PARTNER SERWISU
ocvsdzlu
470 471 472 473 474

Kiedy dno bessy?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 maja 2010 22:08:51
No i jak panowie w piatek USA spadlo pod niewiadomo co, a dzisiaj odrobili piatkowe straty tez pod niewiadomo co :) bo przeciez nie pod Grecje :P
Na RGRa znow poczekamy i to nie do jutra a dluzej. Kiedys juz pisalem ze RGRy jakos sie nie sprawdzaja w tym trendzie a przynajmniej bardzo sporadycznie.
Musimy poczekac na jakies nowe czarne wiesci aby spadki nastapily, wiec mozna dobierac tlusciutkie S-ki :) tylko niektorzy te S-ki juz od 2000-2200pkt biora i biora i dobrac nie moga :)
Trend jest wzrostowy "HOSSA" i na S-kach sie duzo mniej zarabia jak na L-kach :)

Aaa i Ropa na moim wykresie dzisiaj jakos dziwnie urosla o 1.73% i aktualnie jest po 88.96
czyli tez jakos dziwnie nie spada mimo zaklinania od paru dni.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 3 maja 2010 22:11:28
Cytat:
Crude Light Oil Future (CL.F) 3 Maj, 22:10 86.09 -0.08 (-0.09%)

to jakaś ropa lepszej jakości chyba... BP V-Power
Edytowany: 3 maja 2010 22:13

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 3 maja 2010 22:12:44
Czytam sobie to nasze "dno bessy" i widzę, że od piątku (włącznie) niektórzy już dwa razy zdążyli obrócić się w swoich poglądach co do przewidywanego zachowania rynku.

Nie bierz tego do siebie Vox Angel, masz talent na rasowego analityka.

A moja opinia pozostaje niezmienna i aż mi głupio raz na jakiś czas się w ogóle odzywać pisząc właściwie to samo. Ale widać tak trzeba.
A więc wg mnie twarde dane wskazują nam kierunek, a korekty będą, bo być muszą. Może i bolesne dla krótkowzrocznych, ale do końca hossy droga długa.

A argumenty prospadkowe są coraz bardziej emocjonalne, a mniej merytoryczne. Teraz jakiś nieudany zamach, zaraz Ktoś Ważny W Ameryce złamie jakąś kończynę, może wreszcie pojawi się podejrzenie, że Obama miał kiedyś na boku jakąś pannę.
Nie, nie, tylko nie to ostatnie, trochę przesadziłem, wtedy to już tylko przepaść.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 maja 2010 22:16:18
Vox napisał(a):
Cytat:
Crude Light Oil Future (CL.F) 3 Maj, 22:10 86.09 -0.08 (-0.09%)

to jakaś ropa lepszej jakości chyba... BP V-Power

BRENT OIL FUTURE SC.F

Zawsze tylko na ta patrze.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 3 maja 2010 22:30:28
nocnygracz napisał(a):

A argumenty prospadkowe są coraz bardziej emocjonalne, a mniej merytoryczne.

Niestety tak jest jeśli zaczyna sie już konfabulować i naciągać fakty. Powstaje więc mało merytoryczny bełkot. Nie spodziewałem się ze kiedyś użyje na tym forum funkcji "ignoruj".
Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 3 maja 2010 22:32

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 3 maja 2010 22:39:33
nocnygracz napisał(a):
A argumenty prospadkowe są coraz bardziej emocjonalne, a mniej merytoryczne. Teraz jakiś nieudany zamach, zaraz Ktoś Ważny W Ameryce złamie jakąś kończynę, może wreszcie pojawi się podejrzenie, że Obama miał kiedyś na boku jakąś pannę.

kliknij, aby powiększyć

Jak to się rozejdzie, to nowe dno murowane blah5
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

nocnygracz
0
Wysłane: 3 maja 2010 22:45:48
mathu napisał(a):
nocnygracz napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Jak to się rozejdzie, to nowe dno murowane blah5

No to leżymy.
A ja myślałem, że sobie zażartuję i będzie śmiesznie.
Chyba jednak wywołałem z lasu KONIEC.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 3 maja 2010 22:47:47
@ nocny,

Uważam, że w trwającym już 14 miesięcy trendzie wzrostowym - dalszy wzrost byłby całkiem naturalny.
Tyle, że po raz pierwszy pojawiło się realne zagrożenie - kryzys grecki. Mozna założyć, że powtarzając manewry helikopterowego Bena, pożar udało sie ugasić zanim powstał. Tyle, że pokazał bardzo realne zagrożenie. Niemcy, jako obywatele, są bombardowani informacjami o złej sytuacji Grecji, ale i Hiszpanii i Portugalii. Tym samym o złej sytuacji swoich banków, wyeksponowanych chyba najbardziej w Europie na greckie ryzyko. Z jednej strony strach przed inflacją może wywołać u obywateli potrzebę szybkiego pozbywania się gotówki i wzrost gospodarczy napędzany wydatkami - przynajmniej ja wyczuwam u nich w mediach jakby naganianie na wydatki. Z drugiej strony, te zwiększone wydatki to presja infalcyjna. Może to spowodować szybką podwyżkę stóp procentowych. Szybszą niż ktokolwiek się spodziewał. A jak wiadomo strach przed podwyższeniem stóp procentowych powoduje większą panikę niż sama podwyżka. I tu upatruję realnego zagrożenia dla kursu akcji. Przynajmniej w Niemczech. Jednak Niemcy są na tyle duże, że nawet amerykanie będą na nich pilnie baczyć - podwyżka stóp w Niemczech, wg mnie, spowoduje podwyżkę w USA, a to wywoła przynajmniej krótkowtrwałe, ale dość głębokie - do 15%, spadki na całym świecie.
Żeby było jasne. Nie wieszczę zwały. Pokazuję tylko, że rozwiązanie greckiej tragedii na dziś jest tylko załataniem chwilowego kłopotu i od rzeczywistego rozwiązania jesteśmy o wiele dalej niż się wydaje. A to może pociągnąć za sobą nieprzewidziane konsekwencje.
Edytowany: 3 maja 2010 22:50

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 3 maja 2010 23:54:30
to zagrozenie bylo juz od wielu miesiecy, nie jest tak ze wiecej niz miesiac temu bylo wiadomo w jak zlej sytuacji sa finanse publiczne wloch, grecji, portugalii, hiszpanii? teraz wyszlo pare niespodziewanych faktow, ktore przyspieszyly nieuniknione- reformy!!! bazujac na dostepnych danych mozna bylo smialo dojsc do wniosku ze jest ZLE. Przy okazji sytuacji z Grecja zrobil sie medialny szum.
Nie mowie bynajmniej ze nalezy bagatelizowac to zagrozenie, ale dla rynku nie jest to jakas mega nowosc.

tak jak Nocnygracz trzymam sie caly czas swojej wersji :) a niedawne korekty wykorzystuje do uzupelniania portfela.

nocnygracz
0
Wysłane: 3 maja 2010 23:59:24
Grecja:

Gdyby któryś z nas oszukiwał przez lata banki w kwestii swoich dochodów najpewniej poszedłby do więzienia.

Czy któryś z greckich notabli tam skończył? Takiego tematu nie ma.

Dziwny ten świat finansów. Czym innym się karmi maluczkich (i do innych funkcji się ich przyucza), a zupełnie inne jest to w skali makro.

lajkonik
0
Wysłane: 4 maja 2010 00:25:14
Bartosz napisał(a):
to zagrozenie bylo juz od wielu miesiecy, nie jest tak ze wiecej niz miesiac temu bylo wiadomo w jak zlej sytuacji sa finanse publiczne wloch, grecji, portugalii, hiszpanii? teraz wyszlo pare niespodziewanych faktow, ktore przyspieszyly nieuniknione- reformy!!! bazujac na dostepnych danych mozna bylo smialo dojsc do wniosku ze jest ZLE. Przy okazji sytuacji z Grecja zrobil sie medialny szum.
Nie mowie bynajmniej ze nalezy bagatelizowac to zagrozenie, ale dla rynku nie jest to jakas mega nowosc.

tak jak Nocnygracz trzymam sie caly czas swojej wersji :) a niedawne korekty wykorzystuje do uzupelniania portfela.

Fakty znane, owszem, ale jeszcze niedawno pisano o 45 mld, z tego 30 w tym roku. A teraz jest 110. Z Unii 80 mld - czytaj niemieckich banków. To dużo.
Kryzys się rozlał, bo podejrzenia o niewypłacalność padają na wszystkie kraje producentów oliwek blackeye
Dopóki nie jest znane lekarstwo grecy się tym nie przejmowali. Teraz, gdy cięcia ogłoszono reakcja greków będzie decydująca. Nawet jeżeli do 19 maja nic takiego się nie stanie uniemożliwiającego udzielenie pomocy to uzyskanie zakładanych efektów kuracji fiskalnej nie jest wcale takie pewne. Ograniczenie wydatków - OK, ale już zwiększenie wpływów z VAT i akcyzy nie jest takie pewne. Zmniejszy się popyt!!! Powiększy szara strefa.
To w Grecji.
A w Niemczech ? Czy pomoc unijna spowoduje konieczność podniesienia stóp w eurolandzie hamując popyt i wzrost gospodarczy ? Czy przypadek grecki nie powoduje większego zainteresowania innymi dłużnikami i nie spoduje trudności dla nich ? Przecież to kryzys zaufania na rynku kredytów międzybankowych po upadku LB był przyczyną tak gwałtownych spadków w 2008.
Wygląda na to, że w eurolandzie potrzebna będzie akcja na wzór amerykański. Tyle, że Europa 2 x liczniejsza i ma większe wydatki socjalne.
Czy ewentualne wydrukowanie dodatkowych pieniędzy nie spowoduje inflacji ? Akcje mogą drożeć z powodu inflacji. Ale inflacja to też podwyżka stóp procentowych. Który z czynników zwycięży ?

nocnygracz
0

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 4 maja 2010 07:16:47
serpico napisał(a):

boże pobłogosław amerykę. całe szczęście, że pozwolą jutro dobrać tłuste eski hehehe juz myślałem, że nie będzie okazji

skoncz juz z tym hehehe i podciaganiem wszystkiego pod Twoje pozycje. To co piszesz przez ostatni czas jest po prostu żenujące i wygląda na to jakbyś nie mogł do siebie dopuścic tego, że możesz sie pomylic, 'hehehe'.

a taki fajny ten temat byl, no.
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 4 maja 2010 08:17:14
Informacja, która może wpłynąć przynajmniej na notowania tych banków w Europie:

Cytat:
Credit Agricole i Societe Generale to najbardziej zagrożone greckim kryzysem banki w Europie

Najmocniej konsekwencje kłopotów Grecji z gigantycznym zadłużeniem mogą odczuć banki we Francji. Posiadają one aż 78,8 mld dol. greckich wierzytelności. Za najbardziej narażone na ryzyko uważa się Credit Agricole i Societe Generale.

Jak wynika z danych Banku Rozrachunków Międzynarodowych (ang. Bank for International Settlements- BIS), banki w Europie mają w bilansach ponad 193 mld dol. greckich wierzytelności, z czego najwięcej przypada na francuskie instytucje. Banki we Francji mają także największy udział w Europie w długach Włoch i są na drugim miejscu po Niemczech w podsiadaniu wierzytelności Portugalii i Hiszpanii. Europejski sektor bankowy ma 240,5 mld dol. portugalskich długów i aż 832,3 mld dol. hiszpańskich wierzytelności.

Więcej: forsal.pl/artykuly/417843,cred...

lajkonik
0
Wysłane: 4 maja 2010 08:53:03
Wczoraj niemcy pokazywali u siebie, że grupa bankowa KFW sama ma 45 mld długów greckich.
To się dopiero zaczyna. Banki znów przestaną sobie wzajemnie wierzyć ?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 maja 2010 09:21:43
Na futach szybko poszło. W parę minut poleciało o 30pkt, ale i otwarcie było zaskakująco wysokie.
Duża zmienność na tych poziomach mi sie nie podoba i jak by nie patrzeć szczyty i dołki krótkoterminowo wypadają coraz niżej.
Czyżby znowu w ramach flagi kolejna jazda w dół? Na WIG20 dolna banda w okolicach 2460.Think

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 maja 2010 09:37:59
dobrałem eS na otwarciu, które było nieprzyzwoicie wysoko.
serpico, trzymam kciuki za twój scenariusz, bo zapakowałem się już
pod sam korek. blackeye

50% S FKGH, 50% S FW20
Edytowany: 4 maja 2010 09:40

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 4 maja 2010 10:41:14
bldn napisał(a):
serpico napisał(a):

boże pobłogosław amerykę. całe szczęście, że pozwolą jutro dobrać tłuste eski hehehe juz myślałem, że nie będzie okazji

skoncz juz z tym hehehe i podciaganiem wszystkiego pod Twoje pozycje. To co piszesz przez ostatni czas jest po prostu żenujące i wygląda na to jakbyś nie mogł do siebie dopuścic tego, że możesz sie pomylic, 'hehehe'.

a taki fajny ten temat byl, no.

chyba zbyt emocjonalnie podchodzisz do inwestowania. ochłoń, wyloozuj, złap dystans, wypij chłodne piwko

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 maja 2010 10:44:25
Oczywiście Alior umarł.angry3 Postanowiłem - otwieram dla kontraktów konto w XTB.

Cytat:

serpico, masz świetne wyczucie rynku. bez ściemy. mam nadzieje że będziesz dalej tu pisał,
pomimo głosów krytyki king
Edytowany: 4 maja 2010 10:52

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 4 maja 2010 10:46:15

Vox, póki co wszystko zgodnie z planem, oby tak dalej. również dobrałem eski na fw20 i eski na fpko. a teraz niech scenariusz sam się realizuje, a w ameryce mają się ku wybiciu rgra, przy 1140 zastanowimy się co dalej

Vox, ostatnio wspominałeś o wskaźniku BIEC, że przyhamował, dzisiaj potwierdził to ism dl przemysłu w polsce, jest niżej i co najważniejsze miedź najtańsza od 7 tygodni, co świadczy, że jest brak popytu na ten podstawowy surowieć, co może dawać sygnały, że światowa gospodarka łapię zadyszkę

jak patrzę na słabość euro, to aż przeraża, widać zaczynają wychodzić inne kwiatki niż grecja

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

470 471 472 473 474

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,287 sek.

wytjodtt
tiaykvzi
qihrdvky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eftqnuqq
aaadrdfx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat