century20 napisał(a):XTB wyłączył sobie możliwość shortowania CCC CFD, pytałem się z na czacie dlaczego, to mi odpisali po dniu że dycyzja biznesowa xd. Czy to normalne??
Z drugiej strony miałem czat z inną i osobą to bardzo zorientowana powiedziała mi że dostawca produktu wyłączył taką możliwość, i że tym dostawcą jest GPW.
Skąd wiem, że XTB będzie bardzo wysoko i będzie miało olbrzymie zyski? Uwzględniając, zwłaszcza szybko powiększająca się bazę klientów i nowych rachunków?
Po takim poście, jak choćby powyżej.
Ludzie garnął się do inwestycji i zabawy w lewarowane instrumenty, a nawet podstawowej wiedzy nie mają, a potem ci sami, latają po forach i płaczą, że ich broker oszukał, rozpowszechniając fałszywe informacje na temat brokera.
Do twojej informacji, XTB nic nie wyłączył, a tym bardziej żadnych shortów na CCC. Takiej możliwości, też nie było wcześniej i śmiem wątpić, że ktoś ci tak odpowiedział zwłaszcza, jak piszesz, że dostałeś odpowiedź, a potem dalej niby pytałeś, kolejny raz. Zastanówmy się. Kto, normalnie tak robi po otrzymaniu już odpowiedzi?
Według mnie zmyślasz.
Skąd wiem? Odpowiedź jest prosta i już ci wyjaśniam.
Wystarczy sprawdzić materiały, które rozsyła XTB na e-maila, co tydzień odnośnie udostępnianych instrumentów i opłat za korzystanie z nich.
W XTB możliwości grania shortów na CCC tam nie ma i nie było wcześniej i to, już od bardzo długiego czasu, bo sam sprawdzałem, już jakiś czas temu, jak CCC było jeszcze ponad 200 zł.
Poza tym, GPW nikomu nie dostarcza takich instrumentów, jak CFD na spółki i nigdy nie dostarczała, a to XTB może je mieć w swojej ofercie, bo jest ich twórcą i ewentualnie i jednocześnie, oni mogą udostępniać je innym brokerom np. BOŚ BM czy DM Alior z czego kiedyś właśnie inne biura maklerskie korzystały (nie wiem, jak jest na dzień dzisiejszy, bo się nie interesowałem), a XTB dodatkowo zarabiało.
Chcesz trollować, to zalecam posiąść minimum wiedzy w tematach, których zabierasz głos.