kztehtzc
Advertisement
PARTNER SERWISU
zrgkehxi
24 25 26 27 28
nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 5 stycznia 2010 23:40:20 przy kursie: 18,00 zł
Moje zdanie jest takie: Karkosikowi zależało na wzroście majątku.
Boryszew to dość płynna spółka (choć nigdy nie wiadomo ile akcji jest przewalanych z kieszeni do kieszeni) i pompowanie jego akcji przed tym "splitem" było duuużo kosztowniejsze niż obecnie. Gdyby ktoś chciał wykupić cały free float, dziś potrzebowałby na to kilkukrotnie mniejszego kapitału niż wczoraj. To nie "spekuła z ulicy" obmyśliła ten plan.

mir_oslaw
0
Wpisów: 106
Wysłane: 5 stycznia 2010 23:59:52 przy kursie: 18,00 zł
Jakim splitem? Resztę co piszesz też jest trochę bezsensu, że niby zbieranie całego free float po niższej cenie. A co z PP te obecnie więcej są warte niż stare akcje.

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 6 stycznia 2010 00:07:52 przy kursie: 18,00 zł
mir_oslaw napisał(a):
Osobiście to gratuluję właścicielowi większościowemu 59,5% Panu Karkosikowi.
Bardzo sprytnie wypłaca sobie dywidendę za pieniądze tych którzy zostali zmuszeni do zakupu akcji z PP.
Normalnie dywideny nie mógłby sobie wypłacić no bo i z czego? jak spółka nie przynosi zysków tylko straty.
Troszkę PR, że to niby będzie lepiej, mydlenie oczu i co, otóż co: zwyczajnie podziałało.
Ustalenie ceny emisyjnej na takim niskiem poziomie i stosunku nabycia PP spowodowało potężne odcięcie kursu po zakończeniu notować sesyjnych z PP.
Spekulacja wkroczyła znowu na papier i podbija kurs w mknącym do przodu pociągu. Na końcu niestety prawdopodobnie jest sciaana i im szybciej się przy niej ów pociąg znajdzie tym szybciej się rozbije a akcjonariusze z impetem z niego powypadną. Ci którzy wiedzą i mają świadomość o istnieniu tej ściany wysiądą z tego pociągu na jednym z przystanków.
Zastanawialiście jaki cel ma nowa emisja. Otóż taki "napchanie kieszeni Karkosika" waszymi pieniędzmi poprzez tak naprawdę prywatną emisję. Bo jak można inaczej na to patrzeć jeśli inwestor ma 59,5% dotychcasowych emisji.
Taki wytrawny gracz jak Pan Karkosik wie, że rynek nie jest idealny i tą nieidealność należy wykorzystać. Ustalenie tak niskiej ceny emisyjnej i ustalenie stosunku nabycia 1:5 zainicjowało mechanizm spekulacyjny, co przysparza go teraz o "wzrost kapitału"
Następna korzyść to to, że z pieniędzy akcjonariuszy BORYSZEW odda pożyczone pieniądze na wykup obligacji panu Karkosikowi, czyli co, otóż to robię emisję aby zwrócić sobie pożyczone pieniądze, bo nie przyniosły mi one zysku (straty na wynikach firmy)
Mam coś w rodzaju dywidendy.

Tego tupu analizy i wywody powinienes stosowac raczej na spolkach typu midas czy chemos a nie tutaj. To ze spolka dzisiaj wzrosla 50% nie oznacza ze jest to jakas ogromna banka spekulacyjna bo niedowartosciowanie chociazby pod ulubionym wskaznikiem inwestorow tj. c/wk nadal tu istnieje i w spolce jest coraz lepiej, a to ze ktos przeprowadza split zeby to niedowartosciowanie niwelowac to chyba nic zlego. Dopiero przy obecnym kursie okolo 2.5 zl mozna mowic ze kurs jest rowny wartosci ksiegowej firmy. Skoro tutaj tak cie bola wzrosty to nie wiem co bys powiedzial akcjonariuszom chemosa:). Gdybysmy inwestowali tylko w to co nie ma problemow w kryzysie, co non stop przynosi zyski, gdzie wszystko jest jasne i nie ma zadnych spekulacji to po co tu w ogole siedziec skoro takich spolek nie ma, a jak sa to stopy zwrotu rownaja sie lokacie bankowej. Mam nie kupowac spolki mimo iz licze na duzy wzrost tylko dlatego ze cos tam nie gra w paru szczegolach? Nie badzmy smieszni. Ludzie kupuja bankrutujace spolki i czesto na tym zarabiaja lepiej niz na czym kolwiek a tutaj...

nocnygracz
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 00:15:41 przy kursie: 18,00 zł
mir_oslaw napisał(a):
Jakim splitem? Resztę co piszesz też jest trochę bezsensu, że niby zbieranie całego free float po niższej cenie. A co z PP te obecnie więcej są warte niż stare akcje.

Nie pisałem split tylko "split". Jest różnica?
A żadnych PP dziś nikt sprzedawać nie mógł. Co za różnica ile są warte? Wszystko to czym mogliśmy dziś obrócić na GPW miało kilkukrotnie niższą wartość od tego, czym mogliśmy handlować wczoraj.
Co wielkiego tu jest do rozumienia?

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 6 stycznia 2010 09:19:55 przy kursie: 18,50 zł
Nocnygracz dobrze kombinuje.. to jest właśnie nie emisja, tylko quasi-split akcji.. Firma dostanie niby 31 mln zł, ale 20 mln musi wyłożyc Karkosik. nawet jeżeli chodzi tylko o cel marketingowy - podniesienie kapitalizacji (i stanu konta własciciela) nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Emisja nic nie zmienia poza iloscią akcji i zwiększeniem kapitałów. Struktura akcjonariatu pozostanie w zasadzie podobna.. zręczna forma splitu z bonusem..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 6 stycznia 2010 09:27:54 przy kursie: 18,50 zł
Ale dzisiaj jest poterzne parcie na papier :) po 20-40k ktos laduje ciekaw jestem jak to sie skonczy, albo bedzie mega wtopa albo lecimy w kierunku 2.50 oczywiscie w ciagu paru dni.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 6 stycznia 2010 09:40:46 przy kursie: 18,50 zł
Opór jest na 2,45

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

elmariachi
0
Wpisów: 59
Wysłane: 6 stycznia 2010 09:41:40 przy kursie: 18,50 zł
doncarlos napisał(a):
Nocnygracz dobrze kombinuje.. to jest właśnie nie emisja, tylko quasi-split akcji.. Firma dostanie niby 31 mln zł, ale 20 mln musi wyłożyc Karkosik. nawet jeżeli chodzi tylko o cel marketingowy - podniesienie kapitalizacji (i stanu konta własciciela) nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Emisja nic nie zmienia poza iloscią akcji i zwiększeniem kapitałów. Struktura akcjonariatu pozostanie w zasadzie podobna.. zręczna forma splitu z bonusem..

Czesc tej kasy to oni juz nawet w zasadzie wydali. Romek obejmie czesc nowych akcji w ramach rozliczenia pozyczki jakiej udzielil spolce w listopadzie na wykup obligacji.

Taurus80
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 09:49:34 przy kursie: 18,50 zł
elmariachi napisał(a):
doncarlos napisał(a):

Czesc tej kasy to oni juz nawet w zasadzie wydali. Romek obejmie czesc nowych akcji w ramach rozliczenia pozyczki jakiej udzielil spolce w listopadzie na wykup obligacji.

Najlepsze jest to ze w wynikach za 4Q bedzie duzy spadek zadluzenia :) wlasnie z tej emisji.

ascom
0
Wpisów: 15
Wysłane: 6 stycznia 2010 10:11:34 przy kursie: 18,50 zł
Taurus80 napisał(a):

Najlepsze jest to ze w wynikach za 4Q bedzie duzy spadek zadluzenia :) wlasnie z tej emisji.

Najlepsze i najdziwniejsze jest to, że jak można było kupić 6 akcji po niecałe 7zł (czyli ok. 1,10 - 1,16 zł za akcje) to kurs spadał a ludziska sprzedawali. A jak teraz jedna akcja jest po 1,90 to wielkie hura na zakupy. Jak dla mnie jakiś absurd.

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 6 stycznia 2010 10:20:57 przy kursie: 18,50 zł
nocnygracz napisał(a):

Co w tym złego, jeśli i nasz majątek przy tym wzrośnie? Boryszew w poprzednim cyklu trzymał cenę ok. 30 zł przez parę lat. Nie było to napompowanie i dystrybucja.

Cena tu była absurdalna - 2,40 w lipcu. Ale tak samo cena sprzed paru dni była absurdalna - 6 zł, co dawało kapitalizację równą cenie sprzedaży zwłok po stoczni którą mieli kupić katarczycy.
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

Taurus80
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 10:24:49 przy kursie: 18,50 zł
ascom napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Najlepsze i najdziwniejsze jest to, że jak można było kupić 6 akcji po niecałe 7zł (czyli ok. 1,10 - 1,16 zł za akcje) to kurs spadał a ludziska sprzedawali. A jak teraz jedna akcja jest po 1,90 to wielkie hura na zakupy. Jak dla mnie jakiś absurd.

Dla mnie zaden absurd :) po pierwsze trzeba bylo prze pp kupowac po drugie ci co teraz kupuja po 1.90 w terminie 2-3 lat zarobia kilkaset procent :) przynajmniej takie jest moje zdanie.
A jak ktos gra tylko pod PP czyli uprawia czysta spekulacje to mam nadzieje ze wtopi caly majatek. Na gieldzie sie inwestuje a nie gra, tylko ulamek procenta grajacych zarabia duza wiekszosc traci ale to ich sprawa.

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 6 stycznia 2010 10:35:11 przy kursie: 18,50 zł
ascom napisał(a):

Ludźmi rządzą emocje, widzą że coś rośnie to się podłączają bo liczą że od momentu ich wejścia też będzie rosło. A jak spada to boją się, że za dużo stracą na tym interesie i tną straty. Co nie zmienia faktu, że też mnie dziwi to zjawisko, w końcu jest prawie 2 razy drożej niż przed odcięciem PP.
Edytowany: 6 stycznia 2010 10:36

mir_oslaw
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 10:35:47 przy kursie: 18,50 zł
Ja nie mówię że ktoś ma niekupować, czy kupować ja tylko mówię że Ci co kupują zostali zręcznie zmanipulowani. Co z tego, że spólka jest poniżej wartości ksiegowej, jest bo na to zasługuje nie przynosi zysków, a nowa emisja nie ma na celu zmiany tego tylko nabicie kasy właścicielowi. Decyzje inwestycyjne są indywidualne i ich nieoceniam. A forum jest aby wyraźić swój punkt widzenia. Ja osobiście więc do czasu nowotowań PP spodziewam się spadków na poziomie wzrostów i come back do bazy odniesienia.

Taurus80
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 10:44:15 przy kursie: 18,50 zł
mir_oslaw napisał(a):
Ja nie mówię że ktoś ma niekupować, czy kupować ja tylko mówię że Ci co kupują zostali zręcznie zmanipulowani. Co z tego, że spólka jest poniżej wartości ksiegowej, jest bo na to zasługuje nie przynosi zysków, a nowa emisja nie ma na celu zmiany tego tylko nabicie kasy właścicielowi. Decyzje inwestycyjne są indywidualne i ich nieoceniam. A forum jest aby wyraźić swój punkt widzenia. Ja osobiście więc do czasu nowotowań PP spodziewam się spadków na poziomie wzrostów i come back do bazy odniesienia.

Nierozumiem jednago stwierdzenia. Mianowicie emisja z PP jest najuczciwsza forma zdobycia kapitalu (mozna sie sprzeczac czy 30mln to duzo czy malo osobiscie uwazam ze malo)
Na jakiej podstawie twierdzisz ze emisja ma na celu tylko nabic kase wlascicielowi ??
Jezeli jest emisja z PP i na tym zarabia wlasciciel to automatycznie zarabiaja akcjonariusze chyba proste. Im wiecej zarobi wlasciciel tym wiecej zarobimy my akcjonariusze.
Zyczylbym sobie aby p. Roman zarobil na tym pare mld zlotych wave

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 6 stycznia 2010 11:22:06 przy kursie: 18,50 zł
mir_oslaw napisał(a):
Co z tego, że spólka jest poniżej wartości ksiegowej, jest bo na to zasługuje nie przynosi zysków

Spółka już ma zyski, mimo że recesja dopiero się kończy. A zamówienia w przemyśle rosną.

mir_oslaw napisał(a):
nowa emisja nie ma na celu zmiany tego tylko nabicie kasy właścicielowi.

akcjonariusz = właściciel

„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

nocnygracz
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 11:38:19 przy kursie: 18,50 zł
busz napisał(a):
nocnygracz napisał(a):

Co w tym złego, jeśli i nasz majątek przy tym wzrośnie?

Oczywiście nic w tym złego. Nas po drodze nikt tu nie okrada. Sprytnie to sobie wymyślił.

daytrader80
0
Wpisów: 74
Wysłane: 6 stycznia 2010 11:39:04 przy kursie: 18,50 zł
Pozamiatane! Gdzie ten co pisał o 2,5Liar

stefanek
0
Wpisów: 134
Wysłane: 6 stycznia 2010 11:59:52 przy kursie: 18,50 zł
Ja jeszcze czekam, ciekawy jestem bardzo rozwoju wydarzeń:)

mir_oslaw
0
Wysłane: 6 stycznia 2010 12:00:16 przy kursie: 18,50 zł
Taurus80 napisał(a):
mir_oslaw napisał(a):

Nierozumiem jednago stwierdzenia. Mianowicie emisja z PP jest najuczciwsza forma zdobycia kapitalu (mozna sie sprzeczac czy 30mln to duzo czy malo osobiscie uwazam ze malo)
Na jakiej podstawie twierdzisz ze emisja ma na celu tylko nabic kase wlascicielowi ??
Jezeli jest emisja z PP i na tym zarabia wlasciciel to automatycznie zarabiaja akcjonariusze chyba proste. Im wiecej zarobi wlasciciel tym wiecej zarobimy my akcjonariusze.
Zyczylbym sobie aby p. Roman zarobil na tym pare mld zlotych wave

30 mln dla zwiekszenia kapitałów spólki to mało, ale dla kieszeni Karkosika na wydatki to kwota ta się nada:-)
Nie chce mi się już wam tłumaczyć skoro nietrafia to do was.
Kończe więc ze swojej strony ten watek. Poowiedziałem tyle co chciałem wam powiedzieć.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,220 sek.

yvsmmzdb
nxjkrqln
jpjrenfa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xxiwnusk
cbanxaot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat