PARTNER SERWISU
zglkzvyc
1 2 3 4
sikormac
0
Wpisów: 26
Wysłane: 15 września 2009 10:55:06 przy kursie: 6,66 zł
pop napisał(a):
sikormac napisał(a):
Panowie czy czytaliscie raport i porownaliscie z wynikami z zeszlego roku. Widac ze kryzys jest!!! Nie zarobili az tak na wyjazdach, hotelach czy biletach lotniczych, tylko na numizmatyce!!!

W oswiadczeniu Prezesa jest napisane, ze zloto i przejecia wygenerowaly zysk a nie praca organiczna.

Poki co uwazam ze cena 6,-7pln to realna wycena spolki.

Sorry,ale od wyceny to jest gielda...
A poza tym jakie to ma znaczenie na czym robią ten gigantyczny wzrost zysku każdego roku,dla mnie to mogą nawet handlować w internecie gwoździami,czy balonikami do dmuchania,jeśli to ma przynosić aż takie zyski,to chwała im za to,są rewelacyjni na tle baranów z innych("powazniejszych") branż.To dlatego ta spółka straciła tak mało w czasie tej całej bessy.

Co jest ich corowym biznesem? Numizmatyka czy Buisness Travel? Ma to wielkie znaczenie dla ich biznesu. Jesli sie nie rozwijaja to sie kurcza a to zaczyna byc niebezpieczne dla akcjonariuszy.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 października 2009 22:41:56 przy kursie: 6,45 zł
Po wystrzale na Oponeo,dzisiaj coś się zaczęło dziać na tej spółce...
Zwiększone obroty,sporo transakcji w tysiącach akcji.Do tej pory Netmedia była o kilkanaście procent wyżej od Oponeo,a teraz jest niemal 10% niżej...

Chalmi
0
Wpisów: 86
Wysłane: 20 października 2009 23:35:37 przy kursie: 6,45 zł
pop napisał(a):
Zwiększone obroty,sporo transakcji w tysiącach akcji.Do tej pory Netmedia była o kilkanaście procent wyżej od Oponeo,a teraz jest niemal 10% niżej...

A co łączy te dwie spółki ?

pop
pop
0
Wysłane: 21 października 2009 09:41:45 przy kursie: 6,22 zł
Chalmi napisał(a):
pop napisał(a):

Przecież to jasne-ta sama branża(internetowa)...

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 21 października 2009 10:07:21 przy kursie: 6,22 zł
pop napisał(a):
Chalmi napisał(a):
pop napisał(a):

Przecież to jasne-ta sama branża(internetowa)...

hm..ja tam bym tych spolek jakos bardo nie laczyl
oponeo:
Cytat:
Detaliczny internetowy sprzedawca opon i akcesoriów motoryzacyjnych.

netmedia:
Cytat:
Spółka tworzy systemy informatyczne wspierające handel elektroniczny oraz prowadzi transakcyjne serwisy internetowe.

zreszta..wykres za ostatnie 5 miesiecy..jakiejs duze zaleznosci ja tu nie widze
img62.yfrog.com/i/opnvsnem.jpg...
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

pop
pop
0
Wysłane: 21 października 2009 10:15:29 przy kursie: 6,22 zł
Nawet analitycy PKOBP (chociażby Przemysław Smoliński w swoich analizach )wrzucają do jednego worka 3 spółki:Oponeo,Netmedia,Travelplanet-traktując je jako jedna branża-branża internetowa,pomimo,że każda z tych firm sprzedaje co innego przez internet...

kijekjjk
0
Wysłane: 21 października 2009 10:45:35 przy kursie: 6,22 zł
powiazanie widze miedzy netmedia a travelplanet(znalezione w analizie pkobp):
Cytat:
W internetowa sprzedaż wycieczek zagranicznych weszły ostatnio również inne spółki giełdowe,jak NetMedia (www.wyjazdy.pl) i Rainbow Tours (www.travelovo.pl).

tutaj zrodlo:
www.serwisrynkowy.pkobp.pl/ind...
i z tym sie zgodze
ale to oponeo nadal mi tu jakos nie pasujeLiar

choc, przyznaje, wykresy opn i tvl przezyly chwile zblizenia do siebie;)..ale na ile jest to zbiegiem okolicznosci a na ile moze rzeczywiscie swiadczyc o jakims powiazaniu to nie wiemblackeye

img3.yfrog.com/i/opnvstvl.png/...
//edit
tutaj jeszcze znalazlem analize oponeo
www.bankier.pl/static/att/6400...
nic nie ma na temat netmedia czy travelplanet
Tak ja to widzę"
Edytowany: 21 października 2009 10:53

pop
pop
0
Wysłane: 21 października 2009 11:03:08 przy kursie: 6,22 zł
kijekjjk napisał(a):
powiazanie widze miedzy netmedia a travelplanet(znalezione w analizie pkobp):
Cytat:
W internetowa sprzedaż wycieczek zagranicznych weszły ostatnio również inne spółki giełdowe,jak NetMedia (www.wyjazdy.pl) i Rainbow Tours (www.travelovo.pl).

tutaj zrodlo:
www.serwisrynkowy.pkobp.pl/ind...
i z tym sie zgodze
ale to oponeo nadal mi tu jakos nie pasujeLiar

choc, przyznaje, wykresy opn i tvl przezyly chwile zblizenia do siebie;)..ale na ile jest to zbiegiem okolicznosci a na ile moze rzeczywiscie swiadczyc o jakims powiazaniu to nie wiemblackeye

img3.yfrog.com/i/opnvstvl.png/...
//edit
tutaj jeszcze znalazlem analize oponeo
www.bankier.pl/static/att/6400...
nic nie ma na temat netmedia czy travelplanet

W raportach wysyłanych do klientów było chociażby zestawienie opn,tvl,nem,agito.Firmy te były też porównywane z wycenami zachodnich firm-np.Delticom(sprzedaż opon),Amazon(księgarnia internet.,choć od pewnego czasu sprzedaje niemal wszystko)i kilkoma innymi sprzedawcami przez internet.

kijekjjk
0
Wysłane: 21 października 2009 12:34:51 przy kursie: 6,22 zł
pop napisał(a):
W raportach wysyłanych do klientów było chociażby zestawienie opn,tvl,nem,agito.Firmy te były też porównywane z wycenami zachodnich firm-np.Delticom(sprzedaż opon),Amazon(księgarnia internet.,choć od pewnego czasu sprzedaje niemal wszystko)i kilkoma innymi sprzedawcami przez internet.

no moze..mi po prostu nie pasuje to porownanie, i nic nie poradze;)
ranking e-sklepow pojawil sie dzisiaj akurat nawet na money
http://ranking.money.pl/2009/

w branzy turystycznej wyglada to tak:
Turystyka
poz. sklep ocena
1 travelplanet.pl 65,5
2 wakacje.pl 63,5
3 easygo.pl 59
4 traveligo.pl 56,5
5 fly.pl 54,5
6 holidaycheck.com 52,5
7 esky.pl 51
travelone.pl 51
9 allewakacje.pl 48,5
Tak ja to widzę"

Chalmi
0
Wpisów: 86
Wysłane: 22 października 2009 20:54:58 przy kursie: 6,35 zł
A tu taki mały cukiereczekhello1 :

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 44 / 2009
Data sporządzenia: 2009-10-22
Skrócona nazwa emitenta
NETMEDIA S.A.
Temat
Pierwsze miejsce Netmedia SA w rankingu Deloitte Technology Fast 50 Central Europe
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd NETMEDIA SA informuje, iż Spółka zajęła pierwsze miejsce w rankingu Deloitte Technology Fast 50 Central Europe i została uznana za najszybciej rozwijającą się spółkę nowych technologii w Europie Środkowej. Pierwsze miejsce w rankingu to efekt dynamiki wzrostu przychodów Spółki w latach 2003 - 2008 roku na poziomie 7210%.
NETMEDIA już po raz drugi znalazła się w prestiżowym rankingu Deloitte, w ubiegłorocznej edycji uplasowała się na 9 miejscu przy dynamice wzrostu 1925%.

Ranking Deloitte Technology Fast 50 skupia najszybciej rozwijające się spółki technologiczne z Europy Środkowej w oparciu o wzrost przychodów w ciągu ostatnich pięciu lat. Tegoroczny ranking objął firmy pochodzące z 10 krajów: Polski, Rumunii, Bułgarii, Węgier, Serbii, Słowacji, Czech, Chorwacji, Estonii i Litwy.

Zarząd uznał iż przekazanie powyższej informacji jest niezbędne dla inwestorów.

pop
pop
0
Wysłane: 13 listopada 2009 09:11:26 przy kursie: 6,91 zł
A co powiesz WatchDog o tym raporcie?
mojeinwestycje.interia.pl/news...
Podwyższenie prognozy zysków...:
mojeinwestycje.interia.pl/news...

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 16 listopada 2009 01:12:24 przy kursie: 6,91 zł
Hej wave , w tym momencie ja odniosę się do innego raportu. A będzie to sprawozdanie kwartalne.

Na samym początku sprawozdania – w komentarzu zarządu do wyników – jest takie zdanie, że w ocenie zarządu przychody nie są najlepszym miernikiem rozwoju spółki, ponieważ się non stop zmieniają. Jak dla mnie perełka tego sezonu king ! Skoro spółka często zmienia zasady rozliczania przychodów (zmiana w zakresie systemu rezerwacji hoteli z pełnych przychodów na prowizję), to niech rozbije je dokładnie i pokaże obszary i przyczyny zmian. Wtedy inwestorzy sami będą mogli to ocenić.
Przychody ze sprzedaży praktycznie nie zmieniały się od roku. W sumie to miło, że nie spadają ale przeszłość spółki była w tym zakresie dużo ciekawsza. Dość istotnie za to pogorszyła się ich rentowność na poziomie zysku brutto w porównaniu do 2q2009, bo spadła z 18% do 4%. W porównaniu do 3q2008 jest praktycznie identyczna. Zarząd podkreśla przede wszystkim dobry w porównaniu do 2008 zysk wypracowany przez 3 kwartały 2009 roku. Muszę jednak podkreślić, że ten zysk jest zasługą 2q2009. W analizowanym okresie już nie było tak pięknie. Shame on you
W porównaniu do 2008 roku nastąpiła nieznaczna zmiana w strukturze segmentowej przychodów. Część zmian nastąpiła na skutek przeniesienia niektórych działalności do spółek konsolidowanych metodą praw własności. Z tego też wynikają wspomniane przeze mnie wyżej zmiany w przychodach. Cały czas najważniejszym źródłem przychodów są usługi turystyczne, które w 2009 roku odpowiadały za ponad 90% przychodów.

W aktywach trwałych największą pozycję stanowi wartość firmy. Tu brakuje mi troszkę notki na rozpisanie źródeł wartości firmy i testu na utratę wartości. Skoro część segmentów jest przesuwana albo zmieniane są rozliczenia, to może warto to rozważyć. Think W aktywach obrotowych za to najwięcej warte są należności. Te troszeczkę spadły w porównaniu do 2q2009 ale to dobrze nawet przy utrzymującym się poziomie sprzedaży.

W kapitałach ciekawym ruchem jest podniesienie kapitału z aggio (sprzedaż akcji powyżej ceny nominalnej) podczas gdy kapitał podstawowy nie uległ zmianie w samym 3q2009. W tym kwartale ujęto wpływ kosztów emisji akcji na aggio podczas gdy sama emisja była przeprowadzona wcześniej. Takiego zabiegu nie rozumiem, bo nie widzę powodu dla rozdzielenia w czasie tych operacji. Tych, co wiedzą proszę o komentarz. Think
Wzrosła wartość kredytów długoterminowych w porównaniu do 2q2009. W zobowiązaniach krótkoterminowych zmian nie widać.

W 3q2009 przepływy netto z działalności operacyjnej były dodatnie ale minimalne. Cash flow z inwestycyjnej był z kolei ujemny ale też na minimalnym poziomie. Istotnie dodatnie były za to przepływy z działalności finansowej ze względu na zaciągnięcie kredytów. To widać we wzroście zobowiązań długoterminowych. W porównaniu do 2q2009 wszystkie kategorie przepływów są zdecydowanie mniejsze.

Wygląda na to, że sytuacja spółki jest bardzo stabilna thumbright . Szkoda, że wytraciła zdolność do zwiększania przychodów i ciekawa jestem, czy da radę po zakończeniu kryzysu na taką ścieżkę wrócić. Szkoda też, że nie rozpisali dokładniej zmian na przychodach, które wynikają ze zmian rozliczania. Można by wtedy lepiej ocenić możliwości wzrostu organicznego. Wskaźniki nasze są dość pomieszane: niektóre powyżej inne poniżej średnich sektorowych.

pop
pop
0
Wysłane: 19 listopada 2009 10:59:24 przy kursie: 7,05 zł
Od jakiegoś czasu zastanawiające są spore ukryte zlecenia kupna.Wczoraj po 7.05 było ukryte kupno 15tys.,dziś po 7.00 też jest dużo więcej,niż widać na pulpicie...

sikormac
0
Wysłane: 19 listopada 2009 20:06:53 przy kursie: 7,05 zł
Dobry,

według mnie możliwe są dwa scenariusze:

pierwszy:
- fundusz skupuje akcje od drugiego funduszu

drugi:
- Prezesi wyskakują z biznesu, sprzedając swoje udziały

Dla mnie scenario numero 2 jest najbliższe prawdy. Za dużo akcji jak na Netmedie przeszło ostatnio przez rynek.

Pozdrawiam

superalfa
0
Wpisów: 1
Wysłane: 6 grudnia 2009 12:28:22 przy kursie: 7,05 zł
sikormac napisał(a):
Dobry,

według mnie możliwe są dwa scenariusze:

pierwszy:
- fundusz skupuje akcje od drugiego funduszu

drugi:
- Prezesi wyskakują z biznesu, sprzedając swoje udziały

Dla mnie scenario numero 2 jest najbliższe prawdy. Za dużo akcji jak na Netmedie przeszło ostatnio przez rynek.

Pozdrawiam

gdyby sprzedawal ktos z Zarzadu to musialby pojsc komunikat o transakcjach osob majacych dostep do informacji poufnych.

dl3
dl3
0
Wpisów: 10
Wysłane: 6 stycznia 2010 15:19:20 przy kursie: 6,93 zł
Zarząd Netmedia S.A. informuje, iż w dniu 5 stycznia 2010 roku otrzymał od KBC Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie, działającego w imieniu KBC Parasol FIO, KBC Portfel VIP SFIO, KBC BETA SFIO, KBC Akcji Małych Spółek SFIO oraz KBC Akcji Małych i Średnich Spółek FIO informację o przekroczeniu w dniu 4 stycznia 2010 roku 10% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Netmedia S.A. w wyniku zawarcia transakcji zakupu akcji Spółki na rynku regulowanym GPW. Przed zmianą fundusze inwestycyjne zarządzane przez KBC Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., posiadały łącznie 1.211.000 szt. akcji Netmedia S.A., które stanowiły 9,97% w kapitale zakładowym oraz w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Na dzień zawiadomienia KBC Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie, posiada 1.268.191 szt. akcji Netmedia S.A, które stanowią 10,44% w kapitale zakładowym oraz w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Emitent nie został poinformowany przez KBC Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. o zamiarach dalszego zwiększania udziału w ogólnej liczbie głosów na WZA Netmedia S.A. w okresie 12 miesięcy.

sikormac
0
Wysłane: 12 stycznia 2010 11:47:23 przy kursie: 6,75 zł
i co z tego ze KBC ma 10%,

wyniki!!! Liczą się tylko wyniki. Niestety biznes nie rośnie już jak w latach ubiegłych.

Pytanie tylko czy te wzrosty nie były tylko efektem przejęć spółek a nie organicznym rozwojem Netmedia?

Możliwe że biznes nie rozwija się a kurczy. Jeśli porównamy wyniki z 2008 i 2009 widać że przejęcie eMonet i IAP miało największy wpływ na wyniki Netmediów. A co z binzesem hotelowym i nieruchomości?

Wydaje mi się że Netmedia czeka reorganizacja :(

pop
pop
0
Wysłane: 14 stycznia 2010 13:24:17 przy kursie: 7,38 zł
Mamy wybicie z trójkąta przy sporym-jak na tę spółkę-obrocie.Tu KBC może robić z kursem co chce,mają ponad 10%,a płynność mała...

pop
pop
0
Wysłane: 27 października 2010 11:55:32 przy kursie: 8,20 zł
A tutaj spółka mocno zapomniana przez drobnych akcjonariuszy(przez dużych akurat mocno zauważona w ost.czasie -2 fundusze przekroczyły 5%),a wskaźnikowo(przy wynikach na koniec roku ) należy do najtańszych z e-commerce'u obok małego Marketeo. Porównajcie sobie wskaźniki b.modnego ostatnio Oponeo ze wskaźnikami Netmedii...
Czy w ogóle ktoś zauważył ten komunikat...:Think
Cytat:
"Staramy się sprostać oczekiwaniom inwestorów. W tym roku, pomimo trudnej sytuacji rynkowej, powinniśmy osiągnąć wyższy zysk netto niż w roku poprzednim" - powiedział PAP Wierzba.

W pierwszym półroczu zysk netto Netmedia spadł do 2,88 mln zł z 5,13 mln zł w pierwszej połowie ubiegłego roku. Zysk operacyjny wyniósł w tym czasie 2,62 mln zł w porównaniu do 2,83 mln zł, a przychody spadły do 66,65 mln zł z 69,09 mln zł.

Wierzba poinformował, że rozpoczęta w 2010 roku ekspansja zagraniczna spółki już w przyszłym roku powinna pozytywnie wpłynąć na tworzenie wartości dla akcjonariuszy. Powiedział też, że w przyszłych latach wchodzenie na kolejne atrakcyjne rynki regionu będzie kontynuowane, gdyż celem firmy jest uzyskanie pozycji lidera na rynku turystycznym w Europie Środkowej i Wschodniej.(PAP)

gsu/ jtt/

pop
pop
0
Wysłane: 4 listopada 2010 13:50:01 przy kursie: 8,16 zł
Nawiązując do powyższego komunikatu...
Jeśli spółka ma zarobić w tym roku ponad 8mln,a w I póroczu 3mln,to wynika z tego,że w II półroczu zarobi ok.5mln(w II półroczu 2009:3mln),więc najbl. 2 raporty powinny być znacząco lepsze niż w zeszłym roku.
Co do wskaźników:
Ilość akcji podobna do Oponeo-tj.12,15mln ,ale...zysk nominalnie wyższy od prognozowanego zysku Oponeo(w okolicach 6mln).
Więc prognozowane P/E Oponeo na koniec roku-to 30
a Netmedii...zaledwie 12
Dystans do Oponeo jest więc ogromny,albo Oponeo jest za wysoko,albo Netmedia stanowczo za nisko...Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,066 sek.

ovgqtrfl
lnsrqjjs
jnccejjh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ksmwcomj
ufvrjlus
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat