PARTNER SERWISU
jtmxhvdk
46 47 48 49 50
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 sierpnia 2015 15:05:09 przy kursie: 3,15 zł

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 sierpnia 2015 15:28:10 przy kursie: 3,15 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Impexmetal po 2 kw. 2015 r.

Imexmetal w ostatnim okresie rośnie pod względem wolumenu i przychodów, ale nie wszystko w grupie idzie tak jak oczekiwaliby tego akcjonariusze spółki - w szczególności Ci mniejszościowi

Przychody Grupy w drugim kwartale wyniosły 886 mln zł i były o 23,6 proc. wyższe rok do roku – głównie dzięki wzrostowi wolumenu – 12 proc. Warto zwrócić uwagę, że sprzedaż produktów rosła w szybszym tempie od towarów i materiałów: 26 vs. 17 proc. Ponadto w zeszłym roku w Koninie prowadzono modernizację, która miała spółce umożliwić produkcję wyrobów mocniej przetworzonych, a zatem logicznym byłoby oczekiwanie wzrostu marżowości. Nic z tego. Marża brutto na sprzedaży jest największym rozczarowaniem raportu. Rentowność ZBNS wyniosła tylko 6,5 proc. w porównaniu do 7,6 proc. rok temu i 6,7 proc. w pierwszym, sezonowo najsłabszym kwartale.

kliknij, aby powiększyć

GK Impexmetal w rachunku segmentowym wyróżnia segment handlowy, ale jednocześnie w sprawozdaniu skonsolidowanym z całkowitego dochodu wykazuje oddzielnie przychody i koszty dla produktów i towarów. Obrót towarem, czyli odsprzedaż dalej bez przetworzenia jest w zasadzie działalnością handlową. Ze sprawozdania wynika, że obrót towarami był w tym kwartale deficytowy na kwotę ponad 5 mln zł. Dlaczego spółka sprzedaje taniej niż kupuje? Komu sprzedaje taniej? Niestety na te pytania nie ma w raporcie odpowiedzi.

Koszty sprzedaży wzrosły w podobnym tempie do wzrostu przychodów, więc nie będziemy się mocno czepiać. Co prawda wzrost wolumenów był mniejszy, ale wśród nich spółka nie podaje zrealizowanych w działalności ściśle handlowej. Koszty zarządu spadły z 14,9 do 14,5 mln, pozostała działalność była prawie neutralna (+1 mln do wyniku), więc EBIT zamknął się kwotą 28,1 mln zł. I był o 400 tys. mniejszy r/r.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Najwyższy wzrost wolumenu (21 proc.) zaliczył zgodnie z oczekiwaniami segment Aluminium, gdzie jak wspomniałem wcześniej, w zeszłym roku trwały prace modernizacyjne. O 11 proc. wzrósł wolumen sprzedaży w segmencie miedziowym, natomiast praktycznie bez zmian pozostał w segmencie cynku i ołowiu. Podobnie jak w przypadku wolumenów, najwyższą zwyżkę przychodów osiągnął segment Aluminium – 39 proc. Niewiele mniejsze przyrosty odnotowały segment cynku i ołowiu – 34 proc. oraz segment handlowy – 30 proc. Segment miedziowy odnotował tylko 4 proc. przyrost.

Sytuacja z wynikami segmentów ma się niestety nieco odmiennie. Zwyżkę o 28 proc. do poziomu 16,8 mln odnotowało Aluminium. Podobnie 20 proc. wzrost wyniku osiągnął segment handlowy. Za to rosnący pod względem przychodów i wolumenu segment cynku i ołowiu zaliczył regres - minus 53 proc. Rentowność operacyjna wyniosła zaledwie 1,1 proc. Niewiele lepiej wygląda segment miedziowy – marża na poziomie 1,2 proc. Co jest powodem takiego zachowania raport nie wyjaśnia. W ujęciu półrocznym segment cynku i ołowiu odnotował wzrost. Być może niski wynik operacyjny i znaczące pogorszenie zyskowności to efekt odpisów. Saldo pozostałej działalności per saldo nie jest duże, ale mogło się różnie rozłożyć po segmentach. Spółka przykładowo odpis na zapasach w kwocie 3 mln mogła alokować tylko do jednego z nich, a pozostałe przychody pochodzące choćby ze sprzedaży majątku przypisać do innego.

W linii finansowej tradycyjnie mamy spore kwoty, choć per saldo daje jedynie niecałe 2 mln zysku. Prócz tradycyjnych różnic kursowych mamy przede wszystkim odsetki od nabytych obligacji i udzielonych pożyczek, a także rozliczenie derywatów. Skoro mowa o odsetkach, to warto po raz kolejny zwrócić uwagę, że Impexmetal finansuje Boryszew i podmioty z jego grupy. W bilansie spółki odnajdziemy pożyczki i obligację na kwotę ponad 200 mln zł, a także akcje o wartości 125 mln zł. Spółka twierdzi, że oprocentowanie pożyczek i obligacji jest wyższe niż posiadanych kredytów. Sądzę, że akcjonariusze mniejszościowi byliby bardziej zadowoleni jeśli aktywa zostałyby spieniężone i przeznaczone na dywidendę.

W całym pierwszym półroczu, na działalności operacyjnej Impexmetal wygenerował 36 mln przepływów. To dwukrotnie mniej niż przed rokiem, ale 26 mln gotówki pochłonął podstawowy kapitał obrotowy (bez zmiany rozliczeń międzyokresowych i rezerw).

kliknij, aby powiększyć

Z powyższej kwoty na drugi kwartał przypadło 45 mln, natomiast w pierwszym był odpływ 7 mln.

Impexmetal może wydawać się tani - > C/Z na poziomie niewiele większym niż 5. Jednak należy pamiętać, że w wyniku netto na kwotę 122 mln może być sporo zdarzeń jednorazowych. Jak dużo, ciężko powiedzieć, ponieważ stosowna nota była tylko do raportu rocznego, w którym tylko rozwiązanie odpisów aktualizacyjnych netto i przychody ze sprzedaży środków trwałych wyniosły około 24 mln. Ile z nich było w pierwszym półroczu nie wiemy, w związku z tym nie wiemy także ile jest ich teraz w 12 miesięcznym zysku netto.

Niska wycena może być także pokłosiem działalności finansowej. Skoro IPX finansuje podmioty z GK Boryszew to ciężko może być o dywidendę, która jest esencją inwestycji w akcje. Ostatnia była w roku 2012, a przecież w ciągu ostatnich 2 lat IPX zarobił ponad 200 mln zł.

Powyższa treść przez 1200 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 9 września 2017 12:28

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 17 sierpnia 2015 11:13:16 przy kursie: 3,10 zł
@anty_teresa
Czy istnieją przepisy prawa zmuszające Zarząd Spółki do odpowiedzi na pytania "drobnego" akcjonariusza w okresie między zgromadzeniami akcjonariuszy ? W jaki sposób zmusić Spółkę do odpowiedzi na pytania, wynikające, chociażby z Twojej analizy ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 sierpnia 2015 11:23:59 przy kursie: 3,10 zł
Z tego co mi wiadomo, akcjonariusz mniejszościowy może zadać pytania, na które zarząd musi odpowiedzieć tylko podczas WZA.

conger
0
Wysłane: 17 sierpnia 2015 11:41:45 przy kursie: 3,10 zł
Gdzie mogę znaleźć, podane w sposób przejrzysty, informacje co należy zrobić aby zmusić przedstawicieli Spółki do odpowiedzi na zadane pytania na WZA. Co należy zrobić gdy nie odpowiedzą na zadane na WZA pytania ? Czy wcześniejsze przesłanie pocztą na adres Spółki, pytań które będą zadawane na WZA, będzie skutkowało merytorycznymi odpowiedziami w trakcie walnego ?

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 17 sierpnia 2015 12:28:33 przy kursie: 3,10 zł
anty_teresa napisał(a):
Z tego co mi wiadomo, akcjonariusz mniejszościowy może zadać pytania, na które zarząd musi odpowiedzieć tylko podczas WZA.

Jeżeli nie jest w stanie odpowiedzieć na WZA musi odpowiedzieć w ciągu 2 tygodni raportem bieżącym. Dlatego warto zadać czasem tak skonstruowane pytanie aby odpowiedź nie mogła paść na WZA. Wtedy cały rynek pozna ten zapewne trudny temat.

Zdarzało mi się zadać takie pytania i na jednym złapałem zarząd na kłamstwie! Niestety zweryfikowałem odpowiedź dopiero po WZA. Zarząd skłamał, ale nie ma na to protokołu. Dlatego warto tak dopasować pytania aby odpowiedź musiała być konkretna i aby zarząd nie był w stanie odpowiedzieć na WZA. Pytając o np liczby nie można uznać odpowiedzi na WZA za wystarczającą skoro nie jest konkretna i zażądać pełnej odpowiedzi. kiedyś jedna spółka odpowiedzi wysłała do mnie drogą listowną nie publikując raportu. Trudne tematy wolą załatwiać poza pełną jawnością.

Na rynku, gdzie w grę wchodzą pieniądze(większe czy mniejsze) zawsze stosuję metodę ograniczonego zaufania. Jak ktoś idzie szeroką ławą z PR to zakładam, że ma w tym ukryty cel. Ot taką mam metodę i siebie raczej nie zmienię.
Edytowany: 17 sierpnia 2015 12:39

mindek
0
Wysłane: 26 sierpnia 2015 12:58:35 przy kursie: 2,64 zł
mamy decyzję "biznesową" w impexmetalu. Chcą mieć 51% w Alchemii.

Krótko mówiąc zrobią miło karkosikowi kosztem pozostałych akcjonariuszy. ileż to trzeba się nagłowić aby kupując spółkę dobrze oszacować wszystkie ryzyka.

konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 26 sierpnia 2015 12:59:46 przy kursie: 2,64 zł
możesz rozwinąć swoją opinię i przedstawić jakąś konkretną argumentację?

mindek
0
Wysłane: 26 sierpnia 2015 14:52:36 przy kursie: 2,64 zł
cyt: Impexmetal chce zwiększać udział w kapitale zakładowym Alchemii.
Zamierza dojść do 51-proc. udziału w akcjonariacie spółki w perspektywie kolejnych trzech
lat - podał Impexmetal w komunikacie.

Obecnie Impexmetal posiada 20,75 proc. akcji Alchemii (41,5 mln sztuk).

"Zarząd Impexmetalu, biorąc pod uwagę potencjał i podobieństwa obu grup kapitałowych
działających w sektorze hutnictwa i przetwórstwa metali oraz potrzebę koordynacji działań
dotyczących rozwoju działalności handlowej i rozwoju na nowych perspektywicznych rynkach,
postanowił zwiększyć posiadany pakiet akcji Alchemii w celu uzyskania pozycji dominującej
w tej spółce" - napisano w raporcie.

całość: www.bankier.pl/wiadomosc/Impex...

impex z grupy karkosika od lat finansuje grupę poprzez nabycie obligacji czy to alchemii czy boryszewa.

Po co impexowi alchemia szczególnie w takich cenach(wycena na 900mln)? Spokojnie mogliby mając tego samego właściciela zawiązać alians stricte biznesowy bez kolejnych powiązań i przekazania gotówki z konta impexa do ... zapewne karkosika. Wycena impexa w mojej opinii byłaby wyższa gdyby nie te ryzyka przejęć. PGE musi kupić kopalnie, impex alchemię. Czy ma to uzasadnienie biznesowe? Zarząd oczywiście twierdzi, że TAK. Ja mam odmienne zdanie.

konris
0
Wysłane: 26 sierpnia 2015 15:10:43 przy kursie: 2,64 zł
"Po co impexowi alchemia szczególnie w takich cenach(wycena na 900mln)? Spokojnie mogliby mając tego samego właściciela zawiązać alians stricte biznesowy bez kolejnych powiązań i przekazania gotówki z konta impexa do ... zapewne karkosika."
Nie rozumiem, na jakiej podstawie rzucasz takie podejrzenie?

"Wycena impexa w mojej opinii byłaby wyższa gdyby nie te ryzyka przejęć. PGE musi kupić kopalnie, impex alchemię. Czy ma to uzasadnienie biznesowe? Zarząd oczywiście twierdzi, że TAK. Ja mam odmienne zdanie."

Nie odbieram Ci prawa do subiektywnej opinii, ale... to tylko twoja opinia. Mnie nie przekonuje. Zarzadzałeś jakimś procesem przemysłowym, ksiegowoscią biznesową lub większym zespołem ludzkim? Dla mnie twoje uzasadnienie jest swoistą teoryjką spiskową.

Ale podejdźmy to sprawy inaczej - na jakie pytania chciałbyś otrzymać odpowiedzi od zarządu, by obiektywnie ocenić spółke i zrozumieć jej strategię?

Sformułuj te pytania i zadaj je tu, na forum, rzecznikom spółki.

mindek
0
Wysłane: 26 sierpnia 2015 15:29:32 przy kursie: 2,64 zł
drenowanie spółek z gotówki przez głównego akcjonariusza(poza dywidendami, które są równe dla wszystkich) to chleb powszedni na rynku.

Solar(należności), selena(obligi), sytnthos(po co mu akcje rovese?)... to tylko na S :)

Od kogo impex kupi te akcje według Ciebie?

Nie, nie zarządzałem, patrzę na to z punktu widzenia potencjalnego akcjonariusza impexa. Mnie to zniechęca do nabycia akcji impexa. podstawowy biznes mają dobry, no ale niuanse robią swoje. Rynek zareagował tak, że wcale mnie nie dziwi 4% spadek po takim infie.

Pytania do rzecznika? Szczerze, nie mam zamiaru. Widziałeś kiedyś odpowiedź: "kupujemy bo tego chce akcjonariusz"? Zarząd ma pod to odpowiednią opinię i tego będzie się trzymał.

Zakładam, że podobnie zarządy energetyki zlecają zrobienie opinii, że kupno kopalni ma biznesowy sens. Podkładka pod decyzję MSP musi być.

Rozumiem, że masz swoje zdanie na ten temat i widzisz większy sens w tym przejęciu. Zapewne widzisz w tym przejęciu większy sens. Ja nie widzę, ale jak wspomniałem, nie zarządzałem więc nie sięgam dalej.
Edytowany: 26 sierpnia 2015 15:37

andre707
0
Wpisów: 2
Wysłane: 26 sierpnia 2015 22:31:36 przy kursie: 2,64 zł
Według mnie to skupowanie alchemii to ewidentne działanie na szkodę impexmetalu i akcjonariuszy mniejszościowych. Obecna wycena alchemii jest sztucznie zawyżona (mały free float i dziwne transakcje w ramach grupy RK, dostał za to chyba nawet karę i spółka wyleciała z mWIG40). C/wk ipx to 0,47 a alchemii to 1,5 o c/z nawet nie wspomnę. Gdyby nie te przekręty ze skupowaniem akcji alchemii i ratowaniem boryszewa to wycena impexmetalu bułaby 2-3 razy wyższa

conger
0
Wysłane: 14 listopada 2015 11:15:39 przy kursie: 2,55 zł
czy możemy liczyć na analizę III kw. Spółki ?

konris
0
Wysłane: 14 listopada 2015 12:38:30 przy kursie: 2,55 zł
andre707 napisał(a):
Według mnie to skupowanie alchemii to ewidentne działanie na szkodę impexmetalu i akcjonariuszy mniejszościowych. Obecna wycena alchemii jest sztucznie zawyżona (mały free float i dziwne transakcje w ramach grupy RK, dostał za to chyba nawet karę i spółka wyleciała z mWIG40). C/wk ipx to 0,47 a alchemii to 1,5 o c/z nawet nie wspomnę. Gdyby nie te przekręty ze skupowaniem akcji alchemii i ratowaniem boryszewa to wycena impexmetalu bułaby 2-3 razy wyższa

Problem w tym, że akcjonariusze ipx i brs (a nawet hutmena) nie mogą uzyskać od spółki zadnych konkretnych odpowiedzi dot. strategii poszczególnych spółek i całej GK Boryszew.

brs_rzecznicy od dawna stosują (wbrew początkowym obietnicom) strusią politykę w relacjach z akcjonariuszami i od dawna nie ma nic prócz uników i ogólników.

k201244
0
Wpisów: 187
Wysłane: 16 listopada 2015 14:06:19 przy kursie: 2,41 zł
Rozmyślania niedzielnego gracza:

Na długi czas zapomniałem, że posiadam akcje BRS i IPX, z nadzieją na jakieś dobre czasy. Dziś stwierdziłem, że wybadam, co w trawie piszczy u moich opuszczonych dzieci (np. przed rajdem świętego mikołaja). Chyba trafiłem na zły moment, gdyż znów pikowania 4-7%. Widzę, że perspektywa na wzrosty jest marna. Dalej zapominać na lata o tych spółkach?
ps. Giełdą już się nie bawię, nie grywam, nie śledzę. Zostały mi te papiery, nie chcę sprzedawać z wielką stratą. Większość sprzedałem przy cenach powyżej 6 i 3,2 zł (również stratnie).

Kod:
mod: post do skasowania. forum nie służy do zasięgania porad inwestycyjnych. dyskutowanie własnych inwestycji i zamiarów na wątkach spółek jest ściśle zakazane na tym forum
Edytowany: 16 listopada 2015 16:41

konris
0
Wysłane: 17 listopada 2015 09:18:55 przy kursie: 2,42 zł
czy dziś można liczyć na uaktualnienie ratingu?

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 listopada 2015 11:05:00 przy kursie: 2,42 zł
Raport był wprowadzony 6 dni temu.

konris
0
Wysłane: 17 listopada 2015 11:08:15 przy kursie: 2,42 zł
6 dni temu? raport był chyba 13 listopada.
No i pali się czerwona lampka i komunikat, że dane nieaktualne i trzeba czekać (max. 24 h)
Edytowany: 17 listopada 2015 11:10

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 listopada 2015 21:44:25 przy kursie: 2,42 zł
Sorry - przejęzyczenie. Od trzech dni, a lampka już zgaszona.

konris
0
Wysłane: 17 listopada 2015 22:01:42 przy kursie: 2,42 zł
OK, widziałem... Dzięki!
Jutro liczę na zgaszenie lampki na brs, mab, urs, lbw...salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

46 47 48 49 50

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,327 sek.

yqlthvxw
olnkohtn
eobtscfr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dqkzwtdb
mmpbccgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat