Cytat:Pracuje za granica i pieniadze które odkladam inwestuje w papierki :)
Prawidłowo; zawsze to lepsze rozwiązanie niż oszczędności przejeść lub przepier***** ;p.
Cytat:Portwel na dzisiaj wyglada nastepujaco, puki co nie ma on ladu i skladu- dopiero sie ucze ;p
budzet ponad 30k
Jak na start to nie jest mało - bez żadnego doświadczenia zdrowy rozsądek podpowiada by nie inwestować od razu 100% środków. Dla początkującego tradera w firmach stosuje się limity i zwiększa gdy ten osiąga wyniki. Możesz też sobie np podzielić kapitał na 3 części i udostępniać kolejne transze dopiero gdy masz np 2-3 miesiące z rzędu na plusie. Podsumowując - lepiej stopniowo i powoli się uczyć niż szybko narobić straty (które długo się odrabia). Cierpliwość na giełdzie to cenna rzecz.
Co do portfela:
12 spółek - moim zdaniem za dużo. Z dużym prawdopodobieństwem nie wymienisz wszystkich 12 z pamięci razem z twoimi cenami zakupu i czym się dana spółka zajmuje w środku nocy ;). Nie wiem w jakim DM masz konto ale powinieneś też sobie zdawać sprawę z wpływu minimalnej prowizji na kwotę za jaką jednorazowo robisz zlecenie (z reguły min 1000 zł by nie zwiększać sobie kosztów przez prowizję minimalną). Wynik 6% jest od początku roku ? Jeśli tak to całkiem przyzwoicie - choć rynek póki co trzeba też przyznać jest dość łaskawy.
Certus - trochę wysoko to kupiłeś, sygnał był wcześniej. Obecnie dość daleki rozsądny SL ale trend wzrostowy aktualny.
Ezo - ja bym tego nie kupił - ciągle konsolidacja.
GETINOBLE - a tego zakupu to kompletnie nie rozumiem.
GLCOSMED - nieźle złapane na korekcie, fundamenty średnio mi się tam widzą ale może być rozwojowe.
HERKULES - trend wzrostowy od dawna, przy odrobinie szczęścia i cierpliwości może zapłaci
IIAAV - nieudany DT to był ?
MARSOFT - groszówka więc dla mnie out. Ostatnio odbiło ale czy trwale ?
MINOX - a to już chyba ruletka...
SFINKS - bardzo dobrze zagrane, ładny sygnał teraz zobaczymy jak to poprowadzisz. A obawy mam jak czytam:
Cytat:Zrealicować zysk ze finksa? Uzyskałem 20% to tyle ile mnie zadawala, Ale teraz pytanie kiedy sprzedać ?
A zakładałeś że grasz o 20% ? Bo jeśli tak to SLe powinieneś mieć na poziomy max 5-6%.
SMT - znów dziwne dla mnie łapanie odbicia (i to późno). Wg mnie liczenie na fart.
SUNEX - kumulacja błędów. Takie sobie wejście (mocne było ok 0,37 lub nawet 0,28 a nie 1,34. Brak stopa (najdalej poniżej 0,9 już powinieneś tego nie mieć) i jeszcze chcesz uśredniać w dół (faktycznie jest wsparcie na 0,48 i może zadziałać ale pytanie czy i ile odbije). Na obecną chwilę szukałbym dobrego miejsca do wyjścia z tego.
URSUS - Sygnał jest ciekawy choć znów bardzo późno złapany.
Podsumowując faktycznie jest trochę bez ładu i bez składu i za dużo ogólnie. Mimo wszystko po lekkim przemeblowaniu może być nieźle w przyszłości. Późno łapiesz sygnały, często praktycznie na szczycie lokalnego wybicia albo już na rozpoczynającej się korekcie. Takie podejście wymaga stalowych nerwów i luźnych SLi (po 20-25% nawet) jak i szukania naprawdę dużych zysków (przy takim SL celuje się w min 70-100% na pozycji). Nie widzę też "motywu przewodniego" - raz wchodzisz w odbicia (Asbis), raz w wyjścia z konsoli (Sfinks), raz w trendy spadkowe (GNoble) a raz w długie wzrostowe (Herkules). Z doświadczenia mogę ci napisać, że na dłuższą metę tak się działać nie da. Skup się na 1-2 patternach (no chyba że jesteś fundamentalistą ale po doborze spółek wątpie, po drugie AFowcy też skupiają się na konkretnych tematach typu wzrost/wartość/risk asset itd), popraw prowadzenie pozycji (bo go obecnie moim zdaniem nie ma) i sygnały zamykania pozycji (czy TP, czy trailing SL).
Cytat:a jak stawiam duzy kapitał to go dokładnie pilnuje :)
Jak najbardziej to rozumiem. Jak się gra poważniejszymi stawkami to i podejście jest poważniejsze. Działa to też niestety w drugą stronę jako "szklany sufit" gdy duże pozycje kompletnie tradera usztywniają i nie jest w stanie podejmować żadnych decyzji. Mimo wszystko polecałbym lektury również w zakresie money management bo nawet najprostsze MM znacznie poprawia wyniki w długim terminie.
Cytat:Mam konto na att trader i tutaj, czytam w miare możliwosci informacje na bieżąco i przeglądam forum, ale czasu zawsze brakuje :)
Czytanie analiz innych jest ok - ale uczysz się robiąc własne analizy. Forum też jest dobre ale z reguły o spółkach robi się "głośno" na nim gdy te już solidnie urosną.
Cytat:Ale mnie chłopaki nastraszyliście ! binky
Strasznie to było w 2008 albo w sierpniu 2011. Teraz jest lajcik
@flesz
Cytat:U kolegów wyszło że mają większość pozycji zyskownych, ale sumarycznie sporą stratę. U mnie zyskownych pozycji wyszło tylko ok 30% (nie ma się czym chwalić - to mój mankament) ale wynik z roku to ponad +50%. Dlatego, że nie boję się sprzedawać z lekką stratą.
Dla systemów opartych na trendzie wyniki poniżej 50% trafności to norma - sam zauważyłeś że chodzi o wielkość zysków i strat jakie się bierze. Póki zyski są większe (najlepiej o 3x 4x) od strat nie masz prawa tracić :).