euotmpjy
Advertisement
PARTNER SERWISU
chpinzgd
1 2 3 4

Portfel OBS - Only the Best Stocks!

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 4 marca 2013 13:51:41
Nie jest moją intencją przekonać Ciebie.
Pomimo słabego 4 kwartału spółka zrobiła dobry wynik w 2012 roku. I nie sądzę, żeby w tym roku zaczęła przynosić straty.
Może się okazać, że faktycznie moje przewidywania się nie sprawdzą.
Zobaczymy za jakiś czas.

Zarządzających i analityków poznałem kilku osobiście. Tylko jakie to ma teraz znaczenie.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 4 marca 2013 20:22:36
@ Obs

Cytat:
Nie jest moją intencją przekonać Ciebie.

A moją intencją nie jest udowadniać Ci, że Relpol to dobra/zła spółka. To mnie kompletnie w tym wypadku nie interesuje.

Masz problem z psychiczną otoczką swoich decyzji inwestycyjnych i zwrócenie na to Twojej uwagi było moim celem.
Tylko 30-40% sukcesu na giełdzie to dobra metoda/dobra analiza. 60-70% to Psychika.
Przeanalizuj jeszcze raz pod tym kątem swoją decyzję o dokupieniu Relpolu...Widzisz to?

1 Chcesz uciekać ze spółki, po czym za chwilę ją dokupujesz, podając idiotyczne alibi - albo - albo! Totalna zmienność nastrojów i samousprawiedliwianie to prosty przepis na problemy w przyszłości...

2 Widzisz, że raport słaby, ale ogłaszasz, że analitycy to kretyni i z pewnością tego nie zauważą, albo dlatego, ze lubią spółkę, to jej nie skrzywdzą (od kiedy to ktokolwiek z zawodowców kieruje się lubieniem/nielubieniem??)- to jawne lekceważenie przeciwnika i przykładanie do niego swojej miarki!

3. Stąd też moje pytanie o to, czy znasz jakichkolwiek zarządzających i czy to rzeczywiście kretyni, jak sugerujesz?

4. Drugim powodem pytania o zarządzających było oznajmienie przez Ciebie, że "wiesz, co zrobią fundy". Na pewno wiesz, czy to tylko kolejne samousprawiedliwianie post factum podjętej decyzji o dokupieniu?

Cytat:
Pomimo słabego 4 kwartału spółka zrobiła dobry wynik w 2012 roku. I nie sądzę, żeby w tym roku zaczęła przynosić straty.

A jeśli spółka np spadnie teraz do 6zł/szt i pozostanie na tym poziomie przez pół roku, by dopiero w 2014 przekroczyć niedawny szczyt na 9,76 uznasz swój obecny zakup za sukces czy klęskę?
Niby wszystko OK. Spółka nadal w trendzie wzrostowym, wyniki nie najgorsze itd.
Ale poniósłbyś sporą stratę księgową....
Skąd wiesz, że "fundy do tego nie dopuszczą"? Bo tak Ci się wydaje? To projekcja na rynek Twoich własnych oczekiwań - kolejny sposób na problemy w przyszłości...
Rozumiesz już o co mi chodzi?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 4 marca 2013 20:23

obs
obs
0
Wysłane: 4 marca 2013 20:32:40
Dziękuję za dokonaną analizę.
Powodzenia.
Edytowany: 4 marca 2013 20:35

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 4 marca 2013 21:51:30
@Szkutnik jesteś genialnym recenzentem transakcjithumbright miło się czyta jak obnażasz brak brak doświadczenia u młodych inwestorów, sam mało opisuje swoje transakcje (jest ich zreszta niewiele) ale widze że popełniam (popełniałem bo teraz mało handluje) te same błedy co koledzy z forum.

@obs moim zdaniem (po doświadczeniach z rynkiem) nie ma złych Spółek są tylko za drogo kupione.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 4 marca 2013 22:33:25
@ Graf
To wszystko kwestia przerobienia tego wpierw na sobie.
W ciągu leciutko ponad 20 lat na rynkach popełniłem już chyba wszystkie mozliwe błędyAngel
dlatego mniej lub bardziej znam to z autopsji.
Reszta to kwestia wyrobienia w sobie zmysłu autoobserwacji, a potem zauważenia tego samego u innychAngel

A tak na poważnie - kluczem do sukcesu jest zmiana własnej psychiki. Analiza techniczna czy fundamentalna to tylko narzędzie. Zmiana w głowie powoduje, że w końcu stajesz się naprawdę zarabiającym inwestorem, bez niej nie zostaniesz nim wcale.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 5 marca 2013 10:54:13
pozwole dodac cos od siebie - staz mam podobny do szutnika i po tylu latach te kilka zdan:

A tak na poważnie - kluczem do sukcesu jest zmiana własnej psychiki. Analiza techniczna czy fundamentalna to tylko narzędzie. Zmiana w głowie powoduje, że w końcu stajesz się naprawdę zarabiającym inwestorem, bez niej nie zostaniesz nim wcale.

nalezy traktowac jako kwintesencje swojego sukcesu na gieldzie. Od siebie dodam takze slowo DYWERSYFIKACJA. Dzieki tej zmianie moj portfel zaliczyl bankruta "tylko" dwa razy - Azja lata 90, wnioski wyciagnelem dopiero na dotcomach.
Po drodze Argentyna, meksyk, rosja i wiele innych zawirowan.

obs
obs
0
Wysłane: 5 marca 2013 14:23:21
Podsumowania miesiąca - LUTY 2013

Aktualny portfel : www.money.pl/portfel/publiczne...

Od początku roku wartość portfela wzrosła o 5,4%.
Na koniec stycznia było 4,7%, więc lekko w górę.

Wynik akcji w portfelu (od początku roku lub zakupu w 2013 r.):
- Quercus + 36,4%
- Monnari + 22,7%
- Krakchemia + 21,0%
- Agroliga + 11,8%
- Vantage + 11,2%
- Asbis + 10,7%
- BZWBK + 10,7%
- Relpol +9,1%
- Epigon +6,2%
- Octava +2,1%
- Zepak -0,9%
- Polna -2,3%
- Permedia -2,65
- Colian -3,2%
- Ropczyce -5,4%

W lutym wyszedłem całkowicie z LUG i Leny po słabych wynikach LUG za 4Q.
Nowe inwestycje to: Asbis, Monnari i Epigon, które dały dobre rezultaty.
Z pozostałych w samym lutym największe wzrosty zanotowały Quercus, Relopol i BZWBK, a największe spadki Agroliga i Permedia. Dziś Agroliga ogłosiła zamiar wejścia na rynek główny w tym roku.

obs
obs
0
Wysłane: 6 marca 2013 16:32:08
Relpol - zgodnie z moimi oczekiwaniami kurs odbił od dna po wyprzedaży po raporcie za 4 kwartał (fundy broniły poziom?)i dziś kontynuował wzrost, aż do momentu, gdy wywiadu w TVN CNBC udzielił Prezes Gulka.
www.tvncnbc.pl/centrum-wynikow...
Wywiad mało optymistyczny. Wprost stwierdził, że zysk w tym roku będzie niższy niż w 2012 r. A to w moim odczuciu zamyka zapewne drogę do wzrostów. Ze słów Prezesa można było domyślić się, że na razie jest słabo i dopiero jakieś ożywienie w kolejnych miesiącach, szczególnie w Niemczach może pomóc.
Po wywiadzie sprzedałem całkowicie Relpol. Strata 3%.

Monnari - sprzedałem dziś 1/3 posiadanych akcji po 3,05 - zysk 94%

obs
obs
0
Wysłane: 7 marca 2013 15:54:10
Nowa spółka w portfelu - PZU
Trochę odmienna od dotychczasowych, bo bardzo duża.
Już przy Quercusie napisałem, że oczekuję w tym roku fali wpłat do funduszy akcyjnych, bo spadły stopy i depozyty nie są już tak atrakcyjne. Jest też sporo środków w funduszach obligacyjnych, dla których złote czasy się skończyły i gdzieś będą odpływać. Banki muszą na czymś zarabiać i za chwilę ruszą reklamy funduszy akcyjnych. Fundusze mają dobrą historię w 2012 r., co jest ważne w reklamach. Powinny więc się dobrze sprzedawać. Dodatkowo zakładam wzrost WIG20 w tym roku. Quercusa już mam i ładnie rośnie, a szukałem spółki większej, nawet z WIG20, bo to on pierwszy ruszy w górę. Wybór mój padł na PZU.
PZU ma bardzo dobre wyniki, za 4 kwartał również powinny być niezłe - (dodatkowe przychody z obligacji). Szykuje się olbrzymia dywidenda - ok.100% zysku. TFI PZU to nr 1-2 na rynku TFI.
Ostatnio kurs wyszedł górą z dwumiesięcznej konsolidacji.
Zakup po 429,40-429,80

obs
obs
0
Wysłane: 8 marca 2013 10:23:30
No i w końcu postanowiłem sprawdzić, jak liczona jest rentowność portfela w money.pl
www.money.pl/portfel/publiczne...
Okazało się, że pomijany jest zrealizowany zysk angry3

Money.pl liczy rentowność w taki sposób:
R = (zysk niezrealizowany) / (wartość akcji - zysk niezrealizowany).

Natomiast licząc w prosty sposób = (całkowity zysk) / (kapitał w akcjach na 31.12.2012) to na akcjach rentowność mojego portfela to 11,5% od początku roku.hello1

Ale przesunąłem trochę środków z dłużnego na akcyjny, więc to nie do końca prawda, bo średni kapitał jest trochę wyższy. Muszę przyjąć jakąś prostą metodę.

inwestor z sukcesami
0
Wpisów: 28
Wysłane: 12 marca 2013 14:57:48
gratuluję
Edytowany: 12 marca 2013 14:59

obs
obs
0
Wysłane: 12 marca 2013 15:00:04
Kolejny raport - NFI Octava (08N)

Raport powyżej oczekiwań. Spodziewałem się nawet małej straty w 4 kwartale, a pojawił się zysk netto 433 tys. zł. Sprzedaż mieszkań była znacznie lepsza od poziomu w poprzednich kwartałach. Ale ciekawsze są aktywa.
Octava wyceniana jest na 32 mln zł, a w aktywach ma 26,3 mln zł gotówki, 17,8 mln zł zapasów (gotowych mieszkań), 23 mln zł nieruchomosci inwestycyjnych i praktycznie brak zadłużenia.
Nieruchomości inwestycyjne to:
- Konstancin Jeziorna 22 ha
- Konstancin Jeziorna 11 ha
- Wałbrzych 3,1 ha
- Lublin
- Tczew
Obecnie C/WK=0,48.
Jako NFI ma preferencje podatkowe i myślę, że fundusz Elliott coś nowego wymyśli, aby to wykorzystać (tak jak w poprzednich latach - np. Magnolia) albo sprzeda.
Na razie nie można tu oczekiwać zysków takich jak w ostatnich latach. Po dostosowaniu wynagrodzeń RN i Zarządu do nowych realiów będzie to niewielki plus typu kilka milionów zł.

W ostatnich dniach pożegnałem Monnari (zysk +87%) i powitałem TelForceOne po 2,05.

Monnari wzrosło bardzo mocno i rośnie dalej, ale niestety przy krótkiej korekcie w piątek zrealizowały się moje stop-lossy sad10

TelForceOne wyceniane było po C/WK 0,2. Pojawiła się informacja o sprzedaży w 4 kwartale 30 tys. tabletów myTAB i wprowadzeniu do Biedronki nowych tabletów myTAB 10 DualCore. Prezes w TVNCNBC wspomniał, że chciałby już podzielić się z inwestorami wynikami za 2012 r. W piątek (wtedy kupiłem) pojawił się potężny popyt, który podniósł kurs o 26%. To wszystko brzmi zachęcająco. Wczoraj kolejne +33% happy7 . Wyniki mogą być znacznie lepsze od poprzednich kwartałów.

obs
obs
0
Wysłane: 13 marca 2013 11:44:03
No i raport PZU.
Tu trudno powiedzieć coś więcej od rzeszy analityków, którzy prześwietlają spółkę. Za chwilę będzie tych analiz sporo. Wyniki za 4 kwartał poniżej oczekiwań anlityków - widać, ktoś już to wiedział wcześniej (no, może przewidywał), bo kurs od kilku sesji w dół.
Ale...
- składka przypisana w 4Q wyższa o 4%
- zysk z inwestycji wyższy o 27%
Wynik obniżyły znacznie wyższe od przewidywań rezerwy na odszkodowania rentowe - czyli wypłacane przez wiele lat.
I tu pozwolę sobie na kilka przemyśleń odnośnie tych rezerw.
To nie są jednorazowe rezerwy z tytułu wyższych zgłoszonych szkód, tylko kalkulowana przez aktuariuszy rezerwa na podstawie już istniejących szkód rentowych i trudno tu oczekiwać istotnych zmian. Na pewno zmieniła się stopa dyskontowa, a jej obniżenie powiększa właśnie rezerwę. A więc albo analitycy zapomnieli, że te rezerwy muszą być przeliczone z uwzględnieniem niższych stóp dyskontowych albo PZU z premedytacją istotnie obniżył stopy dyskontowe aby obciążyć i tak rewelacyjny wynik tegoroczny z korzyścią dla wyniku 2013 r., w którym nie trzeba będzie już istotnie przeszacowywać tych rezerw.

Prezes stwierdził, że dywidenda może wynieść blisko 100% zysku jednostkowego PZU tj. 2,58 mld zł. Daje to stopę dywidendy ponad 7%. Nieźle ...

obs
obs
0
Wysłane: 14 marca 2013 13:59:58
Kupiłem nową spółkę Agroton

Spółka nie podała jeszcze oficjalnych wyników za 2012, ale ... pojawiły się szacunkowe na stronie internetowej spółki ! Niezła komunikacja z inwestorami. Wzrosty pojawiły się od chwili, gdy ktoś napisał o tym na forum!!!
www.agroton.com.ua/pl/news-186...

Zysk ponad 20 mln USD tj. 66 mln zł.
A wartość rynkowa ok. 200 mln zł.

C/Z ok. 3
C/WK 0,4-0,5

obs
obs
0
Wysłane: 15 marca 2013 13:56:31
Kolejny raport - Krakchemia

Raport bardzo dobry, ale zgodny z oczekiwaniami, a może nawet ciut poniżej. Wpłynęła na to wypowiedź J.Mazgaja z poczatku stycznia. Zapowiedział wtedy rewelacyjne wyniki Krakchemii i wynik dwucyfrowy. Tak więc pomimo, że 10 mln zł jest świetne, to mam wrażenie, że lekki niedosyt pozostał. I wydaje się, że spółka postarała się aby ta 10 była i Mazgaj był wiarygodny (dodatkowe pozostałe przychody operacyjne w 4 kwartale?).

Przychody +7% r/r, zysk netto +46%
To, do czego można się doczepić to ujemne przepływy operacyjne. Wynikają one głównie ze wzrostu zapasów i mam nadzieję, że to nie są pierwsze zwiastuny problemów ze sprzedażą.

Co istotne każdy kolejny kwartał to poprawa przychodów i zysku. Sytuacja spółki wygląda na stabilną, sprzedają unikalny produkt i można oczekiwać w 2013 r. dalszej poprawy. A tym samym trend rosnący powinien trwać.
Edytowany: 15 marca 2013 13:57

obs
obs
0
Wysłane: 19 marca 2013 12:34:19
Raport - ZM Ropczyce
Przychody skonsolidowane 248 mln zł, zysk netto 8,8 mln zł, kapitał własny 199 mln zł, a kapitalizacja 74 mln zł
C/Z = 8,4 C/WK = 0,37

W wynikach rocznych nastapiła wyraźna poprawa pomimo trudnej sytuacji w branży hutniczej. Nie można bezpośrednio porównywać wyników 2012 r. z wynikami 2011 r. ze względu na konsolidację wyników i późniejszą sprzedaż Mostostalu-Energomonataż, które mocno wpłynęły na wyniki 2011 r. Jednostkowe przychody ZM Ropczyce wzrosły o 7%, a zysk operacyjny o 47%.
Pierwszy raz od 2006 r. spółka ma zamiar wypłacić dywidendę - 0,35 zł na akcję.

W najbliższych miesiącach naistotniejsze będzie jednak przejęcie części operacyjnej ZM Invest (w 2011 r. 158 mln zł przychodów) w zamian za emisję akcji Ropczyc. Myślę, że to nastapi teraz szybko, bo są już zaudytowane wyniki i można oszacować wartość firmy. Ta transakcja jest kluczowa do oceny "nowych" Ropczyc i dlatego niepewność z nią związana będzie ograniczać na razie popyt na akcje.

Z ostatnich dni:
- sprzedaż całości TelForceOne z zyskiem +20%
- sprzedaż 2/3 akcji Agrotonu z zyskiem +11% - dzwine rzeczy dzieją się na tej spółce Think
- kupno PMI i od razu strata Eh? - spółka od początku roku otrzymała zlecenia dostawy złota i srebra na blisko 40 mln zł; przy oczekiwanej marży netto 3,3% powinno to dać zysk 1,3 mln, a jeszcze kwartał się nie skończył; na początku roku spółka podała prognozę sprzedaży 40 mln zł (już prawie osiągnięta), a potem 90 mln zł. Wygląda na to, że sprzedaż idzie szybciej niż planowali. Ryzyko też jest spore, bo spółka dopiero zaczęła działalność w takiej formie, a także w przypadku jej zaprzestania niewiele w tej spółce pozostanie. Dlatego kwota, którą zainwestowałem nie jest duża ok.4% portfela akcyjnego.

obs
obs
0
Wysłane: 21 marca 2013 09:36:15
Myliłem się co do Leny.

W 4 kwartale zysk 3 mln zł.
Przychody w 4Q wyniosły 28 mln zł i są najwyższe w tym roku, ale jednak niższe niż rok temu o 17%.
Wygląda na to, że Lena i Lug miały odmienne strategie w 4 kwartale. LUG sprzedawał za wszelką cenę, żeby uzyskać wysokie przychody (100m+) i stracił rentowność. Natomiast Lena skupiła się na rentowności.
Zysk netto 8,8m wzrósł w całym roku o 18%.
Zapowiadana dywidenda 0,20 zł na akcję tj. 6,5%.

obs
obs
0
Wysłane: 22 marca 2013 15:24:32
Raport - Polna
Kolejna spółka, która pokazała dobry wynik roczny, ale słabszy 4 kwartał.
Przychody w 2012 r. 34 490 tys. zł +11% r/r
Zysk na sprzedaży 10 982 tys. zł +21% r/r
Zysk netto 2 416 tys. zł + 50% r/r !
Bardzo dobre tendencje - wzrost sprzedaży i co ważne rentowności.
70% sprzedaży to automatyka przemysłowa i tu wzrosła sprzedaż do branży energetycznej i gazowej. To dobre kierunki, które spółka deklaruje rozwijać.
Spółka praktycznie bez długu i co ciekawe bez zapasów produktów gotowych (czyli nie ma starych zalegających magazyn wyrobów, których nie można sprzedać).
W dalszym ciągu nie ma wpisu do KRS umorzenia skupionych 697 255 akcji. Natomiast po umorzeniu istotnie obniżą się wskaźniki finansowe:
C/Z = 7,3 C/WK = 0,60
Ostatnio spółka zamiast wypłaty dywidendy preferowała skup akcji i zapewne w tym roku też można tego oczekiwać.

W ostatnich dniach sprzedaż resztek Agrotonu (całkowity zysk z Agrotonu to 6%), powrót do Leny i kupno niemowlaka z NewConnect Shhh (to ulubiony zwrot 'bankrucika' w jego kronice).

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 22 marca 2013 16:03:08
Lena pokazała ładny raporcik, sam powoli sobie skubię. Jedna rzecz tylko mi się w tej spółce mniej podoba mianowicie, że nie ma długu, a raczej ma go.. 800 tys. zł przy sumie bilansowej 97 mln.
Może prezes a zarazem główny udziałowiec jest starej daty i nie lubi długu, ale jakby tak spółka zadeklarowała 100% zysku na dywidendę i dofinansowała się w razie potrzeby kredytem bankowym to myślę, że wycena by podskoczyła. 90% kapitału własnego to trochę drogie finansowanie, zwłaszcza że u spółki produkcyjnej praktycznie niespotykane.
Poza tym przy trzymają koszty sprzedaży i zarządu w ryzach, które delikatnie spadły mimo trochę większych przychodów.

obs
obs
0
Wysłane: 25 marca 2013 10:00:23
Lenę polubiłem już dawno i mam sentyment do niej.
Mam też wrażenie, że stała się dobrze postrzegana w niektórych funduszach (jakiś analityk w TV wypowiadał się o niej bardzo pozytywnie).
Po wynikach Lug wolałem dmuchać na zimne i wywaliłem wszystko (szczególnie, że kurs nie zachowywał się dobrze), ale Lena zaskoczyła mnie pozytywnie stąd powrót.
Moim zdaniem mogłaby również wypłacić więcej środków w dywidendzie, a finansować rozwój długiem - w aktualnej sytuacji finasnowej Spółki zapewne kredyt byłby tani. Ale z drugiej strony brak długu jest bezpieczny w trudnych czasach.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,311 sek.

chocubzt
xnidwmjj
gdssyshj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fqshztyz
axxndkor
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat