Hej

, w tym momencie ja odniosę się do innego raportu. A będzie to sprawozdanie kwartalne.
Na samym początku sprawozdania – w komentarzu zarządu do wyników – jest takie zdanie, że w ocenie zarządu przychody nie są najlepszym miernikiem rozwoju spółki, ponieważ się non stop zmieniają. Jak dla mnie perełka tego sezonu

! Skoro spółka często zmienia zasady rozliczania przychodów (zmiana w zakresie systemu rezerwacji hoteli z pełnych przychodów na prowizję), to niech rozbije je dokładnie i pokaże obszary i przyczyny zmian. Wtedy inwestorzy sami będą mogli to ocenić.
Przychody ze sprzedaży praktycznie nie zmieniały się od roku. W sumie to miło, że nie spadają ale przeszłość spółki była w tym zakresie dużo ciekawsza. Dość istotnie za to pogorszyła się ich rentowność na poziomie zysku brutto w porównaniu do 2q2009, bo spadła z 18% do 4%. W porównaniu do 3q2008 jest praktycznie identyczna. Zarząd podkreśla przede wszystkim dobry w porównaniu do 2008 zysk wypracowany przez 3 kwartały 2009 roku. Muszę jednak podkreślić, że ten zysk jest zasługą 2q2009. W analizowanym okresie już nie było tak pięknie.
W porównaniu do 2008 roku nastąpiła nieznaczna zmiana w strukturze segmentowej przychodów. Część zmian nastąpiła na skutek przeniesienia niektórych działalności do spółek konsolidowanych metodą praw własności. Z tego też wynikają wspomniane przeze mnie wyżej zmiany w przychodach. Cały czas najważniejszym źródłem przychodów są usługi turystyczne, które w 2009 roku odpowiadały za ponad 90% przychodów.
W aktywach trwałych największą pozycję stanowi wartość firmy. Tu brakuje mi troszkę notki na rozpisanie źródeł wartości firmy i testu na utratę wartości. Skoro część segmentów jest przesuwana albo zmieniane są rozliczenia, to może warto to rozważyć.

W aktywach obrotowych za to najwięcej warte są należności. Te troszeczkę spadły w porównaniu do 2q2009 ale to dobrze nawet przy utrzymującym się poziomie sprzedaży.
W kapitałach ciekawym ruchem jest podniesienie kapitału z aggio (sprzedaż akcji powyżej ceny nominalnej) podczas gdy kapitał podstawowy nie uległ zmianie w samym 3q2009. W tym kwartale ujęto wpływ kosztów emisji akcji na aggio podczas gdy sama emisja była przeprowadzona wcześniej. Takiego zabiegu nie rozumiem, bo nie widzę powodu dla rozdzielenia w czasie tych operacji. Tych, co wiedzą proszę o komentarz.
Wzrosła wartość kredytów długoterminowych w porównaniu do 2q2009. W zobowiązaniach krótkoterminowych zmian nie widać.
W 3q2009 przepływy netto z działalności operacyjnej były dodatnie ale minimalne. Cash flow z inwestycyjnej był z kolei ujemny ale też na minimalnym poziomie. Istotnie dodatnie były za to przepływy z działalności finansowej ze względu na zaciągnięcie kredytów. To widać we wzroście zobowiązań długoterminowych. W porównaniu do 2q2009 wszystkie kategorie przepływów są zdecydowanie mniejsze.
Wygląda na to, że sytuacja spółki jest bardzo stabilna

. Szkoda, że wytraciła zdolność do zwiększania przychodów i ciekawa jestem, czy da radę po zakończeniu kryzysu na taką ścieżkę wrócić. Szkoda też, że nie rozpisali dokładniej zmian na przychodach, które wynikają ze zmian rozliczania. Można by wtedy lepiej ocenić możliwości wzrostu organicznego. Wskaźniki nasze są dość pomieszane: niektóre powyżej inne poniżej średnich sektorowych.