Mamy kolejne przejęcie banku, tym razem Millenium przejmuje Eurobank za cenę 1.8mld PLN
https://stooq.pl/n/?f=1260102cyt: Bank Millennium podpisał ze spółką zależną Société Générale umowę dotyczącą zakupu ok. 99,79 proc. akcji Euro Banku za 1,83 mld zł i liczy na zamknięcie tej transakcji w II kwartale 2019 roku. Oczekiwane skumulowane synergie w ciągu kolejnych 5 lat wynoszą ok. 650 mln zł, a koszty integracji wyniosą około 350 mln zł - poinformował bank w komunikacie
W wynikach eurobanku za 2017 widzimy: suma bilansowa 13.8mld, kapitały własne 1.56mld, zysk netto za 2017 102mln netto.
Tutaj oczywiście rozchodzi się o coś innego.
Byłem ostatnio na nwza Getin holdingu. Poza mną z indywidualnych był jeden starszy pan określony przez przewodniczącego nwza jako "nasz stały akcjonariusz".
Na liście akcjonariuszy były fundusze fundusze emerytalne z całego świata, nasi też. Nikt nie zabrał głosu, nie zadawał pytań poza mną. Poruszyłem temat fuzji i zabezpieczenia przed ewentualnym wybuchem problemów frankowych w GNB. W odpowiedzi uzyskałem że będzie wszystko komunikowane, rynek wszystko pozna jak Getin holding.
Mnie bardziej interesował mw trade, idea bank i pytanie o obligi getbacku to odpowiedź taka korporacyjna- z poziomu RN nie ma możliwości kontrolowania pracowników sprzedających obligacje. I w sumie tyle o idea banku, reszta w wątku MWT.