PARTNER SERWISU
tvbryevf
1 2 3 4

Portfel techniczny ucofb'a.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 10 grudnia 2015 21:53:29
U mnie na rachunku i tym wirtualnym i tym prawdziwym tylko gotówka.

I tak doszedłem dzisiaj, muszę uprzedzić baaaardzo filozoficznie, do wniosku, ze sprzedając kupiłem najważniejszą rzecz czyli święty spokój.

Obecnie tylko obserwuje, mam już pewien plan, ale będę cierpliwie czekał, aż cena pewnego waloru osiągnie pewien poziom i wtedy zajmę pozycję. Jeśli cena nie osiągnie tego poziomu to nie będzie transakcji.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 10 grudnia 2015 21:54

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 10 grudnia 2015 22:27:28
ucofb napisał(a):
kupiłem najważniejszą rzecz czyli święty spokój

Prawda...jakie to miłe uczucie? :)

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 10 grudnia 2015 22:30:48

ucofb
1
Wysłane: 10 grudnia 2015 22:55:42
@cyzo

Tak jakby lżej się patrzy na tą rzeź niewiniątek. Osobiście uważam, że jest przed WIG20 jeszcze kawałek drogi w dół. Przedstawię tylko jeden argument, po przebiciu długoterminowego wsparcia na 2000 pkt spadliśmy jak do tej pory o tylko 10%, tak tylko 10% To trochę dla mnie jakby mało po tak solidnym wsparciu.

@leniuch

Tylko punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Był moment gdzie było ponad 100%, więc obsuwa kapitału jest dramatycznie duża bo ponad 25%. Ogólnie już teraz rok 2015 r. mogę podzielić na dwie części, pierwsza połowa to prawie czułem się inwestycyjnym guru, trafiałem idealnie na Grodnie, na Pilabie, na Novavisie, na Erne. Kupowałem w dołkach, sprzedawałem na górkach, jak jakiś pi******ny magik.

Druga połowa to już słabiutko, a ostatni miesiąc wręcz katastrofa. Rynek bardzo szybko sprowadza na ziemię, wręcz dusi i powoduje niepewność.
Edytowany: 10 grudnia 2015 23:13

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 10 grudnia 2015 23:34:10
No rozumiem, ale porównaj swój wynik... już nawet nie z indeksami, tylko z funduszami. Nie wiem, czy przy agresywnej strategii 25% to jest duża obsuwa (oczywiście tak obiektywnie jest to dość dużo). Nie śledziłem Twojego portfela w 1 połowie roku, ale zdaje się, że nie był on nadmiernie zdywersyfikowany i stąd częściej jest taka możliwość, że jest seria dobrych trade'ów i seria złych. Robiłem kiedyś takie wykres zależności zysku/obsunięcia od liczby walorów w portfelu i przy mniejszej ich liczbie rozrzut był spory.

Oczywiście jest kwestia tego, jak to się na psychice odciska.

Każdy ma swoją strategię, ja Twoją podziwiam, chociaż nie potrafiłbym pewnie jej użyć.

Wojetek
PREMIUM
505
Wpisów: 7 288
Wysłane: 10 grudnia 2015 23:52:45
Cytat:
Tylko punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Był moment gdzie było ponad 100%, więc obsuwa kapitału jest dramatycznie duża bo ponad 25%. Ogólnie już teraz rok 2015 r. mogę podzielić na dwie części, pierwsza połowa to prawie czułem się inwestycyjnym guru, trafiałem idealnie na Grodnie, na Pilabie, na Novavisie, na Erne. Kupowałem w dołkach, sprzedawałem na górkach, jak jakiś pi******ny magik.

Pamiętam :). To co do maja robiłeś na NC przechodziło ludzkie pojęcie. Ja pamiętam Pilab, Clouda też chyba miałeś ? Novavis dobrze kojarzę bo był fartowny (wiemy co było później), Grodno - mega spokojny trend, jedynie w sierpniu zrobił psikusa. Generalnie rynek do maja bardzo sprzyjał i też miałem dużo lepszy wynik niż na koniec roku. Trochę mniej odczułem dropdown kapitału bo trafiła mi się ostatnio udana Ska, na W20, trochę USD czy z akcji Eurocash (ale były też i wtopy - UNW, HDR, EFK, FTE - zwłaszcza w sierpniu).

Generalnie z historii warto wyciągnąć dobre wnioski, powielać co działa. Nie można też zbytnio rozpamiętywać (nawet wygranych) bo to nie prowadzi do konstruktywnych wniosków.

Edytowany: 10 grudnia 2015 23:57

ucofb
1
Wysłane: 11 grudnia 2015 00:30:37
Na Cloudzie też byłem ze średnią 38 zł (strasznie walczyłem, żeby to w jakikolwiek sensowny sposób ugryźć w sensie kupić bo ta płynność to lepiej przemilczeć). Ogólnie powoli rok przechodzi do historii, co było to było.

Przyszły rok będzie moim zdaniem zdecydowanie trudniejszy, to co już urosło z dobrych fundamentalnie, mniejszych i ciekawych spółek to urosło. Osobiście nadal uważam, że ciekawe jest OZE wczoraj jednak minister Tchórzewski powiedział, ze ustawa o OZE, a raczej jej pewne zapisy mogę jednak nie wejść w życie od 1 stycznia 2016.

Łatwiej będzie prawdopodobnie grać pod odbicie na WIG20, jeżeli tak dalej pójdzie to nie wykluczam Vki jak w 2009, druga sprawa jest taka, że o wiele łatwiej mi się inwestuje na nc, tam nie ma polityki, są jedynie oszuści, których wbrew pozorom dosyć łatwo rozpoznać.
Edytowany: 11 grudnia 2015 00:46

ucofb
1
Wysłane: 18 grudnia 2015 01:56:24
Powoli 2015 r. kończy się, to już historia. Od dwóch tygodni zastanawiałem się jak próbować ugryźć temat giełdy w 2016r. Przeglądałem wskaźniki, czytałem fora, analizowałem pod względem technicznym spółki itd.

Plan w moim rzeczywistym portfelu na najbliższe 2-4 miesiące jest następujący:
- akumulowanie kontraktów na akcje po 1 szt co 2, 3 sesje, biorę pod uwagę zmianę tempa akumulacji w zależności o sytuacji na rynku.
- wybrane spółki to enea, kghm, pkobp, tauron (tutaj jest znak zapytania)
- docelowa planowana struktura portfela: 40% kghm, 40% energetyka, 20% pkobp
- zajmowanie pozycji do momentu uzyskania lewara na poziomie około 3, max 4

Główny problem w zajmowaniu pozycji:
- płynność na kontraktach enea,

Zagrożenia
- enea -> khw
- kghm -> cu
- pkobp -> podatek bankowy od aktywów,
- tauron -> brzeszcze
- ogółnie akcjonariat powyższych spółek (SP)

Jestem przygotowany na zaangażowanie dodatkowych środków czyt. dopłata do rachunku maklerskiego.

Zobaczymy, pożyjemy :)

Edytowany: 18 grudnia 2015 02:00

cyzo
3
Wpisów: 753
Wysłane: 18 grudnia 2015 09:15:17
A co to za przebiegły plan z tymi kontraktami? Skad taki pomysł...i czemu teraz...i czemu lewar x3 - 4 ? Interwał do stopó rozumiem dzienny?

Wojetek
PREMIUM
505
Wysłane: 18 grudnia 2015 09:21:15
Jak rozumiem to longi będą ? FENA faktycznie ma słabą płynność - lepszy pod tym względem jest FTPE. Kontrariańsko - pytanie czy kontrakty z dźwignią to dobry kontrariański pomysł - bo tu jednak depozyt, dopłata do depozytu, dźwignia mogą wykończyć. Akcje kontrariańsko trzymać można i dekadę - a kontrakty wygasają więc jeszcze rolowanie dochodzi.

Ammianus
52
Wpisów: 688
Wysłane: 18 grudnia 2015 16:46:39

TPE może da radę :)Czy tam się czasem ORGR nie wymalował ?

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 18 grudnia 2015 17:11:42
ucofb napisał(a):
Osobiście uważam, że jest przed WIG20 jeszcze kawałek drogi w dół. Przedstawię tylko jeden argument, po przebiciu długoterminowego wsparcia na 2000 pkt spadliśmy jak do tej pory o tylko 10%, tak tylko 10% To trochę dla mnie jakby mało po tak solidnym wsparciu.

Cytat:
Łatwiej będzie prawdopodobnie grać pod odbicie na WIG20, jeżeli tak dalej pójdzie to nie wykluczam Vki jak w 2009

Cytat:
- akumulowanie kontraktów na akcje po 1 szt co 2, 3 sesje, biorę pod uwagę zmianę tempa akumulacji w zależności o sytuacji na rynku.

Zmiana paradygmatu? ;)

ucofb
1
Wysłane: 18 grudnia 2015 18:33:22
@cyzo

Powoli robi się tanio, co nie oznacza, że nie może być taniej. Lewar to chęć zwyczajnie większego zarobku, poziom lewara max 4 to i tak bardzo dużo, raczej chciałbym osiągnąć poziom 3.

@wojetek

Tak, longi. Jestem świadomy ryzyka oraz konieczności rolowania i wynikających z tej opcji prowizji.

@rafsty

Nie, to nie jest zmiana paradygmatu. Uważam, że WIG20 jeszcze spadnie, z moich kresek wychodzi, że dołek będzie w okolicach 1550 pkt, uważam też że niektóre spółki z WIG20 osiągają powoli swoje dołki, a inne jeszcze mają kawałek drogi przed sobą. Druga kwestia WIG20 podczas poprzednich bess spadał średnia przez ok 14 miesięcy. Obecznie spada już 8 miesiąc, podchodzę jednak indywidualnie do spółek. I tak kghm wg znowu moich kresek ma potencjał spadku do około 40 zł, enea do 8 zł, pkobp jest wg mnie blisko dołka lub już za nim, z tauronem mam największy problem bo "pływa" bez wsparć, natomiast ostatnio zaczyna mocno szarpać, a to oznacza, że popyt się pojawia i walczy z podażą. Przy nieco wyższych poziomach niedźwiedzie robiły co chciały.

Spółki wybrałem z WIG20 na podstawie następujących wskaźników:
- EV/EBIT,
- zadłużenie finansowe netto/ebitda,
- ROE,
- płynność - I stopień pokrycia,
- c/z
- c/wk

Oczywiście z wyjątkiem PKO BP gdzie wskaźniki z racji branży wyglądają inaczej.

Tak widzę enee:
stooq.pl/q/a/?s=ena&i=w&am...
brak dywergencji na kursie i rsi wskazuje na możliwość spadku do 8 zł, rsi w interwale miesięcznym nie wskazuje jeszcze wyprzedania.
Tak pkobp:
stooq.pl/q/a/?s=pko&i=w&am...
Rsi nie spada,
Tak kghm:
stooq.pl/q/a/?s=kgh&i=w&am...
KGHM jest zależny od cu, a tak widzę potencjał spadku o jeszcze 20, 25%.

Z tauronem tak jak napisałem mam problem. Plan jest następujący na najbliższe 2-4 miesiące co nie oznacza, że będę kupował już od przyszłego tygodnia, np PKO BP zamierzam wcześniej, z kghm na pewno jeszcze się wstrzymam. NIe wierzę w to, że trafię w dołek, chcę jedynie akumulować te kontrakty w okolicach dołków na poszczególnych spółkach.

I na koniec, biorę pod uwagę, że mogę zwyczajnie się mylić, ale nie myli się ten co nic nie robi. Uważam, że trzeba mieć jakiś plan działania, ja mam, pytanie czy okaże się ok czy będzie porażką. Czytając fora widać silne zniechęcenie do akcji.
Edytowany: 18 grudnia 2015 18:44

ucofb
1
Wysłane: 21 grudnia 2015 19:48:44
Przyjrzałem się bliżej wykresowi ftpe:

stooq.pl/q/a/?s=ftpe&i=d&a...

Co widzę, widzę niczym prawdziwy analityk, że albo wzrośnie albo spadnie. A poważnie to dostrzegam dwa warianty, niedługo przekonamy się, który się zrealizuje:

1. Zakładając, że trend spadkowy będzie kontynuowany, zajmuję pozycję w okolicach 3,00. Kurs w tym momencie natrafia na istotny opór zarówno narysowany przez przez linię średnioterminowego trendu spadkowego, a także średnią sma30d.

2. Zakładając odwrócenie trendu, kurs przebije poziom 3,00 zł, narysuje prawe ramię formacji orgr, zrobi korektę w stronę 3 zł, po czym będzie kontynuował marsz w górę.

Jak będę grał? Zajmę S przy poziomie 3 zł, z krótkim stopem, zakładając kontynuację obecnie jeszcze panującego trendu spadkowego. Jeżeli SL się uaktywni i kurs narysuje prawe ramię poczekam na korektę znowu w okolicach 3 zł i zajmę L znów z dosyć krótkim stopem.

Osobiście za bardziej prawdopodobny uważam drugi wariant, któremu sprzyja wg mnie znaczące wyprzedanie na rsi zarówno w interwale tygodniowym jak i miesięcznym (co zdarza się bardzo rzadko) oraz wskaźniki fundamentalne wskazujące na niedowartościowanie. Narysowałem także na wykresie w interwale dziennym naruszenie trendu na RSI.

Edytowany: 21 grudnia 2015 19:54

ucofb
1
Wysłane: 19 lutego 2016 21:37:08
ucofb napisał(a):
Powoli 2015 r. kończy się, to już historia. Od dwóch tygodni zastanawiałem się jak próbować ugryźć temat giełdy w 2016r. Przeglądałem wskaźniki, czytałem fora, analizowałem pod względem technicznym spółki itd.

- wybrane spółki to enea, kghm, pkobp, tauron (tutaj jest znak zapytania)
- docelowa planowana struktura portfela: 40% kghm, 40% energetyka, 20% pkobp
- zajmowanie pozycji do momentu uzyskania lewara na poziomie około 3, max 4

Główny problem w zajmowaniu pozycji:
- płynność na kontraktach enea,

Zagrożenia
- enea -> khw
- kghm -> cu
- pkobp -> podatek bankowy od aktywów,
- tauron -> brzeszcze
- ogółnie akcjonariat powyższych spółek (SP)

Jestem przygotowany na zaangażowanie dodatkowych środków czyt. dopłata do rachunku maklerskiego.

Zobaczymy, pożyjemy :)

W dniu dzisiejszym zakończyłem akumulację kontraktów na kghmie. Od początku stycznia kupowałem po sztuce co sesję, czasami dwie.

Ilość 25 sztuk, średnia zakupu 57,83, lewar na portfelu 4x. SL powyżej BEPu.
W poniedziałek spodziewam się spadku, mamy klasyczną gwiazdę doji, dotarliśmy wczoraj także do istotnego oporu na poziomie 68,70 z 24 sierpnia 2015 r., a RSI dzienny jest blisko strefy wykupienia.

Prawdopodobnie zaliczymy teraz kilka sesji spadkowych, rynek będzie się osuwał pod własnym ciężarem i zrobi korektę mocnych wzrostów tworząc prawie ramię w orgr.

Wojetek
PREMIUM
505
Wysłane: 19 lutego 2016 21:54:37
Jak pozycja przetrwa to prawe ramię ew oRGRa to przy takiej liczbie koników powinieneś ładnie portfel powiększyć :). W przypadku utrzymania pozycji zamierzasz w marcu rolować futy ?

ucofb
1
Wysłane: 19 lutego 2016 22:42:45
Tak, zamierzam rolowac, jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to chce trzymać pozycje jak najdłużej i ewentualnie rozszerzać SL. Chciałbym podziękować jednemu z użytkowników, który wskazał mi dzień odwrotu 11 stycznia. Był to jedyny dzień, kiedy RSI na fkgh był poniżej 30 pkt w każdym interwale, miesięcznym, tygodniowym, dziennym, a nawet godzinowym.
Edytowany: 19 lutego 2016 22:48

ucofb
1
Wysłane: 3 marca 2016 17:45:50
SL przesunięty na fkgh w górę do poziomu 64,60 delikatnie poniżej dolnego cienia świecy z 25 lutego. Zaangażowanie bez zmian.

ucofb
1
Wysłane: 3 marca 2016 17:47:05
SL przesunięty na fkgh w górę do poziomu 64,60 delikatnie poniżej dolnego cienia świecy z 25 lutego. Zaangażowanie bez zmian.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 3 marca 2016 18:03:03
Skąd pomysł właśnie na KGHM? Po takich spadkach, do tego jeszcze gigantyczne odpisy i można jeszcze dorzucić nieciekawe perspektywy dla miedzi. Skąd te wzrosty? Nic z tego nie rozumiem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

ihyltoax
qtdouihr
gtpqxhli
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 094,31 zł +385,47% 97 094,31 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zhymrrzo
amcssxja
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat