Ehhh... Disco
Prawdą jest, że takich testów powstało tysiące. Prawdą, że nie ma uniwersalnej metody a rynek się zmienia. Prawdą, że stosowanie rankingu jako portfela akcji jest dość niebezpieczną.
Fajnie, że przeczytałeś Błądząc po Wall Street, ale chyba jako osoba bardzo asertywna, sceptyczna, przykładasz zbyt dużą wiarę w tę jedną pozycję...
Rynek jest efektywny? Tia... Szczególnie wszystkie wschodzące... na mało płynnych walorach.
Giełda to szulernia. Upublicznia się spółki, które nie dostaną więcej kredytów, które nie mają szans na rozwój, w schyłkowych branżach, bo właściciele stracili wiarę itd.
Natomiast po raz kolejny nie zgodzę się, że nie da się bić rynku w dłuższym terminie. (Oczywiście pozostaje kwestia co to znaczy dłuższy. Nie raz pisałeś, że to około 20 lat. W takim nie mam żadnych testów.) Czy da się to zrobić czystko mechanicznie? Z pewnością przez jakiś czas tak. Testy co prawda nie odpowiadają Twoim 20, tylko dużo mniej niż połowę, ale się da. Pokazałem Ci nawet kiedyś portal, w którym były wyniki takich portfeli. Uznałeś to za niewiarygodne... Teraz kiedy już ten portal nie istnieje, nie będąc posądzonym o nieczyste intencje, mogę napisać, że znam osobiście właściciela. To osoba, która żyje z giełdy od czasów dużo dłuższych niż początki naszej giełdy, a prezentowane wyniki były autentyczne. Może to 10 sigma, ale statystyka to tylko opis rzeczywistości, a nie rzeczywistość... W zasadzie nawet Cie rozumiem, bo jest milion "autorów" sprzedających systemy, a żyją z ich sprzedaży, a nie giełdy. W tym wypadku było jednak inaczej. Początkowo nawet nie było tam abonamentu, bo w zamierzeniu użytkownicy mieli dzielić się pracą, ale w życiu już tak jest, że to nie komuna i niekoniecznie to wychodziło tak jak powinno, wiec powstała abo dla większości. Aby na giełdzie zarabiać trzeba niestety się napracować. Tak czy owak rynek pobić się da.
A ranking? Doskonałe narzędzie, nie do naśladowania, ale to analizy. Żeby weryfikować te wyceny są między innymi nasze komentarze do raportów.