PARTNER SERWISU
dalvinnq
33 34 35 36 37

W stocks 2016 - portfel pasywnego inwestora vol. 2

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 29 października 2017 19:03:12
Czas na sWIGowe odreagowanie ?!

sWIG80 week

kliknij, aby powiększyć

Spadki na indeksie "trzeciej ligi" czyli swigu trwają od marca. W minionym tygodniu kurs wyrysował element obronny (młot) w nieprzypadkowym miejscu. Okolice 14 000 pkt wcześniej kilkukrotnie były oporami dla kursu (2015 i 2016) a ich przełamanie pozwoliło na wejście indeksu w silny ruch wzrostowy na początku 2017 roku. Obecnie 14 000 pkt działa jako istotne wsparcie. Argumentami za tą tezą jest wzrost obrotów na ostatniej świecy jak i silne techniczne wyprzedanie - skłaniające do chociaż odbicia w perspektywie kilku tygodni. W dłuższym terminie sWIG80 będzie musiał się jeszcze zmierzyć z opadającą średnią jak i oporem na 15 600 pkt.

Z samego indeksu ciekawie wyglądają:

ABC week

kliknij, aby powiększyć

Po trwających ponad rok spadkach na kursie ABC Daty, zaczyna robić się coraz ciekawiej. Kurs musi zmierzyć się z podażą w rejonie 2,10 zł, jeśli uda się pokonać wcześniej wyrysowane podażowe cienie (świece te miały spore obroty), kurs będzie mógł wejść w nowy trend wzrostowy. Na RSI dałoby to też NH (pierwsze od 2 lat).

1AT week

kliknij, aby powiększyć

Na tle słabego indeksu budowlanego, Atal jest wręcz gwiazdą. Do tego należy do sWIGu80, gdzie sytuacja też lekka nie była ;) Trend wzrostowy trwa kursie spółki praktycznie od początku 2016 roku, ostatnia korekta wiązała się ze sporymi obrotami (pojawił się popyt), możliwe więc że w najbliższych tygodniach zobaczymy atak na nowe maksima, który będzie potwierdzał trwający trend wzrostowy. Jedyną rysą na dobrym obrazie technicznym jest dywergencja na RSI, którą kurs będzie musiał przełamać. Logicznym poziomem obrony dla pozycji jest wsparcie poparte obrotami - 36,71-36,00 zł

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 3 listopada 2017 19:45:45
Wojtku, mógłbyś zrobić AT dla franka szwajcarskiego i złotówki? Angel

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 listopada 2017 20:55:07
CHF/PLN week

kliknij, aby powiększyć

Za specjalistę od walut się nie uważam, więc analiza raczej z przymrużeniem oka ;). Długoterminowo frank jest w trendzie spadkowym po sygnale sprzedaży, który padł w maju br. i został potwierdzony pod koniec czerwca (nieudane odbicie). Średnia opada i są formowane NL. Pewną nadzieję na wzrosty może dawać dywergencja szczytów kursu z RSI, jednak nie przeceniałbym jej znaczenia - bardziej świadczy o wyczerpywaniu potencjału do spadków niż gotowości do odbicia. Docelowe poziomy spadków dla CHFa moim zdaniem to przedział 3,44-3,54 zł.
Edytowany: 5 listopada 2017 20:55

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 19 listopada 2017 10:50:55
Cytat:
Wojtek,

Można prosić o weekendową analizę sytuacji technicznej na głównych światowych indeksach? (...)
Na portalach finansowych (polskich i zagranicznych) pojawiają się sprzeczne opinie, co do dalszych mocy indeksów.

W sumie to dobrze, że są sprzeczne opinie, bo inaczej byłoby bardzo nudno na rynku ;)

SP 500 tyg.

kliknij, aby powiększyć

Nuda straszna ;), indeks w silnym trendzie wzrostowym, pod koniec września mieliśmy wybicie z małej konsolidacji, która tworzyła się przez wakacje i od tego czasu praktycznie każdy tydzień kończony jest wzrostowo (jeden wyjątek tylko dwa tyg. temu). Bardzo możliwe że kurs pogłębi korektę w okolice linii trendu czyli 2550 pkt. lub nawet 2540 pkt, póki jednak wsparcie na 2500 pkt i niżej położone okolice 2420 pkt. nie są naruszone nie ma żadnych przesłanek do zakończenia wzrostów w długim terminie. Nawet negatywna dywergencja na RSI została wybita, podobny sygnał był niemal dokładnie rok temu i od tego czasu indeks rósł ponad 4 miesiące bez silniejszej korekty.

DAX tyg.

kliknij, aby powiększyć

Indeks niemiecki po wybiciu 13 000 pkt zrobił pułapkę na byki, która prawdopodobnie się właśnie kończy. Popytowy cień w okolicach wcześniejszego oporu (który teraz stanowi silne wsparcie) pozwala myśleć o powrocie do testowania nowych historycznych maksimów. Średnia znów mocniej rośnie a linia hossy daje jeszcze około 400 pkt zapasu, tak więc i tutaj wzrosty powinny być kontynuowane.

Nikkei tyg.

kliknij, aby powiększyć

Mam wrażenie że silne wybicie na japońskim indeksie z początku października w naszych mediach giełdowych nie zostało wcale zauważone. Był to silny sygnał kupna, który został potwierdzony na RSI i wyprowadził kurs w okolice szczytów z lat początku 90tych. Po takim ruchu wzrostowym korekta spadkowa nie jest więc niczym dziwnym. Czy lokalne wsparcie na 22 000 pkt wytzyma ? Wydaje się to dość wątpliwe, jeśli jednak kurs nie wróciłby do okolic 21 000 pkt. oznaczałoby to ogromną przewagę popytu i możliwość kontynuacji ruchu wzrostowego w kierunku 27 000 pkt (szczyt z 1991) i wyżej. Póki co jednak moim zdaniem Nikkei musi się jeszcze trochę schłodzić.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 19 listopada 2017 14:10:15
Jako uzupełnienie indeksów światowych - "nasze podwórko":

WIG tyg.

kliknij, aby powiększyć

Indeks znalazł się w bardzo ciekawym położeniu, po sygnale kontynuacji wzrostów z sierpnia, obecnie tkwi w korekcie spadkowej trendu zapoczątkowanego jeszcze pod koniec 2016 roku. Średnia zaczęła się wypłaszczać oraz dogoniła kurs, jednocześnie w okolicach 62 tysięcy punktów popyt wykorzystał szansę na odbicie i wypracował na świecy tygodniowej popytowy dolny cień. Miejsce jest istotne również z tego powodu iż okolice 62 000 punktów stanowią podstawę świecy atakującej z sierpnia, na której silnie rosły obroty (oznaczone) - tak więc popyt musi bronić tego miejsca aby nie stracić przewagi w szerszym horyzoncie. Potwierdzenie wzrostową świecą w nadchodzącym tygodniu obrony tego wsparcia będzie oznaczało koniec korekty i możliwość walki o przebicie ostatnich maksów na 65 318 pkt. Sygnałem sprzedaży byłaby utrata 62 000 - 61 800 pkt z potwierdzeniem po przejściu dołem 60 000 pkt, póki co jednak jest to scenariusz o mniejszym prawdopodobieństwie realizacji.

WIG20 tyg.

kliknij, aby powiększyć

Podobnie wygląda sytuacja na WIGu20, gdzie również popyt broni wsparcia z punktu wcześniejszego wybicia. Sytuacja jest o tyle lepsza że pojawił się popytowy cień już w miejscu poprzedniego oporu ok. 2420 pkt a nie na podstawie świecy atakującej (2350 pkt). Rosnąca średnia powinna wspierać aspiracje byków z targetem na minimum 2550 pkt. Pewnym minusem od dawna są niskie obroty na WIGu20 w stosunku do tego co było na początku 2017 roku. Może to świadczyć o spadającym potencjale trendu wzrostowego (czyli większość ruchu wzrostowego raczej jest już za nami).

mWIG40 tyg.

kliknij, aby powiększyć

Indeks "drugiej ligi" z trudem wybronił konsolidacji 4675-5000 pkt, drugi popytowy cień w okolicach 4700 pkt świadczy o dużej istotności tego poziomu. Jeśliby zostało to wsparcie trwale pokonane mamy zaproszenie do bessy na indeksie. Póki co jednak to ryzyko (chociaż na chwilę) zostało oddalone i indeks pozostaje w konsolidacji. TSI opada wskazując na brak siły trendu (którego praktycznie już nie ma). Dopiero wybicie 5000 pkt górą pozwala na kontynuację hossy, póki co jednak najwyżej nastawienie neutralne.

sWIG80 tyg.

kliknij, aby powiększyć

Pod koniec października po pojawieniu się popytowego cienia w okolicach 14 000 pkt pisałem o tym że indeks "maluchów" może odreagować, kolejny tydzień nie przyniósł jednak wzrostowej świecy więc temat odłożyłem ad acta. W minionym tygodniu w końcu pojawiła się pierwsza wzrostowa świeca od sierpnia br. i bronione jest położone niżej wsparcie na 13 800 pkt. To kolejny istotny poziom, tym bardziej że jego przełamanie da istotne nowe minimum (poniżej tego z listopada 2016). Dalej uważam, że są spore szanse na jakieś odreagowanie na tym indeksie, chociaż w okolice 14 500 pkt. Długoterminowo do zmiany trendu jednak ciągle bardzo daleko, TSI już jest głęboko poniżej zera, średnia opada dlatego moje nastawienie pozostaje negatywne.

WIG-Banki tyg.

kliknij, aby powiększyć

W ostatnim tygodniu hitem były banki, których indeks wybił trwale opór na 7800 pkt i wyszedł z konsolidacji dając sygnał kontynuacji wzrostów. TSI zakręca w górę (z wartości dodatnich) a z nim średnia 30 tygodniowa. Minusem tego wybicia jest jednak brak wzrostu wolumenu na nim. Najbliższy opór na 8349 pkt powinien przez ten indeks w najbliższym czasie zostać przetestowany.

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 19 listopada 2017 19:46:40
Dziękuję za tą analizę.

Kakarotto
83
Wysłane: 26 listopada 2017 00:17:34
Może mała analiza ropy WTI? ;)
Coś ten docisk nadprodukcji ropy w USA już nie bardzo działa...

Kakarotto
83
Wysłane: 28 listopada 2017 18:13:16
I czy mógłbyś jeszcze zerknąć na ORANGE? Ale na wykresie tak 3 letnim czy tam przypadkiem nie tworzy się formacja odwróconego RGR?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 listopada 2017 20:22:27
Ropa Crude tyg.

kliknij, aby powiększyć

Mam problem z tym wybiciem - bo faktycznie coś zaczyna się dziać, kurs wybił opór na 56 USD, świeca tydzień temu była nawet niezła. Wszystko to jednak dzieje się w zwolnionym tempie, takie pełzające wzrosty. Z takiej konsolidacji wyjście powinno być mocne i na sporych wolumenach by zrodziło silny trend a to takie nie jest. Spodziewam się jeszcze jednego powrotu w okolice 55-56, pytanie czy już czy dopiero po dobiciu do 60 USD. Póki co więc tylko stoję z boku bez pozycji.

OPL tyg.

kliknij, aby powiększyć

Faktycznie zaczyna to wyglądać interesująco. Wcześniej miałem koncepcję wyjścia z krzywego oRGRa i początkowo działała, ale wyniki OPL (głównie brak dywidendy w przyszłości) ją pogrzebały. Teraz kurs wraca znów w interesujące rejony. Jeśli uda się wybić 5,74 zł to będzie to czytelny sygnał, że jest chęć powalczenia o prawe ramię tego oRGRa. Linia szyi jak widać jest jednak wyżej na 6,15 zł. Warto obserwować i ew. działać na futures zwłaszcza że rosnąca średnia powinna wspomagać popyt.

Kakarotto
83
Wysłane: 29 listopada 2017 17:36:34
Na ORANGE spadki przystopowały i mamy mój ulubiony trend, czyli boczny :)

Może zrobisz jakiś wykres wig20 tak z perspektywą na spadki? (akurat na koniec miesiąca) Po roku wzrostów korekta należy się jak psu buda :P

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 grudnia 2017 11:21:10
@Kakarotto

Cytat:
Może zrobisz jakiś wykres wig20 tak z perspektywą na spadki? (akurat na koniec miesiąca)

Staram się nigdy nie mieć nastawienia do rynku w jedną czy drugą stronę. Powodowałoby to sytuację, iż widziałbym na wykresie to co chciałbym widzieć a niekoniecznie to co na nim naprawdę jest (tzw. błąd poznawczy). Stosuję się więc do cytatu Wyckoffa: “Słuchaj co rynek mówi o innych, a nie co inni mówią o rynku.”

Faktycznie jednak sytuacja na WIG20 zrobiła się niebezpieczna po ostatnich spadkach.

WIG20 day

kliknij, aby powiększyć

Wybicie wsparcia na 2409 pkt (jak i okrągłego poziomu 2400) może mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje techniczne dla indeksu. Jest to wyjście dołem z poprzedniego zakresu konsolidacji, którego zasięg to ok. 160 pkt. Jeśli zasięg spadków miałby się zrealizować to indeks mógłby spaść w okolice 2250 pkt czyli minimów z czerwca 2017. RSI potwierdza już od dłuższego czasu trend spadkowy (są zarówno NH jak i NL). Jeszcze jedną sesję wcześniej obrona mogła się udać w granicach 2400 pkt gdzie pojawiły się spore obroty. Obecnie 2400-2410 staje się oporem, gdzie wcześniejszy popyt teraz jest podażą.

WIG20 week

kliknij, aby powiększyć

Sytuacja na wykresie tygodniowym nie wygląda jeszcze tak źle, widać jednak że jeśli trend wzrostowy miałby być kontynuowany, to obecne poziomy nie pozwalają na głębszą przecenę. Skala spadków wyczerpała możliwości "ruchu powrotnego" do miejsca wybicia. Średnia dogoniła kurs i lekko się wypłaszcza, na RSI zostało utworzone NL, co też powodem do optymizmu nie jest. Podsumowując jeśli w nadchodzącym tygodniu index nie zacznie rosnąć i odrabiać wcześniejszą przecenę, będzie to sygnał o gotowości do zejścia nawet do 2250 pkt i praktycznie zakończenia trendu wzrostowego z perspektywą konsolidacji/spadków w dłuższym terminie.

Kakarotto
83
Wysłane: 6 grudnia 2017 17:03:36
WIG20 jednak robi nawrotkę i ostatnie wsparcie stało się oporem.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 grudnia 2017 11:07:50
Quo vadis WIG ?

Pod koniec września napisałem:
Cytat:
Podsumowując - nowe szczyty historyczne WIGu (i WIG20TR) jeszcze w tym roku ? Bardzo możliwe :)

Wtedy szeroki rynek kończył korektę wcześniejszych wzrostów i był gotowy do marszu w górę. Niestety "pary" wystarczyło tylko do połowy października kiedy to indeks ustanowił szczyt na 66 tyś. punktów i do wyznaczenia nowego historycznego high zabrakło nieco poniżej 2 tysięcy punktów. Od tego czasu indeks spada, w czym znacznie "pomógł" mu WIG20. Na nowe szczyty szerokiego rynku w tym roku szans raczej nie ma, ale pytanie co dalej...

Na początek kontekst jakim są podane w badaniu INI nastroje z 5 grudnia:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Nastroje są najgorsze w historii badania, co ciekawe rok temu też były słabe (a wtedy rozpoczęło się dynamiczne odbicie WIGu20) ale i tak znacznie lepsze od obecnych. Technicznie jednak sytuacja nie jest aż tak tragiczna jakby wskazywały na to nastroje:

WIG tyg.

kliknij, aby powiększyć

Dwa tygodnie temu pisałem:

Cytat:
Sytuacja na wykresie tygodniowym nie wygląda jeszcze tak źle, widać jednak że jeśli trend wzrostowy miałby być kontynuowany, to obecne poziomy nie pozwalają na głębszą przecenę.

Indeks faktycznie nie zszedł już niżej, mamy nawet lekkie odbicie od okolic 62 000 punktów. Przed kursem jednak istotna przeszkoda jaką jest poziom maksów w maja i sierpnia. To wybicie tych poziomów uruchomiło ostatnią falę wzrostową. Obecnie strefa 62 800-63 000 pkt pełni rolę oporu i jeśli spadki na szerokim rynku mają zostać zakończone, musi zostać ona pokonana. Udane przejście 63 000 pkt powinno pozwolić na ruch w okolice wcześniejszych max. ok 66 000 pkt. Wskaźnikiem wyprzedzającym falę wzrostową może być RSI. Pozytywnym będzie wybicie wcześniejszego szczytu na tygodniowym RSI (poziom ok. 57).

WIG20 tyg.

kliknij, aby powiększyć

Sytuacja na WIG20 jest praktycznie analogiczna z WIGiem. Podstawa marubozu z końca sierpnia zadziałała jako wsparcie i indeks faktycznie się od niej odbił. Do wybicia pozostaje 2424 pkt. Biorąc pod uwagę że średnia dogoniła kurs miejsca na decyzję co do kierunku wiele indeks nie ma. Kierunek wzrostowy wydaje się jednak bardziej prawdopodobny, znów zmiana trendu na RSI może być podpowiedzią co do początku mocniejszych wzrostów.

mWIG40 tyg.

kliknij, aby powiększyć

Indeks "średniaków" dalej tkwi w konsolidacji. Biorąc pod uwagę, że jest pod średnią, która zaczyna opadać a RSI pozostaje w trendzie spadkowym nie widzę tu wielkiej okazji. Oczywiście można liczyć że obecnie mamy dołek konsolidacji i grać "od dolnej bandy do górnej", ale trudno mówić o tym by tworzył się tu nowy trend.

sWIG80 tyg.

kliknij, aby powiększyć

Odbicie na sWIGu jest kontynuowane, jednak przed kursem pierwsza poważna przeszkodza jaką jest opór z października 2016. 14500 pkt może zatrzymać kurs indeksu na dłużej, będzie to też pierwszy poważny test tego czy obecnie widzimy tylko "dead cat bounce" czy próbę zmiany tendencji długoterminowej. Krótkoterminowo więc potencjał wzrostowy indeksu maluchów wydaje się ograniczony, warto jednak obserwować, bo po roku silnego WIGu20 bardzo prawdopobne jest odwrócenie tendencji rynkowej i powrót do rynku MiSiów. Tak było w 2013 roku kiedy to WIG20 był po mocnych wzrostach w 2012, a sWIG80 wybijał się z konsolidacji by zaliczyć później wzrost o 37% w skali roku.

Investnik
0
Wpisów: 10
Wysłane: 18 grudnia 2017 18:04:33
Witam Wojtku. Czy można wiedzieć jak wyszukujesz walory które następnie analizujesz, obserwujesz i ostatecznie inwestujesz w nie? Przecież na GPW jest ponad 800 spółek. Skąd wiesz że akurat na tej konkretnej coś ciekawego się dzieje?
Edytowany: 18 grudnia 2017 18:07

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 grudnia 2017 18:45:02
Witam

Opracowałem dość skuteczny system (przynajmniej dla mnie) analizowania rynku. Używam obecnie darmowej wersji programu fibotrader (jest wystarczająca dla akcji), w której wykonuje analizy jak i dzielę sobie rynek. Wygląda to mniej więcej tak:

kliknij, aby powiększyć

(spółki przykładowe, nie polecam się sugerować ;)). Raz na tydzień (w weekend gdy mam zakończoną świecę tygodniową) przeglądam cały rynek główny (więc nie 800 ale ok 350 społek - te z notowań ciągłych) na świecach tygodniowych pod kątem sytuacji technicznej. Jeśli widzę spełniający kryteria zainteresowania wykres - kopiuję go do odpowiedniego folderu. Na screenie widać że mam foldery dla sygnału typu A jak i B. Do tego grupuję sobie indeksy na te mocne i słabe. Z mocnych indeksów przeglądam wszystkie spółki które do nich należą. Do tego mam jeszcze folder na spółki w konsolidacjach (gdzie może nastąpić ruch w którąś stronę) i shortlistę (to o niej często piszę w analizach). Jest więc to system kilku stopniowy.

Widzę że jesteś również subskrybentem mojego portfela. W najbliższych planach (jeszcze w tym roku) zamierzam zrobić poradnik nt. narzędzi których używam, więc będzie i też o tym jak mam ustawionego właśnie fibotradera.

Nie używam natomiast żadnych automatów, bo gdy to robiłem (choćby prosty automat na przecięcie średniej) zwracały mi zbyt dużo "śmieci". Sama analiza rynku zajmuje mi tygodniowo ładnych kilka godzin ;) (nie jest więc tak jak obiecują niektórzy że wystarczy 15 minut na tydzień - tyle wystarczy ale tylko do kontrolowania tego co już się posiada w portfelu). Do tego oczywiście czytam to co prezentują w internecie blogerzy jak i serwisy info. Jak już wiele razy pisałem, filtrem jest dla mnie najpierw analiza techniczna, najczęściej dopiero gdy posiadam/zamierzam posiadać dany walor staram się pogłębić o nim wiedzę fundamentalną. Myślę że w odwrotnej opcji (AF przed AT) potrzebowałbym wielokrotnie więcej czasu na analizy.

Investnik
0
Wysłane: 18 grudnia 2017 18:56:22
Każdy wykres z tych 350 analizujesz z osobna?

Kakarotto
83
Wysłane: 18 grudnia 2017 19:06:32
Wojetek napisał(a):
...filtrem jest dla mnie najpierw analiza techniczna, najczęściej dopiero gdy posiadam/zamierzam posiadać dany walor staram się pogłębić o nim wiedzę fundamentalną. Myślę że w odwrotnej opcji (AF przed AT) potrzebowałbym wielokrotnie więcej czasu na analizy.

Robię dokładnie tak samo. Raz że po wykresie (np. z permanentnym trendem dołującym) od razu widać że ze spółką coś jest nie tak. Dwa nie jestem specem od analizowania fundamentów :P ... i raczej nim nie zostanę gdyż spółki często nie podają wszystkich informacji. Jest dużo niedopowiedzeń. Czasem to jest więcej informacji na temat planów i obietnic niż suchych faktów z dnia bieżącego.

Investnik
0
Wysłane: 18 grudnia 2017 19:23:16
Do fibotradera wgrywasz dane ręcznie?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 grudnia 2017 19:48:29
Cytat:
Każdy wykres z tych 350 analizujesz z osobna?
Do fibotradera wgrywasz dane ręcznie?

Tak każdy osobno. Podstawowa sprawa to że wiem czego szukam. Wiedząc jak wygląda sygnał (Używam tylko trzech setupów A,B i wejście w korekcie) szukam konkretnego setupu, odrzucając to co nie spełnia wymagań. Dlatego wystarczy pierwszy rzut oka by odrzucić ziarna od plew. Gdy znajduję coś interesującego trafia to do odpowiedniego folderu i jest analizowane dokładniej (np. porównuję jakość sygnałów typu A na kilku różnych spółkach, siłę indeksów do których należą, długość trendu, siłę podaży, jakość świec). najlepsze z sygnałów trafiają na shortlistę do zakupu. Do tego jak pisałem wcześniej ułatwiam sobie zadanie mając zgrupowane w folderze konsolidacje wszystkie spółki w boczniakach, je staram się przeglądać i w tygodniu i gdy widzę wybicie ląduje to do syg. A/B.

Dane wgrywam ręcznie co kilka dni (najpóźniej po piątkowej sesji) z bossy.

Cytat:
i raczej nim nie zostanę gdyż spółki często nie podają wszystkich informacji. Jest dużo niedopowiedzeń. Czasem to jest więcej informacji na temat planów i obietnic niż suchych faktów z dnia bieżącego.

Sprawozdanie finansowe spółki jest jak strój bikini. Wiele odsłania, ale ukrywa to co najważniejsze ;). Odnośnie fundamentów kluczowym jest to jak one się w przyszłości zmienią i wyczucie tego jak ocenia to rynek. Dlatego np. ostatnio spadał CD Projekt (bo opóźnienie CP czy gorsza monetyzacja Gwinta spowodują gorsze przyszłe wyniki wg rynku). Uważam że mając już konkretne walory dobrze jest wiedzieć jak wyglądają fundamenty i jakie "story" jest grane. O ile jednak dla 5-10 spółek znajomość ich biznesów jest możliwa, to dla 350 nierealna dla pojedynczego inwestora.

Jednym z pomysłów, który również stosowałem (gdy miałem bardzo ograniczone możliwości czasowe) jest podejście "od lasu do drzew". Czyli rozpoczęcie od analizy indeksów. Wybranie tych które są mocne (ostatnio np. banki, nieruchomości, odzież) i później analiza tylko spółek z tych mocnych indeksów pod kątem wystąpienia sygnałów zakupu. W ten sposób można sobie ograniczyć ilość przeglądanych spółek do kilkudziesięciu. To rozwiązanie proponowane jest w literaturze m.in dla rynku amerykańskiego, który jest lepiej od naszego podzielony na indeksy jak i też jest znacznie większy (sam SP to 500 spółek, a jest jeszcze Nasdaq - circa 3000 spółek czy Russell - kolejne 3000)
Edytowany: 18 grudnia 2017 20:06

Investnik
0
Wysłane: 18 grudnia 2017 23:46:57
Jak wgrać dane do fibotradera?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,477 sek.

pfswhswz
qwxcmnrn
fghmcydo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kbxghtga
cdqxntrz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat