42 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 listopada 2015 00:19:16
Moim zdaniem przystępnym językiem są napisane wszystkie podręczniki profesora Jajugi. Przydają się do poznania słownictwa i ogólnie inwestowania od strony teoretycznej. To literatura wykorzystywana na studiach ekonomicznych. Później polecałbym dopiero czytać książki pisane przez praktyków, czyli wymienionych tutaj np. Murphy, Komar, Bulkowski, czy Elder. Moim zdaniem bez podstaw trudno będzie zrozumieć i docenić tych ostatnich.
|
0 Dołączył: 2013-04-16 Wpisów: 32
Wysłane:
7 grudnia 2020 21:58:23
Podciągnę temat do góry. Mam pytanie:
Jakie macie książki o tematyce giełdowej/finansowej/analizy sprawozdań itp., do których najczęściej zaglądacie?
Generalnie nie jestem zwolennikiem kupowania książek. Zdecydowanie wolę wypożyczać, jeśli mam to raz przeczytać i potem będzie się kurzyć na półce.
Ewentualnie interesują mnie też książki, które raczej ciężko gdziekolwiek wypożyczyć jak np "Zwykłe akcje, niezwykłe zyski", zastanawiam się nad tą książką. W każdym razie chodzi o prezent gwiazdkowy.
Liczę że doradzicie coś w temacie.
|
91 Dołączył: 2019-11-24 Wpisów: 830
Wysłane:
7 grudnia 2020 22:21:44
Książki o giełdzie które czytałem i mogę polecić,
Analiza Techniczna Bulkowski -obowiązkowo (inne książki tego autora fakultatywnie) Alen Inwestowanie w wartość - obowiązkowo Wspomnienia Gracza giełdowego - obowiązkowo Na sposób Warena Buffeta - obowiązkowo Mądry Inwestor Graham ...warto choć może ciężko się czyta mała książeczka co podbija rynek - dla pasjonatów Jak zarobiłem 2 mln na GPW - dla techników obowiązkowo Giełdowe Giganty - świetna książka Czarodzieje z Wall street - trochę stara Trader Vic - dla graczy krótkoterminowych Zawód Inwestor Giełdowy - sprzedałem po przeczytaniu Trend Twoim przyjacielem - jako uzupełnienie Analiza Techniczna Murphy - warto Analiza Fundamentalna i Inwestowanie pozycyjne - warto Psychologia inwestowania - ciekawa Van Thurp Trader Doskonały - dla pasjonatów Jak zarabiać na rynku który zmierza do nikąd -dla pasjonatów Droga Żółwia - warto Spekulacja Intuicyjna - dla pasjonatów Strategie inwestycyjne o wysokim prawdopodobięństwie - dla koneserów Reguły Giełdy - już przestarzała Analiza zdarzeń na rynkach akcji - dla koneserów Zasada nr 1 - dla koneserów Pokonać giełde - ciekawa
+ inne nie warte polecenia lub o których zapomniałem ... wszystkie te książki przeczytałem ... niektóre kilka razy
Edytowany: 7 grudnia 2020 22:24
|
0 Dołączył: 2013-04-16 Wpisów: 32
Wysłane:
8 grudnia 2020 18:35:20
Dzięki. Kilka z nich przeczytałem. A do których z nich najczęściej zaglądasz/zaglądałeś?
|