Cytat:Wojtek, podziwiam Twoje wyczyny na tych certyfikatach - powiedz czy tam jest jakies depo i ew. margin call. Czy gasna jak opcje? Ma to jakis termin, kto tym animuje? bo widze ze oferty sa po obu stronach.
Certyfikatów używam już od jakiegoś czasu, jak jednak pisałem czasami lepsze są pozycje foreksowe (kwestia tylko dopasowania dźwigni/rynku). Na myfund pozycji foreksowych pokazać nie mogę więc "syntetyzuję" je certyfikatami by móc je dodać do AH. Tak zrobiłem na srebrze, złocie i cukrze. Na ropie pozycja jest na cercie. Animatorem certyfikatu z reguły jest wystawca czyli albo Raiffaissen albo ING. W przeciwieństwie do opcji certy nie mają terminu wygasania (dzięki temu też nie mają wartości czasowej w sobie), certy turbo mogą być zdjęte z obrotu jeśli kurs dotknie bariery ustalonej przy emisji certu. Faktory (czyli te na złoto, srebro i ropę - u mnie z dźwignią 3) nie mają takich barier i mają odzwierciedlać ruch instrumentu (plus przewalutowanie) bazowego z ustalonym mnożnikiem (tu x3). Depozytów na certyfikaty się nie wymaga (z tego co wiem nawet można je mieć na IKE - choć nie testowałem, ale skoro nie wymagają dodatkowej umowy na pochodne z DM to nie powinno być problemu), kupuje się je tak samo jak akcje i możliwa jest maks utrata 100% wpłaconych środków (np. dotknięcie bariery przez cert turbo)
Opisane mądrze wszystko jest na stronie gpw:
www.gpw.pl/produkty_strukturyz...Cytat:A jesli mozna dolaczyc sie do listy zyczen to moze KPX, IPX, VST, LBW? Na tych wymienionych doszukwalbym sie wyhamowania korekty i dalszy ruch w gore. Ale moze Ty zobaczysz cos czego ja nie widze.
Wrzucę do wątku w kronice :).
Cytat:Ps. jaki zasieg na silverze widzisz? Wyprzedanie masakryczne ale sciskaja sprezynke.
1700 ładny okrągły poziom, ale równie dobrze mogą zejść na 1600 czy 1500 (ma to nawet techniczny sens). W weekend postaram się tu wrzucić szersze omówienie zajmowanych pozycji:).