0 Dołączył: 2009-06-15 Wpisów: 106
Wysłane:
6 stycznia 2010 12:04:05
przy kursie: 18,50 zł
Jeszcze jedno analitycy też twierdzą ze najbardziej w roku 2010 bedzie można zarobić na spólkach spekulacyjnych, ale to oczywista oczywistość. A Karkosik oodaje sobie pieniądze z tej emisji, czyli spółka tej kasy nie wykorzysta, no ale skoro mówicie że są zyski i koniec recesji to po co wkładać wasze pieniądze w rozwój społki lepiej oddac je właścicielom i pospłacać długi. :-)
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
6 stycznia 2010 12:09:27
Kurs 2,50 jest teoretycznie i technicznie w zasiegu reki, chociaż w miedzyczasie może spaść nawet do 1,35 (dolne ograniczenie 1,2) do marca wszystko mozliwe..;-)  kliknij, aby powiększyć Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
6 stycznia 2010 12:24:03
mir_oslaw napisał(a):Jeszcze jedno analitycy też twierdzą ze najbardziej w roku 2010 bedzie można zarobić na spólkach spekulacyjnych, ale to oczywista oczywistość. A Karkosik oodaje sobie pieniądze z tej emisji, czyli spółka tej kasy nie wykorzysta, no ale skoro mówicie że są zyski i koniec recesji to po co wkładać wasze pieniądze w rozwój społki lepiej oddac je właścicielom i pospłacać długi. :-) Jak juz jestes tak uparty to zrozum ze splacanie dlugow tez jest uklonem w strone rozwoju firmy, a to dlatego ze dlugi generuja strate w postaci placonych procentow :) co zmniejsza zyski i ogranicza mozliwosci rozwoju. Pewnie zaraz powiesz ze lepiej aby za ta kase kupili formule ktora umozliwi z piasku robienie zlota ale co tam. Na dzisiaj koncze swoje wywody bo jestem coraz bardziej poirytowany. Wole sie cieszyc z zarabianych pieniedzy anizeli czytac biadolenia obserwatorow nigdy nie posiadajacych akcji. Na koniec zadam tylko pytanie po co tracicie czas skoro spolka smiec bez perspektyw????
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 387
Wysłane:
6 stycznia 2010 12:43:15
Dokładnie Taurus80 nie ma co się irytować. Ci co piszą krytycznie to na pewno żałują, że nie zarobili na Boryszewie. Z drugiej strony jednak i tak wiadomo kto zarobi na tym najwięcej i że stracą Ci co wejdą na górce.
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2010 13:25:01
Ja nie mówię ze smieć itd tylko opisuję czarne i białe i nie wybielam ani nie oczerniam niczego, nie buduje szarych stref. Ja odpowiem czemu obserwuję, obserwuję dlatego że w ten sposób ucze sie rynku. Sam też jestem zaangażowany w inne PP i kalkuluję w ten sposób co może sie wydarzyć na rynku w przypadku następnych emisji z PP. Buduję w ten sposób warunki brzegowe, które muszą zaistnieć aby zaistaniały pewne scenariusze. Ten scenariusz rozumiem i obserwuje go. To jest motorem moich obserwacji i wypowiedzi. W ten sposób też poznaje wasze motory działań i preferencje inwestycyjne części rynku.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
6 stycznia 2010 13:36:45
Cella, wybacz, że tak Cię męczyłem pytaniami, ale zaintrygowało mnie to co napisałeś  Nie uważam, że FF na poziomie 40% to mało. Ale faktycznie (odnosząc się do wypowiedzi Taurusa) bieżąca ilość akcji i ich cena bardzo ułatwia manipulacje. Cieszą mnie zyski, ale ta biała świeczka wisząca i radośnie machająca nóżkami w powietrzu napawa mnie lekkim niepokojem  Planowałem dokupić trochę akcji po odcięciu PP, ale po takiej pompie odechciało mi się... Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2010 13:38:53
To powiem ci jaka jest moja strategia inwestycyjna :) zawsze najwazniejszym warunkiem jest przeswietlenie fundamentow i proba przewidzenia mozliwosci rozwoju firmy, drugim warunkiem jest proba zrozumienia glownego akcjonariusza i przewidzenia jego posuniec, z jakim skutkiem mi to wychodzi wiem ja sam. Jezeli znajdziesz chwile czasu i checi przeswietlajac watek tej spolki miej wiecej od maja zapewne dowiesz sie ze jako pierwszy mowilem o mozliwosci nowej emisji w momencie w ktorym nikt o niej nie marzyl. Dlatego tez strasznie irytuja mnie wypowiedzi bedzie zwala czy mega wzrosty, a to wszystko opierane jest na wzrostach badz spadkach danego dnia, zawsze mowie wszystkim aby najpierw patrzeli na fundamenty jezeli uwazaja ze wszystko ok niech kupuja jezeli nie niech szukaja lepszych spolek. Najwiekszym bledem jest kupowanie akcji bo rosna, bo beda PP itd
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
6 stycznia 2010 14:58:53
doncarlos napisał(a):Kurs 2,50 jest teoretycznie i technicznie w zasiegu reki, chociaż w miedzyczasie może spaść nawet do 1,35 (dolne ograniczenie 1,2) do marca wszystko mozliwe..;-) Doncarlos chyba nie tak. Na wykresie logarytmicznym linie kanałów nie są równoległe. Też uwzględniają nową skalę. I wtedy kanał wygląda zdecydowanie gorzej - mniej więcej tak, jak poniżej. POdkreślam - stopień tego "braku równoległości" wylicza sam Metastock... ("przeciągamy" linię do góry, tworząc jej kopię i wychodzi to co poniżej). Nie ja, by nagiąć wyniki do oczekiwań.  kliknij, aby powiększyć
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
6 stycznia 2010 16:32:14
v3nom napisał(a):Cella, wybacz, że tak Cię męczyłem pytaniami, ale zaintrygowało mnie to co napisałeś  Nie uważam, że FF na poziomie 40% to mało. Ale faktycznie (odnosząc się do wypowiedzi Taurusa) bieżąca ilość akcji i ich cena bardzo ułatwia manipulacje. Cieszą mnie zyski, ale ta biała świeczka wisząca i radośnie machająca nóżkami w powietrzu napawa mnie lekkim niepokojem  Planowałem dokupić trochę akcji po odcięciu PP, ale po takiej pompie odechciało mi się... Wiem ze sa spolki z jeszcze ciekawszym freefloatem ale zazwyczaj plynnosc na nich jest mala takze sa ryzykowne a 40% nie jest zle w porownaniu z np centrozapem(80%).
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2010 16:47:25
Cytat:Zarząd Boryszew S.A. informuje, iż otrzymał w dniu 06.01.2010 roku od Członka Rady Nadzorczej Boryszew S.A. informację, na podstawie art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. Nr 183 poz. 1538), o dokonaniu przez niego w dniu 13.11.2009 roku transakcji zbycia 2.000 sztuk akcji Boryszew S.A., po średniej cenie 7,11 zł za jedną akcję. Powyższa transakcja została dokonana na sesji zwykłej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Osoba, której dotyczy zawiadomienie, nie wyraziła zgody na publikację danych osobowych. Nic dziwnego, w końcu sfrajerzyła na maxa www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
7 stycznia 2010 01:18:04
Taurus80 napisał(a):To powiem ci jaka jest moja strategia inwestycyjna :) zawsze najwazniejszym warunkiem jest przeswietlenie fundamentow i proba przewidzenia mozliwosci rozwoju firmy, drugim warunkiem jest proba zrozumienia glownego akcjonariusza i przewidzenia jego posuniec, z jakim skutkiem mi to wychodzi wiem ja sam. Jezeli znajdziesz chwile czasu i checi przeswietlajac watek tej spolki miej wiecej od maja zapewne dowiesz sie ze jako pierwszy mowilem o mozliwosci nowej emisji w momencie w ktorym nikt o niej nie marzyl. Dlatego tez strasznie irytuja mnie wypowiedzi bedzie zwala czy mega wzrosty, a to wszystko opierane jest na wzrostach badz spadkach danego dnia, zawsze mowie wszystkim aby najpierw patrzeli na fundamenty jezeli uwazaja ze wszystko ok niech kupuja jezeli nie niech szukaja lepszych spolek. Najwiekszym bledem jest kupowanie akcji bo rosna, bo beda PP itd A co powiesz o takiej strategii: 1.nie bój się trendu wzrostowego i nie walcz z nim, 2.trend wzrostowy jest twoim przyjacielem i wykorzystuj jego wzrost. 3.zabezpieczaj się stop lossami. Wydaje mi się, że borek z małymi ząbkami powinien dalej rosnąć do trudnych do przewidzenia teraz poziomów, o ile koniunktura na szerokim rynku nie osłabnie. W przypadku dekoniunktury na giełdzie pewnie będzie liderem w drugą stronę. Papier jest w tej chwili gorący więc podejście fundamentalne mi tu nie pasuje. Warto zauważyć, ze emisja pójdzie na spłatę pożyczki, ale i to będzie mało bo kwoty się nie bilansują. Ciekaw jestem na co borek wydał kasiorę z pożyczki. Mam nadzieję, że z pożytkiem dla firmy. FF w akcjonariacie spadnie a to dlatego,że nie zauważyłem by były przewidziane zapisy dodatkowe, więc te sieroce papiery z FF zarząd przydzieli wiadomo komu. Natomiast ilościowo FF wzrośnie i to znacznie bo o 500% co zdecydowanie pozytywnie poprawi płynność papierów. Czekam z nadzieją na notowania PP. Chyba nie przypadkowo jest to przesunięte w czasie. Oj będzie gorąco, i oby tak jak podczas notowań kilka lat temu niektórych NFI, gdy przeprowadzały podobne emisje. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2010 21:12:08
przy kursie: 17,40 zł
Widzieliście dwie transakcje pakietowe dzisiaj łącznie na 551000 akcji po cenie 1,34 ?
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2010 21:25:45
mir_oslaw napisał(a):Widzieliście dwie transakcje pakietowe dzisiaj łącznie na 551000 akcji po cenie 1,34 ? Tak - ja widzialem. Uwazasz ze to zle? Jak dla mnie to to dobra informacja skoro ktos sprzedaje i kupuje duzo drozej niz przed odcieciem pp mogl. Ale tak na prawde to to nic nie znaczy. Na spolkach Pana Karkosika czesto przeciez takie pakiety lataja na roznych spolkach po roznych cenach.
Edytowany: 7 stycznia 2010 21:26
|
|
0 Dołączył: 2008-10-26 Wpisów: 130
Wysłane:
7 stycznia 2010 22:16:34
mir_oslaw napisał(a):Jeszcze jedno analitycy też twierdzą ze najbardziej w roku 2010 bedzie można zarobić na spólkach spekulacyjnych, ale to oczywista oczywistość. A Karkosik oodaje sobie pieniądze z tej emisji, czyli spółka tej kasy nie wykorzysta, no ale skoro mówicie że są zyski i koniec recesji to po co wkładać wasze pieniądze w rozwój społki lepiej oddac je właścicielom i pospłacać długi. :-) Ty chyba nie znasz histori ,tutaj jest gra pod jednego człowieka. Kurs zamrożony na wieki , dopóki tyle nie zbierze ile zamierza. Zostawiam przykład alchemi.
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2010 22:28:33
Siwy nie strasz nas ze kurs bedzie zamrozony. Mam nadzieje ze juz zebral ile chcial ma w koncu tego od groma. Chyba nie sadzisz ze bedzie chcial zebrac caly freefloat:)
|
|
0 Dołączył: 2009-11-10 Wpisów: 2
Wysłane:
7 stycznia 2010 22:30:49
Pojawiły się mi się BORYSZEW-JPP na rachunku - z wyceną 0,10 pln - dlaczego nie 5,28 ?.
|
|
Wysłane:
8 stycznia 2010 10:15:30
przy kursie: 17,80 zł
admax79 napisał(a):Pojawiły się mi się BORYSZEW-JPP na rachunku - z wyceną 0,10 pln - dlaczego nie 5,28 ?. bo to cena nominalna JPP, które po pewnym czasie przekształcą się w PP i będą notowane na GPW, a ich kurs ustali rynek w okolice tej ceny którą podałeś
|
|
0 Dołączył: 2009-06-04 Wpisów: 15
Wysłane:
8 stycznia 2010 10:28:30
tOfi napisał(a):admax79 napisał(a):Pojawiły się mi się BORYSZEW-JPP na rachunku - z wyceną 0,10 pln - dlaczego nie 5,28 ?. bo to cena nominalna JPP, które po pewnym czasie przekształcą się w PP i będą notowane na GPW, a ich kurs ustali rynek w okolice tej ceny którą podałeś Ja mam inne pytanie, skoro posiadanie 1 akcji powodowało przyznanie 5 PP, to dlaczego mam taką samą ilość JPP jak akcji, a nie x5 ? Pozdr.
|
|
Wysłane:
8 stycznia 2010 10:33:07
Adventure napisał(a):tOfi napisał(a):admax79 napisał(a):Pojawiły się mi się BORYSZEW-JPP na rachunku - z wyceną 0,10 pln - dlaczego nie 5,28 ?. bo to cena nominalna JPP, które po pewnym czasie przekształcą się w PP i będą notowane na GPW, a ich kurs ustali rynek w okolice tej ceny którą podałeś Ja mam inne pytanie, skoro posiadanie 1 akcji powodowało przyznanie 5 PP, to dlaczego mam taką samą ilość JPP jak akcji, a nie x5 ? Pozdr. A to dlatego ze za 1 akcje przysluguje 1 PP ktore to uprawnia do zakupu 5 akcji kumasz ??
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
8 stycznia 2010 10:40:22
admax79 napisał(a):Pojawiły się mi się BORYSZEW-JPP na rachunku - z wyceną 0,10 pln - dlaczego nie 5,28 ?. nie możesz mieć jeszcze wyceny bo papier jest w obróbce w KNF (prospekt i jakieś zapytania do emitenta o czym wspominała wczoraj w TVNCNBC pani Prezes), a KDPW już wciągnął to na swoją listę, to i na rachunkach to widać. U mnie na rachunku jest PLBRSZW00045 z wartością 0,00zł. Natomiast 5,28zł to będzie kursem odniesienia (otwarcia) dla pierwszego notowanie. Przykładowo w dniu pierwszego notowania PP przy teoretycznym kursie akcji na poziomie 1,88zł (jak teraz) PP powinno być na poziomie ok. 9,40zł czyli wzrost o 78% Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.