przy czy, zdaje się, że ma to sens tylko jeśli jednocześnie naciśniemy jakoś na ah. Tzn. trzeba go zmusić do tego, żeby rozpoczął realizowanie zabezpieczenia. Czy w takiej sytuacji, jeśli już go poznamy, warto wysłać wezwanie do zapłaty do spółki i jego kopię z dodatkowym pismem (np. o tym że wysłaliśmy takie o to wezwanie etc. etc.) do ah prawda?

No chyba, że ah, po ujawnieniu jego tożsamości, stwierdzi, że on sam się ochoczo zabiera do licytacji działek :P

Z pozdrowieniami,
OL

czosnek
4
Wysłane: 5 maja 2014 13:13:33
OL
ja nie mam ich obligacji a na tym watku jestem tylko że tak powiem w celach poznawczych jak się w tej konkretnej sytuacji sprawa potoczy więc specjalnie pewnie nie będę dociekał kto jest ah, też mam niespłacone obligi ale innego emitenta.

Czy w takiej sytuacji, jeśli już go poznamy, warto wysłać wezwanie do zapłaty do spółki i jego kopię z dodatkowym pismem (np. o tym że wysłaliśmy takie o to wezwanie etc. etc.) do ah prawda?

moje osobiste zdanie jest takie że napewno warto.

wyrwidab
0
Wpisów: 2
Wysłane: 5 maja 2014 19:59:36
witam, posiadam również obligacje serii AI z terminem wykupy luty 2015. Piszecie tu o wysłaniu wezwania do zapłaty, to w uzasadnieniu rozumiem, że piszecie o złożonym wniosku o upadłość? Zazwyczaj w innych ofertach firm miałem podane warunki kiedy można żądać wykupu. Tutaj przeczytałem umowę i nic takiego nie znalazłem. Ostatni kupon otrzymałem w terminie w lutym, teraz przypada płatność na maj.
Z drugiej strony skoro firma i tak nie ma pieniędzy to w miarę naturalne, że wezwaniu się nie podda. Co innego o wysłaniu żądanie do AH. Jak przeglądałem księgę wieczystą to znalazłem tam tylko informacje:
ZARZĄD NIERUCHOMOŚCIĄ SPRAWOWANY JEST JENOOSOBOWO
ale brak danych AH choć piszą że w KW powinien być

robertokot25
0
Wysłane: 6 maja 2014 14:41:47
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Cytat:

Zarząd spółki GC Investment Spółka Akcyjna (\"Spółka\") informuje, iż w dniu 6 maja 2014 roku powziął wiadomość o złożeniu do Sądu Rejonowego Katowice - Wschód w Katowicach przez wierzyciela Spółki - Przedsiębiorstwo Usługowo Handlowe \"GEOCAD\" Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach wniosku o ogłoszenie upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika (Spółki).
Podstawa prawna: § 3 ust. 2 pkt. 13) Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu.

Data Imię i Nazwisko Stanowisko Podpis
2014-05-06 14:04:28 Tadeusz Pulter Wiceprezes Zarządu
2014-05-06 14:04:28 Mikołaj Bielecki Członek Zarządu

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,466 sek.

oeerrjup
joyjnueg
ffunxpkj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hkfqhzjc
uuairogg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat