Serpico
- bezrobotni UP - ale wróć ze sto stron wcześniej - na tym wątku pisaliśmy o tym, że na początku roku wzrośnie, podane były też powody. Nie sądzę byśmy wiedzieli więcej od dużych graczy w tym temacie.
- inflacja UP ale mniej niż się spodziewano bo 0,2% zamiast 0,3% m/m. Zagrożenie stagflacją oczywiście istnieje, ale na pewno nie w świetle ostatnich danych, bowiem produkcja przemysłowa w Usiech wzrosła jednak o 0,9% m/m a spodziewano się 0,7%.
- zapasy ropy UP - pamiętam jak nie dawno na tym wątku też nie potrafiłem pojąć jak to jest że rosną zapasy a jednocześnie cena ropy. Wtedy też się spodziewałem odwrotnej reakcji, a tu guzik. Sławek wytłumaczył to zwiększeniem zapotrzebowania i to było wtedy spójne z reakcją rynku. Teraz jest najwidoczniej podobnie.
- stopy w górę - na razie dyskontowe, ale dramatu póki co nie widać.
- jeżeli chodzi o nasz grajdołek, to moim zdaniem z tego ostatniego spadkowego wybiliśmy dzisiaj górą i tak też się zamknęło. Wiem że na FW20 napisali że nie wybiło ale mnie wychodzi inaczej, a już na pewno na liniowym.
No i na koniec warto pamiętać że Amerykanom do szczytu brakuje 3,5% a Nam ponad 10%